Ronai and Ronai
AMERIKAI

Emelkedtek a budapesti ingatlanárak 2011. február 23. szerda 10:02 | MTI

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Emelkedtek a budapesti ingatlanárak

Budapest – Amíg 2010 elején 5.953 lakás, addig 2011 januárjában 5.913 eladatlan újépítésű lakás volt elérhető Budapesten, a kínálati ár az idén a piacon lévő lakásoknál 7 százalékkal volt magasabb az egy évvel ezelőtti, négyzetméterenként 469 ezer forintnál – közölte a Futureal Csoport lakásfejlesztő cége, a Cordia Zrt. felmérése eredményét szerdán.

Az elemzés elkészítése során a Cordia 2010-ben 286, 2011-ben pedig 323 új lakás projektet vett alapul. A projektek jelenlegi jellemző lakásszáma – a korábbi átlagos 100-hoz képest – 15 körül mozog.

Tavaly 2.326 lakást adtak el a fővárosban, amely az év elejei lakáskészlet közel 40 százaléka. A kínálat jelentős átrendeződését eredményezte az is, hogy az elmúlt évben 24 százalékkal több lakást adtak el, mint ahány új lakásfejlesztés indult.

A számok a piac élénkülését valószinüsítik, és a kínálat szűkülésének az irányába mutatnak. A lecsökkent kínálatot a közel 1.000 már értékesített, de visszaadott – ún. visszajövő – lakás ellensúlyozta ki, így maradhatott a kínálat nagyságrendje gyakorlatilag változatlan.

Az elemzés szerint Budapesten az elmúlt évben a legtöbb újlakás a XI., XIII. és XIV. kerületben került a piacra. A legnagyobb kínálatszűkülés a pesti külső kerületekben (kivéve a XVII. kerületet), valamint a X. és a XI. kerületben volt megfigyelhető.

Az elemzés szerint – a fogyasztói jövőkép javítása mellett – a lakásvásárlás alacsony kamatlábak melletti, hosszútávon kiszámítható finanszírozása hozhatna megoldást, vagyis ez szükséges a lakásépítés újabb felfutásához. Ehhez vagy állami szerepvállalásra, vagy tartósan alacsony jegybanki kamatra lenne szükség.

A hosszú évek alatt kialakult szabályozási környezet fejlesztőellenes, jelentősen csökkenti a vállalkozási kedvet. Ezen azonban közpénz elköltése nélkül, a szakma véleményét figyelembe véve könnyen lehetne segíteni – vélik a Cordia elemzői.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

A New York Times lakásnézőben Budapesten 2011. április 8. péntek | Alison Gregor

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos