Ronai and Ronai
AMERIKAI

Joe Biden: Mubarak nem diktátor 2011. január 29. szombat 3:38 Forrás: AN

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Joe Biden: Mubarak nem diktátor

Washington – Joe Biden a PBS-nek adott nyilatkozatában a Mubarak és a tüntetők közti párbeszédet ajánlotta megoldásként. Míg az USA nyilvánosan szövetségesként kezeli az egyiptomi elnököt, kiszivárogtatott Wikileaks dokumentumok az ellenzék támogatásáról tanúskodnak.

Az elmúlt napokban az amerikai sajtó egyik fő témája az USA és Egyiptom közötti kapcsolat volt. Míg Obama maga nem nyilatkozott a témáról, az alelnök, Joe Biden, és Hillary Clinton a békés tüntetés fontosságáról beszélt. Joe Biden-t a PBS-nek adott nyilatkozata közben megkérdezték, mi a véleménye Mubarakról, mire ő így válaszolt: “Mubarak szövetségesünk. A geopolitikai érdekeinket tekintve nagyon felelősségteljesen viselkedett, a közel-keleti béketárgyalások részese … nem nevezném őt diktátornak.”  Azt is hozzátette, hogy Egyiptom kormányának párbeszédet kellene kezdeményeznie, és megtudnia, milyen jogos követeléseik vannak a tüntetőknek, és azokra megoldást kellene találni. Hillary Clinton hasonló kijelentést tett, és sürgette az egyiptomi katonai erők visszafogott, józan használatát.

Míg az USA évente 1.3 milliárd dollárt folyósít Egyiptomnak katonai segély címén, és nyilvánosan dicséri Mubarakot, addig az angol The Telegraph értesülései szerint az amerikai kormány titokban támogatja a tüntetőket. A Wikileaks nemrégiben nyilvánossá tett egy bizalmas diplomáciai dokumentumot 2008-ból, amelyben az USA kairói nagykövetsége arról tesz jelentést, hogy ellenzéki csoportok a 2011-es választások előtt meg akarják buktatni a Mubarak-kormányt. A dokumentum szerint az ellenzék célja az elnök eltávolítása, az elnöki hivatal gyengítése, és parlamentáris demokrácia bevezetése. A nagykövetség informátora maga is ült börtönben a Daily Telegraph szerint. Wikileaks-források szerint az USA igyekezett befolyásolni az egyiptomi kormányt és kieszközölni némelyik politikai fogoly szabadon bocsátását. Bár ez a kettős politika több évre (talán évtizedre) tekint vissza, Obama politikai tanácsadója, David Axelrod azt nyilatkozta az ABC News-nak, hogy Obama maga is próbált a “változásoknak elébe menni”, és  Mubarakot a politikai reform szükségességéről meggyőzni.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Ejnye,ejnye hát már a szabadság hazájában is, vagy még, vannak olyan politikusok akik nem ismerik fel a rókát a szőlőben ? Vagy itt általunk nem ismert érdekek is hatnak a háttérben?Ismerős,ezt neveztük mi itt Európában hintapolitikának.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Ugyan kérem, 40 agyonlőtt tüntető. Ne kicsinyeskedjünk.
    Többet rúg agyon a teve, 80 millióból 40. Ugyan.
    Mubarak úrról ilyet mondani, hogy diktátor.
    Hiába, Amerikától csak tanulni lehet. DDD

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Október 23: a rendszert végképp elsöpörni 2012. október 4. csütörtök | AN

Lesznek-e keresztények Egyiptom élén? 2012. július 31. kedd | AN

Assange Amerikától fél 2012. június 25. hétfő | AN

Ecuador ma dönt Assange sorsáról 2012. június 21. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos