Ronai and Ronai
AMERIKAI

Vendéghy Kornél: Gondolatok a Charlie Hebdo elleni gyilkosságok visszhangjához 2015. január 11. vasárnap 17:25

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Két muszlim fegyveres lemészárolta a Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét. Az ezt követő elemi felháborodás nyilatkozataihoz csatlakozott az iszlám több képviselője, többek között az Al-Azhar,  a szunni iszlám legnevesebb, ezer éves oktatási központja.

Ezt mondják: „Az Al-Azhar szerint a támadás bűnös tett, és kijelenti, hogy „az iszlám elutasít minden erőszakot”. (Al Arabiya News, 1/7/15).

A Magyarországi Muszlimok Egyháza pedig ezt írja: „A Magyarországi Muszlimok Egyháza mélységesen elítéli és az iszlám vallás tanításainak meggyalázásának tartja a Charlie Hebdo című francia magazin szerkesztőségében elkövetett mészárlást. A támadás olyan terrorakció volt, amire nincs magyarázat, nem köthető az iszlámhoz, egyetlen nemzetiséghez sem vagy származáshoz. Az iszlám elítéli az erőszakot és a terrort, és megengedhetetlennek tartja a béke, a jog és a törvényes rend megsértését, bárki is legyen az elkövető.”

A nyilatkozatok értelmezéséhez érdemes megnézni, mit ír elő híveinek maga az iszlám vallás, és mit jelentenek az olyan ismertnek gondolt szavak, mint „béke”és „jog”, amelyeket az iszlám másként értelmez, mint a megnyugtató szavakkal megcélzott közönség.

A Korán – amelyet maga Allah nyilatkoztatott ki Mohamednek, minden muszlim tökéletes példaképének –  többek között ezeket mondja ( az idézetek „A Kegyes Korán értelmi és tartalmi fordítása” című Korán-fordításból és –magyarázatból valók, a szögletes zárójelekben a szerző magyarázata olvasható):

Ó Próféta! Harcolj a hitetlenek és a képmutatók ellen és légy velük szigorú! (Korán 9:73).

Ha a hitetlenekkel találkoztok (a harc során), vágjátok el a nyakukat! És ha elpusztítottátok (vagy megsebesítettétek) őket, erősen kötözzétek meg (őket, foglyokként)! (Korán, 47:4)

Ó ti, akik hisztek! Harcoljatok azok ellen a hitetlenek ellen, akik körülöttetek élnek, hogy érezhessék a szigorotokat! (Korán 9:123)

Harcoljatok azok ellen, akik nem hisznek Allah-ban, sem az Utolsó Napban és nem tartják tilosnak azt, amit Allah és az Ő Küldötte tilalmasnak nyilvánított és nem az igazság vallását vallják – azok közül, akiknek a Könyv adatott [a zsidók és a keresztények ellen]! Mindaddig (tegyétek ezt), amíg meg nem adják akarva-akaratlanul, a fejadót [a muszlim fennhatóság alatt élő zsidókra és keresztényekre kirótt adót].

Ez a harc, a dzsihád, minden muszlim legmagasabb szintű kötelezettsége:

Talán egyenlővé teszitek a zarándokok vízzel történő ellátását és a [mekkai] Szent Mecset szolgálatát azzal, hogy valaki hisz Allah-ban és az Utolsó Napban és Allah útján harcol. Allahnál ezek nem egyenlőek. Allah nem vezeti a bűnös népet. (Korán 9:19)

Akik hisznek és elvégezték a kivonulást és Allah útján harcoltak javaikkal és testükkel, ők hatalmasabb fokokkal rendelkeznek Allah-nál. Ők a győztesek. (Korán 9:20)

Ennyit röviden arról, hogy az iszlám elutasít minden erőszakot, hogy a párizsi támadás nem köthető az iszlámhoz, és hogy nincs rá magyarázat.

(Fontos itt megjegyezni, hogy a Koránban vannak békés szúrák is, de – ugyancsak a Korán szerint – a később keletkezettek felülírják a korábbiakat. A Korán korábbi, Mekkában kinyilatkoztatott része többnyire békés; a későbbi, medinai szúrák a harcot hirdetik.)

A „jog” és a „béke” fogalma is igényel némi magyarázatot.

Az iszlám számára az egyetlen elfogadott jogforrás a saria, Allah tévedhetetlen törvénye, amely az ember alkotta törvények felett áll. A muszlimok a sariát tekintik érvényesnek, különösen, ha az ütközik a világi joggal. És lassan nem csak ők: Nagy-Britanniában például folyamatban van a saria beépítése a brit jogrendszerbe.

Az arab „iszlám” szó alávetést jelent. Az iszlám szerint a világ a „háború földjéből” (Dar al-Harb) és az iszlám által uralt területekből (Dar al-Islam) áll. A kafirok (hitetlenek) ellen mindaddig harcolni kell, amíg le nem győzik őket. Béke tehát akkor lesz, amikor a Földön egyetlen vallás marad, az iszlám. Addig a hitetleneknek három választása van (Muslim, book 19, no. 4204):

- áttérés az iszlám hitre,

- a dzsizja – az iszlám földön élő nem-muszlimokra kivetett adó – fizetése,

- a harc.

A békés egymás mellett élés nem szerepel a lehetőségek között.

Kérdés tehát, hogy lehet-e az európai szóhasználat szerint értelmezni az iszlám képviselőinek megnyugtató nyilatkozatait.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.9/5 (50 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +75 ( 89 szavazatból)
Vendéghy Kornél: Gondolatok a Charlie Hebdo elleni gyilkosságok visszhangjához, 4.9 out of 5 based on 50 ratings

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos