Ronai and Ronai
AMERIKAI

Földrengés: Kalifornia is megy a levesbe 2011. március 15. kedd 10:20 | AN Forrás: Associated Press

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Földrengés: Kalifornia is megy a levesbe

San Francisco – A következő három évtizedben várható rengések akár egész Kaliforniát elpusztíthatják. Az állam büszke arra, hogy a földrengéskutatás élvonalában szerepel. A modern felhőkarcolók földrengésbiztos technológiával készülnek. Ezek túl is élik, de a magasházakból csak romokra nézhetnek majd le, mert minden egyéb elpusztul.

Kaliforniában ezekben a napokban aggódó pillantásokat vetnek a Csendes-óceán túlpartjára; a japáni katasztrófa nagyjából modellezi azt, ami erre a vidékre vár. Sokan azt mondják, most már nem lehet tovább várni a régi, előírásoknak meg nem felelő épületek átalakításával. Teljesen mindegy, mibe kerül, mert ha jön a földrengés, és átalakítatlan házakat talál, az mindenképpen többe fog kerülni.

Dana Buntrock, a berkeleyi Kalifornia Egyetem építészmérnöki karának professzora szerint eddig „mindenki arra hazardírozott, hogy majd úgyse fog megtörténni”. Maga az egyetem 300 millió dollárt költ régi sportcsarnoka felújítására. Buntrock szerint van egy rész, ahol 1920-ban két fal még egymás mellett. Ma fél méterre vannak egymástól. Kaliforniában soha nincs nyugalomban a föld. Az állandó földmozgások nyomán a telekkönyvek is igyekeznek konstans állapotban maradni.

A nagy 1906-os San Franciscó-i földrengés után épült beton magasépületeket megfelelő acél erősítés nélkül húzták fel; a legsebezhetőbbek azonban mégsem ezek, hanem a jobbára régi parkolók területére épített lakóházak.

A 8,9-es erősségű japáni földrengés és az azt követő cunami teljes falvakat törölt el a föld színéről, a halottak száma tízezer felett van. A kaliforniai építészek háta borsódzik, mert ők is tudják: egy nap államukra köszönt a Nagy Rengés – és ezúttal nem hollywoodi katasztrófafilmen, hanem a valóságban. Nem az a kérdés, bekövetkezik-e, hanem hogy mikor.

Különösen veszélyeztetett az állam déli része. Egy 2008-as tanulmány a Szent András törésvonalon bekövetkező 7,8-as földmozgás esetén kétezer halottat és 200 milliárd dolláros anyagi kárt jósol. Egy ekkora rengés azonban csak egyharmincada annak, ami Japánt sújtotta.

Az előrejelzések szerint csaknem biztos, 99 %-os esélye van annak, hogy harminc éven belül lesz egy 6,7-es magnitúdójú rengés; 46 % a 7,5-es vagy nagyobb földmozgásnak. Négy százalékot adnak a nyolcas vagy annál nagyobb erejűnek, amire a geológusok szerint inkább az állam északi részén lehet számítani.

A San Franciscót 1906-ban elpusztító 7,9-es rengés ma nem lenne képes akkora károkozásra: 900-an halnának meg, sok ezren sérülnének, háromezer otthon semmisülne meg – állítja a város megrendelésére készült tanulmány. Az anyagi károk azonban még egy ennél kisebb, 7,2-es rengés esetén is meghaladnák Friscóban a hárommilliárd dollárt – ha nem üt ki tűz, mert azzal együtt további négymilliárd dollárral nőne a számla. Ma San Francisco 160 ezer épülete közül 27 ezer nem bírna ki komolyabb rengést.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 1.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)
Földrengés: Kalifornia is megy a levesbe, 1.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Hogy lehet ilyen címet adni egy előre megjósolt katasztrófának? Nagyon nem tetszik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Japán kétség és remény közt 2011. március 17. csütörtök | AN

Leállítják a Japánba induló utakat 2011. március 16. szerda

Keveslik a központi bank segítségét 2011. március 14. hétfő | MTI/Reuters/Kyodo

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos