Ronai and Ronai
AMERIKAI

New York a top úti cél 2011. február 26. szombat 17:13

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
New York a top úti cél

A magyarok nagy része az éves vakációja eltöltése céljából utazik a tengerentúlra. A legnépszerűbb úti célok az amerikai nagyvárosok, de a többség ha tehetné meg sem állna Hawaii-ig vagy a Karib-szigetekig.

Amerikába az utasok csaknem fele nyaralás céljából, 18 százaléka üzleti ügyben, 17 százaléka rokonok és barátok látogatása végett, 12 százalékuk pedig tanulás miatt és egyéb magánügyben utazik. A nyaralók 14%-a választja New York-ot  nem hiába, hiszen közel 800 km2-es területével és 20 milliós lakosságszámával az Egyesült Államok legnagyobb, a világ harmadik legnagyobb városa, ugyan nem az USA fővárosa, de sokan a világ fővárosának tartják. New York mindenkinek ismerős, hiszen számos sikerfilmnek nyújtott hátteret. Híres a felhőkarcolóiról, különleges madártávlatáról, múzeumairól, modern művészetéről; az üzleti, a divat- s a reklámvilág fellegvára. A legtöbb látnivaló kétség kívül Manhattanben van. A legolcsóbb módja a városnézésnek az, ha csak sétálunk az utcákon. Mielőtt bárki tömegközlekedésre adja a fejét jobb, ha vesz egy várostérképet. A legtöbb buszjárat egyszerű útvonalon közlekedik: vagy észak-déli, vagy kelet-nyugati irányban.

Ha New Yorkban jár feltétlenül meg kell néznie:

Central Park: Ide menekül a beton, és üveg dzsungel elől mindenki, aki egy kis feltöltődésre vágyik. New York leghíresebb közparkját Frederick Law Olmsted és Calvert Vaux alakította ki 1856-ban. A Central Park egyébként pont olyan, mint amilyennek a filmekben látszik: takaros, tiszta, sok kis tematikus hellyel, kerttel, ligetekkel, sok kocogóval és rengeteg mókussal. Az évek során rengeteg építményt helyreállítottak, és sok időt fordítottak arra, hogy a park visszakapja régi fényét. 2004-ben az önkéntesek összesen több mint 32 000 órát töltöttek munkával a parkban, és helyreállították többek közt a 120 000 m²-es Heckscher-játszóteret, ami épületekből, mezőkből és tisztásokból áll. A Sheep Meadow a legcsendesebb rét: tavát kedvelik a romantikus párok, a csónakázók. A labdajátékok szerelmesei a Great Lawn részt látogatják, a kocogók a Reservoir (víztároló) körül futnak. A madarak barátai a Ramble körzet törzsvendégei, de a transzvesztiták találkozóhelye is ugyanez.

New York egyik leglátványosabb éjszakai helyszíne, a Times Square, a színház rajongók feltétlenül látogassanak el ide.

A Wall-streetnek sajátos hangulata van.  A felhőkarcolók dzsungele. Az Egyesült Államok gazdasági és pénzügyi erejének jelképe, neve egyet jelent a részvény- és pénzpiacokkal, annak ellenére, hogy a tőzsde bejárata ma már a keresztező Broad Streeten van. Wall Streetnek nemcsak az utcát, de a környéket, a pénzügyi negyed egy részét is szokták nevezni.

A város jelképe a Szabadság szobor. A Lady Liberty hatalmas népszerűségnek örvend, az 1986-os felújítása óta. Már több mint 120 éve őrzi New York bejáratát. A szobor ötletének kitalálója Édouard René Lefevre de Laboulaye francia történész volt, aki rajongott az amerikai történelemért. Elképzelése szerint a rézből készült szobrot Franciaország ajándékozta volna az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének centenáriumára 1876. július 4-ére a barátság jeleként. A szobrot mintázó nőalak ötlete Franciaországban pattant ki egy fiatal szobrász Frédéric-Auguste Bartholdi fejéből, aki a Szuezi-csatorna építtetőitől remélt megrendelést egy világítótoronyra. A szobor 205 tonna, 46 méter magas, a fáklya csúcsa, 93 méterre van a földtől. A fáklyát tartó kéz 12,8 méteres és a mutatóujja 2,4 méter. Bal kezében tarja a Függetlenségi nyilatkozat tábláját. A szobor a rabszolgaság széttört béklyóin áll, mint a szabadság szimbólumán. A korona hét ága, mely a hét tengert és hét kontinenst szimbolizálja, a koronán lévő 25 ablak pedig a világ 25 drágakövét.

Broadway a város legrégebbi észak-déli irányú sugárútja. A világhírű Broadwayt nevezik az amerikai színház fellegvárának, számos hollywoodi filmsztár és énekes is már fellépett a Broadway színházaiban. Az ismertebb színházakon (Winter Garden Theatre, Paramount Theatre) kívül, számos szálloda (Grand Central Hotel), és híresebb épület (Woolworth Building) is megtalálható a sugárúton.

Ha New York városában való tartózkodásunk során időt szánnunk a látványosságok megtekintésére, akkor mindenképpen gondolkozzunk el a New York Pass kártya megvásárlásán, amelynek használata ingyenes és soron kívüli belépést biztosít az előre kiválasztott látványosságok és nevezetességek megtekintéséhez. A New York  Pass kártya használata, New York 55 nevezetességéhez és látványosságához, nyújt sorban állás nélküli ingyenes belépést. A New York Pass kártya ezen kívül több ingyenes szolgáltatásra is feljogosít, és jár mellé, egy több mint 160 oldalas útikönyv (Guidebook), amely angol, német, francia, olasz, és spanyol nyelven tartalmazza a látnivalók listáját, részletes leírását, és a pontos elérhetőségüket.

New Yorkban valahogy mindenkinek nagyobb a szabadságérzete. Itt életstílus a szabadelvűség, és a különcség. Szabadabban öltözködnek, gondolkodnak, viselkednek, összetéveszthetetlen angolt beszélnek, hadarnak, rohannak és lazán Nagy Almának becézik városukat. Közben pedig lépten nyomon belevesznek a New York minute-be. New York fantasztikus hely és ideális úti cél egy tökéletes hosszú hétvégéhez. A városnézést, pihenést és szórakozást kösse össze egy nagybevásárlással és válogasson a világmárkákat felvonultató üzletek bőséges kínálatából. Erre a hamarosan közeledő ünnepek (húsvét vagy pünkösd) kiváló alkalom lehet.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 4 szavazatból)
New York a top úti cél, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Ez egy tipikusan olyan cikk,amelyre sem negatív,sem pozitív értékelést nem lehet adni.Ez egy “ismeretterjesztő+,érdeklődéskeltő írás.Ki az a BAROM ,aki ezt lemínuszolta? Nem jött össze az esti kety-mety?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  2. Olah Zsuzsanna

    Imadom!!!! egy evvel ezelott 8 honapon at minden hetvegen bevonatozhattam Manhattanba es ott barmerre setalva csupa erdekes, soha nem latott dolgot lattam, de szerettem a zsufolt, meleg, piszkos metrot is, es lattam a gyonyoru felhokarcolokat es mindent amit lehetet, faltam az elmenyeket, es megprobaltam befogadni azt a rettenetesen sok latnivalot , de sajnos rovid volt az ido, visszavagyom!!!! meg annyi mindent nem lattam

    nekem ez 56 evesen adatott meg es sajnos keves a valoszinusege hogy visszajutok

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Zsuzsa, Ön élt 8 hónapig Amerikában? Merre lakott? Queensben, Brooklynban?

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. Bloomberg azóta sétatérré tette a Times Square-t és az ikertornyok sem állna már sajnos. Nagyon sok városban vannak felhőkarcolok Észak-Amerikában. Sehol sem tudtak igazi életet lehelni a toronyházak közé csak New Yorkban. Itt viszont nagyon eltalálták!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Ötvenhat kilométert autóztatta férje a kocsitetőn 2011. március 3. csütörtök | MTI

Mentősökre lőtt a baleset áldozata 2011. március 3. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos