Ronai and Ronai
AMERIKAI

A női jelszavak könnyebben megfejthetők 2011. február 17. csütörtök 19:01 | FH

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A női jelszavak könnyebben megfejthetők

Budapest – A magyar felhasználók jelentős része könnyen feltörhető jelszavakat használ levelezésének védelmére – ez derül ki abból a kutatásból amit az ESET Software megbízásából az NRC végzett. A legegyszerűbb jelszavakat a nők alkalmazzák: 27 százalékuk szimpla számsort vagy betűsort – mint a “levelezes” vagy az “123456″ – használ jelszóként, míg férfiak esetében ez az arány 19 százalék.

Ugyanakkor a férfiak 36 százaléka már betűket és számokat – például “sanyi1982″, “baba12″ – is alkalmaz jelszavában, míg a nőknek csak 31 százaléka teszi ezt meg. Kis- és nagybetűket a nők 18 százaléka, a férfiaknak pedig 24 százaléka használ.

Kiss Zoltán Gergő, az ESET magyarországi képviseletének vezető tanácsadója azt mondta, hogy még a legkiválóbb vírusirtó használata mellett sincsenek biztonságban a felhasználók adatai és személyes dokumentumai, ha azokat egyszerű, könnyen feltörhető jelszavakkal próbálják védeni. A NOD32 vírusirtót gyártó cég ezért kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a felhasználóknak segítséget nyújtson a biztonságos számítógép használathoz. A jelszavak feltörésére alkalmazott technológia fejlődése miatt az ideális jelszó ma már 10-12 karakter felett van, és egyaránt tartalmaz számokat, illetve kis- és nagybetűket, valamint egyéb írásjeleket – mondta Kiss Zoltán Gergő, aki szerint a “Sanyirolt456-B” vagy a “MamuciBrak35;” már a jobb jelszavak közé tartozik. A szakértő szerint ugyanakkor nehezen feltörhető jelszavakat jelentenek a kifejezések is, az “énelmentemavásárbafélpénzzel” vagy a “jajdeszeretemamákostésztát” hosszúságánál fogva szintén az erős jelszavak közé tartozik.

A kutatás eredménye szerint ilyen kifejezéseket a férfiak 3 százaléka, míg a nők 6 százaléka használ adatainak védelmére. A hölgyek emellett emlékezőképességüket tekintve is megelőzik az urakat, mivel míg mindössze 2 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem tudja a jelszavát, mert azt a gép tárolja, a férfiaknak 4 százaléka állította ugyanezt.

Eltérő a jelszóhasználat életkor szerint is. A többi korcsoporthoz képest a 18-29 évesek nagyobb arányban használnak kitalált szavakat (“lianwer”, “gianron”), kifejezéseket adataik védelmére, míg az 50-69 közötti korosztály inkább tart elegendőnek egy egyszerű szót vagy számsort.

A budapestiekre és a felsőfokú végzettségűekre jellemzőbb a kis és nagybetűk kombinált használata, míg a fővárosiakhoz képest a községekben lakók közül kétszer annyian választanak nehezebben feltörhető kifejezéseket adataik védelmére.

Az NRC által végzett piackutatás a magyar internetezők véleményét vizsgálta online kérdőíves felmérés segítségével, többszörösen rétegzett, véletlen mintavétellel. A minta reprezentatív a 18-69 év közötti, legalább heti rendszerességgel internetezőkre nem, korcsoport, végzettség és lakóhelytípus szerint.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Obama nem dohányzik, de nem befutó 2011. február 9. szerda | AN

A Fidesz-tábor csökken, az MSZP-tábor nem nő 2011. január 26. szerda | AN

Bush népszerűbb mint Obama 2010. december 7. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos