Ronai and Ronai
AMERIKAI

Vita az USA rádióaktív hulladékáról 2011. január 31. hétfő 3:35 | AN Forrás: Wall Street Journal

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Vita az USA rádióaktív hulladékáról

Washington – A Wall Street Journal beszámol a Yucca Montain mellett tervezett nukleáris hulladék lerakat körül kiakakult vitáról. Míg Obama fontos szerepet szán az atomerőműveknek energiapolitikájában, saját pártja ellenzi az új hulladéktárolók kialakítását.

Republikánus politikusok visszatértek a nevadai tároló kérdéséhez, miután azt 2010-ben megvétozta az Energiaügyi Osztály (Energy Department). Yucca Mountain-t, ami Las Vegastól kb. 130 km-re fekszik,  2002-ben hagyták jóvá, mint a jövőben építendő rádióaktív hulladék tároló helyszínét. Nagy szükség van egy állandó tárolóra, mert jelenleg a hulladékot több tucat helyen szétszórva tárolják az USA-ban, többek között Dél-Karolinában és Washington államban.

Az új lerakat építését azonban a szenátusi demokraták vezetője, a nevadai Harry Reid, erősen ellenzi. A huzavona rámutat Obama elnök egyik dilemmájára. Az országértékelő beszédben is említett “tiszta energiák” egyike a nukleáris energia, ami a szél és napernegiával ellentétben megbízhatóan, folyamatosan termel villamos áramot. A gond viszont az, hogy az államok csak vonakodva hajlandók elfogadni a területükön építendő hulladéktárolót.

A Yucca Mountain tárolót 2002-ben jóváhagyták, majd 2009-ben az Obama-kormány támogatásával megkísérelték visszavonni az engedélyt. Az Energiaügyi Bizottság kérte, hogy a Nuklearis Szabályozó Bizottság vonja vissza a kérelmét azon az alapon, hogy a legfrissebb kutatások szerint Nevada nem alkalmas rádióaktív hulladék tárolására. A nukleáris bizottság azonban nem hajlandó a  már jóváhagyott kérvényt visszavonni. A vita arról folyik, hogy kinek van joga megvétózni a tervet, és hogy hol épüljön biztonságos, állandó, nagy kapacitású hulladéktároló.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Vita az USA rádióaktív hulladékáról, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Fél költségvetése lesz Amerikának 2012. augusztus 1. szerda | AN

Romney hozza Nevadát, Gingrich nem száll ki 2012. február 5. vasárnap | AN

Hitelkönnyítést ígért az elnök 2011. október 25. kedd | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos