Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Gyávák és árulók 2014. január 15. szerda 10:02

  • Hozzászólások(61)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Gyávák és árulók

Győzött a gyávaság, amelyet meglovagoltak a helyezkedő haszonlesők, a megélhetésüket keresők. A hosszú vajúdásnak vége, nincs tovább miért aggódni, idegeskedni. Eldőlt, hogy Magyarország elveszett, hiszen nincs egyetlen politikai erő sem, amely az Orbán-rendszer ellenfele lenne. Az Orbán-rendszer ellenfele arról ismerszik meg, hogy kívül van a rendszeren. Akik a rendszeren belülről akarják megdönteni a rendszert, azok szemfényvesztők. Aki belülre kerül, az elfogadta. Aki tudomásul vette, hogy az illegitim alaptörvény után Orbán a szabad választások lehetőségét is elvette, egy tömörülésbe kényszerítve (és egymást is kioltva) össze nem tartozó pártokat, az eladta magát. Ez az ellenzék úgy kapitulált, hogy egy harcot sem vívott meg. A harcmezőre sem ment ki.

Ezen most már nincs mit rágódni, Virág elvtárs, ezek kinyírták magukat. Nincs mit foglalkozni velük. Egy ideig még fáj értük a szívünk, mert közülünk valók voltak, de egyre távolabb kerülnek majd, ahogyan Orbán Viktor őfelsége kitartott ellenzéke lesznek. Azoknak lesz nehezebb, akik nem gondolták komolyan, hogy kilóra eladták magukat. Úgy járnak, mint Pinokkió, aki nem hallgatott a jó szóra, elhitte, hogy a könnyűnek látszó utat kell választani a boldogsághoz, és szamárrá változott. Először a füle nőtt ki, aztán Kanóc barátjával elkezdtek igazi szamárrá változni: “És ahogy így keringtek, a kezük lassan átváltozott lábbá, arcuk megnyúlt, átváltozott szamárfejjé, bőrük pedig csíkos szőrű szamárbőrré keményedett és vastagodott. De még ennél is borzasztóbb és szégyenletesebb volt, amikor érezniük kellett, hogy hirtelen igazi szamárfarkuk is nő. Ez már több volt a soknál, ez ellen már tiltakozni akartak; de bár ne akartak volna, mert ahogy szólni kezdtek volna, szájukból nem emberi hang jött ki, hanem valami keserves, fűrészelő ordítás, ilyesformán: iá! iá! iá!”

Ez vár rájuk. Szamarak lesznek, és nem tudnak tenni ellene semmit. Húzni fogják a kocsit, táncolnak a cirkuszban. Szomorú sors. Ennél boldogabbak lesznek azok, akik tudatosan elhatározták, hogy gonoszok lesznek.

Mielőtt végleg búcsút mondanánk nekik, érdemes egy pillanatra megemlékezni arról, mi vezetett ide.

A demokrácia a liberalizmusra épül. Ez a mostani bukás a liberalizmus, a magyar liberális értelmiség bukása. Szép jelképe ennek a választási lista előkelő helyén szereplő Fodor Gábor, aki egy nemlétező párt nevében képviseli a liberalizmust.

De ha mélyebben vizsgáljuk ezt a kérdést, akkor fontos megállapításokat tehetünk. Ennek oka az, hogy alapeszméjével ellentétben a létező magyar liberalizmus elveszítette a pluralizmusát. Kialakultak a liberális értelmiség pápái, udvaroncai, hercegei és grófjai, kifutó fiúi, és ez jelentős meghasonláshoz vezetett. A tekintélyelvű hierarchiát elvető, a verseny és a szellem szabadságát hirdető liberalizmus Magyarországon hierarchikussá és tekintélyelvűvé vált. Megcsontosodott, kialakult a liberális közvéleményt alakítók tábora az alattvalók hódolatától kísérve, amelynek következtében létrejött egy olyan szellemiség, amely nem tűri a “hivatalos” liberális megmondó emberektől eltérő véleményeket. Nem alakultak ki egymástól különböző, egymással is versenyben álló, liberális szellemiségű közösségek, irányzatok, amelyek eltérhettek volna egymástól, és egyenrangúként, szabadságban és kölcsönös tiszteletben élhettek volna egymás mellett. Monolittá vált a liberális tábor, mindenki elfogadta az informális hierarchiát, és igyekezett alkalmazkodni hozzá. Ettől aztán sebezhetőbbé is vált, és szabad prédája lett az antiliberális erőknek. Ez a létrejött “egység” nem erősítette, hanem gyengítette a liberálisokat. Tekintélyelvű liberalizmus halálra van ítélve. A ház, amely meghasonlik magával, elpusztul.

Ugyanazok a folyamatok indultak be, amelyek a nem liberális közösségekre jellemzők: megjelent a kontraszelekció, a verseny helyett a hierarchia csúcsán állókhoz való viszony határozta meg kinek-kinek a helyét és a lehetőségeit a rendszerben. Az elfoglalt tekintélyi és hatalmi pozícióit mindenki félteni kezdte, nem lehetett betörni, csak a hierarchia engedélyével és elfogadásával, de a hierarchián kívül sem lehetett élni, mert kívül is megsemmisítettek mindent, ami nincs a kontrolljuk alatt. Kijelölték mindenki helyét, szerepét, rangját és értékét. Megszűnt a rugalmasság, a dinamika, a frissesség, az újító szellem, konzervatívvá merevedett és nehézkessé vált az a monolit világ, amely féltve őrizte helyét és kiváltságait. Az a paradox helyzet alakult ki, hogy a liberalizmuson belül megszűnt a pluralizmus, felszámolta a szabad gondolkodást, a nyílt vitát, megszűnt az önkorrekció képessége, ahogyan az minden hasonló zárttá váló “rendszerben” bekövetkezik. Szentek jöttek létre, akik dogmákat hirdettek, és a kanonizált gondolattól és irányzattól eltérni nem lehetett. Aki nem alkalmazkodott ehhez, az kívülre került vagy eljelentéktelenedett, a senki földjén találta magát. Az érvényesülés útja az alkalmazkodás lett. Ugyanolyan alattvalókat nevelt, mint a nacinalisták rendszere. Fel kell tennünk a kérdést: liberálisoknak nevezhetők-e még azok, akik tekintélyelvűen szerveződnek?

Az csak az antiszemiták beteg téveszméje, hogy a liberálisok a zsidókkal azonosak, minden liberális zsidó, és minden zsidó liberális. Ez ostobaság, annak ellenére, hogy a liberalizmus kialakulásában jelentős pozitív szerepet játszottak zsidók, de nem zsidók egyaránt. A liberalizmus nem zsidókérdés, hanem nemzeti kérdés. A magyar liberalizmusban nincs különbség, nem lehet megkülönböztetni és elválasztani zsidókat és nem zsidókat. Az említett folyamatnak vannak mindenféle nyertesei és vesztesei, a kialakult helyzet mindkét oldalán vannak zsidók és nem zsidók. Ennek a liberális pápaságnak a szenvedői között több zsidó van, mint nem zsidó. Ha valamikor ezt a beteg struktúrát valakik felszámolják, azok vélhetően a járomban görnyedő zsidók lesznek.

Ez a magyar liberalizmus a társadalmi élet különböző terein él, művészetben, sajtóban, pártokban, és eredetileg az a közös értékrend tartotta össze, hogy a szabadság, a jogállam és a demokrácia eszméje mindennél fontosabb. Bizonyos “prakticizmusnak” nevezett behatások a korrupció irányába is nyitottá tették a rendszert, mert hát “így működik a világ”, ha nem alkalmazkodunk hozzá, nem tudjuk képviselni és megvédeni szép eszméinket. A tekintélyelvűség mellett egyre nagyobb szerepet játszott a korrupciós láncolat, az ezekből fakadó érdek és függőség, különösen azután, hogy lassan az egész ország és a liberális demokrácia működése is alapvetően korrupciós rendszerekre épült. Ezek a láncolatok tovább erősítették a zárt közösségek kialakulását, és már nemcsak szellemi tekintélyek, hanem kézzel fogható egzisztenciális és anyagi érdekek is összefűzték a tagjait, illetve érdekszövetségeket hoztak létre. Mivel alapvetően liberális emberekről van szó, akik elvből elutasítják a korrupciót, ez megfertőzte a lelkiismeretet, szorongóvá, bűntudattal terheltté, félőssé tett egyeseket. Közben a rendszer úgy fejlődött, hogy a korrupció a működés módja lett, és nem is lehetett másképp megélni.

Közös értékrend, közös érdek, még zártabb rendszer jött létre. Ez az egységes tömb könnyű prédává lett a faiszta támadásoknak. Mivel a magyar liberalizmus belső hierarchiája és zárt rendszere fojtotta el a mainstreamen kívül eső más liberális megnyilvánulásokat, és irtotta ki a sokszínűség legkisebb csíráit, maga számolta fel a társadalom védekezőképességét. Egy rossz lelkiismerettel terhelt, zártságánál fogva gyenge és sérülékeny, félős liberális blokk találta szemben magát azzal a fasiszta támadással, amely könnyen karámba szorította a monolit liberális tábort. A demokrácia ott veszett el, amikor a rendsszerváltás eufóriája után a magyar liberalizmus elveszítette nyitottságát, szabadságát, önmegújító képességét, az új és friss dolgokra való fogékonyságát, hierarchiába szerveződött és önvédelmi harca keretében megölt minden rajta kívül eső szabad kezdeményezést. Először a liberalizmuson belül ölték meg a szabadságot, a pluralizmust és a szabad versenyt, s vált a liberalizmus bálványimádók vallásává. Utána ezt már nem volt nehéz körülhatárolni és diszkvalifikálni.

Amikor az Orbán-rendszer elindult ez a zárt világ erőteljes önvédelembe kezdett, de nem a rendszerrel való nyílt szembefordulás útján, hanem az alkalmazkodás és a féken tartott kritika keverékével. Tudni lehetett, hogy az Orbán-rendszerre adott reakció olyan lesz, amilyet ez a liberális hierarchia jónak lát és elfogad. Ők határozták meg a kanonizált megnyilvánulási formákat, a hangvételt, az eszközöket. Akik ettől eltértek, azokat kirúgták a brancsból, szalonképtelenné váltak, mert azok veszélyeztetik az általuk jónak tartott irányt, és ez a szellemiség a gyávaság útján járt. Ebben része van a rossz lelkiismeretnek, félelmeknek, görcsöknek, és annak is, hogy ennek a hivatalos magyar liberalizmusnak egy része magával hozta a zsidóság évezredes üldöztetésének traumáit, az ebből fakadó görcsöket és reflexeket, az évszázados tapasztalatok alapján kialakult alkalmazkodási stratégiákat és elveket. Ezek jól működtek századokon át, a túlélés eszközei voltak, de megbuktak a két világháború között. Ez inkább a félelmeket erősítette. Nem kell őket provokálni, ez volt a jelszó. Úgy érezték, hogy felelőtlenek azok, akik a megerősödött fasisztákkal, antiszemitákkal szembeni nyílt és bátor fellépést hirdetik. Igyekeztek ezeket elnémítani, perifériára szorítani, amelynek a következménye egy végtelenül megalkuvó, gyáva és megfélemlített liberális közvélemény lett, amely lemondott arról, hogy visszaszerezze az országot a szabadság számára. Sokan elhitték és megfélemledtek a fasiszta arroganciától és verbális erőszaktól, hogy mi nem vagyunk igazán magyarok, idegenek vagyunk abban a hazában, amely valójában az övék. Ne ugráljunk. Ezzel a gyávasággal éppen azok a liberális magyar zsidók állnak leginkább szemben, akik a holokauszt tanulságaként nem azt a következtetést vonták le, hogy gyávának lell lenni, és alkalmazkodni kell, hanem akik nem tűrnek semmiféle megkülönböztetést, és soha többet nem akarnak megalkudni és meghunyászkodni egyetlen koszos fasisztával szemben sem.

Nem tudott a mindent kontrollálni igyekvő hierarchikus liberális tábor mellett kinőni és felnőni egy alternatíva, egy szabad civil társadalom, amely nem kér jóváhagyást a létezéséhez. Ezért nem alakult ki egy spontán bátor ellenállás, mert vagy bekebeleztek és pacifikáltak minden ilyen kezdeményezést, vagy csírájában elfojtottak. A gyávaságuk foglya lett az ország. Egyáltalán nem természtes, hogy egy demokráciából négy év alatt diktatúra legyen, és senki ne álljon oda egy senkiházi felcsúti parasztgyerek elé, ne nézzen a szemébe, és ne mondja azt, hogy állj. A gyávaságuk még nagyobb önbizalmat adott a fasisztáknak, és magukra húzták őket, mint az Újpestet a Videoton védelem. Ha lett volna egy nem teljesen lekontrollált szabad civil világ, plurális polgári liberalizmus, szabad társadalmi mozgás, amely nem lett volna lefojtva egy szűk hierarchikus liberális  csoport által, akkor ez nem történhetett volna meg. De ezek mindent az ellenőrzésük alatt tartottak. Ők osztják az észt a liberális tévében és rádióban, furkósbottal verik bele a liberális alattvalók fejébe, hogy miről mit kell gondolni.

Ez a monolit szellemi tömörülés akkor sem mondott le szellemi egyeduralmáról, amikor beütött a baj. Nem engedte, hogy önálló, kontrollálatlan szabad mozgások beinduljanak a társadalomban. Ők ölték meg, szorították vissza a spontán megnyilvánulásokat, foglalták el és nyírták ki a civil próbálkozásokat, ők mondták meg, hogy demokrácia van vagy diktatúra, mi a helyes, mi a bevett és elfogadott. Ez a progressziót megakadályozó, a szabad versenyt megölő szellemiség az első számú felelőse, hogy Orbán diktatúrája kialakulhatott, konszolidálódott, és vele szemben semmiféle komoly ellenállás nem alakulhatott ki. Elfoglalták a teret, kiszorítottak mindenkit, de ők maguk gyávák és megalkuvók voltak. Se átugrani, se megkerülni nem lehet őket. Az ő beteges szellemiségük nyomja rá a bélyegét az egész társadalomra, amely alól valóságos felszabadulás élményét nyújtja Orbán egyszerű, falusi, populista demagógiája. De ezeknél minden jobb.

Ez a folyamat vezetett odáig, hogy egymással is ellentétben álló, demokratikus versenyre ítélt pártokat egy választási szövetségbe kényszerítettek, ahol azok Orbán szabad prédái lesznek. Ez a liberális hierarchia a megbékélést, a kiegyezést keresi, az alkut próbálja megkötni, hogy jöjjön létre új társadalmi megegyezés, amelyben a liberálisok elismerik a nacionalista többség uralmát, hajlandóak kifelé és befelé legitimálni a rendszert, cserébe Orbán biztosítsa számukra a minimális életfeltételeket, működhessenek a pártjaik, az intézményeik, a sajtójuk, és legyen békés egymás mellett élés. Ebbe beleférnek az élesebb hangvételű bírálatok is, de soha nem lépnek át egy bizonyos mértéket, nem veszélyeztetik a “nemzetiek” által kijelölt határokat. Akik ezt nem szeretnék elfogadni, azok megszoknak vagy megszöknek. Nincs más választás, mert ez a konglomerátum alkuszik a demokratikus oldal nevében a fasiszta hatalommal. Vagy a másik megoldás, hogy a felháborodott lioberálisok, elsősorban a legmérgesebb zsidók, elkergetik ezt a kártékony, önző, korrupt, narcisztikus, önmagát túlélt liberális pápaságot.

Itt tartunk.

A megoldás az lesz, amikor a magyar liberalizmus leveti magáról ezt a jármot, megszabadul a liberalizmuson belüli elnyomó szellemi hatalomból. Ha lesznek olyan fiatalok, akik elég sezmtelenek és tehetségesek lesznek ahhoz, hogy ledöntsék a bálványokat, kitörjenek a dogmáik rendszeréből, belső forradalmat hajtsanak végre, és elsőként a liberalimuson belül megteremtsék a szabadságot, az innovációt, a pluralizmust, az elvek és az eszmék egyenlő jogait és szabadságát. Olyan világot, amilyen New Yorkban és Berlinben van, ahol nem számít, hogy ki vagy, csak az, hogy mit csinálsz. Senki nem ítél meg, senki nem skatulyáz be, nem az önjelölt tekintélyeken keresztül vezet az út a boldoguláshoz. Ezek tették tönkre az országot, ezek szabadították ránk a fasisztákat, és még most is ezek pofáznak.

Voltak eddig is ilyen jellegű kezdeményezések fiatal zsidó és nem zsidó közösségekben, ígéretes roma fiatalok között, de ezek elhalványultak, elhaltak. A magyar forradalom akkor kezdődik, amikor  először a “hivatalos” liberalizmus kontrollja és a liberális pápaság megszűnik, amikor a megmondó hólyagoknek beintenek, és a szabadság győz a liberálisok tánorában. Egy sokszínű, szabad, dinamikus, nem lefojtott, liberális pluralizmussal szemben a monolit fasiszta rendszerek tehetetlenek. Fel kell ismerniük a fiataloknak, hogy meg kell szabadulniuk az őskövületek kontrolljától. Fügét kell mutatni nekik, vissza kell utasítani, hogy mindent meg akarjanak mondani, mindent az uralmuk alatt akarjanak tartani, hogy minden szabad megnyilvánulást ők maguk nyírjanak ki, és a baráti géppuskatűztől jobban kelljen tartani, mint a náciktól. Elég volt belőlük, takarodjanak!

Mostantól ez a feladat. Amíg a liberális pápaság uralkodik, amíg nincs szabadság és pluralizmus a demokraták között, addig nem lesz szabadság az országban sem, mert ezek mindent lefojtanak és megölnek. Orbán helyett elvégzik a piszkos munkát. Fel kell lázadni ellenük, ki kell követelni a szabadságot, először Budapestet, majd az egész országot szabaddá kell tenni. Olyan világ kell, ahol nincs kontroll, hanem mindenki szabadon veheti a levegőt, a neki tetsző módon él, gondolkodik, alkot és cselekszik, és nem jön egyetlen nagypofájú nagyokos sem, aki meg akarja mondani, hogy te ki vagy, mi vagy, mit tehetsz és mit nem tehetsz. Amíg ezek a liberális bálványok le nem dőlnek, amíg ezek kiátkozhatnak mindenkit a liberális közösségből, amíg ezek uralják Budapestet, amíg a Békemenetre emlékeztető bálványimádók hada követi a liberális szent teheneket, addig Magyarország szabad ország nem lesz.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (50 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +37 ( 91 szavazatból)
Bartus László: Gyávák és árulók, 4.0 out of 5 based on 50 ratings

  • Hozzászólások(61)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

61 Reader’s Comments

  1. tapis32
    Akik nem velük, azok nincsenek – oszt jó napot!
    Azoktól el kell venni és oda kell adni azoknak a megélhetési magyaroknak, akik megérdemlik, mert azok velük vannak!
    És akkor lehet mutogatni, hogy ez kinek is a bűne.
    -
    http://hvg.hu/itthon/20140115_A_fovaros_akadalyozza_az_etelosztast
    -
    Mit lehet tenni, amikor az ételosztás alkalmával panaszt tesznek a bűzre és a koszra?!
    A magyarok ilyenek.
    Döbbenetes, még ezt is ki tudják forgatni egyesek, nem az a probléma, hogy mi az oka, hogy ennyi embernek kell ott sorban állnia!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  2. Nagyon jo cikk !Gratula!
    Most mar vilagos mi vezetett 90tol idaig.
    Es miert olyan gyava nep a Magyar.
    Hajra fiatal liberalisok,sok sikert!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  3. Örömmel látom, hogy ezentúl kritikával lehet illetni itt a “szent teheneket”. Akár még Heller Ágnest is, ezt a kártékony vénasszonyt is, aki szinte egymagában lejáratta a liberalizmust és bárki aki kritikával illette a ténykedését minimum náci volt…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (8 szavazatból)
  4. Egy hsz.:
    -
    “köteles lacusnak halvány fogalma sem volt arról, mekkora igazságot mondott amikor kijelentette:Kommunista kutyából,nem lesz demokrata szalonna!
    Az más kérdés,hogy kit talált el ez a magvas gondolat.”
    -
    A Fidesz szákházában nem csak a vakolat hullik, hanem a saját szoáréjuk is ömlik a nyakukba!
    De ez sem a narancsékat, sem pedig a vakegér hívőket nem zavarja – mert ők most ehhez tapsolnak lelkesen!
    A 2/3 a nyakunkba szabadította őket – most ezekhez egy Atomanti kell, hogy egyszer végre megszabaduljunk tőlük.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. Láttátok már ezt?
    Kíváncsi vagyok a véleményetekre
    http://500nap.blog.hu/2014/01/15/500napotkaptok?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2014_01_17&utm_campaign=index

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. Itt a facebook linkjük is: https://www.facebook.com/500napotkaptok

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  7. gszabi
    Nagyon passzol a linkedre, amit a Paksi hapsikhoz írtam.
    Ide másolom:
    Mindazoknak, akik felmentik az előző kormányt, és a mostani ellenzéki tevékenységüket elfelejtik értékelni, a figyelmébe ajánlanék valamit!
    .
    Ez a kormány nem tudott volna nyerni, ha a hazug mszp nem hagyja magára a miniszterelnökét minden intézkedésében!
    Ez a kormány nem tudott volna nyerni, ha az előző miniszterelnök a demokráciát megvédte volna a rendelkezésére álló jog, és hatalom eszközeivel!
    Ez a kormány nagyban elősegítette a szélsőségesek térnyerését az engedélyek kiadásával, holott hivatkozhatott volna a Párizsi Békeszerződés megfelelő pontjainak a betartására!
    .
    2010-től ez a kormány nem tudta volna lebontani a fékek,és ellensúlyok rendszerét, ha az ellenzék betöltötte volna a politikai szerepét!
    Ez a kormány az ellenzék hallgatólagos beleegyezésével tudta kiépíteni a maffia rendszerét, mert közben csurrant, cseppent az ellenzéknek is a juttatásokból!
    Ez a kormány nem folytathatna szegény ellenes politikát, ha az ellenzék betölti a szerepét, és az ország dolgai helyett,nem a saját maga fényezésével lett volna elfoglalva!
    .
    Elmúlt 4 év! Mi érdemlegeset tud felmutatni az ellenzék,bizonyítandó, hogy igenis dolgoztak???
    Mit tud felmutatni az ellenzék, a saját hazugságain, és a hazug összefogásán kívül???
    .
    Azok a politikusok, akik kormányon, és ellenzékben tehetetlenek voltak, azok mit fognak tudni tenni a továbbiakban?
    Hazugsággal kötelezik el magukat a választási törvény szerint is megnyerhetetlen választáson???
    Mire?
    És ki hisz még neki?
    .
    Mondatja mindezt velem, a rendszerváltás óta eltelt időnek a tapasztalata, és a tény, hogy megyünk előre ezeknek a politikusoknak köszönhetően – akár kormányon, akár ellenzékben – saját vesztünkbe!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. Ha jól emlékszem, Bokros Lajos ugyanezt javasolta.
    Az érdekel, van-e még értelme egy ilyen mozgalmat elindítani, mert a bojkott már veszett fejsze.
    Megértenék- e azok, akiket most bizonytalannak hívnak, belemennének-e azok, akik soha nem szavaznának a szocialistákra, egy Mesterházyra, vagy akikkel elhitették, hogy a liberalizmus isten ellen való, aki nyugatos polgári demokráciára vágyik vagy mérsékelt jobboldali, és az is, aki a kezét vágná le, minthogy erre a szemfényvesztésre szavazzon, de rohadtul nem akar még négy év (az igazából 20!) Orbánt?
    Ha elég támogatója lenne, vajon belemennének-e az összefogottak?
    Az egyáltalán nem érdekel, hogy ki indította el, csak maga az ötlet.
    Lehet-e egy ilyen kezdeményezés sikeres, érdemes-e vele foglalkozni, nyújthat-e esetleg megoldást a mostani helyzetre, elég lenne-e a támogatók száma, hogy érdemben bármi történjen?
    Ezzel a feltétellel elmenjen-e, elmehet-e szavazni az, aki a bojkott mellett volt, akinek a legfontosabb, hogy a rendszer maga megdőljön, és az Alkotmány visszaálljon, Orbánra és köztörvényes társaira pedig rárohadjon a műanyag börtönlakat.
    Vagy arra lenne csak jó, de arra tökéletesen, hogy mindenki számára teljesen világosan, végre végleg bebizonyosodjon, ez a nagy összefogás tényleg nem szólt másról, mint hogy “elosztották, melyik veréb melyik ágra üljön”?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. bumburi
    gabi vagyok, nem szabi :)

    Igen, minden szó igaz, amit írsz..
    Csak gondolkodom, mi lehetne megoldás, hogy lehetne menteni, ami még menthető. Hogy lehetne rábírni vagy inkább rákényszeríteni ezt az ötösfogatot, hogy ha nyernek, még ha csak egy szavazattal is, akkor Orbán ne borítsa lángba az országot, ne lehetetlenítse el a haverokkal a működését. Ha veszítenek, arról ne is beszéljünk. Új pártot szervezni késő. Hogyan lehetne mégis kikerülni a 22-es csapdáját?

    Hogy ne az legyen az egyetlen út, hogy csomagolok és megyek a gyerek után Japánba. Vagy Londonba. Utálom az esőt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. Kiss Judit Ágnes: Szó

    Hazádból, hogyha még bírod,
    Ne menj el, ó, magyar.
    Hogy menekülj, lesz mindig ok,
    És mindig, hogy maradj.
    Itt áldozat, s vajon mi ott?
    Bevándorló lehetsz,
    Nem tudhatod, végül melyik
    A súlyosabb kereszt.
    Ez a föld régóta ugar,
    Terméketlen, sivár,
    De van még , ki zenét szerez,
    És színházat csinál,
    Szeret és harcol semmiért,
    Mert másként nem tehet.
    Hogy itt vagy, erőt ad nekik,
    S ők itt vannak veled.
    Lehet, hogy nem jön jobb soha,
    Ki itt él, mélyrepül.
    Megúszhatják a vétkesek,
    S te bűnhődsz vétlenül.
    Míg annyi jóval tele
    A másik serpenyő,
    Ha baj van, ki ne mentené,
    Ami még menthető?
    De itt van szükség rád nagyon,
    Sötétben lenni fény,
    Hogy fölemeld, ki megrogyott,
    És bátorítsd, ki fél.
    Maradj, mert meg kell védeni,
    Kinek nincs is hova,
    Legyen szegény, hajléktalan,
    Zsidó, meleg, roma,
    Vagy bárki más, aki alól
    Kihúzták a talajt.
    Légy fül, ha semmit nem tehetsz,
    Ki hallja még a jajt.
    Ez frontvonal, ez harcmező,
    S még így is otthonod,
    Rád simul minden rég bejárt
    Tered, kamaszkorod.
    Taposhatnak röhögve mind
    Az összes elveden,
    De szétolvadnak a szavak
    Az anyanyelveden.
    Ne hidd, hogy semmi eszközöd,
    Fegyver vagy te magad,
    Mind különleges ügynök az,
    Ki mégis itt marad.
    Maradj, tövisnek bőr alatt,
    Ha bírod még, magyar,
    Légy viszkető seb, mit kéz
    Álmában is vakar.
    Itt áldás is, másutt csak egy
    Bevándorló lehetsz.
    Ki mondja meg, végül melyik
    A súlyosabb kereszt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  11. szgabi
    Fogadd nagyon nagyon sűrű bocsánatkérésemet, mert most hogy visszanéztem,látom hogy következetesen mindenhol gszabit írtam.
    Talán az kavarhatott meg, hogy én is Gabi vagyok. Nem tudom.
    Bocsi! OK?( ígérem ezután jobban figyelek )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos