Ronai and Ronai
AMERIKAI

PuPu: Talentum 2014. február 18. kedd 14:32

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
PuPu: Talentum

A talentum ókori súlymérték, a pénz megjelenése előtt az érték kifejezésére is használták.
A babiloni, a tiruszi, a szíriai és a zsidó talentum 43,65 kg volt. Alexandriában 36,4 kg-nak felelt meg, de voltak eltérések aszerint is, hogy arany vagy ezüst súlyát fejezték ki vele.
A legelterjedtebb Athén világhatalmi szerepének kialakulása után az attikai talentum volt: súlya Szolón kora után 26,2 kg, a római császárkorban pedig 20,4 kg volt.

Azért néztem utána, mert Orbán Viktor beszédírói eljátszadozgattak a fogalommal, a Bölcs Tanító pedig egy ütős példabeszédben alkalmazta mai évértékelő beszédének közkinccsé tétele során.
Orbán évértékelője remek jelszógyűjtemény volt.
Mint ez várható volt megtudhattuk belőle, hogy – hála bölcs és előrelátó kormányzásának – minden területen győztünk a múlt sötét erőivel vívott harcban, jobban élünk, többen vagyunk, libát eszünk, boldogok vagyunk – mondhatnánk, mi mindahányan Viktorrá lettünk azon az emberek többségének valóságérzékelésétől teljesen eltérő valóságsíkon, melyen a Vezér oly magabiztosan szteppel.
Persze résen kell lennünk (ez egy férfiember számára mindig rokonszenves, megtisztelő  és vonzó feladat…), mert az ellenség nem alszik, úgyhogy térdre, imához, (vagy nyergelj, fordulj? – fene sem emlékszik ezekre a marhaságokra…) holnap indulunk a harcba, szél viszi messze a fellegeket, ki tudja látlak-e még?
Szóval, a példabeszéd Orbán féle verziója arról szólt, hogy a Gazda hosszú útra indult, de előtte magához hívta három hű szolgáját és rájuk bízott némi pénzt.
Az egyik kapott öt talentumot, a másik kettőt, a harmadik meg egyet, aztán amikor visszajött, kiderült, hogy az első kettő megkétszerezte a rábízott pénzt, a harmadik meg elásta az egy talentumot, megőrizve, de nem gyarapítva azt.
A gazda az első kettőt megjutalmazta, a harmadiktól pedig elvette azt az egyet is és odaadta annak, aki megkétszerezte az öt talentumát, hogy – mint a legtehetségesebb – tovább gyarapítsa azt.
Merthogy semmi hamis egalitarizmus, mondá a Gazda beszédében, ami ebben a relációban úgy baromság, ahogy van, az embernek az jut erről eszébe, hogy talán Jézus is jobban tette volna, ha ahelyett, hogy kiveri a kufárokat a templomból, inkább vesz tőlük néhány közgazdasági leckét a pénz természetéről, szaporításáról, nem a szemét forgatja vadul.
De ez csak a baj egyik fele, vannak itt még más gondok is.
Orbán Viktor ugyanis az utóbbi években a banki tevékenységeket ostorozza, márpedig a példázata kimondottan ilyen tevékenységről szól, arról nem is beszélve, hogy a történetben nincs feltüntetve a két jól teljesítő és száz százalékos hozamot realizáló pénzügyi szolgáltató teljes hiteldíj-mutatója (THM), és aki ezen elgondolkodik, annak fejében könnyen felüti fejét (de szép kép…) az ideológiai zűrzavar.
Van más baj is, – nevezetesen, hogy a Gazda adós maradt a történet másik felével.
Máté evangéliumában természetesen utána lehet olvasni a szappanopera befejezésének, melyből kiderül, hogy a sikertelen szolga nem hagyta szó nélkül a dolgot – még neki állt feljebb:
Uram, mondá a Gazdának – tudtam, hogy kérlelhetetlen ember vagy, aki ott is aratsz, ahol nem vetettél, és onnan is gyűjtesz, ahová nem szórtál.
Félelmemben elmentem tehát, és elástam a talentumodat a földbe: nézd, itt van, ami a tied.
Ura így válaszolt neki: Te, gonosz és rest szolga, tudtad, hogy ott is aratok, ahol nem vetettem, és ott is gyűjtök, ahova nem szórtam?
Ezért el kellett volna vinned a pénzemet a pénzváltókhoz, és amikor megjöttem, kamattal kaptam volna vissza azt, ami az enyém.
Vegyétek el tőle a talentumot, és adjátok annak, akinek tíz talentuma van!
Mert mindenkinek, akinek van, adatik, és bővelkedni fog; attól pedig, akinek nincs, még az is elvetetik, amije van.
A haszontalan szolgát pedig vessétek ki a külső sötétségre: ott lesz majd sírás és fogcsikorgatás.”
(Mt. 25, 14-30)
Hát, azt még az ellenségei sem állíthatják Viktorról, hogy nem áll valláserkölcsi alapon, van a környezetében sötétség is, meg fogcsikorgatás is, jókedvvel, bőséggel!
Állítólag most az ilyen társadalom lesz trendi, – köszönet Schmitt Pálnak – pedig azt hittük, hogy Lázár Janó csak véletlenül kottyantotta el az igazságot, mint hajdan a Nemzet Orvosa a külhoniak állampolgárságáról.
Máté evangéliumával is csak az a baj, hogy annak meg az eleje hiányzik, mert – mint tudjuk – Máté a korabeli NAV alkalmazottja – adószedő – volt, és feltehetőleg nem akarta feleslegesen ingerelni az adófizetőket, de hogy ismerte a kikölcsönzött pénz eredetét, az biztos.
A történet úgy kerek, hogy tízmillió adófizetőtől elvették a vagyonát, majd a Gazda rácsukta a fedelet a pénzesládikára, a hóna alá csapta és elvitte messzi adóparadicsomokba, százfelé osztva eldugni, de előtte magához hívta három hű szolgáját…
Nekem legjobban azért a gazda jellemzése tetszik: „tudtam, hogy kérlelhetetlen ember vagy, aki ott is aratsz, ahol nem vetettél, és onnan is gyűjtesz, ahová nem szórtál.”
Hát ez a Máté jövőbelátó volt, ez már akkor ismerte a Gazdát, mikor annak ősei még a Gangesz partján dagasztották a vályogot, merthogy ő se nem dagasztott semmit, se nem vetett, se nem szórt, csak egész életében kaszált, az már biztos, de még egy viharlámpa is lógott valahonnan a lábai közé, hogy éjjel is tudjon aratni, az tutifix.
Hát akkor ennyit Orbán évértékelőjéről.
Örömmel láthattuk, hogy sikerült a gyógyszerezését beállítani, a nyelvét csak egészen visszafogottan lengette és láthatólag nagyon örült annak, hogy mennyire vicces beszédet tud mondani, nyája pedig úgy tapsolta, hogy Rákosi se talált volna kivetnivalót rajta.
De azért ne legyenek illúzióink, – az emberek jelentős részének tetszik, ha olyasmit hall, amiből nem tud kihüvelyezni egy értelmes mondatot sem, ilyenkor komoly pofával, egyetértőleg bólogat.
És ha megkérdezik tőle, hogy be szeretnél lépni a Magyar Csapatba, akkor egységes a válasz: Beeeeeeee!

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.9/5 (43 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +68 ( 76 szavazatból)
PuPu: Talentum, 4.9 out of 5 based on 43 ratings

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

17 Reader’s Comments

  1. Magyarcsapat
    Mapat
    Mapet
    Mupet
    Muppet

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  2. http://hvg.hu/itthon/20140218_Orban_kisse_masnaposan_ment_a_GEhez

    Kérlek Benneteket, ezt a videót nézzétek meg! …
    … ahogyan a fiatalok mondanák: Mega-durva-atom-GÁÁÁÁZ…

    EZ az embernek látszó valaki (valami?) EGY HIBBANT, BÖFÖGŐ LUMPEN!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  3. A belinkelt cikkemhez kívánkozott volna az a véleményem, hogy találó PuPu írása és annak címe: TALENTUM…. :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  4. Nem tudom, az mióta meglepetés, hogy Orbán gondolkodásából teljesen hiányzik minden koherencia… de azért az durva volt, hogy egy miniszterelnök letud azzal egy évértékelőt, hogy szemelvényeket olvas fel a Galaktikus Közhelyszótárból.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (15 szavazatból)
  5. @Nagy András!

    Ezen mit csodálkozol?
    A nép(az istenadta nép) issza a szavait!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (12 szavazatból)
  6. Egészen elkeserítő az intellektuális sivárság, igénytelenség, ami napjaink közbeszédére jellemző, kedves László.
    .
    Csökken a rezsi, ez mint a Magyar Szabadságharc semmihez sem fogható győzelme.
    .
    Na, nálunk a közös képviselő kiplakátolta a frankót, csak a tranzakciós illetéken a kétszeresét bukta a ház a “Rezsibaszásnak”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (15 szavazatból)
  7. Kedves Nagy András!

    És ezt a BUTA sivárságot MÉG lehet fokozni azzal, hogy az angyalföldi rezsicsökkentési fórumon felvetődött az ott résztvevők részéről,hogy aki baloldali érzelmű(finoman fogalmaztam!) ne kapjon rezsicsökkentést!!!
    Ezt csak egy szóval lehet jellemezni(?): ŐRÜLET!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  8. Horváth Béláné

    A talentum nálam is kiverte a biztosítékot, persze nem láttam az egész értékelőnek nevezett “izét” az igaz! Az alábbiakat tegnap du. írtam. Nem nagyon szoktam, pláne nem hosszabbakat – ezért most itt elnézést is kérek!

    Példázat a talentumokról
    Számomra Orbán Viktor tegnapi beszédéből sok minden, de ez teljesen„emészthetetlen” maradt …
    Példát hozott az evangéliumból, mondjuk azt se rendesen, csak úgy kiragadva belőle, de azért lássuk először a teljes példázatot:
    Példázat a talentumokról
    „Mert úgy van ez, mint amikor egy idegenbe készülő ember hívatta szolgáit, és átadta nekik vagyonát. Az egyiknek adott öt talentumot, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinek-kinek képessége szerint, és elment idegenbe. Az, aki az öt talentumot kapta, azonnal elindult, vállalkozásba fogott velük, és nyert másik ötöt. Ugyanígy az is, aki a kettőt kapta, nyert másik kettőt. Aki pedig az egyet kapta, elment, gödröt ásott a földbe, és elrejtette ura pénzét. Hosszú idő múlva aztán megjött ezeknek a szolgáknak az ura, és számadást tartott velük. Eljött az, aki az öt talentumot kapta, odavitte a másik öt talentumot, és így szólt: Uram, öt talentumot adtál át nekem: nézd, másik öt talentumot nyertem. Ura így szólt hozzá: Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, sokat bízok rád ezután, menj be urad ünnepi lakomájára! Odament az is, aki a két talentumot kapta, és ezt mondta: Uram, két talentumot adtál át nekem: nézd, másik két talentumot nyertem. Ura így szólt hozzá: Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, sokat bízok rád ezután, menj be urad ünnepi lakomájára! Odament hozzá az is, aki az egy talentumot kapta, és ezt mondta: Uram, tudtam, hogy kérlelhetetlen ember vagy, aki ott is aratsz, ahol nem vetettél, és onnan is gyűjtesz, ahová nem szórtál. Félelmemben elmentem tehát, és elástam a talentumodat a földbe: nézd, itt van, ami a tied. Ura így válaszolt neki: Te, gonosz és rest szolga, tudtad, hogy ott is aratok, ahol nem vetettem, és onnan is gyűjtök, ahova nem szórtam? Ezért el kellett volna vinned a pénzemet a pénzváltókhoz, és amikor megjöttem, kamattal kaptam volna vissza azt, ami az enyém. Vegyétek el tőle a talentumot, és adjátok annak, akinek tíz talentuma van! Mert mindenkinek, akinek van, adatik, és bővelkedni fog; attól pedig, akinek nincs, még az is elvétetik, amije van. A haszontalan szolgát pedig vessétek ki a külső sötétségre: ott lesz majd sírás és fogcsikorgatás.” (Mt 25,14-30).
    Én ateista lévén nem tudom, hogy a hívők és hozzáértők ezt hogyan magyarázzák, de én így értettem – különös tekintettel a megtapasztalt törvényekre, melyeket az automatikusan gombokat nyomogatók meghoztak.
    - adott öt talentumot a szolgának, aki vállalkozásba fogott, s nyert hozzá ötöt, s küldte ünnepi vacsorára;
    - adott két talentumot a szolgának, aki a vállalkozáson nyert hozzá kettőt, s őt is küldte az ünnepi vacsorára;
    - adott egy talentumot a szolgának, aki nem vitte a pénz váltóhoz a talentumát, hanem elásta, amikor számot kellett adnia róla ezt mondta: „…Uram, tudtam, hogy kérlelhetetlen ember vagy, aki ott is aratsz, ahol nem vetettél, és onnan is gyűjtesz, ahová nem szórtál. Félelmemben elmentem tehát, és elástam a talentumodat a földbe..”
    Igen, most Orbán Viktor – talán életében először arról beszélt, amit tett a kormányzásra rábízott években. Akinek eddig is volt, annak sokat adott, sokat lehetett rajta nyerni, lásd Simicska, Nyerges, KÖZGÉP, stb. Akiket maga mellé kellett láncolnia, mert hatalmához ragaszkodott, ragaszkodik, azoknak is adott, bár kevesebbet. Akinek „adott is meg nem is” azok félelmükben elásták, mert nem tudták, hogyan fognak majd megélni, féltek az éhezéstől, a nélkülözéstől, ezért próbálták megőrizni a talentumukat.
    Ezeknek mi is lett a „jutalma”??? Ez:
    „Vegyétek el tőle a talentumot, és adjátok annak, akinek tíz talentuma van! Mert mindenkinek, akinek van, adatik, és bővelkedni fog; attól pedig, akinek nincs, még az is elvétetik, amije van. A haszontalan szolgát pedig vessétek ki a külső sötétségre: ott lesz majd sírás és fogcsikorgatás.”
    Tehát a szegényeket dobjuk ki, a betegeket dobjuk ki, a rászorulókat dobjuk ki??? Legyen sírás és fogcsikorgatás? Lett is bizony…
    Igen, hisz Lázár is megmondta már – a kollégiumi haver – mindenki annyit ér, amennyije van! Ezzel támasztva alá cimborája, főnöke, miniszterelnöke tetteit, akinek nincs, annak ne is legyen, tényleg ne hagyjuk az út szélén, rúgjuk bele az árokba, hát megtette már majdnem minddel, csak sokan már nem tudnak sírni, fogukat csikorgatni sem…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (21 szavazatból)
  9. Nagyszerű írás!
    Talemtumos szerzőre vall.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  10. Pupu ritkán ír,de akkor benne van az anyag!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  11. “A történet úgy kerek, hogy tízmillió adófizetőtől elvették a vagyonát, majd a Gazda rácsukta a fedelet a pénzesládikára, a hóna alá csapta és elvitte messzi adóparadicsomokba, ”

    majd

    “Orbán Viktor ugyanis az utóbbi években a banki tevékenységeket ostorozza,”.
    .
    Szóval jó is a bank meg nem is jó. Kérdés melyik bankokat ostorozza és melyikbe tette a pénzét a rablott milliárdokat. Ha ugyanazok a bankok akkor Viktória nem volt előrelátó, mert esetleg megharagszanak és gondoskodnak róla, hogy Viktóriát hatalmas anyagi veszteség érje. Ha más bankok az sem baj, úgyis mind egy kézben vannak és összedolgoznak..
    .

    Viktória, Viktória, okos dolog bankokat gyilkolászni az olyannak akinek egy kamion pénze van a bankokban???
    .
    U.I. Viktória, ugye mondtam már, hogy halálom a pocakos miniszterelnök. Nem csak a bankokkal vagy erkölcstelen de egészben is. Hagytad magad felcsinálni, arra sem emlékszel ki volt az. Na menjél gyorsan szüld meg a gyereket és vissza se gyere ilyen hájasan milliárdokkal a bankjaidban akiket most gyilkolászol egy éhező országban ahol a Krishna hívők munkájától függ, hogy ne haljanak ezrek éhen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  12. jogászka
    2014. február 18. kedd
    18:19

    Jó a videó köszönet érte. Nem semmi dicsekszik, hogy tegnap kivégzett egy palack vörös bort, de nem nagyon érti a finom célzást ugyanis amikor beszélt még akkor is elég kukorék volt, szóval volt benne bőven akkor is, erre rákérdez a partner — aki látja, hogy most sem tiszta, mellesleg a szája szépen le volt zsibbadva, — hogy tényleg csak egyet üveggel ivott??

    Ez a marha meg, ahelyett, hogy visszafogná magát és a nagy hangját és elnézést kérne még rá is dupláz. Ritka nagy tahó. Nem semmi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  13. Breaking.
    Kész a forint. Beragadt 310 fölött és araszol tovább felfelé…
    nem lesz ennek jó vége.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  14. “De azért ne legyenek illúzióink, – az emberek jelentős részének tetszik, ha olyasmit hall, amiből nem tud kihüvelyezni egy értelmes mondatot sem, ilyenkor komoly pofával, egyetértőleg bólogat.
    És ha megkérdezik tőle, hogy be szeretnél lépni a Magyar Csapatba, akkor egységes a válasz: Beeeeeeee!”
    Ez az összegzése a mai fideszes kommunikáció “sikerének”- talált, süllyedt!
    -
    És vannak olyan magyarok közöttünk, akik szerint valóban ez a megfelelő beszéd, ilyen szintről, a bányász béka alól, kell szólni a néphez és nem úgy, mint értelmes lényekhez!
    Sokan vallják ezt – de akkor nem értem, mitől hazafiak, mitől akkora magyarok, ha embertársaikat csakis ezen a szinten akarják tartani?!
    Büszkék a Nobel-díjasainkra, közben pedig az iskoláztatás visszaszorítását készítik elő.
    Lézerejankó szerint csak annak szabadna gimnáziumban tanulnia, aki egyetemre készül – nem semmi gondolat, ha maradnak megvalósítják, hiszen bégetni és macit rajzolni meg lehet tanulni gyorstalpalón is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  15. Philip Marlowe!

    PuPu nem ir ritkán. Sőt elég gyakran ir és mindig élvezetes olvasmány. Van egy önálló oldala, ott minden irását megtalálhatod.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  16. Felelőségre vonja valaki egyszer Orbánt?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  17. Horváth Bélánénak és másoknak is a talentumok bibliai idézetéről.
    Jézus és tanítványai “könyvelője” iskárióti Júdás volt. Nem akarom “ráfogni”, hogy nem bánt rendesen a rábízottakkal. Jézus saját maga sohasem foglalkozott a pénzügyekkel.
    A talentumokról szóló történetet (tanítást) magam mindig úgy értelmeztem, hogy az a mai értelemben azokról az Isten adta tehetségekről, képességekről szól, amit a születésünkkor kapunk. Az ilyen “talentumokat” bizony kötelező hasznosítani, mások javára és tanítására fordítania annak, aki megkapta az adott tehetséget. Mások javára, persze s ettől lkesz jobb az egész társadalom.
    Így értelmezve bizony van jelentősége Jézus tanításának.
    Elolvastam Pupu vonatkozó blogját is és sajnos ő is úgy tekint erre a tanításra, mintha Jézus valamilyen bróker lett volna. Nem volt az.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos