Ronai and Ronai
AMERIKAI

Jósvai Péter: Mi a baj a Norvég Alappal? 2014. május 23. péntek 4:52

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Az embert leköti a napi politika, és ez pont így van kitalálva – ez „így van jól” azok nézőpontjából, akik a vak politikai bulvarizmus haszonélvezői. A Fidesz-kormány minden egyes lépése jól lekódolható egy bizonyos szinten, értjük például, naná, hogy mi a bajuk a norvégokkal, sajnos azonban ez a kép nem találja telibe csak a jéghegy csúcsát, s nem leplezi le a Fidesz valódi birodalom-építő szándékát, mert tegyük hozzá, a fiúk nagyon keményen nyomják – sokkal keményebben, mint gondolnánk.

Amit az emberek általában gondolnak Lázárról, és arról, hogy Orbánék mit művelnek és miért a Norvég Alappal, az nagyjából az, hogy „ők akarják elosztani a pénzt”. Azon viszont már nem szoktunk elgondolkodni, hogy miért jut eszünkbe egészen pontosan ez, hogy miért pont ezzel gyanúsítjuk őket.

A probléma minden bizonnyal az, hogy egyszerűnek gondoljuk el őket, mondhatni, primitívnek, és ennek megfelelően rakosgatjuk össze a mozaikkockákat, mintegy alacsonyra rakva a lécet. És pontosan ez az a pont, ahol a Fidesz nevet.

A Norvég Alappal kapcsolatos elgondolásaink, mellesleg, egyenesen Orbánéktól származnak. Ők súgták a fülünkbe a primitív logikát, miszerint „ők akarják elosztani azokat a pénzeket is”. A valóság azonban ennél sokkal messzebbre megy, és sokkal gonoszabb is. A Fidesz terve egy sokkal direktebb terv. Az egész szitu megértéséhez mindössze arra van szükség, hogy Orbánékat ne úgy tekintsük, egyszerűen s primitíven, mint akik a pénzt akarják – mert ők ennél szofisztikáltabbak, s a hatalom az, aminek a megszerzése és megtartása mozgatja őket.

Hogy megértsük, számukra mit jelent a Norvég Civil Alap, ahhoz a fideszes logikát kell követnünk, hogy ez egy „civil gócpont”. S a probléma is pontosan ez vele. Mert fontos tudni, hogy Magyarországon a legtöbb izgalmas civil projekt, a Norvég Alapon keresztül ment (és fog is menni, ha minden jól megy – de a Fidesz épp ezt akarja megakadályozni).

A civilekkel ugyanis van egy kis gond, és pedig, hogy az elnyomó hatalommal szemben a legveszélyesebb erő forrásai képesek lenni, kormánybuktatásig menően. Akármi is szedhetné le Orbánékat onnan, ahol most vannak, az csakis egy civil projektből létrejött, alulról szerveződő polgári ellenállás eredménye lehet. Ez fizika, és ehhez még Orbánék is értenek. Innen az a böszme agresszivitás, amivel rárontanak az európai korrupció-ellenes harc fellegvárából érkező baráti segítségre. Ki akarják végezni a norvég befolyást, és mint erőszaktevők egyedül akarnak maradni a „kis népükkel”, akikkel szemben azt csinálnak, amit akarnak, ha senki sem nyújt nekik segítő kezet. Ha senki sem segít nekik látni azt, amit ez a kormány valóban művel, amit a Fidesz-kormány megtesz velük.

Ezért támadja a Fidesz a Norvég Civil Alapot, ami számára úgy tekinthető, mint az ellenállás melegágya, amelytől egy III. Richárdnak a legeslegtöbb oka van rettegni. Mert meg lehet jósolni, hogy akármi lesz is az, ami megdönti a hatalmukat, az innen fog jönni, egy civil mozgalom formájában. Más esély azért nincs, mert a baloldal képtelen feltupírozni saját fazonját.

Akárhogy is, a Norvég Civil Alap elűzése nem más, mint egy erőszaktevő óvintézkedése, hogy áldozata ne folyamodhasson segítségért – soha. Ez persze azt is jelenti, hogy Orbánék az összes civil erőt és mozgalmat hasonlóképpen fogják megkeresni és megtalálni a „velünk vagy ellenünk” ajánlatukkal. És ne legyenek kétségeink, a társadalom ellen vívott hadviselés a totalitárius uralmi rendszerek sajátja. Értsd, a 16%-os, 1 kulcsos adó (átlátszó) leple alatt egy embertelen diktatúra épül.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (68 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +131 ( 159 szavazatból)
Jósvai Péter: Mi a baj a Norvég Alappal?, 4.8 out of 5 based on 68 ratings

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos