Ronai and Ronai
AMERIKAI

Balsai “semmissége” sérti a bírósági ítélkezés függetlenségét 2011. február 17. csütörtök 14:50 | AN

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Budapest – A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint sérti a bírósági munka alapértékeit, a bizonyítékok szabad bírói mérlegelésének elvét Balsai István semmisségi törvényjavaslata, amely szerint rendőri tanúvallomások alapján nem lehet elítélni a 2006-os zavargások résztvevőit, az ilyen ítéleteket meg kell szüntetni. Baka András szerint a jogerős ítéletek tiszteletben tartásához fűződő érdeket maradéktalanul érvényesítve kell eljárni.

Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke bízik abban, hogy az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Magyar Köztársaság Országgyűlése törvényalkotási munkája során tiszteletben tartja az európai közösség alkotmányos alapértékeit – írta a bíróság szóvivője csütörtökön az MTI-nek.

Szűcs Péter, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője közleményében utalt arra, hogy szerdán Harangozó Tamás és Bárándy Gergely képviselők, a Magyar Szocialista Párt országgyűlési frakciójának tagjai a Legfelsőbb Bíróság elnökéhez címzett nyílt levelükben azt kifogásolták, hogy Baka András nem ismertette álláspontját a  ”semmisségi” törvénytervezettel kapcsolatban. (A fideszes Balsai István indítványa semmisnek mondaná ki azokat a 2006. őszi tömegoszlatásokkal összefüggésben meghozott bírósági ítéleteket, amelyek alapját kizárólag rendőri jelentés, illetve rendőri tanúvallomás képezte.)
A nyílt levél megfogalmazóinak elkerülte a figyelmét, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnöke – szóvivője útján – korábban már megfogalmazta alkotmányos aggályait az ügyben őt kérdező napilapnak – emlékeztetett.
A Népszabadság szerdai száma közölte elsőként Baka András álláspontját, amely a nap folyamán számos hírportálon és a Magyar Távirati Iroda hírei között is olvasható volt. A Legfelsőbb Bíróság elnöke felhívta a figyelmet arra: a bíróságok és az ítélkezés függetlensége olyan jogállami garancia, amelyet minden pártnak és politikusnak tiszteletben kell tartania. Az Országgyűlésnek ezért törvényalkotási munkája során a bírósági munka alapértékeit, a bizonyítékok szabad bírói mérlegelésének elvét, a jogerős ítéletek tiszteletben tartásához fűződő érdeket maradéktalanul érvényesítve kell eljárnia.
Baka András bízik abban, hogy az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Magyar Köztársaság Országgyűlése törvényalkotási munkája során tiszteletben tartja az európai közösség alkotmányos alapértékeit – olvasható a közleményben.



VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 4 szavazatból)
Balsai "semmissége" sérti a bírósági ítélkezés függetlenségét, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

8 Reader’s Comments

  1. Ez kritika, ami egyszerűen megengedhetetlen!
    Szinte biztos vagyok benne, hogy holnap új elnököt választanak az LB élére!
    ;-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  2. Várható volt, hogy a fidesz nem fogja engedni megbüntetni harcedzett csapatainak közkatonáit, akik éveken keresztül se a köz- se állampolgártársaik vagyonát nem kímélve százmilliárdos károkat okoztak annak érdekében, hogy minél rosszabbul megy minden, annál jobb esélyei lesznek a fidesznek a 2010-es választáson.
    És az is nyilvánvaló volt, hogy azt a rendőrséget, amelyik nem állt át a randalírozók oldalára, meg fogják büntetni.
    És ezeket a célkitűzéseiket se AB, se LB, de még az Atyaúristen se fogja megakadályozni.
    A választópolgárok akadályozhatnék csak meg, de többségükben még azon se képesek elgondolkozni, hogy vajh’, mi az oka annak, hogy a mostani kormányintézkedéseknél nagyságrendekkel kisebb horderejű cselekményekért útlezárások, sztrájkok, főváros-szétverések, gyújtogatások sorozatával reagáltak, most pedig birka módjára hallgat mindenki.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  3. Az AB ilyen:

    “Az Alkotmánybíróság ezzel az elbocsátási törvénnyel kapcsolatos határozatával és a magánnyugdíj üggyel teljesen elvesztette azt a gerincét, ami még volt. Csak, hogy tudjátok, a magánnyudíj ügyben majd 3 hete elkészült a határozati javaslat, de AB elnöke azt – az elhangzott ominózus Orbán szöveg után, miszerint az AB le van szarva, akármit mond, az úgy sem változtat semmit – nem engedte szétosztani azt a bíróknak, mert akkor a belső ügyviteli szabályok szerint 8 napon belül ki kellett volna írnia a vitanapot. Tehát megsértette a saját előírásaikat, azaz törvénytelenül járt el.
    Ezt tetézte tegnap az AB elnöke azzal, hogy az eddig a titkársági páncélban pihenő iratot MEGSEMMISÍTETTE, azaz lezúzatta!
    Botrány! Még azt is lehetne mondani, hogy szabotázs. Ilyen még nem volt e testület 20 éve alatt. És a legtekintélyesebbnek vélt bírói testület egyetlen tagja sem tiltakozott, hanem gerinctelenül tudomásul vette.
    A Magyar Körtársaság Alkotmánybírósága mára egy rakás megélhetési jogász gyülekezőhelyévé vált, amely tűri, hogy Orbán játékszere, pincsikutyája legyen, mindezt azért, hogy az újraválasztásukat semmi se veszélyeztesse.” KR

    Akkor mit várunk al LB-től?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  4. Baka András ne engedjen a 48-ból! Legyen már legalább egy gerinces ember, aki ezeknek a nímandoknak ellenáll!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. A forradalmak mindig kitermelték a maguk hőseit. Balsai István is azon munkálkodik, hogy a fülkeforradalomnak minél több hőse legyen, és nem érdekli, hogy eközben az egész igazságszolgáltatás tekintélyét aláássa. Ezt némán tűri és hallgatásával egyelőre ehhez aszisztál Pintér Sándor és Polt Péter is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Ha az Alkotmánybíróság tagjai gerinces emberek lennének, akkor felállnának a pulpitusról. Ha igazat írt G.Rozi, akkor viszont ganaj népség. Márpedig az az érzésem, hogy G.Rozi tisztességesebb lehet az AB elnökénél.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  7. Minden jel arra mutat, hogy G.Rozi információi megalapozottak lehetnek, bár azért merész kijelentések. (kiosztás megtiltása,bezúzás, stb. ezek nagyon bennfentes információk)
    Az AB valóban megszűnőben van, mint fék és ellensúly. Valóban kezdi elveszteni tartását.
    Igaza van Bartus Lászlónak: “Az Alkotmánybíróság mongyon le!” (blog)
    Az lenne a legtisztességesebb lépés, ha testületileg azt mondanák, hogy “eddig és ne tovább!
    Van az országnak egy “alkotmány ügyben meglehetősen jártas” miniszterelnöke, ítélje csak meg Ő, hogy egy törvény alkotmányos-e vagy sem”.
    Szeretném most hallani Stumpf Istvánt – mi lehet az Ő magánvéleménye?
    Szép Új Világ!
    Üdv. Gábor

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. A semmisségi törvényt arra alapozni, hogy 6 hétre elvesszük a rendőrök szavahihetőségét..előtte szavahihetők, utána szavahihetők..ez annyira abszurd és annyira primitív., mint az egész kormány és kormányzása.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

MSZP: a Fidesz a rendőrséget támadja 2011. február 13. vasárnap | AN

Alkotmányellenes az egészségügyi reform 2010. december 13. hétfő | MTI

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos