Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: A bankok és a tankok 2013. december 23. hétfő 2:30

  • Hozzászólások(60)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: A bankok és a tankok

A Titanic fedélzetén húzták ilyen vészjósló derűvel, ahogyan Matolcsy György bejelentette, hogy nagy bankok távoznak Magyarországról. Tehette, mert az a bankellenes propaganda, amelyet folytattak, a magyar nép felhőtlen örömét váltja ki a hír hallatán. Ez az öröm is hasonlatos ahhoz, amikor a süllyedő hajón bejelentették, hogy még van pezsgő elég. A bankellenes hangulatnak kétségkívül nem használt a devizahitelezés vége, még akkor sem, ha az árfolyamváltozás felelőseit senki nem nevezte meg, és a népharag soha nem ellenük irányult. A magyar népnek akkora anyagi kárt, mint Kósa Lajos, Matolcsy György, és az egész Orbán-rendszer, egyetlen bank sem okozott a mégoly “hibás termékével” sem. Ha nem döntik be rendszeresen a forintot, ha nem inog meg a befektetői bizalom, és nem lesz háromszoros bóvli Magyarország, akkor nem szállnak el a devizahitelek törlesztései. A devizahitelek által okozott személyes tragédiák elsősorban Orbán szabadságharcának következményei, és az antiszemitizmus ára.

A devizahitelezés ugyan sok embert tönkretett, de ez egy múló jelenség. A bankellenesség oka nem ez. Még nem is voltak devizahitelek, amikor a MIÉP Szabadság-téri naggyűlésén már “Abcúg”-ot skandáltattak a bankokra. A bankellenesség szélsőjobboldali teóriára épül. Ennek lényege, hogy a nemzetek elleni zsidó-világösszeesküvés egyik formája az “adósságcsapda”. A kommunista tankokat felváltják a liberális bankok. Nincs rendszserváltás és nincs szabadság, mert a kommunista zsidók helyett a liberális zsidók szállják meg az országot. Ennek az elmebeteg ideológiának egyik jelképe a bankellenesség. A kilencvenes évek elején marginális szélsőjobboldali csoportok jelszava volt, hogy a tankok helyett jönnek a bankok. Potyka bácsi szórólapjain és a Szittyakürt hasábjain voltak olvashatók azok az eszmefuttatások, amelyekre az Orbán-kormány bankellenes retorikája és IMF-ellenes harca épült. Ezek a szélsőjobboldali eszmék kriminalizálták a hitelt, a kamatot, a bankokat, a kapitalizmus egész rendszerét, azt állítva, hogy az a zsidók újabb trükkje a nemzetek elfoglalására, megalázására és kifosztására.  Ne felejtsük el, hogy a nácizmus más tételeihez hasonlóan, ez az elmélet is a katolikus egyházban fogalmazódott meg először, onnan szekularizálódott a politikai antiszemitizmus borzalmai és hazugságai közé.

Endrey Antal, a Mein Kampf-ot kiadó Mónus Áron hódmezővásárhelyi barátja, a Horn-kormány idején még feljelentette az IMF vezérigazgatóját Magyarország adósságcsapdával való kirablása miatt. Bárki elolvashatja, hogy például “A disznófejű nagyúr” című írásában a Kövér László által emlegetett “nemzetközi pénzvilágot” a szabadkőműves zsidókból vezeti le, gondosan beleszőve a kommunistákat, ahogyan azt Adolf Hitler is tette. Az “adósságháló” és a “kamatrabszolgaság” a szélsőjobboldal antiszemita irodalmának olyan alapfogalmai, mint a matematikában a tizedesek és a törtszámok. Ez színtiszta náci elmélet, amely a hitelt, a bankot, a pénzügyi finanszírozást sátáninak, és mint minden sátánit, zsidó eredetűnek nevez. Ezek a premisszák vezettek a náci Németország megszületéséhez. Ezekből következtek a zsidóüldözések és a holokauszt.

Egyszerűen érthetetlen a magyar liberális sajtó, amely mindezzel tisztában volt egészen addig, amíg ezeket az eszméket a hivatalos nyilvánosságból kizárt szélsőjobboldali csoportok hirdették. Ugyanakkor képtelen ráismerni ugyanerre az összefüggésre akkor, amikor ez kormányzati szinten fogalmazódik meg, amikor a magyar miniszterelnök hirdet “szabadságharcot” ellene. Orbán Viktor ezeknek a náci eszméknek a nevében rúgta ki az IMF-et, adóztatja agyon a bankokat, és hirdet szabadságharcot. De nem a miniszterelnököt nevezik szalonképtelennek, mint náci eszméket terjesztő személyt, hanem azokat nevezik szélsőségesnek, akik erre rámutatnak. Ez egyszerűen nevetséges és hátborzongató.

Nevetnénk is rajta, ha ez nem öngyilkos ideológia lenne. Attól, hogy a nácik a pénzpiacokat, a pénz szerepét, a bankok tevékenységét antiszemita gyűlöletből zsidókkal azonosították, és zsidó trükknek nevezték, az még nem az. Elmebeteg elméletek ezek, amelyek világháborúhoz, milliók halálához vezettek. A pénz közgazdasági fogalom. A közgazdasági törvényszerűségek tagadása elmebetegség, nem szabadságharc a zsidók ellen. Az unortodox gazdaságpolitika nem más, mint a közgazdasági elméletek antiszemita felülbírálata. Élet és halál kérdése, hogy Magyarország kormánya a Szittyakürt, a nyilasok színvonalán álló, a Fehérlófia könyvesbolt elmebeteg könyveinek szintjén mozgó ideológiák alapján alakíthatja-e Magyarország gazdaságpolitikáját. Az IMF alacsonyabb kamatozású hiteleit drágább hitelekre cserélik, mert az IMF  a szélsőjobboldali retorikában a zsidó-világösszeesküvés eszköze. Nem számít, ha más hitelezők nagyobb kamattal “rabolják ki” az országot, ha azok nem zsidók.

A “zsidó” IMF az alacsonyabb hitele mellé kiköti a demokratikus normákat, ez a baj. Ez akadályozza a “nemzeti” hazugságokkal létrehozott diktatúrákat, vallási ideológiai államokat. Ennek okaz az, hogy a hitel csak szabad országok gazdaságaiban működik funkcionálisan. Diktatúrákban nem. A diktatúrák válságokat, embertelenségeket és pusztulásokat okoznak. Ezért nem akar finanszírozni diktatúrákat. Az IMF a nemzeteket semmi másban nem korlátozza, kizárólag az elnyomó diktatúrák létrejöttében. És olyan követelményeket támaszt, hogy az eladósodás ne nőjön, hanem csökkenjen. Ennek módszerein lehet szakmailag vitatkozni, de a szándékon nem. Ezt kriminalizálják azok, akik minden hatalmat egy kézbe akarnak koncentrálni. Ezeket a követelményeket lezsidózzák és antiszemita propagandával a nemzet igazi pusztulását készítik elő.

Magyaroknak pedig lehetne annyi eszük, hogy ennek a primitív hazugságnak nem dőlnek be. Széchenyi István, a legnagyobb magyar írta a Hitel című művében, hogy milyen elengedhetetlenül szükséges a hitel a gazdasághoz. Hitel nélkül a birtok, a vagyon,  a meglevő tulajdon is elpusztul. A hitel nem zsidó trükk és csapda, hanem a gazdaság mozgatórugója. Befektetés nélkül nincs gazdaság, nincs munkahely, nincs eredmény, nincs megélhetés, hitel nélkül pedig nem létezik befektetés. Minden befektetés maga is hitel. Ezek közgazdasági kategóriák. Ebből azért lett antiszemita propaganda, mert a katolikus egyház fékezhetetlen zsidógyűlöletében a középkortól kezdve minden más civil foglalkozástól eltiltotta a zsidókat, akik kénytelen voltak pénzzel és hitelezéssel foglalkozni, amelyet a feudális úri gőg csak azért engedélyezett számukra, mert alantasnak találta ezt önmagára nézve. A közgazdasági igazságoknak és nem a világ-összeesküvésnek köszönhetően a pénzhitelezés maga is gazdasági tevékenységgé és jelentős nyereség forrásává lett. Nagyot néztek az antiszemiták, hogy a zsidók meggazdagodtak belőle, és egy szabad világot hoztak létre Szent Ágoston beteg, morbid, tekintélyelvű, elnyomó és gyilkos rendszere helyett, amelyet hazug módon “kereszténynek” neveztek, pedig csak antiszemita volt. De a pénz nemcsak a zsidóknak hoz hasznot, hanem bárki másnak, aki ezt jól csinálja. Ebből zsidókérdést csak az antiszemiták csináltak.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az Orbán-Simicska maffia semmire nem vágyik jobban, mint a pénzpiacra, a banki szolgáltatások bevételeire. Egyik oldalon adóztatják, kriminalizálják, mocskolják a külföldi bankokat, másik oldalon “nemzeti” handabandával megspékelve saját bankrendszer létrehozásáról álmodoznak. Lenyúlják a takarékszövetkezeteket, érzékelhetően betámadják az OTP-t. Ez nem más, mint a külföldi bankok állami eszközökkel való elüldözése egy érdekcsoport piacszerzése érdekében. A nemzetközi standardoknak megfelelő bankok helyére Simicska bankjai készülnek betörni. Szeretnék kisajátítani és elfoglalni az egész magyar pénzpiacot, és ezzel igazán rabságba dönteni az országot. A kamatokkal és a hitelekkel az volt a baj, hogy azok nem az ő zsebüket gazdagította, hanem másokét. Ezért a konkurencia kivégzéséhez a náci propagandát használják, hogy felkorbácsolva az antiszemita indulatokat, idegennek és zsidónak bélyegezhessék a konkurenciát. Magukat “nemzeti” jelszóval jelölik, mintha a haszonnak az ő zsebükbe történő szivattyúzásához bármi köze lenne a nemzetnek. Ez semmi más, mint közönséges maffiaháború, amelynek során a maffia az államhatalom igénybevételével megtámadja és elűzi a piac törvényes szereplőit, és elfoglalja a helyüket. Dél-Amerikában mindennapos jelenségről van szó. A lebutított nép pedig azt hiszi, hogy megszabadult a “zsidóktól”, mintha a bankok az ő kezükbe, és nem a Simicska Lajos-Orbán Viktor duó kezébe kerültek volna.

Az egészpályás letámadás eredménye mégcsak nem is az lesz, hogy a tulajdonosokon és a haszonélvezőkön kívül semmi nem változik. A multinacionális nagy bankok nemzetközi kontroll alatt működnek, a kormányok is határt szabhatnak tevékenységüknek. A Simicska-Orbán bankok esetében azonban mindez megszűnik. Itt kizárólag szabadrablásról van szó. Olyan törvényeket hoznak, amelyek a magánhasznukat növelik, a nemzetközi szabályok alól úgy húzzák ki magukat, ahogyan akarják, semmiféle átláthatóság nem lesz. Ahogyan nagy kérdés az is, hogy mi történik a Magyar Nemzeti Bankban mióta Matolcsy átvette. Laikus kívülről csak annyit látott, hogy amíg nem Orbán embere ült az MNB-ben, addig államcsőd lebegett a fejük felett. Versenyt futottak az idővel, hogy elfoglalják a Nemzeti Bankot, mielőtt csődbe mennek. Azóta viszont kitisztult az ég, nyoma sincs az államcsőd veszélyének, annyi pénzük van, amenyit akarnak, “Magyarország jobban teljesít”. Ugye, az elég sovány magyarázat erre, hogy Simor András fékevesztett liberálbolsevik gyűlöletében és a külföldi megbízóinak engedelmeskedve olyan pénzügyi politikát folytatott, hogy azzal államcsőd közelébe kergesse a nemzetért aggódó felelős, drága Orbán Viktor ministzerelnököt. Ha nem így van, akkor mitől ez a csoda? Tudja ezt valaki? Átlatja valaki, hogy mi zajlik a Magyar Nemzeti Bankban, mióta ez a maffia elfoglalta?

A magyar nép úgy örül a bankok távozásának, mint a 300 forintos vizitdíj eltörlésének. Azt csak sajnálni tudjuk, hogy sokan már nem részesülhettek ebben az újabb örömben, mert miután Orbán szétverte az egészségügy reformját, jobb ötlete pedig nem lévén, az egészségügy működési feltételeit megszüntette az elvonásokkal, ezek a kedves honfitársaink már két méterrel a föld alatt pihennek, és dicsérik a nemzeti kormányt, mert mire az első MRI vizsgálatra sor kerülhetett volna, őket már régen el is vitte a rák. Megspóroltak viszont 300 forintot. Hasonlóra számíthatnak a mostani örvendezők is, akiket ráadásul az a boldog tudat dönthet a sírba, hogy anélkül haltak meg, hogy betegek lettek volna.

Ahonnan ugyanis kivonulnak a bankok, kedves magyar testvérek, ott lehet kezdeni kereszteket vetni, nem mintha az segítene. Ott ugyanis biztos következmény a nyomor és az éhezés. Amikor ez bekövetkezik, akkor majd megint a bankokat teszik felelőssé: miért vonultak ki? Azok a bankok, amelyek a multinacionális kereskedelmi bankokat felváltják, nagyjából úgy működnek majd, mint az Orbán-rendszer egésze: minden befektetés nélkül lefölözik azok hasznát, akiknek még van. Simicska az a zseniális lángész, aki anélkül tudja az emberek zsebéből kiszedni a pénzt, hogy egy vasat is tett volna bele. Majd rajtuk keresztül lehet minden jövedelmet felvenni. Ezek nem fognak hitelezni, csak sarcolni. Mindenki vagyonára célpontként tekintenek, és nagyjából az lesz a cégek és a magánszemélyek pénzének sorsa, mint a nyugdíj-megtakarításoké. A Orbán-Simicska maffia – a bankszektorral a kezében – nagyjából úgy működik majd, mint a bolíviai drogkartellek. Minél kevesebb a külföldi, annál kisebb a kontroll, annál szabadabb a rablás.

Magyarország nem fogta fel, mit jelent az a bejelentés, hogy távoznak a bankok. Amikor a bankok távoznak, az ahhoz hasonló, mint amikor a külképviseleteket kiürítik egy természeti katasztrófa előtt. Ez olyan, mint a vándormadarak vonulása. A bankok kivonulása azt jelenti, hogy Magyarországon lehúzták a rolót, ez a hely halálra van ítélve. Ahol élet van, ahol felemelkedés várható, ahol pezseg a gazdaság, ahol az emberek jól élnek, ahol prosperitás várható, oda özönlenek a bankok. Ahonnan még a legnagyobb bankok is tömegestül kivonulnak, ott belátható időn belül a harmadik világra és Észak-Koreára emlékeztető nyomor, éhezés és pusztulás várható. Ez olyan jel, amelyből olvasnak a befektetők és a cégek. A bankokat követik majd azok, akik eddig munkát adtak a magyar embereknek. Ez olyan biztos, mint amikor felnéz valaki az égre, és a sötét felhőkből látja, hogy eső lesz. Ahol a bankok nem érzik magukat biztonságban, ott a polgárok biztonságának is vége. Ahol a bankok nem látnak esélyt a nyereségre, ott az ország gazdasági katsztrófa előtt áll. Ahonnan menekülnek a bankok, ott nem lesznek munkahelyek. A távozásuk ezt csak gyorsítja. A bankok megbízhatóan olvasnak a jelekből. Ha Orbán Viktor, a hazugok királya azt mondja, hogy Magyarország lesz Európa gazdasági növekedésének központja, akkor mindenki biztos lehet benne, hogy Magyarország civilizációs katasztrófa előtt áll. A felcsúti pálinkázós emberről már megtanulták, hogy mindennek ellenkezője igaz, mint amit mond.

El lehet ezt majd adni úgy, hogy győzött a szabadságharc, kiűztük a bankokat, és 2134-ben már nagyon jó lesz, a jóléti hanyatló nyugati társadalmat a fejlettebb munkaalapú társadalommal váltottuk fel, de a valóság mégiscsak az éhezés, a nyomor, a teljes katasztrófa lesz. A lebzselő papok telizabálják magukat, és majd megmondják, hogy ne pofázz, a nép pedig megy jobbágynak közmunka címén. A Vezér és romlott bandája fényüzően él és hirdet állandó harcot a külvilággal szemben, amely szüntelen csak a magyar vízre, a magyar levegőre, a magyar észre, a magyar Nobel-díjra, a magyar rezsire vágyik, de ők megvédik ettől a szegény magyar népet, amely értékes áldozatot hoz a szabadságért az éhezésével. A zsidók, ha fejenként ötszáz évig élnének, akkor sem tudnának ennyi kárt okozni, ennyi pénzt rabolni, mint Orbán és bűnszervezete, arról már nem is beszélve, hogy a gonosz zsidók feltalálták a demokráciát, amely legalább arra jó, hogy ha valami nem tetszik, akkor el lehessen mondani. De a büszke magyar ember már kussol, a száját nem meri kinyitni. Most úgy fosztják ki, hogy még a pofájára is lépnek. De nem számít, magyar bakancs tapos rajta.

Nem folytatom, ki lehet találni a folytatást. Ennek tényleg borzalmas vége lesz. És addig is Hoffmann Rózsa szellemi kapacitása és a sötét középkori katolikus világkép keretei között mossák szegény magyar gyerekek agyát. Nagy árat fog fizetni ezért a magyar nép, élén a lezsidózott baloldali, liberális értelmiséggel, amely nem szállt szembe a diktatúrával, amíg lehetett volna. Képesek még Toroczkai megválasztását is fényezni, hogy nem tudta a magyar ember kire szavaz. Ha tudta volna, hogy egy náci, akkor nem teszi, ugyebár. Tudjátok, mi az igazság? Hogy elég sokan tudták, ki ez az ember, de ez nem számított nekik. Ha pedig még többen tudják, hogy náci, akkor még többen szavaztak volna rá. Az talán nem véletlen, hogy ahol egy ilyen agresszív nyilas elindul, ott már nem is állítanak a helyi liberálisok és baloldaliak ellenjelöltet. Addig védték a nácik szabadságát, hogy  már nem is mernek ellenjelöltet állítani egy nácival szemben. Neki még mondani sem kell semmit.

Ez a nép nem bűnhődte meg, se a múltat, se a jövendőt. Nem a balsorsa, hanem a butasága és a jellemtelensége tépi. Sajnos, bármilyen fájdalmas is ezt karácsonykor mondani, de nem jön rá víg esztendő, hiába is reménykedik, mert antiszmemitákat Isten nem áld meg. Jókedv és bőség helyett még nagyobb kilátástalanság és depresszió jön 2014-ben. Amit az ember vet, azt aratja. Ezt lehet várni, sajnos, erre lehet koccintgatni. Karácsonykor lehet szeretetről hazudozni, de hogyan lehet nem észrevenni, hogy a gyűlölet társadalma épül? Lehet meghatódni önmagunktól, és hibáztatni azokat, akik az erdőkben pléhviskókba menekülve dideregnek, mert a “keresztény Magyarország” kiűzte őket az emberek közösségéből. De az igazság nem ez. Az igazság az, hogy ezt egy ország eltűri és szótlanul elnézi.

Hiába szépítenénk, nem lehet nem észrevenni, hogy ez a nép megkapja a magáét, amit érdemel. A szegénységgel a megfélemlítés és a diktatúra keményedni fog, bőség helyett a nyomor következik. Lehet szidni ezért is a bankokat meg a zsidókat, de erre még nagyobb nyomor és átok következik. Ennek a népnek nincs más ellensége, csak saját maga, de azt legyőzni képtelen.

Szívünk szerint mondanánk kedves és jó dolgokat. De nem tudunk. Ne áltassátok magatokat, mert nem vagytok jó emberek. Nem vagytok jó emberek, mert ezt tűritek, sem magatokért, sem másokért nem tesztek semmit. Semmi együttérzés, semmi szolidaritás nincs bennetek. Ezért lehet leszalámizni titeket. Az igazság nektek semmit nem ér. Nem tudtok nemes célokért küzdeni és áldozatot hozni. Olyan helyzetbe hoztátok magatokat, hogy már féltek is. Egy senkitől. Már nem tudtok talpra állni. Elveszítettétek az önbecsüléseteket. A választási cirkuszban való részvétel hazugságába is azért menekültök, hogy ne kelljen semmi komolyat csinálni. Itt vannak az ünnepek, szembe lehetne nézni ezzel. De nem ez lesz, hanem önáltatás, hazudozás, a felelősség elhárítása, bűnbakképzés és alaptalan, üres, kincstári optimizmus. Mintha magától megváltozna bármi.

Hirdetnénk szívesen irgalmat, békességet, hazudoznánk szívesen a jászolról és a kisdedről, aki majd segít. Segítene, ha lenne kinek. De szemmel láthatóan nem ez közeleg. Angyalok nem fogják azt megtenni, ami az emberek dolga. Mindennek ára van. Ne hazudozzunk tovább se magunknak, se egymásnak. Ami van, és ami következik, azt kizárólag magunknak köszönhetjük. Külföldről senki nem fog segíteni, amíg a magyarok nem tesznek semmit. Sajnálatos, hogy ennek áldozatul esnek olyanok is, akik ezt nem érdemlik meg. De nekik még nyitva vannak a határok. Ne a hamis pátosztól könnyezzünk az ünnepeken, hanem azért, amit eddig tettünk, és ami ezért vár ránk. Ez következik Magyarországra:

Bújt az üldözött, s felé
Kard nyúlt barlangjában,
Szerte nézett s nem lelé
Honját e hazában,
Bércre hág és völgybe száll,
Bú s kétség mellette,
Vérözön lábainál,
S lángtenger fölette.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (61 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +106 ( 126 szavazatból)
Bartus László: A bankok és a tankok, 4.7 out of 5 based on 61 ratings

  • Hozzászólások(60)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

60 Reader’s Comments

  1. filmes fasiszta démonológia Pasolini Salo avagy Sodoma 120 napja – utolsó filmje – VIGYÁZAT nagyon felkavaró !!! csak felnőtteknek és Jodorowski is nagy mester .Kubrick Tágra zárt szemek ? és persze Tarr Béla
    szóval nyugtatom magam csak feltárult Nekünk is a zsidó – keresztény kultúra – civilizáció valódi arca -smink nélkül – persze ungarishe stichhel – főleg magamnak mondom NE SZARJUNK BE !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  2. Annak ellenére hogy Bartus úr cikkeivel 99%-ig egyetértek, szerintem ez a mostani nem jó cikk. Szerintem csak féligazság a mondanivalója. Természetesen a magyar fasiszta, antiszemita ideológia világképe egy félanalfabéta, elmebeteg szintjén van, ez nem vitás, eddig is tudni lehetett. Az sem vitás, hogy Simicska Orbán jobbkezeként az egyik legveszélyesebb ember ebben az országban. Ezeket bár nem lehet elégszer hangsúlyozni de nem mégsem mondanak sok újat. Viszont szerintem meglehetősen szerencsétlen dolog a pénzügyi szektor összes visszásságának kritikáját összemosni a fasiszta, antiszemita legszélsőbb jobboldal primitív megnyilatkozásaival. Nem, szerintem például nem mellékes hogy a deviza alapú “hitel” hibás termék e vagy sem. Például elég nehéz az árfolyamváltozással megmagyarázni ha valaki nagyobb kamatot fizet vissza mint maga a felvett tőkeösszeg. Vagy például a gyakran emlegetett egyoldalú szerződésmódosítás mint jogi kategória eléggé egy nonszensz. Aról nem is beszélve hogy a hitel hitel jogi ismérve az hogy szerződésben rögzítve van mennyi a felvett tőkesösszeg és hogy mekkora kamattal kell visszafizetni. USA – ban, EU -ban hol van még ilyen lakossági hitelezési gyakorlat. El lehet olvasni, meg lehet hallgatni Róna Péter megnyilatkozásait az ügyben. Talán befektetési bankárként a pénzügyi szakma elitjében eltöltött évtizedes pályafutással a háta mögött nem a primitív antiszemitizmus mondatja vele amit mondd, és talán mérvadóbb a véleménye az olyan hazai simlis yuppieknál mint Bajnai vagy Oszkó. Szerintem a deviza”hitelezés” védelmezése kábé olyan mintha a külföldi turistákat lehúzó maffiózó pesti vendéglősöket fényeznénk. És a provinciális magyarországi posványtól elvonatkoztatva is fontos megjegyezni hogy a kapitalizmus működésének, ezen belül a pénzügyi szektor kritikájának nemcsak antiszemita, katolikus, feudális, fasiszta kritikája van hanem marxista, baloldali is. De még csak baloldalinak ( pláne nem pedig fasisztának ) sem kell lenni ahhoz, hogy firtassuk a 2008 óta bekövetkezett a múlt század harmincas évei óta bekövetkezett gazdasági recesszióban a pénzügyi szektor által játszott szerepet. http://www.nepszava.com/ 2013/11/amerika/clinton-erdeklodik-a-magyar-devizahitelesek-irant.html Az EU-ban és az USA-ban egy sor bank fizetett pénzbírságokat a válság óta különféle spekulációs ügyek miatt. Nem hinném hogy antiszemita, náci motiváció késztette az uniós vagy amerikai versenyhatóságokat, szóval elég primitív érvelés a magyar antiszemitizmus ellenében a jóságos bankok ( és kapitalizmus ) toposzát állítani. Arról nem is beszélve, hogy a kapitalizmus önmagában se nem jó se nem gonosz, ugyanúgy hozzátartozik a nyugati demokráciák jóléte mint, a rabszolgaság, vagy a gyermekmunka. A protestáns, polgári demokratikus USA-nak, hagyományosan jó kiszolgálói voltak a félfeudális, klerikális ( a katolikus egyház által nyomorított !!! ) latin amerikai legreakciósabb, legretrográdabb rezsimek. Manapság jó példa a katari focivébére épülő infrastruktúrát építő rabszolgaként kezelt vendégmunkások hada. Nem különösebben izgatja a FIFA -ban ülő és a sportbizniszben érdekelt uraságokat az emberi jogokat állítólag fontosnak tartó nyugati országokból. Mondjuk manapság Amerika sem áll különösen jól a polgárok privát szférájának tiszteletben tartásával. Tehát a kapitalizmus önmagában semmiképpen nem egyenlő az emberi jogokkal, a szabadsággal, sőt a fasizmussal is megfér ha a tőke ( vagy a tőkével rendelkezők ) érdekei ( nem érdekel ha egyeseknek nem tetszik a marxista szóhasználat ) úgy kívánják. Szerintem az igazi tragédia az, hogy mostanság nem Magyarország közeledik a nyugathoz hanem lassanként a nyugat az orosz, kínai stb. harmadik világbeli viszonyokhoz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (23 szavazatból)
  3. Kedves Walla,
    kivételesen azért nincs igaza, mert az orbáni bankellenesség nem a devizahitelekkel kapcsolatban fogalmazódott meg, hanem átfogóbb értelemben. Nem akarom, hogy ugy tunjon, ez a vesszőparipám, dehát ez az igazság, hogy a katolikus egyház ezúttal is arra használta a válságot, hogy antiliberális harcához használja fel, és az emberiség minden problémájáért a liberalizmust és a kapitalizmust (ne szépítsük: a zsidó világrendet) tette felelőssé, alternatívaként kínálva a “kereszténységhez”, értsd: a politikai katolicizmushoz való visszatérést. Ugyanezt a szöveget adja elő orbán, és ebből az ideológiából következnek a bankellenes intézkedései is. Ehhez semmi köze nincs annak, hogy a piacgazdaságban minden gazdasági szereplő, így a bankok tevékenységét és mozgásterét is szabályozni kell, mert a szabad piac lényege, hogy amit szabad, azt nem tilos, és a tőke a rendelkezésére álló teret, kiskapukat maximálisan kihasználja. Ebben semmi bűnös dolog nincs, minden magyar ember is azon spekulál, hogyan tudna a lehetőségek között valami kis pénzt csinálni. Ez nem a bankok hibája, hanem azoké, akiknek szabályozniuk kell a működésük kereteit. Helytelen, amikor a bankokat hibáztatja az állam, hiszen az állam feladata lett volna, hogy meghúzza a cselekvésük határait. Ha bűncselekményt követnek el, vagy kijátsszák az egyébként jó szabályokat, az más kérdés, akkor büntetőjogilag felelősségre kell vonni őket. De Orbán még ezt sem teszi. Retorikája és intézkedései a nemzetközi pénzvilág, a banktőke ellen irányulnak, a tudjukkikről van itt szó, és ezt nagyon is jól értik, akikhez beszél. Ha nem antiszemitizmus lenne a bankellenesség mögött, akkor különbséget tennének általában a bankok szerepe, és a bankok egyes termékei vagy hitelei között. Megvédenék a bankok szerepét és funkcióját, ahol pedig a rossz szabályozás miatt a banki tevékenység félresiklott, ott szakszerűen kezeli az adott, konkrét problémát. De itt nem ezt történik, hanem uszítás a bankok, a pénzvilág, a liberalizmus és a kapitalizmus ellen, miközben a szakszerű kezelés is elmarad. Nem szabályozzák, hanem büntetik és üldözik a bankokat, ami nem ugyanaz. A retorika pedig, amelynek a másik feléhez odateszik, hogy a “keresztény” értékekhez való visszatérés a megoldás (jól ismerjük a középkori katolikus világot, annak újkori váéltozata sem lenne különb, éppen olyan fasiszta lenne, belőle kinőtt igazi fasizmus), szóval ez már a jól ismert antiszemita propaganda. Tudja is ezt a magyar ember, pontosan tudja, hogy a zsidókról beszél a felcsúti náci.
    Az igaz, hogy a terrorizmustól való félelem, a globalizáció, a népmozgás, a nemzetbiztonság felértékelődése sokat változtatott a világon, és a titkosszolgálatokat is ugyanaz érvényes, mint a bankokra, addig mennek el, amíg elmehetnek. Minden botrány arra való, hogy amikor kiderül a szabályozatlanság egy területe, akkor azt szabályozzák. A demokrácia és a kapitalizmus nem végleges konstans állapot, hanem állandó mozgás, reagálás, szabályozás, kiigazítás. Ezt nem kell eltúlozni, és nagy hibának tartom, amikor olyan diktatúrákban, primitív fasiszta rendszerekben élő emberek, mint a Magyarországon élők, a nyugati demokratikus országokat és Amerikát önmagukhoz hasonlítják egy-egy olyan jelenség alapján, amely éppen szabályozásra szorul. Eszükbe ne jusson még csak az árnyékát is az orosz, a magyar és a keleti autokráciákhoz hasonlítani. Még a felvetés is abszurd. Ne essenek ebbe ahibába, mert amikor ezt elolvassa egy magyar, aki a szomszéd városig lát el, még a végén azt hisiz, hogy az egész világ éppen olyan borzalmas hely, mint ahol ő él, mint amilyen az ő Magyarországa. Ez halálos tévedés.
    Üdvözlettel, Bartus László

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (31 szavazatból)
  4. Tisztelt Bartus László,
    egyáltalán nem vitatom a primitív orbáni agitprop antiszemita, demokráciaellenes és fasiszta jellegét, ennek az útszéli rablóbandának a deviza”hitelezés” valóban csak egy jól jött ürügy, hogy a saját mérgező retorikájukkal fertőzzék az elbutított társadalmat. Természetesen az is igaz, hogy a nyugati országok az összes hibájukkal együtt is összehasonlíthatatlanul élhetőbbek mint Magyarország, illetve a magyarhoz hasonló gazdaságilag és társadalmi fejlettségben elmaradott fasiszta, tekintélyelvű, jog nélküli országok.
    Bár szerintem ( de például számos nemzetközi felmérés szerint is ) a fejlett országok közül nem az USA a legkiemelkedőbb akár életszínvonal, akár korrupciómentesség, vagy az emberi jogok és a demokrácia területén, amitől persze még összehasonlíthatatlanul emberibb és élhetőbb hely mint mondjuk a déli szomszédok országa. Egyébként nem gondolom, hogy csak azért mert ebbe a patkányfészekbe születtem, ne volna jogom véleményt nyilvánítani más országokban történő visszásságokról; ugyanúgy nem érdekel azok nem tetszése, akik szerint csak primitív kelet-európai jöttment vagyok, mint ahogyan a magyar fasisztáké sem érdekel. És senki sem hibátlan és tökéletes ( természetesen én sem és nem is kötelességünk mindenben mások elvárásainak megfelelni ), de attól mert még valaki vagy valami egy nyugati, demokratikus országból való még nem lesz szent és kritizálhatatlan.

    Üdvözlettel

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (11 szavazatból)
  5. Kedves Walla,

    félreért. A demokráciát az különbözteti meg az összes többi más formációtól, hogy soha nem befejezett. Ilyet csak diktatúrák ígérnek. Állandó mozgásban, változásban van, mindig javításra, korrekcióra szorul, de ez a természete. Ezeken a kereteken belüli összes kritika és bírálat természetes velejárója és szükséglete. Az élet sem állandó, azokra mindig újabb válasokat kell adni, egyes válasozk, jók, mások nem, ezeket korrigálni kell. Egyes időszakokban jobb az emberi jogi helyzet, másokban rosszbb, hullámzásban van az egész, miközben az alapjai nem változnak. És ez a lényeg. Amíg így van, addig megvan az önkorrekcióra való képessége. Ezeket a hullámzásokat a rendszer egészének, annak sajátozzágának tulajdonítani azonban tévedés, ezekkel olyanok támadják ezeket a demokráciákat, akik diktatúrával vagy valamilyen ideológiai állammal, autokráciával váltanák fel. Mindenkinek joga van bírálni mindent, ezeknek az országoknak éppen ez a szabadság a lényegük, ezt én nem vitattam el sem Öntől, sem mástól. Arra reagáltam, hogy van egy ettől külömnböző jelenség, amely igenis jellemző a magyarokra, nem állítom, hogy Önre is, hogy saját helyzetüket azzal szépítik, hogy olyan hatást keltenek, mintha máshol is hasonló lenne a helyzet. Mások sem különbek, ezért mi mégsem vagyunk olyan rosszak, vagy nem vagyunk olyan rossz helyzetben. Ez önbecsapás, ugyanolyan hamis önfelmentés, mint az egész magyar történelmi önismeret. Éhezünk? Amerikában sincs kolbászból a kerítés. Valóban nincs, de azért nehogy összehasonlítsuk a kettőt? Antiszemiták vagyunk? Máshol is van antiszemitizmus. Nincs Magyarországon demokrácia? Amerikában is sértik az emberi jogokat, az NSA lehallgat mindenkit. Ezzel el is van intézve minden, mi megint szuperek, hibátlanok és fasza gyerekek vagyunk, miközben ezek az összehasonlítások hamisak, megtévesztőek és hazugok. Nem állítom, hogy Ön ezt teszi, csak a bejegyzése ennek a határán mozog, és ettől szeretném megóvni Önt is, az olvasókat is, nehogy tévedésbe essenek, és a körtét az almához hasonlítsák. Ha a kritika arról szól, hogy a demokrácia soha be nem fejezett állapot, és mindig új helyzetre, kihívásra kell reagálnia, mindig korrigálnia kell magát, akkor az a kritika éppen a demokrácia lényege. Ez például Magyarországra már nem érvényes, mert aki ezt állami állásban megteszi, az holnap röpül. De ha a kritika üzenete az, hogy az sem demokrácia, hogy az is hasonlít ahhoz az a primitív állatsághoz, ami Magyarországon van, akkor az hamisítás és csalás. Ha az üzenet az, hogy azok sem különbek semmivel, akkor az egy újabb önbecsapás és hazugság. Ez egyszerűen nem igaz. És nem azért, mert aki mondja kelet-európai vagy nyugat-európai, hanem azért, mert nincs köze a tényekhez. Vagyis, csak pontosítani szerettem volna Önt, hogy ezeket a határokat tartsuk meg, és segíteni Önnek, hogy e határok egyik vagy másik oldalán tegye nyilvánvalóvá a mondanivalója lényegét, mert ez így egymásba csúszik, félreérthető, és akár egy békemenetes is mondhatná. Önről pedig tudom, hogy jö eszű ember, világosan és jól gondolkodik, ha ír valamit, azt mindig elolvasom, nagy élvezettel. Ne engedje, hogy elragadják a hazafias érzelmek és a hamis önérzet. Én nem nézem le a kelet-európaiakat, én is az vagyok, de a magyar melldöngetésből és mások fikázásából olyannyira eleem van, hogy azt elmondani nem tudom. talán azért is, mert itt, ahol vagyok, és ahol a világ minden nációja él együtt, egyetlen ilyen hiú, beképzelt és melldöngető nációt nem látok, el is szoktam tőle, és rendkívül visszataszító. Ön nem ezt teszi, de azért tartottam fontosnak kijelölni ezeket a határokat, mert ha átcsúszik, akkor azok fognak Önre bólogatni, akiknek a mentalitását Ön még nálam is jobban utálja.
    Kellemes Ünnepeket!
    Üdvözlettel, Bartus László

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (21 szavazatból)
  6. Walla, Admin, köszönjük a karácsonyi ajándékot!
    Ilyen színvonalú eszmecserékből épül majd fel az új Köztársaság!
    Reménykedjünk az alkalomban e Jeles estén!
    Ha nem látta volna mindenki:
    http://www.youtube.com/watch?v=XqWig2WARb0

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  7. Tisztelt Bartus úr,
    valóban így igaz, ez egy nagyon jó megfogalmazás,hogy a demokrácia soha nem egy befejezett állapot. Pont ezért fontos és jogos a kritika és a szabad eszmecsere amely éppenséggel az alapja az egésznek. Egyébként én pont hogy nem a demokrácia lényegét bíráltam, hanem csak arra akartam rávilágítani, ( lehet hogy tévesen, bár nem hiszem, hogy helytelen megállapítás ) hogy a kapitalista berendezkedés demokratikus és antidemokratikus, antiliberális, tekintélyelvű, fasiszta körülmények között is működhet, működött és működik is. Tehát szerintem a fasizmus ( sőt a katolicizmus ) logikailag nem ellentétei a kapitalizmusnak. Ezek az előbbiek a szekularizációt, a demokráciát, a szabad vitát ellenzik, nem a tőkés termelési módokat. Pl: Franco, vagy Salazar rezsimjei ( meg többé, kevésbé Latin-Amerika nagy része ) szerintem kapitalista berendezkedésűek voltak az USA szövetségeseiként, miközben a Vatikán vazallusaiként nagyjából annyi közük volt a szekularizmushoz, liberalizmushoz, demokráciához, mint a khomeinista Iránnak, vagy a ( szintén USA szövetséges ) Szaúd-Arábiának, Pakisztánnak. Orbánisztánban sem a kapitalizmus eltörlése a jelszó; persze az már igen, hogy legyen zsidó és más “idegenségtől” mentes. A tőkés viszonyok luxus szintű komfortjáról aztán nem mondanának le Orbánisztán basáskodó urai és csuhás szövetségesei. ( Egyébként szerintem az úgynevezett szovjet típusú létező szocializmus is egyfajta monopolisztikus, fasiszta jellegű “államkapitalizmus” volt; sőt minden olyan berendezkedés a kapitalizmus különféle fejlettségű variációja amely meghaladja az ősközösségi gyűjtögető, halászó-vadászó, primitív önellátó mezőgazdasági életformát, azaz ahol kialakul a termelésben az elcserélhető “fölösleg”, de szerintem ebbe most nem érdemes belemenni, félrevinné a témát ). Mindenesetre mi sem áll távolabb tőlem, mint annak az országnak a mentegetése amelynek mindennapi valóságától magam is szenvedek ( ezt nem a önsajnáltatás végett ), sőt azt mondhatnám hogy soha nem is éreztem az otthonomnak . Köszönöm a részletes válaszokat, kellemes ünnepeket és reménytelibb új évet!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  8. Kedves Walla,
    nem akarom én meggyőzni semmiről, csupán egy megjegyzés: a katolikus egyháznak saját harmadik utas gazdaságfilozófiája van, amely a kommunistákkal és a liberálisokkal (vagyis a zsidókkal), illetve így a szociáldemokráciával és a kapitalizmussal szemben jött létre, kiiktatja a munkaadó és a munkáltató konfliktusát, ez a korporatív államok elméleti alapja, ebből nőtt ki a fasiszta állam. Üdvözlettel, BL

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (16 szavazatból)
  9. Bár megint nagyon hosszú volt László, most minden sorát élvezettel olvastam.
    Külön örültem Vontollal lényeglátásával is, de igaz, hogy nem az alaptémához szólt. “Mások vitték rossz utakra”, de fontosnak tartottam.
    Amit azonban kiemelek, hogy Walla szólt, és úgy szólt, hogy admin megírta a kiegészítést. Nekem ez nagy nyitás volt (de úgy látom Vontollának is). Igazi akadémiai megnyilvánulás. Külön is megjelenhetett volna, bár mindent megírt már több helyütt, de így lerövidítve sokat adott.
    Köszönöm én is László!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  10. Izsak-Bacs Jeremias

    Kedves mindenki’

    Karácsony van, és küldtem egyik ismerősnek egy Karácsonyi dicséretet, (himnuszt), bocsánat mindenkitől, IGAZ, nem néztem utána azt hogy ki tette fel a YouTube-ra, ezert kérlek benneteket hogy ne vegyetek rossz neven és BOCSÁNAT mindenkitől! Utólag is Boldog és Áldott Karácsonyt és meg Boldogabb Újévet. (Köszönöm az észrevételt.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos