Ronai and Ronai
AMERIKAI

Buják Attila: Mire megvénülünk 2014. február 13. csütörtök 1:31

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Buják Attila: Mire megvénülünk

A gólhelyzet természetesen kimaradt. Nem is akartuk annyira berúgni, mert ez is, jaj, ez is bunda volt, mint annyiszor. A magyar társadalom (és a szellemében, kreatív energiáiban oly lanyha és impotens) magyar értelmiség soha vissza nem térő alkalmat kapott arra, hogy megtörje a hallgatás süket csendjét, a hetvenesztendős átkot. Hogy magyarázkodás, szépítgetés, hazugság nélkül letudja az adósságot, mely lelkiismeretét terheli (a magamét is), a részvétlenség, az aktív kollaboráció, a rabló haramia állam gyilkos, morális terhét. A terhet, melyet a németek évtizedekig cipeltek, de megküzdöttek vele, megszabadultak tőle, s Németország mára Európa gazdasági motorja, mintaadó liberális tömegdemokráciája. Az ottani holokauszt emlékmű Berlin mértani közepén a város origója, a történet kezdőpontja.

Nekünk nincs honnan elindulni, valahonnan és valami felé. A mai Magyarország alkalmatlan erre. Ahogy egy kormánypárti ágens érdekesen mondta: milyen kár, hogy a holocaust emlék-év egybeesik a választási évvel. Ha szerencsésebben alakul, nem lett volna pártviták martaléka a gyászünnep (mintha a Mazsihisz párt lenne), lehetne ömlengő szózatokat tartani szolidaritásról, kegyeletről, gyászról. Viktorunk is lehetne kicsit engedékenyebb, megbocsátóbb, nem lenne hatalmi ügy, hogy meghátrál-e néhány öreg zsidó előtt, aki megélte, túlélte, létezése felkiáltójel, s mindenféle követeléssel halmozza el Magyarország erőskezű miniszterelnökét. Ha tényleg erős, lehetne kicsit megbocsátóbb. Bocs, mi még itt vagyunk. De nem.

Persze, megjegyzem, Orbán pontosan tudja, hogy a választás úgysem ezen dől el. A Sorsok Házán, Szakály Sándor kinevezésén-leváltásán vagy a szörnyű Szabadság téri giccsparádén. Ez itt csak a tenger mormolása, amely alig hallatszik át a rezsicsökkentés szürke felhőrétegén. Jobb is, ha erről szól a kampány. Egy törpe minoritás izgága sérelméről, mellyel a zöm, a „választói akarat” amúgy sem tud mit kezdeni. Mert nem is nagyon érti az egészet.

Megyek a metrón hajnali neonderengésben, a kabátjukba süppedő viaszbábok között. A többség a telefonján matat, még jó, hogy van ilyen, ez a cselekvés látszatát kelti. A szívközépben néma kérdés. Lesz-e még állás? Nyugdíj? Felkel-e holnap is a nap? Ki figyel olyasmikre, mint kampány, választás, óriásplakát, per, parlament, atomerőmű, holokauszt?

Magyarország az utóbbi húsz év történelmi mélypontját éli. A „konszolidáció” lényege ugyanaz, mit Kádár idején. A zsibbadt beletörődés, a fásult megszokás. A társdalom túl kimerült ahhoz, hogy szembeszálljon kormányával. Ezért a kimaradt helyzetért azért kár volt. Majd, talán, egyszer, a nyolcvanadik évnapon. Mikor már nem él közülük senki.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (36 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +46 ( 58 szavazatból)
Buják Attila: Mire megvénülünk, 4.7 out of 5 based on 36 ratings

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

11 Reader’s Comments

  1. Igen, a társadalom többsége mélységes apátiába süllyedt, és ezen nincs semmi csodálkozni való. A sokáig megfeszített íj végleg elernyed. Az ellenzék magatartása lefárasztó volt…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (31 szavazatból)
  2. Remek kórkép és elemzés, de a korhadás és hajálos rákfene 2005 Június 7.-én vált nyilvánvalóvá.
    .

    Emlékművet a Szabadság térre 2005 Június 7 emlékére mióta illegitimek Magyarország elnökei. “Sólyom László megválasztása után elégedettségét fejezte ki a szavazás végeredményével kapcsolatban. Úgy vélte, hogy nem volt alkotmányellenes a választás…”
    .
    “Sólyom László megválasztásával a legkeményebb liberálisok számára tágul a tér. Ezért Sólyom László ne takarózzék a széles civil szférával, hiszen egyetlen, az SZDSZ befolyása alatt álló szervezet indította el jelölését. Látta azt is, hogy a számára kedvező döntés kierőszakolása érdekében a Fidesz soha nem látott dühödt politikai csatatérré változtatta az Országgyűlést. Szervezetten, komisszárokkal ellenőriztette a szavazatokat, ami a legdurvábban sértette a képviselők szabadságát, azaz a demokráciát. Ezért Sólyom László köztársasági elnökké választása morális értelemben semmis.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (32 szavazatból)
  3. A terhet nem lehet levetni akkor, amikor egy reinkarnációnak tűnő kormány viszi tovább a múlt gyalázatát.
    A magyar ember (tisztelet a kivételnek) akkor is hallgatott, mint ahogy ma is azt teszi.
    Ez nem belefáradás, hanem tudatlanság,mert azt hiszik kívülállóként rájuk nem lesz hatással ez a mindennapos agymenés, ami a jelent illeti.
    Pedig lesz hatással mindenkire.
    Amikor majd a szőke, vagy kék szeműek is sorra kerülnek, eszükbe fog jutni a mulasztásuk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (30 szavazatból)
  4. Ha tényleg erős, lehetne kicsit megbocsátóbb.
    .
    Volt egy Papp Laci nevű fantasztikus bokszolónk, akiről mindenki tudta hogy kicsoda, s akinek nem kellett mindenkit úton-útfélen percenként pofán vágni mert valóban erős volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (22 szavazatból)
  5. Ez az egész zsidó-ügy olyan kényelmetlen. De nyugalom, már csak pár év, ls meghalnak a holokauszt utolsó túlélői, az élő bizonyítékok is. Utána véggre szabad tér nyílik a “jobboldal” alkotókedvének. Csak néhány ötlet, biztos lesz nekik több is:
    (1) Zsidó skanzen, amely a zsidó mindennapi életét mutatja be: kalmárkodás, uzsora, tervek szövögetése a magyar nép ellen
    (2) Koncentrációstábor-skanzen, ahol zsidók láthatók léleknemesítő munka közben, amely, mint tudjuk, szabaddá tesz
    (3) Zsidósimogató — itt mutathatjuk be a világnak, mennyire nem vagyunk antiszemiták — simózsidók: a mieink, van néhány — programfelelős: Semjén
    (4) A holokauszt tankönyvi és történettudományi kisajátítása a “megbűnhődte már e nép” szellemében — ez nem a zsidókról, hanem a magyar nép zsidóktól elszenvedett csapásairól szól
    (5) A NEMAZSIHISZ — a Nemzeti Magyar Zsidó Hitközségek Szövetségének megalakítása (már folyamatban)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (20 szavazatból)
  6. Na neeeee!!! Nehogy már összemossuk a Kádár-érát az orbán-érával!
    .
    A Kádár-éra tömege valóban szegény, nyomorult, enervált, érdektelen volt. De nem voltak ekkora gazdasági különbségek. Az akkori tanácselnöknek nem kellett kitiltani a hajléktalanokat a városból, mert NEM VOLTAK hajléktalanok. A nácik nem vonulgattak a kitörés napján a budai várban, hanem otthon maguk alá vizelve kussoltak. Mekkora különbség!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +32 (38 szavazatból)
  7. Ego
    2014. február 13. csütörtök 09:49

    A Szovjetek megcsinálták. Hely volt bőven.
    Birobidzsanba történt az önkéntes száműzetés.

    http://www.hhrf.org/kisebbsegkutatas/kk_2001_01/cikk.php?id=442

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  8. Buják úrnak annyira igaza van,
    hogy abba csak belebetegedni lehet!
    “Magyarország az utóbbi húsz év történelmi mélypontját éli.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (18 szavazatból)
  9. “Szakály Ferenc”, ki ez…?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  10. Igen, Sándornak hívják. Ettől még tudjuk, kiről van szó.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. Zöld Szörnyeteg

    Tisztelt kommentelők! Elnézést a névtévesztésért. Szakály Sándor mellett valóban létezett egy Szakály Ferenc nevű történész is, 1999-ben hunyt el, s valójában csak névrokon. De Ferenc volt a nevesebb, ezért maradt meg az ő neve a fülemben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos