Ronai and Ronai
AMERIKAI

Semjén: legyenek titokban állampolgárok 2011. február 11. péntek 3:14 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(16)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Budapest – A magyar hatóságok semmiféle információt nem adnak ki állampolgáraikról sem Szlovákiának, sem bárki másnak, a felvidéki magyaroknak nincs okuk a félelemre – reagált Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes arra, hogy a szlovák kormánykoalíció visszavonta az állampolgársági törvényt módosító indítványát.
A KDNP elnöke közleményében azt írta, pártját mélyen felháborítja, hogy a szlovák kormánykoalíció visszavonta az állampolgársági törvényt módosító indítványát. Ezzel Iveta Radicová kormánya nem tudott érvényt szerezni annak a politikai ígéretének, hogy a magyar állampolgárság felvétele a jövőben ne járjon az eredeti elveszítésével – közölte.

Hozzátette: a pozsonyi kormánykoalíció ismét semmibe vette az európai emberi jogi minimumot és saját országának polgárai ellenében cselekedett.

Semjén hangsúlyozta,  hogy a felvidéki magyaroknak nincs okuk a félelemre, mert a Magyar  Köztársaság hatóságai semmiféle információt nem adnak ki  állampolgáraikról sem Szlovákiának, sem bárki másnak. Vagyis: lehetnek titokban magyar állampolgárok, és akkor nem veszítik el a szlovák állampolgárságot.

A  Kereszténydemokrata Néppárt elnöke arra bátorítja a felvidéki  magyarokat, hogy “nyugodt lélekkel kérjék a magyar állampolgárságot”,  Magyarország megvédi jogi státusukat. Az nem derült ki, hogy ha Szlovákia mégis tudomást szerez valaki magyar állampolgárságáról, és Szlovákiában elveszik tőle a szlovák állampolgárságot, akkor Semjén Zsolt mit tesz.

A KDNP elnöke felhívta a  figyelmet arra is, hogy “a magyar állampolgárságért folyamodók száma  egyenletesen nő, és a nemzetpolitikai célok elérését, a világ  magyarságának egyesítését semmilyen ellenkező szlovák politikai szándék  nem fogja megakadályozni”.

A KDNP nem avatkozik bele a szlovákiai  pártok vitájába, ugyanakkor bizonyítottnak látja, hogy a magyar  szavazókat megosztó Híd-Most politikája látványosan kudarcot vallott -  zárta állásfoglalását Semjén Zsolt.

Újra parlament elé viszik a módosítást

A kormány javaslataként újra a parlament elé terjeszti a szlovák jobbközép koalíció azt az állampolgársági törvénnyel kapcsolatos két képviselői indítványt, amelyeket csütörtökön nem sikerült keresztülvinnie a törvényhozásban. Ezt Iveta Radicová szlovák miniszterelnök közölte a koalíciós tanács csütörtöki rendkívüli ülése után Pozsonyban. A rendkívüli ülést Bugár Béla, a Híd magyar-szlovák párt elnöke kérte. Bugár korábban közölte: amíg nem tisztázódik a helyzet az állampolgársági törvény körül, pártja nem fogja megszavazni a koalíciós törvényjavaslatokat a parlamentben.

“Az alapkérdés az, milyen törvényt tudunk készíteni, amely válasz egy  másik országban elfogadott törvényre. A jogszabálynak  kompromisszumosnak kell lennie, arról nincs vita” – fejtette ki a  miniszterelnök. Meggyőződése: a helyzet egyetlen értelmes megoldása az  lenne, ha sikerülne ebben a kérdésben kétoldalú megállapodást kötni  Magyarországgal. “Most még inkább igyekezni fogunk, hogy elkerüljük a  megoldhatatlan helyzetek megoldásának kényszerét” – hangsúlyozta  Radicová.

A magyar miniszterelnök legutóbbi pozsonyi látogatásakor  a felek megállapodtak abban, hogy tárgyalásokat kezdenek megállapodás  megkötésének lehetőségéről.

Egyelőre nem tudni, hogy a kormány  javaslatai mikor kerülhetnek a parlament elé. Radicová azt mondta: az  indítványokat nem gyorsított eljárással, hanem rendes eljárásban, a  szükséges egyeztetéseket betartva terjesztik a törvényhozás elé.

Széteshet a szlovák kormánykoalíció

Richard Sulík, a koalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnöke szerint nem zárható ki, hogy szétesik a szlovák kormány, s ezért az állampolgársági törvény módosítását megtorpedózó Igor Matovic, az SaS képviselője viselné a legfőbb felelősséget. “Megtörténhet, hogy szétesik a kormány. Ebben az esetben Igor Matovic beírhat magának egy rossz pontot. Azt sem lehet kizárni azonban, hogy éppen ez volt a célja” – jelentette ki Sulík csütörtökön délután azt követően, hogy közölte: Matovicot kizárták az SaS parlamenti frakciójából.

A  szlovák kormánykoalíció délelőtt visszavonta az állampolgársági törvényt  módosító indítványát, amelynek értelmében egy másik állampolgárság  felvétele a jövőben nem járt volna az eredeti állampolgárság  elveszítésével, mivel a koalíció néhány képviselője, élükön Matoviccsal,  megtorpedózta az érvényes jogszabály szigorának enyhítését.

Miután  Matovic, valamint a kereszténydemokrata Radoslav Procházka az ellenzéki  Irány-Szociáldemokrácia (Smer) módosító indítványát is támogatták,  Bugár Béla, a magyar-szlovák Híd párt elnöke közölte: ezt a koalíciós  szerződés és programnyilatkozat megsértésének tekinti, s a helyzet  tisztázódásáig a Híd nem fogja a parlamentben támogatni a koalíciós  javaslatokat, kivéve az összevont közszolgálati rádió és televízió  vezérigazgatójának megválasztását. Ennek következtében azt a három  szavazást, amelynek időpontja délután öt órára volt kitűzve, az ellenzék  tiltakozása ellenére is elhalasztották. Bugár korábban jelezte: a  koalíciót az állampolgársági törvénymódosítás bukása esetén sem hagyják  el.

Bugár ugyanakkor felszólította az SaS-t és a  Kereszténydemokrata Mozgalmat (KDH), hogy intézkedjenek a koalíciós  szerződést megsértő képviselőkkel szemben. Míg Matovicot kizárták az SaS  parlamenti frakciójából, a KDH eddig nem nyilatkozott az ügyben. Maga  Procházka újságíróknak azt mondta: Bugár felhívása nem talál  meghallgatásra. “A KDH-n belül megvan a támogatottságom” – szögezte le.  Annyit azonban elismert, hogy kollégái nem örültek az ellenzékkel való  együttszavazásának.

A 150 tagú szlovák parlamentben a tavaly  júniusi választások után a négypárti kormánykoalíciónak 79, míg a két  ellenzéki pártnak 71 képviselője volt. Időközben nyilvánosságra került  botrányai miatt Andrej Durkovsky kilépett a kereszténydemokrata  frakcióból és a pártból is, míg Matovicot (SaS) most pártja zárta ki a  frakcióból, s mindketten független parlamenti képviselők lettek. Ennek  következtében a koalíció-ellenzék arány 77-71-re módosult.

Bugár  kérésére Iveta Radicová miniszterelnök rendkívüli koalíciós tanácsot  hívott egybe, amely várhatóan megvitatja az együttműködés forgatókönyvét  is.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(16)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

16 Reader’s Comments

  1. Orbán András Lajos

    Nyilvánvaló hazugságra, csalásra szólítja föl a szlovák állampolgár magyar származásúakat, Semmilyen erkölcse itt pontosan mérhető, HAZUG, VELEJÉIG, ROMLOTT ember!!!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (16 szavazatból)
  2. Semjén a keresztény ember! Az ember gyomra felfordul!
    Kibicnek semmi sem drága, és ez tényleg igaz.
    Aztán csodálkoznak, ha nem engedik őket be az országba!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  3. ezt a semjént nem szabad komolyan venni.itt magyar o-on,csak HAZAÁRULÓKÉNT ismerik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  4. Háli’tennek a szlovákiai magyaroknak megvan a magukhoz való esze, s látják, hogy akár a kárukra is nyerészkednének rajtuk semijenék.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  5. Ez az ember valja magát kereszténynek? Ilyenek a keresztények? Akkor 100x vagyok ateista és becsületes mint 1x hazug keresztény!
    Csak abban lehet bízni, hogy az egyszerű ember becsületes és istenfélő! Nem ül fel az ilyen aljas szándékú bujtogatásnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  6. Fel vannak háborodva a KDNP-sek!? Mind a tizeneggyen? Mégis mit gondol ez a h***e ? Azt hiszi mindenki olyan tetű, mint ő? Itt a válaszom Bíborkának: nem, a keresztények nem ilyenek, azok rendes hívő emberek. Semjénék nem keresztények, hanem a keresztények mögé bújó, a vallással visszaélő tetűk!
    Sokáig szemétkednek, elérhetik, hogy valóban szétesik a szlovák kormánykoalició és jön újra Fico+Slota és akkor megint kik fizetnek rá? Természetesen nem az OVisék, hanem a kinti magyarok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  7. neroka!
    Köszönöm!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  8. Bolond lukból bolond szél fúj.
    Csak az a baj, hogy nem ő az egyedüli. Sokan vannak, kik manapság úgy vélik nekik mindent szabad, mert megtévesztett, vagy protest szavazók 53 %-ával 2/3-os parlamenti többséget értek el.
    Még nagyot álmodnak. Ideje lenne felébredniük!
    Igaz, nekünk is, kik másként gondolkodunk. Ha még lehet. Lehet?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  9. Ez az undoritó VADÁSZGÖRÉNY meddig vigyorog még és ontja magából az ökörségeket. A felcsúti beteg után ő az aki a legnagyobb lelki rombolást végzi a magyar emberekben:Lelki inkvizitor és szellemileg egy tarajos gőte szintjén lévő pojáca:

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  10. És ő a miniszter elnök helyettese.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  11. Gyurcsány Ferenc “leamortizálása” után Semjén Zsolt feledatúl kapta a “határon túli magyarok leamortizálását” is, amelynek maximálisan eleget is tesz.
    Őrület!
    Üdv. Sz.Gábor

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  12. Kedves “drnyúlbéla”!
    A vadászgörények nevében és az Ők felhatalmazásával :
    “TILTAKOZUNK és KIKÉRJÜK MAGUNKNAK, hogy egy olyan lényt, mint Semjén velünk azonosítson!
    Kérjük, hogy azonos terjedelemben – jó lehet nagyobban is – adjon közre helyreigazítást és találjon méltóbb hasonlatot, mint a “vadászgörény” – az “undorító” jelzőt továbbra is használhatja.
    Ajánlott szakirodalom: Brehm: Az állatok világa /férgek-, puhatestüek-, vagy egysejtüek-, esetleg véglények törzse/osztálya/rendje (ossza be)/”
    Üdv.
    Szilágyi Gábor

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  13. Látható,hogy csak a szavazatuk kell.itthon már kitelik a becsület

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  14. Kell a kinti magyarok szavazata, mi? Mindenáron.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  15. Képzeljétek el azt a koreográfiát, hogy orbánnal történik valami…Akkor ez a patkány lesz a miniszterelnökünk????
    /A patkányoktól elnézést. /

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  16. Kedves Hanna!
    Van jobb forgatókönyv is.
    Semjén nem lehetne, hisz’ a Fidesz adja a ME-köt. – Legfeljebb Navracsics venné át ideiglenesen.
    De gondolja csak el:
    Orbán: Köztársasági Elnök
    Lázár: Miniszterelnök
    Figyelje csak meg, hogy minden erre van kihegyezve – 2 éven belül ez lesz. (szerintem)
    Üdv. Szilágyi Gábor

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Semjén az RMDSZ-t utasítgatja 2011. február 9. szerda | AN

Erdély: pénzért állampolgárság? 2011. február 4. péntek | AN

Szlovákiai bankok dupláztak nyereségükön 2011. február 1. kedd | MTI

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos