Ronai and Ronai
AMERIKAI

Tibori Szabó Zoltán bojkottálja a történelemhamisítást 2014. január 23. csütörtök 17:15 | AN

  • Hozzászólások(32)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Tibori Szabó Zoltán bojkottálja a történelemhamisítást

Budapest – Tibori Szabó Zoltán holokausztkutató, egyetemi tanár, a kiváló közíró lemondta részvételét az Orbán-rendszer történelemhamisító holokauszt konferenciáján. A lemondás már január 20-án megtörtént. Az oka az, hogy Tibori Szabó Zoltán szerint a jelenleg kialakult politikai helyzetben “az elpusztultak iránti kegyeletnek, a túlélők megkövetésének és a történtekkel való őszinte, tudományosan megalapozott szembenézésnek helye nem maradt”.

Tibori Szabó Zoltán a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából rendezendő központi ünnepség egyetlen igazi és hiteles holokausztkutatója lett volna, aki soha nem is vett részt történelemhamisításban. Talán nem véletlen, hogy az Orbán-rendszer által rendezett évfordulós megemlékezések egyik legfontosabb eseményén a részvételét lemondta, a történelemhamisítást bojkottálja, a felelősség elkenésére irányuló politikai törekvésekben nem vesz részt. Ezzel példát mutatott másoknak, egyebek között a Mazsihisznak is, amely egyelőre az általa beígért bojkottól tartózkodik, annak ellenére, hogy az Orbán-kormány egyértelművé tette, az általuk szabott feltételeket nem teljesíti.

Tibori Szabó Zoltán lemondásával kapcsolatban azt írta: “Remélem, hogy a Holokauszt Emlékévében, a tragédia 70. évfordulóján, a magyar társadalom szembefordul a szélsőséges nézetekkel, idegengyűlölettel, antiszemitizmussal és holokauszttagadással teletüzdelt jelenlegi kurzussal, és megérti, hogy azt a demokratikus világ és a történelem is el fogja ítélni.”

A konferenciáról írott cikkünkre reagálva Tibori Szabó Zoltán az alábbiakról tájékoztatta lapunkat:

Tisztelt Szerkesztőség!
A részvételemet a jelzett konferencián január 20-án, hétfőn, lemondtam. Egy nappal később, magyarországi újságírói kérdésre elmondtam a következőket:

“A Holokauszt Nemzetközi Emléknapján rendezett tudományos emlékülésnek és megemlékezésnek a célja a főhajtás kellett volna hogy legyen a magyarországi – és köztük az észak-erdélyi – holokauszt sok százezer áldozatának emléke előtt. Szomorúsággal kellett az elmúlt napokban is megállapítanom, hogy az általam már jó ideje nagy aggodalommal követett magyarországi politikai és társadalmi folyamatok olyan rossz irányban átpolitizált helyzetet teremtettek, amelyben az elpusztultak iránti kegyeletnek, a túlélők megkövetésének és a történtekkel való őszinte, tudományosan megalapozott szembenézésnek helye nem maradt. Miközben megértem a kormánynak alárendelt Holokauszt Emékközpont nehéz helyzetét, átérzem a MAZSIHISZ állásfoglalását is, és úgy döntöttem, hogy az emlékülésen nem veszek részt. Remélem, hogy a Holokauszt Emlékévében, a tragédia 70. évfordulóján, a magyar társadalom szembefordul a szélsőséges nézetekkel, idegengyűlölettel, antiszemitizmussal és holokauszttagadással teletüzdelt jelenlegi kurzussal, és megérti, hogy azt a demokratikus világ és a történelem is el fogja ítélni.”

Az azóta eltelt napok történéssi és a 23 magyarországi történész nyilatkozata döntésem helyességét igazolta. A szomorúságom, persze, megmaradt. Itthon, Erdélyben fogunk január 27-én emlékezni.

Üdvözlettel,
Tibori Szabó Zoltán

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (65 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +93 ( 107 szavazatból)
Tibori Szabó Zoltán bojkottálja a történelemhamisítást, 4.7 out of 5 based on 65 ratings

Címkék:

  • Hozzászólások(32)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

32 Reader’s Comments

  1. A tisztességes példa nem ragadós.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +44 (60 szavazatból)
  2. Elismerésem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +52 (70 szavazatból)
  3. De, úgy néz ki, hogy ez most ragadós lesz.
    Bár ez lenne a kő, ahol megbotlik a baltás gyilkos cinkosa!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +52 (64 szavazatból)
  4. Ő amúgy is kakukktojás volt a felszólalók között. A tisztessége okán.
    Tőkés biztosan kiátkozza.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +43 (55 szavazatból)
  5. TIBORI SZABÓ ZOLTÁN

    Így,csupa nagy betűvel!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +54 (68 szavazatból)
  6. Legmélyebb tiszteletem Tibori Szabó Zoltánnak!
    .
    Számomra ma ez az ember a magyarok sorában Széchenyi magasságába emelkedett.
    .
    És higgyétek el, nem túlzás ez azok között a mai viszonyok között, amikor még az áldozatokhoz legközelebb álló szervezet, a MAZSIHISZ is ingadozik. Az én tudatomban egy magyar ember mindig olyan volt, mint Széchenyi és Tibori Szabó. Egyenes, becsületes, szikár jellem. Ilyen volt az én nagyapám is, aki egy életreszóló útravalót és példát adott nekem. Viszonylag szűk körben, de csupa ilyen ember között nőttem fel. És akkor megdöbbentem, amikor a felnőtt világban körülnéztem, hogy mennyire mások az emberek, mint amilyeneknek gyermekkoromban hittem őket. Mindig nagy öröm a számomra, amikor rátalálok egy-egy ilyen emberre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +61 (71 szavazatból)
  7. A túléők, az emlékezők nevében is köszönjük az EMBERNEK az EMBERTELENSÉGBEN!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +45 (57 szavazatból)
  8. Azok a Legnagyobb Magyarok, akik felismerik, hogy melyik lépés vezet a helyes irányba. Nem csak ma, vagy holnap, és nem csak saját maga számára, hanem egy egész nemzet jövője érdekében. Ilyen ember volt Széchenyi, és ilyen ember Tibori Szabó Zoltán. Ez az ember méltó arra, hogy egykor bekerüljön majd a történelemkönyvekbe.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +34 (42 szavazatból)
  9. Mint azt Tibori Szabó Zoltánnak egy másik cikk hozzászólása kapcsán írtam :
    Tibori Szabó Zoltán, köszönöm, hogy az Ön álláspontja, véleménye kifejezését adja olyanokénak is, akik azt még nem ismerik, de bizonyára magukénak vallják.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (38 szavazatból)
  10. Elindul e a tiltakozás hulláma, lavina lesz e belőle, amely elsöpri a korrupt, maffia kormányt. Az ellensúlyok rendszerét felszámoló maffia kormányt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +28 (36 szavazatból)
  11. Nagyon orulnek, ha egy kreativ csapat osszeallna, es kitalalna azt, hogy milyen modon lehetne a partunk-kormanyunk kiiktatasaval egy nagyszabasu megemlekezest osszehozni ebben az evben. Es termeszetesen a MAZSIHISZ onmagaban is forumot adhatna azoknak a kutatoknak, torteneszeknek, es tuleloknek akik hitelesen tudnanak beszamolni arrol, hogy mi is tortent 1944-45-ben. Egy ilyen jellegu konferenciara talan Tibori Szabo Zoltan is elmenne. Hiszen a cel az, hogy minel tobben halljak ennek az embernek a szavat.

    Rogziteni is lehetne es a youtube-ra rarakni az anyagot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +31 (37 szavazatból)
  12. Nagyon remélem Tibor Szabó Zoltán lépése lázba hozza szunnyadó értelmiséget. Majd, egy spontán rendezett megemlékezésen tízezrekkel erősödve, ” elsöprő ” módon leplezik le a kormány antidemokratikus voltát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (26 szavazatból)
  13. Miért a MAZSIHISZ megint? Miért nem a Demokrata Polgárok bármilyen szervezetei? Az Ellenzéki Összefogás pártjai, a civil szervezetek és a zsidó szervezetek együtt? Nekik együtt kellene egy ALTERNATÍV MEGEMLÉKEZÉST összehozniuk. Megtehetnék. Ha nem teszik meg, akkor vajon miért?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (31 szavazatból)
  14. Ennek az ALTERNATÍV MEGEMLÉKEZÉSNEK az első szónoka már adott is, gondolkodnia sem kell rajta senkinek: Tibori Szabó Zoltán.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (25 szavazatból)
  15. tényleg döbbenetes, hogy kik lehetnek azok a szánalmas idióták, akik a politikai felhang nélküli egyértelmű evidenciákat is leminuszolják. tényleg nevetséges a gonosz igyekezetük.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (28 szavazatból)
  16. Kezdeményezem, hogy mi Amerikai Népszava olvasoi ,tartsunk közös bűnbánatot,antiszemita elődeink szörnyűséges bűnei miatt!Kezdjük el mi,ha erre képtelen a keresztény,jezsuita orbánkormány.Hátha a mi példánk ragadós lesz!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (24 szavazatból)
  17. Sőt, továbbmegyek. Én a jelenlegi aktív közéleti demokraták helyében azt is megtenném, hogy az ALTERNATÍV MEGEMLÉKEZÉSRŐL, annak létrejöttének okairól, és a tervezett megemlékezés programjairól hivatalosan tájékoztatnám azoknak az országoknak a felelőseit, akik a nemzetközi megemlékezéssorozatban érintettek. Aztán eldönthetnék, hogy a kormány hazugságaihoz csatlakozva bonyolítják le az emlékév programjait, vagy az ALTERNATÍV MEGEMLÉKEZÉST valasztják partnerül, belátva Orbán szándékainak aljasságát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (28 szavazatból)
  18. Persze erre a pökhendi,nyakas,makacs orbánmajmok tudom hogy nem képesek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (20 szavazatból)
  19. Nos hát, ebből az is kiderül, hogy az erdélyi magyarok közül sem mindenki fidesz szimpatizáns.

    Persze, a választásokat és az ország rövid távú (3-5 év) sorsát már ez sem menti meg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (24 szavazatból)
  20. Bartus Lászlónak egy jóhír:a Goj Mocisokat kitiltotta a Facebook!1-2 napja még ott rontották a tiszta,szűz magyar levegőt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (30 szavazatból)
  21. node az a problema, hogy a tisztessegesek olyan kisebbsegben vannak ma Magyarorszagon, hogy a bunozo tobbseg siman elbir veluk, erre is legfeljebb legyintenek egy mosollyak a szajuk sarkaban….ezzel a helyzettel kene mar valamit kezdeni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (18 szavazatból)
  22. Hat igen! Ma az szamit radikalisnak, aki normalis…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  23. Jelbeszed az eletunk…A lenyeg az hogy a fovaros illusztris teren Gabriel arkangyal, Magyarorszag, a katolicizmus… van megorokitve amikor a birodalmi sas, turul, a romai legiok emblemaja, az erot kifejezo szent madar raszall a vallara. Mit jelkepeznek az oszlopok es a kapu? Az elveszett teruleteket, az elhagyott Europat?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  24. bumburi (2014. január 23. csütörtök 21:22)
    A szokott módszer: külföldön mondják, itthon meg hallgatnak róla, helyette egészen más történik…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  25. Igy működik a mocsok propagandagépezete. Orbán még sohasem mondta ki ezeket a szavakat, amelyeket az ENSZ nagykövet. Pontosan tudják Orbánék, hogy Mo.-on a kutyát nem érdekli, hogy ki mit mond az ENSZ-ben.
    .
    Nézzetek bele a magyar Népszava cikkéhez írt MODERÁLATLAN! kommentekbe. Hányni fogtok tőlük. Borzalom. Ez a visszhangja ennek az ENSZ beszédnek Mo.-on.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  26. Öreg Titán
    2014. január 24. péntek
    05:49
    -
    Egyik hozzászóló már lassan a 700. névnél tart, de előjöttek már elfelejtett nevek és persze a “stílus”-ból felismerhető vadi új nevek is megjelennek – azért vannak kitartó választ adók, kalapot emelek előttük, bár néha kitiltásra kerülnek, mert elszakad a cérna náluk!
    Én nem bírtam ezekkel az elvtelenekkel a küzdelmet, mert nem tudom elhinni, hogy a családjuk, ismerőseik nem szenvednek ettől a négy évtől, hogy náluk mindenkinek bejött a narancsvidék, nem hagyom magam cukkolni és félrevezetni, hogy röhögjenek, miközben engem kitiltanak….
    Ezért nem szoktam itt sem belemenni vitákba, leírom a véleményemet és néha örömmel olvasom a hazai oldalakon, ha idéznek tőlem….én is szoktam idézni a hazai oldalakról, olvastam címszóval.
    Tanulunk egymástól, még az itt megjelenő narancsosoktól is, csak amikor már nagyon kilóg a lóláb és nagyon rámenősek, de akkor admin elköszön tőlük, de látnunk kell, kikkel állunk szemben – tehát mindenki jó valamire, ha csak elrettentő példának is…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  27. Elismerésem Tibori Szabó Zoltánnak, hogy lábával szavazott!

    Fel kellett hívni a figyelmet a történelemhamisítás jelenlegi
    állására. Most, még idejében szólt! Amikor újabb hamisítási
    céllal állít fel újabb kutató intézeteket a kormány.

    Ha ez így halad, néhány év múlva rá sem ismernek
    Magyarország történelmére a jelenlegi történészeink!
    Egy ilyen szobor ugyanis az eddig elkezdett változtatásnak
    csak az egyik fokozata. Amiből lehet tovább változtatni,
    hiszen nem tiltakoznak, hanem megszokják a változást
    a visszatérő Horthy rendszerben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  28. Laurenszky Katalin

    TIBORI Szabó Zoltán!
    Büszke vagyok Rád,büszke vagyok hogy a barátod lehetek!
    Te sosem adod fel! Ne Is tedd!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  29. Végre megszólalt egy kultúrlény, a sok kurzus-”történész” után! Minden elismerést megérdemel!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  30. Tibori Szabó Zoltán Egy tisztességes, a kutatói erkölcsre és etikára adó, magát ahhoz tartó TUDÓS, ember. Nem gondolnám, hogy bármilyen politikai babérokra pályázna és a nyilatkozata sem politikai nyilatkozat. Annál inkább egy etikus és tisztességes TUDÓSÉ, aki nem akarja a nevét adni – még vita-partnerként sem – a manapság politikai okokra visszavezethető történelem (és már tudományokra is kiterjedő) hamisításokhoz.
    Jól teszi és elismerés jár neki ezért, pedig MINDEN tudósnak így kellene viselkednie.
    Szeretnék olyan társadalomban élni, amelyben minden kutató és tanító ember természetes viselkedése lenne olyan, mint Tibori Szabó Zoltáné és nem kellene őt kivételesen kiemelkedőnek tekinteni, “csak” a többi hasonlóval együtt tisztelni.
    Tibori Szabó Zoltán NEM POLITIKUS. Ő egy a tudományát tisztelő és magára adó ember.
    Szerintem hagyjuk őt békében és ne kisértsük politikai szerepvállalással!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos