Ronai and Ronai
AMERIKAI

WikiLeaks-könyv Assange titkairól 2011. január 25. kedd 23:17 | K. Tamás

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
WikiLeaks-könyv Assange titkairól

Budapest – Magyar nyelven elsőként a K.u.K. kiadó ad közzé a WikiLeaksről leleplező kötetet. A WikiLeaks az elmúlt évben az egész világot izgalomban tartotta, a közvéleményt megosztotta, nem kevésbé izgalmas az alapító személye és kalandos élete. A az első WikiLeaks-ról szóló magyar nyelvű leleplező könyvről a szerzőt, a tízkötetes Rákócza Richárdot (Mordechai Schoenfeld, Marcus Lord) kérdeztük.


– Ön szerint mi a legérdekesebb a WikiLeaks-jelenségben?

– Az alapító személye, és itt főleg nem a WikiLeaksen belül mutatkozó anomáliákra gondolok. Sokan basáskodással, egyszemélyi irányítással vádolják Julian Assange-et, számomra nem teljesen érthetően, hiszen ki merné tagadni, hogy ez a vállalkozás az ő bulija, és azt csinál vele, amit akar. Amikor a kutatásokba belefogtam, fogalmam sem volt, hogy egy teljesen ismeretlen területre bukkanok, a zűrös gyerekkor területére, amivel épp csak foglalkoztak.

– Ismert ügyvédi fogás, ha valaki a nehéz gyermekkorra hivatkozik…

– Nem állt szándékomban Assange- vagy WikiLeaks-párti könyvet írni, különösen miután nem értek egyet a szervezet markánsan megmutatkozó Amerika-ellenességével, de azt hiszem, a könyv írása közben rájöttem, honnan ered ez a dolog: Julian Assange-nak a titkokkal szembeni attitűdje. Gyerekkorában egy meglehetősen rémes ifjúság elleni bűncselekményeket elkövető szektához került közel, hogy mennyire közel, az titok. A szekta tagjai elképesztő bűncselekményeket követtek el, de a végén mindent megúsztak, csak találgathatjuk, miért. Julian Assange ennek hatására dönthetett úgy: a hatalmasok, ha rajta múlik, nem titkolhatják tovább viselt dolgaikat.

– Úgy véli tehát, Assange sanyarú gyerekkora nélkül a WikiLeaks nem válhatott volna azzá, amivé vált.

– Nem. Persze nem kétséges, hogy akkor alakult volna egy másik hasonló, vagy ugyanolyan szervezet. Így viszont Assange-nak jutott az úttörő szerep.

– Milyen csemegéket hoz a könyv az amerikai diplomáciai táviratokból?

– Két szempont szerint igyekeztem válogatni: olyasmiket hozok, amikkel a magyar internetes és egyéb sajtó nem, vagy kevéssé foglalkozott, és azon voltam,  hogy Dél-Amerikától Afrikán át Kínáig az egész glóbuszt bemutassam a sürgönyökön és más kiszivárogtatásokon át. Nagyon érdekes volt feldolgozni, miként járult hozzá a WikiLeaks egy kiadós állami korrupció felszámolásához Peruban, hogyan rántotta le a leplet a kenyai rendőri halálbrigádokról, és igen érdekesek azok a jelentések, amelyek afganisztáni hadurak észak-koreai fegyvervásárlásairól számolnak be. Aki ezt a könyvet a kezébe veszi, magát a globalizációt kapja meg sűrített és kissé sokkoló formában.

Rákócza Richárd, a könyv szerzője

.

– Soká tartott a megírása?

– Csak nemrég keresett meg az ötlettel a K.u.K. kiadó, s azonnal tudtuk, nincs két hétnél több időm, mivel Assange helyettesének könyve is készült magyarul, az eredeti kiadással egy időben, és maga Assange is valamikorra februárra ígérte a saját életrajzát, amit biztosan megvesz valaki Magyarországon is, ha ugyan nem vette meg máris. Amikor Köves József kiadóvezető letette a kagylót, én is letettem az ágyneműt, ami épp a kezemben volt; azt már a feleségemnek kellett felhúznia, mert én leültem dolgozni. Maga a könyv végül is nyolc munkanap alatt készült el. Ezek persze nem nyolcórás munkanapok voltak.

– A sietség nem megy a minőség rovására?

– Amilyen gondosan jár el a K.u.K. az előkészületi munkák során, én kizártnak tartom. Nem ez az első közös gyorskönyvünk. 2001-ben szeptember 11.-én a tévét néztem, amikor Köves József felhívott, és mondta, hogy most nagyon gyorsan ki kell jönni egy könyvről Oszama bin Ladennel, akiről nekem voltak anyagaim. A második torony még nem dőlt le, amikor én nekiláttam a munkának. A kötet szeptember 25-én az utcán volt, és felkerült a Népszabadság bestseller-listájára.

– A neten már több helyütt előrendelhető a kötet, de hol az ismeretterjesztés, hol a politika, hol az életrajz rovatban hirdetik a terjesztők. Végül is mi a műfaja?

– Infotainment. Meg kéne tanulni a terjesztésben ezt a nem új fogalmat. Olyan kategóriát jelent, ami egyszersmind informál és szórakoztat. Ez a WikiLeaks-botrány műfaja.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 3 szavazatból)
WikiLeaks-könyv Assange titkairól, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Tisztelt Rákócza úr!

    Gratulálok a könyvhöz. Én is hasonló szimpátiával vagyok a WikiLeaks és Julian Assange tevékenysége iránt. Ezért alkottam Mr. Assange számára a ” Freedom for Wikileaks” cimü szines nagyméretű grafikai alkotásomat. Erről készűlt egy rövid videó magyar és angol nyelven. Ez fenn van már a YouTuben is és az Art websitemen is. http://www.szekelygallery.com
    Kérem Önt sziveskedjen megnézni, köszönöm.
    Nagyrabecsüléssel: Székely Imre grafikus művész Victoria, B.C. Canada
    10.10.2011.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  2. Assange nem eloszor szerzett tikokat illegaisan. Meg kolok koraban hackerkedesert kaptak el. Most az informaciok egy reszet megvesztegetessel, az amaerikai katonat hazaarulasra motivalva szerezte. Pontosan ami ellen probal tenni ( a visszaelesek es a becstelenseg), ugyanazokat a modszereket hasznalja.
    Freedom for Wikileaks helyett Freedom FROM Wikileaks.
    Vajon miert nem az oroszokat vagy az arabokat kezdte ki a hos Ausztral ? Azert mert azok mar regen kikeszitettek volna. Csak a demokratikus emberjogokat is elismero USA-val mer packazni. Persze annyira nem bator megsem, az equadori menekultstatuszert folyamodott. Ilyenkor persze mar nem baj ha egy orszag korrupt (Equador) , mar nem szamit a becsulet . Valojaban neki sohasem szamitott, aki ezt nem katja olvassa el az eletrajzat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Assange Amerikától fél 2012. június 25. hétfő | AN

Ecuador ma dönt Assange sorsáról 2012. június 21. csütörtök | AN

Szeptemberre tűzték ki Manning tárgyalását 2012. április 26. csütörtök | AN

A vádak ejtését kéri Wikileaks közlegény 2012. április 25. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos