Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Strucc és politika 2014. április 28. hétfő 21:47

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Strucc és politika

Bajnai Gordon struccpolitikának nevezte a Jobbikkal szembeni elzárkózást, amely szerinte nem vált be. Maga a kifejezés Bajnai Gordon tévedésének forrása: a strucc és a politika egymást kizáró fogalmak. A strucc nem politizál, ezért dugja homokba a fejét. A „struccpolitika” a magyar nyelvben azt fejezi ki, ha valaki elzárkózik attól, hogy szembenézzen bármivel, és válaszokat adjon arra, amit lát. A politika ennek ellenkezője.

Demokraták a szélsőjobboldallal nem azért nem állnak szóba, mert homokba dugják a fejüket, és úgy tesznek, mintha nem lenne. Ha Bajnai Gordon eddig ezt tette, nagy hibát követett el. Demokrata azért nem áll szóba nácival, mert ezzel sem legitimálja, és kifejezi, hogy rasszizmusnak, fajgyűlöletnek nincs helye a civilizált közbeszédben. Fajgyűlölet mellett nincsenek érvek, amelyekkel vitázni kellene.

Tolvajjal nem rendez vitát a rendőrség, hanem megbilincseli, és bíróság elé állítja. Pedig a tolvajoknak a maguk szempontjából nagyon is akceptálható érveik vannak a lopás mellett. Azt is megjósolhatjuk, hogy a rendőr-tolvaj vita a nyilvánosságban a tolvaj győzelmével végződne, mert a tolvajt nem köti semmi, bármit mondhat: sem az igazság, sem a logika, sem a tények nem számítanak.

De vannak olyan evidenciák, amelyek fölött nem nyitunk vitát. Ilyen az emberi méltóság, az emberi jogok védelme. A náci beszéd ereje a hazugságban van, és abban, hogy ezeket a határokat átlépi. A Klu-Klux-Klannal sem ül le vitázni egy amerikai demokrata, pláne nem egy volt elnök. Volt magyar miniszterelnök sem ül le jobbikos nácikkal, akiket nem is egy bírósági ítélet szerint náciknak lehet nevezni. Nem azért, mert korlátlan a közszereplő tűrési kényszere, hanem azért, mert a Jobbik által képviselt nézetek alapján levonható az a következtetés, hogy ez egy náci párt.

Adolf Hitlerrel senki nem ült le nyilvánosan vitázni a „végső megoldásról”, pedig Hitlernek lettek volna érvei mellette. Ezek az érvek egy intelligens népet győztek meg arról, hogy ki kell irtani egy másik népet. Bajnai Gordon olyan, mintha eddig valóban struccként élte volna az életét, aki nem olvasott semmit a tömeglélektanról, a náci beszéd hatásmechanizmusáról. A náciknak nem szabad megengedni azt sem, hogy hirdessék a gyilkos eszméiket, mert ezek az eszmék nem a szólásszabadság részei. A gyilkos gyűlölet a szívből származik, a szájon keresztül terjed és fertőz. Aztán a beszédből lesznek a tettek.

Magyarországon a náci beszéd legnagyobb védelmezői nem a nácik, hanem a doktriner liberálisok voltak, akiknek szélsőséges nézetei szerint a demokrácia fokmérője a nácik szólásszabadsága. A magyar sajtó egykori pöcegödrében, a Hírszerzőben „ledimitrovoztak” azért, mert azt merészeltem írni, hogy a demokrácia nem a nácik szólásszabadságától erős, hanem a demokrácia attól lesz gyenge. Egy demokrácia annál erősebb, minél inkább korlátozza a náci beszédet. A náci beszéd olyan egy demokráciában, mintha rákot ültetnének egy egészséges testbe. A doktriner liberálisok olyanok, mint akik a rákos daganat szabadságáért harcolnának egy kórházban, és azt állítják, annál egészségesebb lesz a beteg, minél szabadabban terjedhet a szervezetében a rák.

Olyan országban, ahol a történelmi gyökerek miatt nagy a nyitottság erre, ezt nem lehet a társadalom „önvédelmi” mechanizmusaira bízni, mert a náci beszéd természete az, hogy ezeket az önvédelmi képességeket kapcsolja ki. Büntetni és tiltani kell, mint a lopást, a betörést, a gyilkosságot, jobb helyeken a közpénzből történő stadionépítést, mint a lopás speciális formáját.

A Hírszerző azóta megszűnt, de nem azért, mert az általa terjesztett őrültségek kivesztek volna. Az élet igazolta a véleményemet, a nyílt és – a Fidesz által használt – burkolt náci beszéd megtette hatását, lebontotta a demokráciát. Ha Papp László Tamás, Gavra Gábor és Seres László elméletei igazak lettek volna, akkor most kellene legerősebbnek lennie Magyarországon a demokráciának, mert most legerősebb a náci beszéd. Odajutottunk, hogy egy volt miniszterelnök már a legitim közbeszéd részévé is avatná. De ne legyünk igazságtalanok velük, a nácikért nagyon sokat tett Kis János, Fodor Gábor és az SZDSZ is.

De nem ez történt, hanem az, amit megjósoltam, hogy a náci beszéd szabadsága lerombolta a demokráciát, a társadalom önvédelmi képességét, irracionális világ jött létre, az emberek megutálták és elvetik a szabadságot, az emberi jogokat és a demokráciát. A náci beszéd készít utat a nácik előtt, hogy demokratikus úton kerüljenek hatalomba. Már 2010-ben is felkorbácsolt szélsőjobboldali érzelmek repítették a Fideszt a kétharmados hatalomba, s a legutóbbi választáson is ennek köszönhette Orbán a támogatását. Megvédte a magyarokat a zsidó rezsitől.

Már rég be kellett volna tiltani a náci pártokat és mozgalmakat (erre nemzetközi egyezmények is köteleznék Magyarországot), be kellett volna tiltani a náci beszédet. Ez a lépés nem korlátozta volna, hanem védte volna a vélemény- és szólásszabadságot. A náci beszéd által létrehozott államok ugyanis korlátozni kezdik a nem náci véleményeket, a szólás igazi szabadságát, és az információs szabadságot. Élet-halál harc ez: vagy az egyik, vagy a másik.

Miután Magyarországon nem tiltották be a nácikat, szabadon mérgezhetik a tömegek lelkét. Eltűnt a nyilvánosságból a normális beszéd, nem programok, nem józan érvelések töltik ki a kommunikációs teret, hanem uszítás és demagógia. Nincs a demokratikus nyilvánosságra jellemző vita, szakembert itt elvétve látni, érveket véletlenül sem hallani, egymás tiszteletéről szó nincs. Náci stílus vette át a demokratikus kommunikáció helyét. Ahogyan a Fidesz és a Jobbik kommunikál a „szóvivőin” keresztül, az a náci Németországot idézi, és a náci beszéd hatására már csak ez a stílus éri el a tömeg ingerküszöbét.

A demokratikus gondolkodás egy kis szigetre szorult vissza az országban, amely azért volt eddig megkülönböztethető, mert a demokratikus értékek képviselői nem álltak szóba legalább a nyíltan náci nézeteket hirdető Jobbik képviselőivel. Vereségük oka, hogy ugyanakkor szóba álltak a Fidesszel, és demokratikus pártnak ismerték el, miközben a Fidesz kódolt antiszemitizmusa éppen olyan náci, mint a Jobbik nyílt hungarizmusa. Ha a nácik leplezni tudják nácizmusukat, és követőik a nácizmus szégyenének bélyege nélkül vallhatnak gyilkos eszméket, akkor semmi nem akadályozza a szélsőjobboldal hatalomra jutását.

Magyarországon ez bekövetkezett, a Fidesz szélsőjobboldali párt, fasiszta államot épít, kódolt antiszemita propagandával gyűjti híveit. Nem a Jobbik tanítja az iskolában Vasst, Tormayt, Nyirőt, nem a Jobbik végez iskolai agymosást, nem a Jobbik hamisítja a történelmet a náci emlékművel, nem a Jobbik mentegeti Hitler utolsó csatlósát a tömeggyilkosság jogos vádja alól.

Orbán a nemzetközi pénztőke ellen vívott szabadságharcával nyíltan náci eszméket hirdetett, és bárki ellenőrizheti, hogy a hívei antiszemita alapon helyeselték azt. A holokauszt 70. évfordulójára antiszemita üzeneteket hordozó emlékművet, „sorsok” házát, „tudományos” intézetet tervezett, amelyek mind az antiszemitáknak szóló üzenetek, a nácizmus nyílt képviseletét jelentik. Ez nem taktika a szélsőjobb megnyerésére, liberális elvtársak, hanem szívből jövő meggyőződés. Nem pragmatizmus. Ez az ő világnézetük.

Hogy ezt „kereszténységnek” nevezik ugyanúgy, mint az antiszemita Prohászka Ottokár, aki a hungarizmus megalapítója volt, csak azt mutatja, hogy az a „keresztény-nemzeti” ideológia, amely Hitlerrel szövetkezett, soha nem volt se keresztény, se nemzeti, ellenben antiszemita volt, fasiszta és náci. Ezért még a Fidesszel sem lett volna szabad demokratáknak szóba állni. Legkésőbb a fasiszta alaptörvény bevezetésekor fel kellett volna mondani velük minden kapcsolatot. Az egyetlen esély nácikkal szemben, ha náciknak nevezik, és nem legitimálják őket.

Bajnai Gordon eddig sem politikai és ideológiai éleslátásáról volt híres. Képes volt a teljes liberális pesti értelmiség előtt október 23-án Bibót és Mindszentyt összeboronálni, és nem bukott bele azonnal. De a mostani javaslata, hogy a börtönbe való bűnözőkkel még párbeszédet és vitát is kell folytatni, maga az őrültség, az öngyilkosság. A náci beszéd nem győzhető le vitában, mert az érvek tehetetlenek az érzelmekre ható uszítással szemben. A náci beszéd hallgatója nem gondolkodik, hanem érez. Bajnai vagy bárki más, vereségre van ítélve nácikkal szemben.

A Jobbik nem azért erősödött, mert Bajnai Gordonhoz hasonló okos emberek nem cáfolták racionálisan az uszításaikat. Hanem azért, mert nem mutatnak erőt a nácikkal szemben. Nekik nem a nácik hallgatóságát kellett volna meggyőzni, hanem azokat a demokratákat, akiknek semmiféle programot nem adtak, akik nem tudták, mi lesz, ha nem Orbán győz, akiknek nem tetszett, hogy feladták a jogállamot, az Alkotmányt, lemondtak az Orbán-rendszer megdöntéséről. Ha Bajnai Gordon azt akarja, hogy a nácik még többen legyenek, rendezzen vitát velük.

Ha Bajnai Gordon is szóba áll undorító nácikkal, az azt jelenti, hogy nem undorítóak, nyugodtan lehet rájuk szavazni. A fajgyűlölet legitim, egyenrangú álláspont.

Bajnai Gordon semmit nem ért Kelet-Európából, semmit nem ért a magyar történelemből, de az emberi civilizáció szellemtörténetéből sem. A világ nem könyvelések és banki adatok halmaza, hanem gyilkos eszmék és ideológiák harca a szabadság és az élet ellen. Ebből ő semmit nem vett észre eddig.

Ezért most már nem javasoljuk, hanem kérjük, tegye meg azt a szívességet, hogy visszamegy a könyvelési számlák és a banki átutalások közé, a politikát pedig befejezi, és nem avatkozik élet-halál kérdésekbe, mert ezekhez nem ért, és ennek következtében jóvátehetetlen károkat okoz. Emberek életét veszélyezteti. Ha nem akar bemenni a fasiszta parlamentbe, és azt jól teszi, és nem akar lenni brüsszeli képviselő sem, akkor miért nem vonul már vissza, ahogyan megígérte?

Ön az összes elveszített választás után visszavonul a magánéletbe és a számok békés világába, , esetleg elmegy tanítani (bár politikát ne tanítson), aztán ott marad az ország azokkal a nácikkal, akiket rájuk szabadít. Gondolja meg.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.4/5 (82 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +147 ( 191 szavazatból)
Bartus László: Strucc és politika, 4.4 out of 5 based on 82 ratings

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos