Ronai and Ronai
AMERIKAI

Para-Kovács Imre: A gomb 2014. március 27. csütörtök 16:11

  • Hozzászólások(26)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Para-Kovács Imre: A gomb

Minden közepesnél okosabb telefon tudja, a legtöbb számítógép is rendelkezik ezzel a funkcióval, de Magyarországon hiába keresem az „összes előzmény törlése” gombot. Nincs ilyen, vagy annyira elrejtették a menüben, hogy csak a nagyon fontos emberek férnek hozzá. Azok meg nem nyomják meg.

A Policy Agenda most nyilvánosságra hozott jelentésében arra hívja fel a figyelmet, hogy elszegényedésünk rohamos, és hogy ez az elszegényedés gyorsuló ütemben növekszik. Évente 90 ezer ember kerül a szegénységi küszöb alá, azaz a Fidesz négyéves kormányzása alatt Debrecen és Miskolc teljes lakossága csúszott le oda, ahonnan nem nagyon van visszatérés.

Ez a folyamat természetesen nem a Fidesz alatt kezdődött, de amikor a mostani kormánypárt, konkrétan annak vezetője, Orbán Viktor úgy döntött, hogy elveszi a pénzt a szegényektől, és odaadja a gazdagoknak, akkor vált ez a trend vészterhessé és perverzzé, különös tekintettel arra, hogy a térségünkben ügyködő kormányok – ahogy az logikus válság idején és válság után – a szociális kiadásokat egy kicsit megnyomták a GDP-hez képest, miközben nálunk folyamatosan csökkentették.

Eközben tök jó volt gazdagnak lenni, olcsóbb a medence fűtése és világítása, kevesebbet kell adózni a jövedelmük után, és közmunkásokat is lehet bérelni fillérekért, ha valami alantas meló adódik a kastély körül.

Ebben az a legszomorúbb, hogy a közgazdaságtan azon könyveiben, amelyeket Matolcsy György nem szeret, mert 2 + 2 mindig egyenlő 4-gyel az összeadások végén, nos, ezekben a könyvekben azt írják, hogy ha egy társadalomban nő a különbség a szegények és gazdagok között, az a társadalom sohasem fog fejlődni, tehát egy darabig ugyan klassz lesz gazdagnak lenni, havaj-didzsi-szőkekóla, de aztán már nekik sem lesz annyira jó. Együtt döglünk bele az unorthodox gazdaságpolitikába, bár ők kétségtelenül drágább temetést kapnak majd. Lesznek lovak, meg minden. Ezeket később megesszük.

Ilyenkor jön a kormányzati nyafogás, hogy mennyi is az annyi szegény, és hogy nem is négymillió, csak három, de nekik is sokkal jobb lett az elmúlt négy év alatt, mert évente 2621 forinttal kevesebb villanyszámlát nem fizetnek be. Mert a szegények nem a legalkalmasabbak a forradalomra, különösen ebben a térségben igaz, hogy nem a szegények emelnek barikádokat, hanem a csalódottak, csalódottak pedig Magyarországon nincsenek, mindenki azt kapta, amire számított: baloldaliak, jobboldaliak, mindenki örülhet, mert senkit nem ért meglepetés.

A szegények nem csinálnak forradalmat. Bandákat alkotnak, néha kirabolják a gazdagok áruházait, nem fizetik be a villanyszámlát, sem a rezsicsökkentés előttit, sem a rezsicsökkentés utánit, néha pedig odaütnek az olcsó sörtől felbátorodva, de csakis az asztalt ütik, aztán már azt sem, elcsöndesednek.

Az ország tudatos leszegényítése persze jót tesz a versenyképességnek, amit oly sokszor emlegetnek vezetőink, hiszen a versenyképesség olcsó munkaerőt jelent, bár kétségtelenül nem kizárólag olcsó és képzetlen munkaerőt, de ennyire már nem értenek hozzá. Kína sem azért versenyképes, mert jó az éghajlat, ahogy Vietnám, Malajzia vagy Indonézia sem, hanem azért, mert gyakorlatilag nincs szociális háló, nyugdíj, társadalombiztosítás, munkavédelem, minimálbér vagy gázálarc a fényezőműhelyben. Természetesen azt hazudják a multinacionális cégek, hogy mindent ellenőriznek és mindent előírnak, aztán valahogy mégis gyermekek varrják a focilabdát tizenhat órás műszakokba a bangladesi üzemcsarnokban heti 5 dollárért.

Ezzel nehéz lesz versenyezni, de a mostani kormány mindent megtesz, a megfelelő létszámú szegény előállítása már megtörtént, most a minimálbért kell eltörölni, esetleg a nyugdíjat és a tb-t. A gyerek sem azért van a világon, hogy csak lógjon, ha egyszer kibukott az iskolából 13 évesen, legalább legyen valami haszna. Természetesen nem nehéz fizikai munka, arra ott vannak a nők, hanem valami egyszerűbb, szórakoztató pepecselés valami vegyszerüzemben vagy pálinkafőzőben.

A Policy Agenda tanulmánya nem tér ki arra – mint ahogy nem is tartozik a vizsgálat körébe –, hogy nem csak szegényedünk, de rohamosan butulunk is, 20%-nyi funkcionális analfabéta az iskolákban, de a többiek sem sokkal jobbak.

Ez azért fontos a jövőnk szempontjából, mert ha egyszerre sikerül elszegényítenünk és elbutítanunk a magyar társadalmat, akkor nem lesz kérdezősködés, hőbörgés, kínos felvetések, csak a fentebb már vázolt, nem túl produktív, így aztán a társadalomra nem is veszélyes elfoglaltságok, mint a beletörődés, dünnyögés, néha némi rablás és berúgás.

Köstler szerint magyarnak lenni kollektív neurózis volt a 30-as évek elején. Bárcsak már megint itt tarthatnánk!

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (140 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +188 ( 192 szavazatból)
Para-Kovács Imre: A gomb, 5.0 out of 5 based on 140 ratings

  • Hozzászólások(26)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

26 Reader’s Comments

  1. Az írás kiváló, a helyzet drámai…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +73 (75 szavazatból)
  2. Para nagyon jól látja, hogy Orbán nagyon jól látja: a korlátlan ideig tartó (vagy ahhoz közelítő) hatalom-megtartásnak első számú feltétele az emberek tudatos, tervszerű elbutítása. Nem véletlen tehát, hogy az oktatási rendszer teljes felforgatása volt az egyik első rendszerszintű tevékenysége Orbánéknak. A tudástól elzárt néprétegek képtelenek lesznek felismerni saját érdekeiket. nemhogy a hosszútávúakat, de még a rövidtávúakat sem. Aki pedig nem tudja felismerni érdekeit, az nem is fogja tudni érvényesíteni azokat. Egyszerűen vezérelhető biorobottá válik, és ha azt mondják neki, seperje az utcát, hát fogja a seprűt meg a sárga csíkos mellényt, és seper majd hajnaltó napnyugtáig, amiért annyi bért (?) kap, ami az (emberi) élethez kevés, a halálhoz meg sok.
    .
    Ne feledjük a jeles Bogár “professzor” nyilatkozatát arról, hogy 3 millió embert kell az útszélen hagyni ahhoz, hogy a maradék hétmillióból néhány tízezer dőzsölhessen, a többi pedig éppen hogy a felszínen maradhasson. Ma már persze ez sem igaz, a hárommillióból már rég négy lett, vagy tán több is. És a számuk egyre növekszik. Közmunkások (új keletű nevükön: közmukik) százezrei ássák a gödröt, amibe lassan egy egész ország beledől.
    .
    Soha nem tápláltam hamis illúziókat a “másik oldal” vonatkozásában, hisz ott is csak emberek vannak, akik gyarlók, időnként jellemgyengék, vagy alajsok, sőt, néha zuschlagok is akadnak közöttük. De ezt az embertelen dúlást, amit ezek a gengszterek véghezvittek, össze sem lehet hasonlítani mindazzal, ami a ballib kormányzása alatt történt. És most nem (csak) a demokrácia és a jogállam eltiprásáról beszélek, hanem az emberiesség ellen elkövetett bűneikről. A demokráciát egyszer még helyre lehet állítani, legalábbis, remélem. No persze nem úgy, ahogy azt manapság a Biciklikormányváltó Összefosás elképzeli, hanem forradalommal. Hogyan is másképp? De az embertelenség, a társadalom tudatos lezüllesztése, a lelkek elnyomorítása olyan szörnyű seb, amit sokkal nehezebb lesz meggyógyítani. Évtizedek kellenek hozzá.
    .
    Ha csak nem ennél is több…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +95 (103 szavazatból)
  3. Hogy az a húsz százalék analfabéta nem harminc, vagy negyven, azt is kizárólag a Facebook-nak köszönhetjük, mert ahhoz egyelőre legalább egy török gyrosos szintjén tudni kell írni-olvasni. (Kieg: a legtöbb török gyrosos alkalmasint jobban ír-olvas magyarul, mint egy random 20-30 év közötti magyar állampolgár.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +44 (46 szavazatból)
  4. Para ismét nagyon jót írt. Nem is tudnék hozzáfűzni semmit. Úgy jó, ahogy van. Gratula!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +28 (32 szavazatból)
  5. Tévedsz Para!
    Most olvastam valahol, hogy néhány napos teljes munkaszünet lesz a NAV-nál!
    Most fogják törölni az Előzményeket, a Sütiket, és a Históriát.
    Tiszta lappal kell az új kormánynak kezdeni.
    Tehát ők olyan okosok, hogy tudják hol a gomb, és meg is nyomják!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +61 (63 szavazatból)
  6. Igazad van Mist. Most jönnek a hosszú bájtok napjai.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +34 (36 szavazatból)
  7. Az a letaglózó ebben, hogy már rég nem ostoba jövendölés.
    Ez a konklúzióként vázolt förtelem a végén, ez ma már gyaníthatóan valós elgondolás is lehet egyeseknél…
    -Nem újkeletü persze, vélelemezhető volt ez már sok évvel korábban is, de ennyire aktuálissá mára érlelődött.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (20 szavazatból)
  8. “….amikor a mostani kormánypárt, konkrétan annak vezetője, Orbán Viktor úgy döntött, hogy elveszi a pénzt a szegényektől, és odaadja a gazdagoknak, akkor vált ez a trend vészterhessé és perverzzé, különös tekintettel arra, hogy a térségünkben ügyködő kormányok – ahogy az logikus válság idején és válság után – a szociális kiadásokat egy kicsit megnyomták a GDP-hez képest, miközben nálunk folyamatosan csökkentették.”
    A páratlan magyar abszurd pikáns epizódja, hogy az “életünket és vérünket Orbánért” békemenetben tízezrével menetelnek majd az általa kisemmizettek.
    PPP! (Para Persze Pazar!)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +41 (43 szavazatból)
  9. A rezsicsökkentésnek tapsikoló birkamenetes arra a venezuelai állampolgárra emlékeztet, akit egy fotón láttam, amint arcán széles vigyorral hurcolja haza a katonaság által felügyelt fosztogatás során szerzett plazmatévét az üzletből, nem törődve azzal a két aprósággal, miszerint:
    .
    Nincs áram.
    .
    A plazmatévét nem lehet megenni. (Mondjuk, így viszont nem gáz, hogy klotyópapír sincs.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +39 (43 szavazatból)
  10. “Mist
    2014. március 27. csütörtök
    19:10″
    A “hosszú bájtok éjszakája”-nappala jön!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  11. Többekkel egyetértve, az írás most is PARAJÓ az ország iszonyú helyzetérõl.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (15 szavazatból)
  12. No comment. Ez az írás úgy jó, ahogy van!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  13. Törvényszerűen rossz vége lesz, de nem mindegy, mikor. Muszáj kivárni? Miért nem takarítja el pld. a NATO, hisz háborús feszültségben az ilyen főemlős akadályozó tényező! Idegen test! Rendet! Eljárást!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (15 szavazatból)
  14. A LMP gazdagodik:

    http://jovaros.blog.hu/2014/03/23/lesz_majd_pofaraeses_nekrolog_az_lmp-rol

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  15. Igen. A magyar burzsoázia teljesítménye a 89-es restauráció óta kritikán aluli. Mikor a barna veszedelem már tény, ők csak ezerrel kommunistáznak. Ez a bajok egyik forrása.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  16. “A Policy Agenda tanulmánya nem tér ki arra – mint ahogy nem is tartozik a vizsgálat körébe –, hogy nem csak szegényedünk, de rohamosan butulunk is, 20%-nyi funkcionális analfabéta az iskolákban, de a többiek sem sokkal jobbak.”
    -
    És ezt az utat kell folytatni, sokak szerint.
    Ez meg is fog történni – bármennyien mennek el a kormányt leváltani akarók szavazni, a kissé jobbra lejtős pálya győzelemhez segíti a narancsékat!
    Csak az nem mindegy, hogy mekkorát kell ehhez csalniuk és hazudniuk, melyhez egy hetet adtak maguknak!
    A NAV-hoz pár nap elegendő, a választási sikamikához azer több nap kell!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  17. http://www.atv.hu/belfold/20140328-stabilra-javitotta-magyarorszag-kilatasat-a-standard-poor-s
    -
    Ez mennyibe kerülhetett a narancskasszának?!
    Biztosan többe, mint a Kohl levél!
    -
    Most már biztos, hogy mi látunk rosszul!))))
    Itt minden szép, itt minden jó, sikerhegyek vannak, jó az irány, aki elégedetlen az nincs vagy majd nem lesz – oszt jó napot!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  18. “Gyenge forint az gyenge országot eredményez. Gyenge forintot csak gyenge ember akarhat. Gyenge országot csak gyenge ember akarhat.” – ez volt Orbán Viktor álláspontja 2004. november 7-én, amikor 245 forintért adtak egy eurót. Azóta a véleménye és az árfolyam is alaposan megváltozott.”
    -
    Akik felminősítették az országot nem hallották ezt a vekkeres nyilatkozatot?!
    Most az euró 313,- forint körül mozog!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  19. Butitás = Jobbik

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  20. Amikor elolvasom Para írásait, és ezeket a kommenteket, az a tévképzetem támad, hogy mégiscsak egy normális országban élünk. Na jó, ez túlzás, de mégis vannak egészségesen, logikusan gondolkozó emberek. Kár, hogy nem elegen!
    Tegnap egy Stefka nevű “újságíró” volt az ATV-n, aki 10 perc alatt annyi demagóg baromságot és ostoba hazugságot mondott, mint más egész életében. És mögötte is rengetegen állnak. (Az egész felfoghatatlan “Békemenet”). Ennyi embert meg lehet hülyíteni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  21. @Speter
    Igen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  22. Úgy tudom, hogy Para-Kovács Imre nem szereti a dicséretet.
    Talán úgy érzi, hogy nem érdemli meg, pedig nyugodtan zsebre vághat minden “Imre, ez egy nagyon jó írás! Gratulálok!” dicséretet.
    Az íráshoz nincs más hozzászólni valóm, csak annyi, hogy minden benne van, aminek benne kell lennie – jól felépítve.
    Klassz!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  23. [Observer 2014. március 27. csütörtök 17:17]
    “… is csak emberek vannak, akik gyarlók, időnként jellemgyengék, vagy alajsok, sőt, néha zuschlagok is akadnak közöttük.”

    Ettől még győzhetnének. A baj oka, hogy középszerű elmék és történelmileg, politikailag műveletlenek. Esélyük sincs az aljas gonoszsággal szemben.

    De nem csak ez a baj, hanem, hogy a “közömbösek” a _rendszertől_ tartják távol magukat, nem a választástól. Énekelhetnek nekik bármit (vagy tajtékozhat bármit Gyurcsány) az újdemokráciáról – millióknak egyszerűen jobb volt az átkos rendszer. És nincs olyan politikai oldal, amelyik ezt a tényt hajlandó lenne nem, hogy érdemben kezelni, de még szót is ejteni róla.
    És mindenki álmélkodik, hogy “baloldal” sehol, fidesz és Jobbik folyamatosan nő.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  24. aristeides, az átkos rendszer nem azért volt jobb, mert szorosan kötődtünk a diktatúrához, hanem, mert létbiztonság volt. A legképzetlenebb is kapott a kezébe legalább egy ágseprűt és fizetésért söpörte a gyárudvart, nem volt létkérdés neki a rablás. És a tűrhető megélhetés lehetővé tette, hogy fütyüljön a politikára és az ideológiára. A száját mindenki jártathatta, max nem kapott vezető beosztást. nem látom be, mi előnye van a politikai műveltségnek. A legkevésbé művelt is, ha van némi józan esze, lát, hall és következtetéseket von le. Az emberek nagy részének elege van a politikai rizsából. Az alapvető probléma a bizalomvesztés, itt már senki nem hisz senkinek és gyanakodva fogad mindenkit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  25. Nagyon sokszor írtam már….
    Nincs éhség miatt őrjöngés az utcákon…!!!
    Kérdés…???
    (Persze veled vagyok Para, csak provokálok mert ezt valahogy nem értem…)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  26. Javaslom mindenkinek, aki nem érti, miért fásult a szegény ember, hogy próbálja ki a kilátástalanságot. Amikor ötezer forintból kell etetned egy öttagú családot mondjuk tíz napig. Amikor számolgatod melyik számlát tudod úgy befizetni, hogy még legyen villanyáram, gáz. És ez csak a kezdet. Ha ez az állapot évekig folytatódik, az ember gyakorlatilag mindent felad. Ne ringasd magad abban a tévhitben, hogy Te nem. Sokszor nem értettem, hogy a negyvenes években miért hagyták magukat a Duna-partra tereltetni az üldözöttek. Évtizedekig gyűlölet, megalázás, félelem, rettegés vette körül őket, nem csupán a napi megélhetési gondok, reménytelenség. A vezetőik pedig mindvégig azt mondogatták nekik, hogy mindezt tűrjék el, mert akkor megvédi a őket a hatalom, amely mindezért felelős volt. Igazi, a népért elkötelezett vezető nélkül nincs forradalom, csak a reménytelenség és a teljes pusztulás. Se hetven éve, se most nincs ilyen vezető, ezért nincs forradalom se.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos