Ronai and Ronai
AMERIKAI

Szabályozni kell a biztonsági cégek tevékenységét 2011. március 17. csütörtök 18:03 Forrás: EU

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Szabályozni kell a biztonsági cégek tevékenységét

A nemzetközi válságkezelésben egyre nagyobb szerepet játszanak az olyan biztonsági cégek, amelyek például Irakban és Afganisztánban is vagyon- és személyvédelmi feladatokat látnak el. Az amerikai Blackwater biztonsági cégnek viszont távoznia kellett Irakból, mert civileket ölt meg.

Ezekről a kérdésekről vitáztak március 15‑én a biztonság‑ és védelempolitikai albizottság tagjai, szakértők, és az uniós külügyi szolgálat képviselői. Az albizottság elnöke, Arnaud Danjean francia, néppárti képviselő, elmondta, hogy mivel nemzetközi szinten nincs egyértelműen szabályozva a biztonsági céges státusa és hogy milyen feladatokat láthatnak el, előfordulnak rendkívül vitás esetek.

A vitán részt vevő szakértők, jogászok egyetértettek abban, hogy a nemzetközi jog és az emberi jogi szerződések nem fogalmaznak egyértelműen. Nincs pontosan meghatározva, hogy ki számít harcosnak, katonának. Elhangzott, hogy az Irakban és Afganisztánban szolgálatot teljesítők 54%‑a szerződéses, de nem tekinthetők zsoldosoknak. Ezért egyértelművé kell tenni a különbségeket, és kötelező érvényű nemzetközi kódexet kell kidolgozni. A biztonsági cégek által javasolt etikai kódex az ebbe az irányba tett első lépésnek tekinthető.

A biztonsági cégekre nem lehet alkalmazni a nemzetközi szerződéseket, mivel nem államok. Egyértelmű jogi helyzet híján szükség esetén a nemzetközi vizsgálatok lefolytatása és a felelősségre vonás is nehézkes. A válságövezetekben a jog uralma egyébként sem igazán érvényesül, az érintett országok jogrendszere nem biztosít eszközöket az ilyen esetek kezelésére.

A biztonsági cégek tevékenysége azonban nem csak az USA‑nak okoz fejtörést. Azoknak a cégeknek, amelyek 2010‑ben aláírták az ágazat által kezdeményezett etikai kódexet, 43%‑a volt európai, 21%‑uk pedig amerikai.

A biztonsági cégek tevékenysége több kérdést is felvet: ki kinek ad valójában megbízást, szállítanak-e a cégek fegyvereket háborús övezetekbe?

A biztonsági cégek képviselői megjegyezték, hogy Európában egyre nagyobb igény mutatkozik a cégek iránt. A brit biztonsági cégeket tömörítő szövetség elnöke, Andy Bearpark elmondta, hogy a hidegháború után kevesebb lett az államközi konfliktus, de nőtt az országokon belüli konfliktusok száma. A biztonsági cégek személy‑ és vagyonvédelmi feladatokat láthatnak el, katonai műveletekben nem vesznek részt – szögezte le. Bearpark is elismerte viszont, hogy átfogó és egyértelmű szabályozási rendszert kell kialakítani a cégek tevékenységével kapcsolatban. A vitán elhangzott az is, hogy az ilyen cégek szolgáltatásaira elsősorban kormányok és civilszervezetek tartanak igényt.

Az uniós külügyi szolgálat képviselőinek részéről elhangzott, hogy az olyan missziók esetében, ahol a helyi rendőrség képtelen ellátni a feladatát az elsődleges feladat a személyzet épségének biztosítása. Tanulmányok alapján pedig a biztonsági cégek tudják a legolcsóbban ellátni ezt a feladatot.

A cégeknek azonban magas minőségi követelményeknek kell megfelelniük. Elfogadott nemzetközi keretszabály hiányában a szerződésben kell pontosan meghatározni ezeket – mondták a külügyi szolgálat képviselői.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Civileket ölt a NATO Afganisztánban 2011. március 26. szombat | AN

EU elleni cyber támadás történt 2011. március 25. péntek | AN

Huszonnégy évet kapott az afgánokat ölő katona 2011. március 24. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos