Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kell-e félni a Paraméternek a médiatörvénytől? 2011. február 9. szerda 5:55 | Széky János

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kell-e félni a Paraméternek a médiatörvénytől?
Dunaszerdahely – A szlovákiai magyar parameter.sk online újság arra keresi a választ, vajon érvényes lesz-e a médiatörvény, fenyegeti-e a határon túli magyar lapokat, amelyek kritizálni merészelik az Orbán-kormányt. Az ő válaszuk az, hogy igen. Az Amerikai Népszavára ez azért nem igaz, mert az Egyesült Államok nem tagja az Európai Uniónak.
Kell-e félnie a Paraméternek az magyar médiatörvénytől? A válasz: igen. Legalábbis hivatalosan. Félhet továbbá az Új Szó, a Felvidék Ma, de speciel a Bumm.sk is.

Az olvasó nyilván azt gondolja, hogy ekkora hülyeséget nem lehet leírni. De bizony hogy lehet, csak a hülyeség forrása nem én vagyok.

Ha pedig eredetileg nem vagyok szlovákiai magyar „médiatartalom-szolgáltató”,  hanem az az ötletem támad, hogy a magyarországi frekvenciagazdálkodási önkényt és tartalmi cenzúrát kikerülve rádiót alapítok Párkányban, és naponta kibumlizok a Keletiből a szlovákiai munkahelyemre szerkeszteni, műsort vezetni – az Unióban élünk, vagy mi a szösz –, na, akkor kerülök a legnagyobb bajba.

Hivatalosan.

Ismerni kell a jogszabályt.

A kormány védelmezőinek visszatérő érve, hogy a hisztizők nem olvasták a törvényt. Kíváncsi  vagyok, hogy a védelmezők közül hányan olvasták. Néha akadnak olyanok, akik bejelentik, hogy ők igenis végigrágták magukat a szövegen, és nem értik, mi itt a baj.

A törvény terjedelme akkora, mint egy kisregényé, viszont sokkal kevésbé olvasható és érthető. (A homály nemegyszer szándékos, ahogy a szlovák nyelvtörvényben is.) Úgyhogy aki azt mondja, hogy elolvasta egyszer vagy kétszer, és érti, az becsapja magát. Néha meg azért nem érthető a szöveg, mert az ember, ha mégoly felkészült is, nem hisz a szemének: ellentétben van mindennel, amit a világról tud, amire nevelték, amit az őt állítólag képviselő politikusok bármikor pókerarccal a szemébe mondanak. Nem lehetünk például felkészülve a Médiatörvény 178. paragrafusára. Jó hátul van, még a hozzáértő olvasó is elfárad, mire odaér. Most bemásolom. Tessék mély levegőt venni, az olvasáshoz kitartást kívánok.

„178. § (1) Amennyiben más tagállamban letelepedett médiatartalom-szolgáltató rádiós médiaszolgáltatása vagy sajtóterméke a Magyar Köztársaság területére irányul, illetve terjesztése vagy közzététele a Magyar Köztársaság területén történik, a Médiatanács határozatával a jogsértés fennállásáig, de legfeljebb száznyolcvan napig a 187. § (3) bekezdés b)-c) pont szerinti jogkövetkezményeket alkalmazhatja, amennyiben a következő feltételek fennállnak: a) az intézkedés a közrend védelme, bűncselekmények megelőzése, felderítése és üldözése, a közösségek elleni gyűlöletkeltés tilalmának megsértése, vagy a kiskorúak, a közegészség, a közbiztonság, a nemzetbiztonság és a fogyasztók, befektetők védelme miatt szükséges, b) az intézkedés olyan rádiós médiaszolgáltatás, vagy sajtótermék médiatartalom-szolgáltatójával szemben kerül alkalmazásra, amely az a) pontban meghatározott érdekek valamelyikét sérti, illetve súlyosan veszélyezteti, és c) az intézkedés a védendő érdekhez képest arányos.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt határozat meghozatalára irányuló eljárás megindítását megelőzően a Médiatanács köteles kérni azon tagállam intézkedését, amelynek joghatósága alá az (1) bekezdésben meghatározott rádiós médiaszolgáltatást nyújtó médiaszolgáltató, illetve a sajtótermék kiadója tartozik. A Médiatanács az (1) bekezdésben foglalt eljárását csak abban az esetben indíthatja meg, ha a tagállam az intézkedést a Médiatanács kérelmében foglalt ésszerű időn belül nem vagy nem megfelelő módon teszi meg.

(3) Kivételesen sürgős esetben, a hallgatók és olvasók érdekeinek védelme érdekében az (1) bekezdés szerinti esetben a Médiatanács ideiglenes határozatot hozhat. Az ideiglenes határozat azonnal végrehajtható. A Médiatanács az ideiglenes határozatot annak közlésével egyidejűleg megküldi azon tagállamnak, amelynek joghatósága alá az (1) bekezdésben meghatározott rádiós médiaszolgáltatást nyújtó médiaszolgáltató, illetve a sajtótermék kiadója tartozik, egyúttal köteles kérni a tagállam intézkedését. Amennyiben a tagállam az intézkedést a kérelemben foglalt ésszerű időn belül megteszi, a Médiatanács az ideiglenes határozat visszavonásáról, amennyiben nem vagy nem megfelelő módon teszi meg, akkor az ideiglenes határozat fenntartásáról dönt.”

Végigolvasták csak ezt a részt? És értik? Fordítok: a „médiatartalom-szolgáltató” egyedi magyar találmány. Gyűjtőfogalom. Egyformán idetartoznak a tévéket, a rádiókat, az újságokat és a weboldalakat működtető vagy kiadó cégek. (Ilyen szabályozás nem létezik Oroszországtól nyugatra.) Idetartozik a DARCUS, spol. s r.o is, ez adja ki a Paraméter nevű „internetes sajtóterméket.” A Magyar Köztársasághoz képest más tagállamban van letelepedve, azaz a működtető cég székhelye Szlovákiában van, a terméket Szlovákiában szerkesztik, és a munkaerő jelentős része Szlovákiában dolgozik. A „187. § (3) bekezdés b)-c) pont szerinti jogkövetkezmény”: huszonötmillió forintig (kb. 90 000 euróig) terjedő pénzbírság, illetve kötelezés valamilyen közlemény vagy hatósági határozat publikálására.

Hogy mit kell ehhez elkövetni, az a b) pontban van felsorolva. Ráadásul részben olyan szabályokat nem szabad megsérteni a Paraméteren, amik a Magyarországon letelepedett „médiatartalom-szolgáltatóra” nem vonatkoznak.

A nemzetbiztonsági érdek, a közrend, a közegészség (hát ez meg hogy kerül ide? publicisztikától epegörcs?), a közbiztonság védelme mind szerepel a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányában. E szempontok alapján szabad nemzeti törvényben korlátozni a szabadságjogokat, például a sajtószabadságot. Csakhogy a sajtószabadságról szóló magyar nemzeti törvényben („Médiaalkotmány”, 2010. évi CIV. tv.) nincs szó a sajtószabadságnak a közrend vagy a nemzetbiztonság védelmében való korlátozásáról.

Annyit elárulnak, hogy tilos bűncselekményt elkövetni, és hogy a nemzetbiztonság meg a közrend védelmében „bíróság vagy hatóság kivételesen indokolt esetben” kötelezheti az újságírót forrása felfedésére. De – éppen a Médiatanács hivatalos álláspontja szerint – a „hatóság” fogalmába a médiahatóság nem tartozik bele, csak a nyomozó hatóságok.

Másképpen: a Médiatörvény kimondja, hogy a Médiatanács, illetve a Hatóság „médiaigazgatásra vonatkozó szabályok” megsértéséért alkalmazhat szankciókat. Ám e szabályok közé a meghatározás szerint (203. § 39.) nem tartozik sem a Büntető törvénykönyv, sem a szabálysértési vagy mondjuk a fogyasztóvédelmi, a minősített adatok védelméről szóló vagy az egészségügyi törvény, Egyszerűbben: a Magyar Köztársaság nemzetbiztonságának és közrendjének védelmében a Médiatanács nem járhatna el. Ezt ő maga is mondja. Ha a Paraméteren valaki olyan szörnyű bűnt követ el, ami veszélyezteti nemzetbiztonságunkat és közrendünket, akkor a két ország bűnüldöző szerveinek kell együttműködniük.

Illetve kellene. Mert valamiért mégis berakták a törvénybe ezt a paragrafust. Csak-csak nem szórakozottságból. (Vagy ha igen, annál rosszabb.) Tegyük fel, a Médiatanács úgy értelmezi a törvényt, hogy a külföldi hírportálokkal szemben több joga van fellépni, mint a magyarországiakkal szemben. Így viszont – konkrét paragrafusok híján – úgy értelmezi a „közrend” sérelmét, ahogyan akarja, a „súlyosságot” és az arányosságot meg pláne. Ha tehát úgy gondolja, hogy a Paraméter valamelyik szerzője a közrend elleni súlyos valamicsodát követett el – és teljesen rá van bízva, hogy mit gondol –, akkor „köteles” a szlovák államhoz fordulni.

Még rosszabb a helyzet, ha valaki szándékosan azért költözteti a rádiós vagy sajtóvállalkozását más uniós tagállamba, hogy elkerülje a magyar Médiatörvény és Médiaalkotmány szigorát (180. §) Erről szólt a párkányi rádióállomásom példája. Mert ha ezt a sunyiságot rám tudják bizonyítani, akkor megbüntethetnek a Médiaalkotmány 13–20. paragrafusának megsértéséért is – mintha két kilométerrel délebbre dolgoznék –, mondjuk azért, mert a szövegem „alkalmas” bármilyen személy, nemzet, kisebbség vagy többség, vagyis az emberiség semelyik tagja vagy csoportja „nyílt vagy burkolt megsértésére” (Smtv. 17. §). Azt pedig, hogy alkalmas-e, és mi van a burokban, a Médiatanács, illetve a Hatóság dönti el. Bízzunk bölcs belátásában, nyilván azért adott magának gumiparagrafust meg szabad kezet, hogy ne használja.

Ha tehát megtörténik a bűn a Paraméteren – el nem tudom képzelni hogyan, de tegyük fel, hogy egy hír vagy egy kommentár hivatalos szemszögből nézve súlyosan veszélyezteti a magyar közrendet vagy nemzetbiztonságot –, akkor a Médiatanács „köteles” kérni a szlovák állam intézkedését. Amennyiben pedig az olyan galádul viselkedik, hogy füle botját nem mozdítja erre a jóindulatú okosságra, a magyar Médiatanács elindítja az eljárást, hogy a DARCUS-on bevasalja a max. huszonötmillió forintnak aznapi árfolyamon megfelelő eurót. Hogy egész pontosan hogyan oldja meg (ráküldi a magyar végrehajtókat Szerdahelyen?), azt valószínűleg nem dolgozták ki egész pontosan.

Fogalmazzunk a burkolt sértés veszélye nélkül: nem teljesen racionális az elgondolás. Ezért mondom, hogy a Paraméternek csak hivatalosan kell félnie. Gyakorlatilag nincs más dolga, mint szelíden mosolyogni, heherészni, kacagni (kár, hogy Louis de Funès már meghalt, ideális főszereplő lehetne a Médiatörvény filmváltozatában).

Három baj van mégis.

Az egyik, hogy nem ez az egyetlen hely a törvényben, ahol a sajtóval szembeni olthatatlan gyanakvás a trehánysággal egyesülve képtelenségeket hoz a nyakunkra.

A másik, hogy valószínűleg így is fog maradni. Az üggyel foglalkozó uniós biztos ugyanis csak olyan témában tud változtatást kérni, amiről létezik uniós irányelv. Az audiovizuális médiaszolgáltatásokról (magyarán a televíziókról) van, a sajtószabadságról nincs, mert senki sem feltételezte, hogy egy uniós tagállam le akarná taposni a sajtószabadságot. Szó se róla, Fico is meg Kaczynskiék is babrálni kezdtek vele, de arra még senki sem vetemedett, hogy ködösen meghatározott tartalmi szabálysértésekért kénye-kedve szerint büntessen. Azaz cenzúrázza a sajtót, aminek a szabályozása mindig is gyökeresen más volt, mint a televízióké. Elképzelhető, hogy Orbánék visszavonják a 176., 177. és 179. paragrafust, amelyek a külföldről sugárzott, külföldön szerkesztett tévéműsorszámokért bánnának a fentebb vázolt módon a „médiatartalom-szolgáltatóval”. De akkor is ott marad ez az agyrém a külföldi rádiókról és sajtótermékekről, mert Európa nem gondolta, hogy ilyen lehetséges, és ezért nem tiltotta külön.

A harmadik baj az, hogy ez a teljes magyar politikai elitet, kormányt, ilyen ellenzéket, mint olyat, kutyául nem érdekli. A Zembereket még úgy se. Namost a Zemberek, az egyszerű kis jólelkű, naiv magyar állampolgárok azok, akiknek a védelmében meg az épülésére a kormányzó elit ilyen vak dühvel szabályozná agyon a sajtót. Szóval minek is?

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 3 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Az ostobaság nem ismer határokat, – határtalan…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Nem ismerem a PARAMÉTER urat,sajnálatomra persze…és sajnálom is őket!
    De ha ilyen kérdésekkel foglalkozó nyilvánosságot biztosít akkor hamar azok között találja majd magát akik az “anyaország népének javaiból” nem kaphatnak semmit.Csak azok kaphatnak akik paríroznak a “forradalmi kormányzatnak”!
    Mert bizony “kimondva vagyon” : “Külhoni hazánkfiai csak nekünk ,értünk és a mi szájízünk szerint politizálhatnak! Bizony!”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Handelsblatt: afrikai diktatúrák ilyenek 2011. január 5. szerda | MTI

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos