Ronai and Ronai
AMERIKAI

Vendéghy Kornél: A bűnbakképzés anatómiája 2013. szeptember 17. kedd 17:22

  • Hozzászólások(21)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

A bűnbakképzésnek ősi technikája van, amelynek struktúráját leginkább az antiszemitizmus példáján lehet megérteni. Nem foglalkoznék itt az antiszemitizmus eredetével, sem azzal, hogy egy őshazugságon alapul – ez önmagában is hosszú kifejtést igényelne.

Az antiszemita gyűlöli a zsidókat, mégpedig nem azért, mert megtámadták, vagy más módon ártottak neki. Az antiszemita azért gyűlöli a zsidót, mert a zsidó zsidó: azért gyűlöli a zsidót, mert a zsidó létezik, és mert szerinte érdemtelenül jobban boldogul, mint ő maga. Ez a gyűlölet rendkívül hasznos az antiszemitának: a zsidóban találja meg minden bajának okát. A „zsidó mentalitást” okolhatja saját hibáiért és hiányosságaiért. A zsidó a fekete bárány. A közösség belé sűríti a  helyzete feletti összes frusztrációját. A fekete bárány feláldozása az egész közösség rituális és katartikus tette, amelynek során megöli a gonoszt, bajainak okozóját, és megtisztítja a közösséget. A zsidógyűlölet rituális. A zsidógyűlölethez zsidó sem kell: Norvégiából minden zsidó kivándorolt, az ország mégis antiszemita.

A technika nemcsak zsidók esetében működik, de talán nem véletlen, hogy másokra is ugyanazok használják. A Gyurcsány elleni pártfüggetlen gyűlölködés pontosan úgy működik, mint az antiszemitizmus. Minden benne van, ami az antiszemitizmus jellemzője. Az őshazugság a meghamisított öszödi beszéd: egy ember, egy politikus út- és igazságkeresését legelőször a saját párttársai hamisítják és gyalázzák meg, majd a hamisítványt átadják Gyurcsány esküdt ellenségének, aki ebben leli meg a benne lakozó gyűlölet kiélésének lehetőségét, és ezt a receptet kínálja a gyűlölettel megfertőzött követőinek is. Gyurcsányt nem azért gyűlölik, mintha gazember lenne, másoknak ártana, hanem azért, amit képvisel és ahogyan képviseli. Az a bűne, hogy felmutatta, és azóta is következetesen képviseli az erkölcsös politikusi viselkedést, és különösen megbocsáthatatlan bűne az, hogy nem egy, hanem három fejjel magasodik ki a versenytársai közül erkölcsileg és képességeiben is.

Gyurcsány bűne az, hogy az, aki.

Nem, Gyurcsány nem zsidó származású. De erre nincs is szükség. Mégis pontosan azért és úgy gyűlölik, amiért és ahogyan a zsidókat az antiszemiták. Az antiszemitizmus jelenleg nyíltan nem felvállalható, bár igény már jó ideje lenne rá. Viszont a tisztesség, az erkölcs támadása és meggyalázása egyáltalán nem elutasított, különösen azok körében nem, akik magukat az erkölcs letéteményeseinek tartják.

Öszöd óta folyik Gyurcsány aljas és nemtelen üldözése. Aljas, mert hazugságon alapul, és nemtelen, mert nem valódi szavait és tetteit támadja, hanem folyamatosan gyűlöletet szít ellene. Ebben az aljasságban az első perctől tevőleges részt vállalt az MSZP, és részt vállal az Együtt 2014 is, amikor Gyurcsányt „megosztó” személyiségnek nevezi és hallani sem akar sem róla, sem az elveiről.

Szégyenteljes módon a baloldali „ellenzék” ebben a kérdésben teljes nézetazonosságot vall Orbánnal és a szélsőjobboldallal. A nézetazonosság nem áll meg Gyurcsány üldözésénél: ez a „baloldal” csak kormányra akar kerülni, de Orbán rendszerével alapvetően nincs semmi baja. Olyannyira nincs, hogy magát a diktátort szeretné felkérni, hogy ugyan legyen már olyan szíves segíteni módosítani néhány sarkalatos törvényét. Ezzel a bandával kéne együttműködnie Gyurcsánynak.

Ez a „baloldal” hazug, erkölcstelen és áruló, túl azon, hogy gyenge képességű, megújulásra alkalmatlan és az embereket is hülyének nézi. Mint Orwell írta az „Állatfarm”-ban, amikor az állatok meglesték a disznók és az emberek tárgyalását: „az állatok néztek disznóról emberre, emberről disznóra, majd ismét a disznóról az emberre; de már nem tudták megmondani, melyik melyik.

Ez a „baloldal” immár semmiben sem különbözik állítólagos ellenfeleitől – sem célkitűzéseiben, sem módszereiben. Összekapcsolja őket a közös gondolkodás, és a közös ellenség, a közös gyűlölet az ellen, aki felmutatja mindkettőjük alávalóságát. Összekapcsolja őket a zsidót sem igénylő, antiszemita típusú gyűlölködés.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (47 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +83 ( 91 szavazatból)
Vendéghy Kornél: A bűnbakképzés anatómiája, 4.7 out of 5 based on 47 ratings

  • Hozzászólások(21)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

21 Reader’s Comments

  1. Szétszórtam az FB-n. Szomorú, de rossz vége lesz. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (24 szavazatból)
  2. Teljesen igaz ! Egyetértek !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (24 szavazatból)
  3. A fidesz ha másban nem is, a bűnbakképzésben első osztályú munkát végzett. Példa rá a mai nap szégyene.
    Egy szabad (?) országban megtörténhet olyan, hogy egy volt miniszterelnököt leköpjenek? A rendőrség jelenlétében?
    Innentől már nincs új a nap alatt. Magyarország kiállította magáról a szegénységi bizonyítványt. A fidesz magyarjainak nyílt színi köpködése, a jobbik EU-s képviselőjének a jelenlétében egyet bizonyít. A
    Nevezetesen azt, hogy aki árokásással volt elfoglalva 12 évig, annak a szellemisége, és bratyizása a jobbikkal meghozta a gyümölcsét. Ebben az országban már nem csak zsidózni szabad, hanem köpködni is! Kérem az Orbán nevezetűt, hogy kerüljön, felháborodásomban nehogy köpködésre ragadtassam magam. Bár neveltetésem tiltaná, de az a sok inger, ami az ő politikai pályafutása során ért, lehet hogy ebben teljesedne ki.
    Lassan szégyenlem a saját gondolataimat is, mert ennyi aljasságot újkori történelmünkben még ember el nem követett mint Orbán az ország ellen.
    El kellett viselnünk, hogy naponta kijártak cukkolni a az IQ hiányosokat a Kossuth téren!
    El kellett viselnünk, hogy zsidókat, és nem zsidókat kipellengéreztek, tetszésük szerint!
    El kellett viselnünk, hogy Semjén, meg Navracsics naponta fröcsögő nyállal gyalázta Gyurcsány Ferencet megbízás alapján a parlamentben!
    El kellett viselnünk hogy a haza nem lehet ellenzékben!
    El kellett viselnünk a fidesz nagygyűlésein az árpádsávos zászlóerdőt, mert akkor még nem mertek nyíltan kiállni a nácik.
    El kellett viselnünk, hogy cinikus magyarázatokkal lopják szét, amit csak tudnak!
    El kellett viselnünk az árkot, amit mélyre ástak, ma már betemethetetlenül!
    El kellett ezzel együtt viselnünk hogy mi nem vagyunk egyenlőek a fideszesekkel, mert ők nagyobb magyarok mindenkitől!
    El kellett viselnünk a sorozatos hazugságokat,lopásokat, a sógor koma világot!
    Ez mind mind szétszakít, és elválaszt!
    Őszöd óta szisztematikusan hajtóvadászatot indítottak Gyurcsány ellen. Eddig nem jött be a számításuk. Emberükre akadtak!
    A mi szégyenünk lesz, ha ezt a harcot egyedül Gyurcsány fogja megvívni!
    Nekem elegem van! Az aljasságból a kirekesztésből a hazugságokból és abból is hogy bárkit zsidózzanak, ha nekik úgy tetszik!
    Emigrálok Piréziába.Úgyis piréz vagyok…
    Addig amíg ez a szemét társaság regnál, megtagadom őket, a magyarságukkal együtt.
    Az én magyarjaim összetartanak, szeretik, és segítik egymást, és egy közös hazáért tevékenykednek, nem kirekesztve, és lezsidózva,vagy karaktergyilkolva senkit a hazából!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +75 (81 szavazatból)
  4. “A Képviselői Irodaház előtt mintegy tucatnyi IMF-ellenes tüntető fogadta a miniszterelnököt és a távozó kormánypárti politikusokat, azt kiabálták, “hazaárulók, eladjátok az országot”. Egy tiltakozót a rendőrök elvittek, mert aprópénzzel megpróbálta megdobni a miniszterelnököt.”
    Hát még ha megpróbálta volna leköpni… Akkor bezzeg nem nézelödtek a rendörök…
    http://www.igazmondo.hu/posts/1089-apropenzzel-probaltak-megdobalni-orban-viktort

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  5. bumburi,
    nem el kellett, hanem EL KELL VISELNÜNK, ma is!
    egyébiránt teljesen egyetértek!
    és nekem is elegem van!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (19 szavazatból)
  6. bumburi
    2013. szeptember 17. kedd
    18:42
    .
    Ez nagyom jól sikerült!!
    +++++++++++++++++++++++++++++++

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  7. mina
    tannenbaum
    Bocs, mérgemben vétettem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  8. hangyácska
    Kösz! Kár hogy nem férfinak születtem! Kardot(?) rántanék!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  9. bumburi, gondoltam :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  10. bumburi
    A gerinctelen bandában még annyi jellem sem volt hogy beismerjék valójában miért a csíkos zászlót választották jelképnek miért a kéményseprő ruhát választották egyenruhának. mint orbánban sincs a jellemnek még halovány árnyéka sem miért nem meri felvállalni a szélső jobbal ténylegesen létező kapcsolatát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (15 szavazatból)
  11. Horváth Béláné

    Egyetértek a cikk írójával és a hozzászólókkal is, bunburi különösen jó! Gratulálok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  12. egyvandor
    Mert a fidesz hülyének nézi a zembereket, azt hiszik, hogy a zemberek nem látják az összefüggéseket. Ezzel akarják kábítani az EU-is,annyi eszük nincs hogy tudnák az unió demokrácia felfogása nem az, amit ők alibiből csinálnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  13. Horváth Béláné
    Elég baj az nekünk, hogy jók a vélemények. Bár ne lennének, és azt mondhatnánk, hogy csak egy álom volt. Nekem ez rémálomnak tűnik.
    Meg is szűnök.
    Azért köszönöm…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  14. A cikk írójával egyetértek,csak hiányolom az mszp kihangsúlyozását, ami tökéletesen megfelel az orbán kívánságának.az össze fogás szétverése, bajnai ledarálása,gyurcsány lesöprésének kisérlete,és a mutyizása orbánnal.Aztán a legújabb húzása,hogy a saját jelöltjeit a demokrata színekben emlegeti, ajánlja a választópolgároknak.többet szeretteeem volna hallani a bársony szék elfoglaló politikájukról, a hazaárulásukról, a nép elárulásáról, cserbenhagyásárólAztán a stadionokról, az orbanisztán faluról, de még sorolhatnám a bűncselekményeket reggelig.a fideszről.DE biztos, hogy hamarosan fény derűl az mszp bűneire is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  15. Azon túl, hogy a cikk kiváló – Bumburi kommentje fantasztikus – sajnos. Egyébként is nagyon szeretem az Amerikai Népszava cikkeit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  16. Cesare Beccaria egyik legfontosabb mondata így szólt: egy (zárt) társadalomban sohasem az a bűnös aki elköveti, hanem aki nevén nevezi, azaz kimondja az igazságot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  17. Bumburi, bocsanat. Nagyon is tetszik a bejegyzese . “Rossz ” kezet erintettem. Teljeen dgyetertunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. A magyar pártok rendszere:

    https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1234685_10151901393482359_1451672092_n.jpg

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  19. Nagyon érdekes és figyelemre méltó elemzések a Galamus csoport oldalán, melyben hasonlóak a megfogalmazott vélemények VK és BL által írtakkal:

    “…A megállapodó pártok prominensei és a maradék média sajtómunkásai imamalomszerűen ismételgetik, hogy közvéleménykutatási adatok azt igazolják, Gyurcsány személye többet visz, mint hoz, a DK szavazói meg úgyis át fognak szavazni, ha nem lesz más lehetőségük.

    Ezek a megfontolások több szempontból is gyenge lábon állnak. Egyetlen arra vonatkozó vizsgálat számai sem lettek bemutatva sehol a nyilvánosságban (vajon miért nem?), amelyben a közvéleménykutatók azt mérték volna, hogy az egyébként baloldali koalícióra szavazni hajlandó kormányváltást akarók nem szavaznának egy ilyen összefogásra akkor, ha Gyurcsány Ferenc is szerepelne benne….”

    “…Az adatsor szerint tehát az MSZP önmagában egy százalékponttal többet érne el, mint az Együtt–2014-gyel közösen, viszont egy százalékponttal többet érne el, mint egyedül, ha három párt együtt indulna. Vagyis az derül ki az áprilisi adatsorból, hogy a DK nemhogy vitt volna, hanem hozott volna egy közös egyéni jelölt támogatásában….”

    Az elemzést a Republikon Intézet végezte 2013. áprilisában.

    http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/327420_ki_az_arulo

    Figyelmetekbe ajánlom a többi hasonló témájú cikket is, ezeken túlmenően is:

    http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/327417_a_szigetvari_szekta_vege

    http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/327146_szorakoztato_lenne_ha_nem_volna_felhaborito

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  20. … szóról-szóra!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  21. Kedves Bumburi!

    Nincs hozzáfűzni valóm a cikkhez. Szívemből szóltál: valahogy azonban mégis gátat kellene szabni a minősíthetetlen megnyilvánulásoknak. Tenni, mégis tenni kellene valamit. Embernek lenni Európában.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos