Ronai and Ronai
AMERIKAI

Matolcsy lesz a fekete bárány 2011. február 15. kedd 4:44 | AN

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Matolcsy lesz a fekete bárány

Budapest – A hétfői parlamenti Orbán-beszéd csalódást okozott abban az értelemben is, hogy a várva várt gazdasági programokról, a korábban bejelentett reformcsomagról semmi nem hangzott el. Megfigyelők szerint ennek oka az, hogy még mindig nincs ilyen csomag. Orbán annyit közölt: megbízta Matolcsy Györgyöt a program kidolgozásával. Ahhoz képest, hogy kilenc hónapja kormányoznak, február végére ígértek csomagot, és  február közepe van, nem kapkodta el.

A hétfői parlamenti beszéd arról győzte meg a szakértőket, hogy a Fidesznek egyelőre nincs programja a gazdasági problémák kezelésére. Legalábbis, nem születtek meg azok a döntések, amelyek az egészségügy, az oktatás átalakításáról, a költségvetési kiadások csökkentéséről, a nagy ellátó rendszerek reformjáról szólnának. Orbán Viktor láthatóan vergődik, hogyan tud a befektetők számára is kielégítő stratégiát felmutatni, és hogyan tudja mindezt megoldani úgy, hogy ne kelljen a lakosságot érintő megszorításokat alkalmaznia.

Az orbáni taktika eddig két pillérre épült: a szimbolikus, nemzeti önbecsülést növeli politikai lépésekre, és arra az ígéretre, hogy a magyar gazdaságot úgy állítja talpra, hogy a lakosságot is érintő megszorításokat nem alkalmaz. Ezért megsarcolta a multikat, a bankokat, bekebelezte a nyugdj megtakarításokat, és bár ezek hatása mind a lakosságon csattan, sikerült azt a látszatot kelteni, hogy a gazdagoktól veszi el a pénzt, és a szegényeknek adja. Ezek a források és lehetőségek azonban nem végesek. Nem lehet megúszni nagyobb társadalmi reformok nélkül.

A bejelentés azt az érzetet kelti, hogy Matolcsy-csomag lesz a reformcsomag neve, a gazdasági miniszter a kijelölt feket bárány, akinek a megszorító intézkedésekkel járó változtatásokat be kell majd jelentenie. Ezeket nem megszorításoknak hívják majd, hanem újjászervezésnek, de a lakosság hamar megérti, hogy miről van szó.

Ez a pozitív forgatókönyv. A rosszabb forgatókönyv az, hogy Orbán halogatja tovább az elkerülhetetlen reformokat, tovább konzerválja azokat az állapotokat, amelyek a mostani helyzetbe sodorták az országot. Húsz éves tartozásokkal kell szembenéznie, amelyeknek a lakosság mindeddig ellenállt. Az elmúlt nyolc évben ő ebben “a zemberek” oldalára állt, megakadályozva minden változtatási törekvést.

Most rajta a sor, hogy megtegye ezeket. Nagyon nehezen szánja rá magát, és nem lesz könnyű megmagyarázni, amikor rátér Gyurcsány és Bajnai útjára. Pedig ezt várják tőle a befektetők, és ezt kívánja az ország érdeke.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +6 ( 6 szavazatból)
Matolcsy lesz a fekete bárány, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

5 Reader’s Comments

  1. Az ország érdeke a legkevésbé sem érdekli.
    Ezt 20 éve bizonyítja egyfolytában. Ennyi idő alatt semmi olyat nem tett, ami hasznunkra vált volna.(ha valaki nem így érzi cáfolja meg)
    8 éve fel vannak készülve a kormányzásra és most már lassan egy éve hogy nyertek, de még mindig nincs gazdasági programjuk. Ez vicc. Kacagnék ha nem a bőrünkről lenne szó.
    Most a beszédben többször kiejtette azt a szót, hogy reform, bár megbicsakló nyelvvel. Képzeljük el, ha eddig nem voltak megszorítások csak “újjászervezés”, akkor mi lesz itt reform néven?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  2. Na de mit szól mindehhez Olli Rehn, az IMF és a hitelminősítők?
    Teljesen nyilvánvalóvá tették, hogy február közepéig várnak, és Matolcsy nyomta is a sódert, hogy soha nem látott reformokra készül Magyarország.
    Sehol semmi – így a minősítők alighanem bóvliba raknak minket.
    A lopott pénz hamar elolvad, főleg, ha a befektetők igyekszenek megszabadulni az értékpapíroktól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  3. OV taktikáját úgy látom, hogy a háttérből vezényel, és Matolcsi nem csak abban az értelemben lesz fekete bárány, hogy a megszorításokat bejelentőjeként fog szerepelni, de ha mégis kénytelenek elismerni, hogy most valóban csődbe vitték az országot, akkor ki lesz a hibás? Na ki? Hát Matolcsi!

    Jaj, azért nem szabadna ilyen fotót hozni: nem fogok tudni aludni!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. Mitől véresek a szemei?

    Orbánnak nincs gazdasági elképzelése, ennél fogva taktikája se lehet. Tegnap azt találta mondani hogy utasította a csúcsminiszterét, hogy dolgozza ki a szerkezetátalakítást, stb.
    A mellényes idiótának mindenesetre volt egy fontos mondata: de hát mi a fenét csinált Matolcsy 9 hónapig?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. newnew
    Tévedni tetszik.
    Mert Gyurcsány lesz a hibás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Mi lesz veled, Magyarország? 2014. április 2. szerda

Matolcsy államtitkot sértett 2014. március 14. péntek

Eltűnt a nyugdíjvagyon – hol a lé? 2014. március 5. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos