Ronai and Ronai
AMERIKAI

Hétfőn Orbán-beszéd az alkotmányozásról 2011. február 13. vasárnap 7:20 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Kezdődik a tavaszi ülésszak – ELŐZETES

Budapest – Az alkotmányozás uralja majd az Országgyűlés hétfőn kezdődő tavaszi ülésszakának első, ötnapos ülését, amelyen az új alaptörvény szabályozási elveiről szóló indítvány mellett is fontos törvényjavaslatokat tárgyal a Ház.

Így megkezdődik a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggésben hozott, kizárólag rendőri jelentésre, illetve tanúvallomásra alapozott bírósági ítéletek semmisségét kimondó előterjesztés, valamint a monetáris tanács tagjainak megválasztásáról szóló szabályok módosításának vitája, és tárgyalnak az egészségügyben kötelező kamarai tagság visszaállításáról is. A hétfői ülésnap Orbán Viktor felszólalásával indul.

A miniszterelnök – Lázár János frakcióvezető pénteki, a kormánypárti képviselőcsoportok ülése után adott tájékoztatása szerint – várhatóan a kormány elé kerülő gazdasági csomagról is beszél napirend előtt.
Ezt megelőzően képviselői esküt tesz a fideszes Szalay Péter, aki Tarlós István főpolgármester helyét foglalja el az Országgyűlésben.
Az előzetes napirend szerint hétfőn három indítvány általános vitája is megkezdődik. A kormány úgy módosítaná a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényt, hogy a monetáris tanács tagjait – a jegybank elnöke és alelnökei kivételével – a parlament gazdasági és informatikai bizottságának javaslatára az Országgyűlés választhatná meg. (A négy “külsős” tag közül a jelenlegi szabályok alapján kettőt a miniszterelnök, kettőt az MNB elnöke jelölhet.)
Ugyancsak lefolytatja a Ház hétfőn Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott javaslatának általános vitáját. Ez lehetőséget teremtene arra, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálja az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő korábbi magán-nyugdíjpénztári tagok portfólióját képező eszközöket, és azok átadását az államnak.
Szintén hétfőn tárgyalják a tűzvédelmi törvény módosítását. Ezt Pintér Sándor belügyminiszter javasolta az után, hogy a West Balkán szórakozóhelyen történt diszkótragédiában három fiatal lány életét vesztette.
Folytatódik az energetikai tárgyú törvények módosításának decemberben kezdett vitája. A kormány javaslata a Fideszen belül is vitát szült, Bencsik János energiaügyi államtitkár egymaga húsznál több módosító indítványt adott be.
A napirend elfogadása után hétfőn döntenek a képviselők az új alkotmány szabályozási elveiről szóló határozati javaslat általános vitájának időkeretéről. Ha elfogadják az ajánlást, a tárgyalás kedden az alkotmány-előkészítő eseti bizottság előadójának egyórás felszólalásával kezdődhet, majd aznap öt, szerdán tíz, csütörtökön tizenegy, pénteken pedig négy – azaz összesen harminc – órán át tarthat a vita, amelytől a hatórányi időkerettel rendelkező szocialista frakció várhatóan távol marad. (A párt szombati közleménye alapján az LMP is feltételekhez köti  visszatérését az alkotmányozási folyamatba.)
A parlament – Salamon László kereszténydemokrata képviselő vezette – alkotmány-előkészítő eseti bizottsága decemberben nyújtotta be indítványát, amelyben az új alaptörvény szabályozási elveire tesz javaslatot. Ennek szövege utal arra, hogy a magyar államiság kifejezője a Szent Korona, valamint kezdeményezi, hogy az alaptörvény preambuluma méltassa a kereszténységnek az ország történelmében játszott szerepét. A dokumentum az alapvető jogok között kimondaná, hogy az emberi életet a fogantatástól kezdve védelem illeti, és rendelkezne arról, hogy az államfő alkotmányossági és politikai válság feloldása céljából is feloszlathassa az Országgyűlést. A tervezet az alkotmány módosítását két egymást követő parlament egyetértéséhez kötné.
A határozati javaslat eredetileg arra kéri fel a kormányt, hogy az új alkotmányról szóló törvényjavaslatot a benne foglaltaknak megfelelő tartalommal március közepéig nyújtsa be az Országgyűlésnek. A kormánypártok siófoki frakcióülésén azonban megváltozott az alkotmányozás forgatókönyve: eszerint az eseti bizottság koncepcióját irányadó vitaanyagnak tekintik, ugyanakkor eldőlt, hogy a kabinet nem terjeszt alkotmánytervezetet a Ház elé, ez a frakciók lehetősége lesz. A Fidesz és a KDNP ennek érdekében szövegező bizottságot hozott létre Szájer József vezetésével.
Kedden délután folytatja le a Ház az úgynevezett “semmisségi” törvényjavaslat vitáját. Balsai István indítványa semmisnek mondaná ki azokat a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggésben meghozott bírósági ítéleteket, amelyek alapját kizárólag rendőri jelentés, illetve rendőri tanúvallomás képezte.
Aznap vitázhatnak a képviselők arról a kormány által beterjesztett javaslatról is, amelynek eredményeként nyilvántartásba vennék a január elseje után kedvezményesen honosított, magyarországi lakóhellyel nem rendelkező állampolgárokat, akik személyi azonosítót és lakcímüket tartalmazó okmányt is kapnának.
Ugyancsak kedden tárgyalja meg a parlament Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter azon indítványát, amely az egészségügyben visszaállítaná a kötelező kamarai tagságot.
Szerdától aztán az alkotmányozás kerül a középpontba: aznap – két részletes vita lefolytatása mellett – tíz órán át szólhatnak a képviselők az új alaptörvény elveiről, a csütörtöki és pénteki napirenden pedig már csak az alkotmányozással összefüggő határozati javaslat szerepel.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -2 ( 2 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

8 Reader’s Comments

  1. Amit a parlamentben művelnek az alkotmány erőszakos megváltoztatásával, az már össznépi bohózat. Mondhatnám, de sajnos a mi bőrünkre hazardíroznak.
    Ránk akarják erőltetni egy öntörvényű ember agymenéseit. Aki ehhez asszisztál, az szégyellje magát!
    Nincs a fideszben egy teremtett lélek sem, aki azt mondaná hogy eddig, és nem tovább? Nem igaz hogy ennyi ember hagyja sodortatni magát az árral!Nem látnak át Orbán praktikáin?Aztán előállnak 1000 oldal új szöveggel,és a a sorok között bújik meg a lényeg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  2. Sápadt arcú testvérem!Winetou már nagyon várja, a nagy fehér főnök újabb
    fennkölt beszédét.Dakota testvéreink kultúrájának ápolásáért,az indián civílizáció
    fennmaradásáért vívott küzdelmedet értékeljük.Közmondásaink-hála neked-immár határtalanul hódítanak a magyar értelmiség kőrében is.
    Kísérjen utadon a nagy szellem(Manitu),valamint a keresztény egyházak áldása!
    Te kulturális síkon nagyon ott vagy. Uff!Én beszéltem.
    Ui.Rejtőt olvastál már?Idézhetnél tőle is,kuva jó!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  3. Most borítékolom, hogy az MSZP egyetlen javaslatát sem fogadják el. Végre kéne már egy karizmatikus személy, aki azt mondaná a fidesznek most állj és ne tovább. ellenkező esetben a Fidesz felszalámizza az ellenzéket „Divide et impera!” /Oszd meg és uralkodj/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  4. Magyarország fülkeforradalmi lendülettel sodródik egy új mohácsi vész felé, melyet a történelem orbáni-vészként fog feljegyezni. Ha ebben tévedek, akkor nem lehet a történelmi tapasztalatra biztonsággal építeni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. February 14th, 2011 at 1:42 pm
    The Führer is still speaking. The Hungarian Parliament reduced to the role of the Berlin Sportpalast in 1933…. Even the nazi uniformed are present. Waiting for the final SiegHeil to bring the House down….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Re: EdCarping
    Tatárdúlás, Törökúlás, Felszabaúlás, Orbánból kiábrándúlás…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  7. Ez egy barom.Minden negyedik rokkantat vissza akar vinni a munka világába.Mikor500000 egézségesnek sincsEz egy barom.Nem tudok mit mondani.Ellenségképnek jó a rokkant,de termelni nem.Erre a idióta senkiházira szót se érdemes vesztegetni.Hazudik,süksüköl,óriási közhelyeket mond.Itt be is fejezem.Alámerülök,és megpróbálom kibekkelni ezt a barmot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. Aszondja A Diktátor,ha mindenki dolgozik,akkor,majd lesz felermelkedés.Baromság.Piac kell,ami felveszi a megtermelt árut.A kapitalizusban nincs teljes foglalkoztatottság.Soha nem is lesz,és a korszerű technikáknak köszönhetően,még több munkanélküli.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Megkezdődik az alkotmánykoncepció vitája 2011. február 15. kedd | MTI

A katolikus KISZ handabandája 2011. február 15. kedd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos