Ronai and Ronai
AMERIKAI

A The Economist blog eredeti szövege magyarul 2011. január 8. szombat 21:11 | Barthó Péter

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A The Economist blog eredeti szövege magyarul

London – A The Economist egyik újságírója beszámolt budapesti tapasztalatairól. Ebben a bejegyzésben szerepelt Fellegi Tamás miniszter megjegyzése a médiatörvény elszúrásáról.  Az alábbiakban az eredeti szöveg teljes magyar fordítása olvasható.

“Orbán, a rend megszállottja

Három budapesti nap után, ahol a magyar minisztereket szinte másról sem kérdezték, mint a médiatörvényről, még mindig nehéz megérteni, miért kellett Orbánnak és a Fidesznek áterőltetni egy ilyen, széles konfliktusokat kiváltó szabályozást.

Egyik miniszter szerint szükséges volt az emberek “méltóságát” megvédeni a valóságshow-któl és a gyerekeket a szexuális jelenetektől; egy másik szerint meg kellett reformálni a csődben levő közmédiát; a harmadik a fölháborodásról beszélt, amikor az újságok lehozták a pályán meghalt Fehér Miklós fényképét (bár ez nézők ezreinek szeme láttára történt, és a videó a YouTube-on is elérhető).

Ezek egyike sem indokol kétszáz valahány oldalnyi törvényt, az összes közmédia hírszerkesztésének egybevonását, a Fidesz által tévék, rádiók, nyomtatott és online újságok felügyeletére kinevezett médiatanácsot, mely kemény bírságokat szabhat ki meghatározatlan szabályszegésekért. Orbán szerint a törvény összes eleme más európai országok médiatörvényeiből származik. Még ha ez igaz is, gyanúsan az egyes szabályok legrohadtabb részeit gyűjtötték egybe.

A “médiaalkotmány” és a részletesebb médiatörvény angol fordítása elérhető az Igazságügy Minisztérium honlapján, valamint egy kommentár, melynek célja a kritikák cáfolata. Nézzük például a 13. paragrafust a média kötelezettségeiről. Egyrészt mindenre kiterjedőek, másrészt furcsán sovinisztikusak. Ha az újságíróknak Magyarországról és a magyar nemzetről kell pontos és kiegyensúlyozott tájékoztatást nyújtaniuk, más országokra és nemzetekre ez nem vonatkozik?

A SAJTÓ KÖTELEZETTSÉGEI
13. § (1) A médiatartalom-szolgáltatók összességének feladata a hiteles, gyors, pontos tájékoztatás a helyi, az országos és az európai közélet ügyeiről, valamint a Magyar Köztársaság polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről.
(2) A tájékoztatási tevékenységet végző lineáris és lekérhető médiaszolgáltatások kötelesek a közérdeklődésre számot tartó helyi, országos, nemzeti és európai, valamint a Magyar Köztársaság polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről, vitatott kérdésekről az általuk közzétett tájékoztató, illetve híreket szolgáltató műsorszámokban sokoldalúan, tényszerűen, időszerűen, tárgyilagosan és kiegyensúlyozottan tájékoztatni.

Fidesz-miniszterekkel való privát beszélgetések közben érezni a szándékot a társadalom átszabására, az 1989-es antikommunista forradalom bevégzésére. Magyarország meglepően békésen váltott át demokráciára, de a Fidesz számára az akkori kompromisszumok egyenesen vezettek az elmúlt évek rothadásához. Szemükben a kommunisták soha nem lettek eltávolítva, a politikai hatalom átadásáért megengedték nekik Magyar Szocialista Pártként a gazdasági hatalom megtartását.

Az elmúlt nyolc év siralmas szocialista kormányzását dióhéjban Gyurcsány 2006-os beszéde foglalja össze: “Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. E helyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este.”.

A Fidesz számára a tavalyi választási győzelem csak egy csata a kommunizmus bukása óta tartó háborúban. És most, kétharmados parlamenti többséggel, úgy gondolják, itt a lehetőség és a felhatalmazás a befejezéshez. A médiatörvény csak az utolsó a hatalom megragadásához vezető sorozatból. A Fidesz új alkotmányt kíván létrehozni a kommunista időkből eredeztethető régi helyére. Orbán számára a Fidesz tettei felülbírálhatatlanok; ők az igazi demokraták, legyőzték a kommunistákat, és ők tudják, mi a jó az országnak.

Elvben az köztársasági elnök gyakorolhatna némi ellenőrzést a kormányzat felett, persze ha a jelenlegi elnök, Schmitt Pál, kétszeres olimpiai vívóbajnok nem úgy látná munkakörét, mint a Fidesz főszurkolója.

Ezt nyilatkozta ma Brüsszelben egy sajtókonferencián:

„Tavaly a magyar polgárok olyan felhatalmazást adtak a jelenlegi parlamenti és kormányzó erőknek, mely példa nélkül áll Európában. Ez az erő emelt engem is ebbe a hivatalba.

Tudom, hogy az újságírók eszköze a hír, de még inkább az igazság. Az igazság a jó hír: hogy Magyarországnak ma olyan – óriási legitimációval és nagyon erős parlamenti többséggel rendelkező – kormánya van, mely képes legyőzni a gazdasági nehézségeket és rendet tenni.

A mandátum, amit demokratikus választásokon kaptunk, nem csak arányaiban óriási, de tükrözi a magyar nép elvárásait, az átadott legitimáció mértékét. Honfitársaim többsége nem csak a múltra mondott nemet, hanem meghatározta, hogy milyen jövőt szeretne.

Úgy tekintek a 2010-es folyamatokra, mint a magyarok nagy sóhajára, mellyel kiengedték a visszatartott mérget, és friss, éltető oxigént lélegeztek be. Ez a sóhaj rendet követelt. Rendet az állam működésében, fegyelmet a pénzügyekben, igazságot a törvényekben és a jogban. Követelte a gazdaság és az egészségügy rendbetételét, a családok és a munka védelmét.

Erre a békés rendbetételre van szüksége Magyarországnak, hogy erősebb legyen. Mert egy erős Európa csak erős országokból épülhet fel.”

Hogy meddig mennek el Magyarország átrendezésében, és miféle társadalmat akar a Fidesz létrehozni, nem tisztázott. Schmitt Pál szerint az új alkotmány a kereszténység központi szerepét fogja hangsúlyozni (bár a Fidesz hosszasan mutogatta nekünk, újságíróknak, a zsidó kultúra reneszánszát). Orbán a maga részéről alkotmányba foglalná költségvetési hiány és az államadósság plafonját.

Orbán számára az erő egyértelműen erény. A magyar EU elnökség jelszava „Erős Európa”. Európa többi része számára ez egyre inkább önkényuralomnak kezd tűnni. A médiatörvény reflektorfénybe hozta Magyarországot, és az Orbán-kormányt folyamatosan figyelik.

A hosszú vacsora alatt, melyen a kijelölt „EU-elnökségi borszakértő” segédkezett, az egyik miniszter azt állította, hogy a magyar médiatörvény nem különbözik a többi európai országétól. Később elismerte, hogy valóban szigorúbb, mint egyéb törvények. „Meg kell értenie, ez Közép-Európa, antiszemitizmussal és cigányellenességgel. A kormánynak meg kell védenie az embereket.” Mire a Tokajihoz értünk, megadta magát. „OK. Elbasztuk.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +6 ( 8 szavazatból)
A The Economist blog eredeti szövege magyarul, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

5 Reader’s Comments

  1. Ti is 2.7 millióan

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. Az a szomorú, hogy Magyarország jelenlegi vezetői valóban olyan primitívek ahogy az Economist blogja lefesti.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  3. Orbán nem érti, hogy mi a baj a médiatörvényeivel, hiszen annak minden elemét Európából csipegette. Hasonló mentális gondjai voltak Frankensteinnek is. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  4. Az elbasztuk szó a Biblia melyik részében szerepel keresztény vezetőnk?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  5. Orbán András Lajos

    A “kommunisták” így idéző jelben SOHA NEM LETTEK ELTÁVOLÍTVA MERT MAGUK IS KOMMUNISTÁK VOLTAK 1990 ELŐTT, nem beszélve arról az apróságról hogy a valódi kommunistákat egy kézen meg lehet számolni ezek a politikai szélforgók soha nem voltak kommunisták ők voltak a MAGAMISTÁK aki a tűzhöz közel lévén nagyon jól éltek a kádári rendszerben is………..Orbán és kedvenc koleszos csapata annak a rendszernek kiemelt haszonélvezője volt, nem csak a szüleik révén, hanem “jó kisszeshez” méltón saját maguk miatt is………

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos