Ronai and Ronai
AMERIKAI

Randolph L. Braham: Horthy Miklós újratemetése és politikai feltámadása 2013. szeptember 24. kedd 19:05

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Randolph L. Braham: Horthy Miklós újratemetése és politikai feltámadása

A Hungarian Spektrum blog felidézte, hogy húsz évvel ezelőtt volt Horthy Miklós újratemetése Kenderesen, és erről megemlékezést tartottak Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének felszólalásával. Az eltelt húsz év óta is történtek szórványos erőfeszítések arra, hogy átírják a történelmet és a Horthy-korszakat. De az elmúlt három évben az Orbán-kormány folyamatosan ösztönzi Horthy teljes rehabilitációját, annak ellenére, hogy hivatalosan ezt tagadja. Egy évvel ezelőtt Washingtonban Martonyi János külügyminiszter kategorikusan visszautasította, hogy bármilyen kísérlet zajlana Horthy vagy a Horthy-rendszer rehabilitálására. De a rehabilitáció folytatódik. Az újratemetés huszadik évfordulójára emlékeztek Kenderesen pár héttel ezelőtt. Ebből az alkalomból Lezsák Sándor, a magyar parlament alelnöke tartott dicsőítő beszédet az egykori kormányzóról. Szavai szerint: “Az újratemetés történelmi kiengesztelődés, de nem lehetünk elégedettek ezzel. Még húsz év után is érezhető a szocialista-kommunista négy évtized mérgező hazugságainak eredménye, hipnotikus hatása”. Beszédében Lezsák vádolta azokat a „történelmi bűnözőket”, akik visszatértek és akik megpróbálják meghamisítani a történelmet. Azt javasolta, hozzanak létre egy kutatóintézetet, amely Horthy Miklós és családja történetét gondozza. Húsz évvel ezelőtt Randolph L. Braham professzor, a magyar holokauszt legnagyobb és legelismertebb kutatója előre megírta, hogy ez fog történni. Prófétának bizonyult, mert az újratemetés valóban csak az első lépés volt Horthy rehabilitálásának útján.

Az alábbiakban közöljük Randolph L. Braham professzor húsz évvel ezelőtt (1993. augusztus 27-én) a kanadai Menóra című lapban megjelent cikkét, amelyben előre megírta azt, ami azóta bekövetkezett. Braham professzor írása angolul is megtalálható Balogh S. Éva Hungarian Spektrum című blogjában. A Szerk.

Horthy Miklós, Magyarország egykori (1920-1944) kormányzójának földi maradványait szeptember 4-én szállítják vissza Portugáliából, és szülővárosában, Kenderesen helyezik örök nyugalomra felesége és ifjabbik fia maradványaival együtt.*

A magyar nacionalisták szerte a világon minden kétséget kizáróan dicsőíteni fogják az egykori államfőt, akit az antikommunizmus és a revizionizmus elleni harc sikeres bajnokának tartanak. A nacionalisták felemlegetik majd, hogy Horthy kormányzása idején az ország a keresztény-nemzeti vonal irányában fejlődött és Horthy a Trianoni Szerződés (1920) által elcsatolt területek visszaszerzésével jelentős lépéseket tett Nagy-Magyarország visszaállítása irányában. De tényleg hazafi volt-e Horthy Miklós? Horthy a konzervatív-arisztokrata elit képviselője volt, amely az idejemúlt félfeudális osztályrendszert életben tartotta. Horthy belpolitikájában arra törekedett, hogy a földbirtokos arisztokrácia előjogait megtartsa, a parasztság törekvéseit pedig elnyomja. Külpolitikájában fő célja a Magyarországot „sújtó békeszerződés revíziója” volt. Ez a politika Magyarországot a Tengelyhatalmak kötelékébe és egy tekintélyuralmi fasiszta jellegű rendszerbe vezette.

Horthy Magyarországa keblére ölelte Hitler revizionista törekvéseit és első volt a csatlós államok között, amely a Hármas Szerződést (Tripartium) 1940. november 20-án aláírta. Magyarország, csatlakozván a Tengelyhatalmak Jugoszlávia (1941. április 11.), majd Szovjetunió (1941.júnuis 27.) elleni támadásához, hamarosan a nyugati demokratikus országokkal is háborúba sodródott. A magyar és német csapatok 1943 eleji, megsemmisítő voronyezsi és sztálingrádi veresége után a Horthy-rendszer főcélja az lett, hogy Magyarországot fokozatosan kivonja a Tengelyhatalmak kötelékéből. De az elérhetetlen célok elérése – az elcsatolt területek visszaszerzése, a szovjet megszállás elkerülése és a „hagyományos rendszer” fenntartása – tragédiához vezetett: Magyarországot először a németek (1944. március 19.), majd a Vörös Hadsereg szállta meg. A németekkel együttműködő magyar nácik október 15-16-án sikeres puccsot hajtottak végre Horthy ellen. Az új „hungarista” rezsim alatt Magyarország maradt az egyetlen náci csatlósország, amely a háború legvégéig a németek mellett harcolt és ennek következtében ismét az egyik igazi vesztesként került ki, ezúttal a II. világháborúból.

Horthy bel-és külpolitikája végzetes volt általában az országra nézve, de katasztrofális volt a magyar zsidóság részére. Horthy politikája nagymértékben elősegítette – ha valóban elő nem idézte – a lojális és igencsak hazafias magyar zsidóság pusztulását, amely közösség pedig aránytalanul nagymértékben járult hozzá Magyarország modernizálásához. Horthy uralma alatt az egykori virágzó zsidó közösség fokozatosan mind szigorúbb megkülönböztető rendelkezéseknek lett kitéve, s ez a folyamat aztán a zsidó közösség hanyatlásához, majd tényleges megsemmisítéséhez vezetett.

Akárcsak a konzervatív arisztokrácia többi tagja, Horthy is „civilizált” antiszemita volt, aki különösen lekicsinylőleg bánt a „keleti”, nem asszimilálódott zsidókkal. Nem sokkal azután, hogy 1919-ben kinevezték az ellenforradalmi nemzetőrök parancsnokává, a hadsereg számos egysége pogromokat hajtott végre, melyek során zsidók ezrei pusztultak el. Nem sokkal kormányzói kinevezése után Magyarországon törvénybe iktatták az I. világháború utáni Európa legelső zsidótörvényét (1920. szeptember 22.). Ezt aztán a 30-as évek végének egyre kegyetlenebb zsidótörvényei követték. 1941 nyarán mintegy 16-18.000 úgynevezett „idegen” zsidót deportáltak Kamenyec-Podolszkba, ahol legtöbbjüket a nácik mészárolták le. 1942 elején Bácska területén a magyar csendőrség és a katonaság mintegy 1000 zsidót gyilkolt meg. Több ezer zsidó a kényszermunkás századokban való szolgálat alatt pusztult el.

Bár igaz, hogy Európa többi náci-beállítottságú országához képest a zsidók Magyarországon viszonylagosan jól éltek, a 30-as évek végi, majd a 40-es évek eleji egyre kegyetlenebb zsidótörvények megteremtették az alapot a német megszállás után bekövetkezett Végső Megoldás elfogadásához és sikeres kivitelezéséhez. Schloss-Klesheimben, 1944. március 18-19-én Hitlerrel való találkozása folyamán Horthy beleegyezését adta, hogy több százezer „zsidó munkás”-t Németországba szállítsanak. A Végső Megoldás német és magyar szakértői ezt a megegyezést aztán alaposan kihasználták annak érdekében, hogy ideológiailag alátámasztott faji törekvéseiket végrehajthassák. A Horthy által kinevezett Sztójay Döme-kormány hivatalba lépése után a magyar zsidó közösséget a háború legkegyetlenebb és legkoncentráltabb megsemmisítési folyamatának tette ki.

Az állami hatalom nyújtotta lehetőségek birtokában a nácik és magyar cinkosaik villámgyorsan „megoldották” a zsidókérdést. A zsidók elszigetelését, vagyontalanítását, gettóba zárását, összegyűjtését és deportálását – mindezt Lengyelországban csak évek hosszú során hajtották végre – mintegy négy hónap alatt tudták lebonyolítani. Július 7-én Horthy ugyan leállította a deportálást (bár ez július 9-ig folytatódott), de ekkorra már – Budapest jelentős kivételével – egész Magyarország Judenrein volt! A magyar vészkorszak közel 600.000 áldozatot követelt.

Horthy csodálói kétségtelenül a deportálás leállítására emlékeznek elsősorban a magyarországi Holocaust kapcsán. De, mint tudjuk, a Kormányzó még azokban az utolsó pillanatokban sem a maga elhatározásától indíttatva cselekedett. XII. Pius pápa, Gusztáv svéd király és számos más nyugati vezető, akik tudomással bírtak a magyar vészkorszak szörnyűségeiről, erős politikai és erkölcsi nyomást gyakoroltak Horthyra, akármilyen hatásos is volt azonban ez a politikai és erkölcsi nyomás, a döntő tényező, amely Horthyt cselekvésre indította, valószínűleg az volt, hogy a hadihelyzet rohamosan romlott. A Vörös Hadsereg gyorsan közeledett Magyarországhoz, a nyugati szövetségesek győzelmesen terjeszkedtek a sikeres normandiai partraszállás után. S ha Horthy talán meg is mentette Budapest zsidóságát (ezt a tényt a Raoul Wallenberg körüli mítoszt keltők, sőt még a német és magyar nácik is saját érdemükként emlegetik), a vidéki magyar zsidóság, beleértve a Csehszlovákiától, Romániától és Jugoszláviától visszaszerzett területek zsidóságát – egyértelműen Horthy kormányzósága alatt pusztult el.

Mindez pedig közvetlenül a Szövetségesek győzelme előtt ment végbe, amikor Auschwitz titkai már széles körökben ismertesek voltak.

A magyarországi tragédia ellenére kortárs soviniszták továbbra is tisztelettel és csodálattal fognak emlékezni Horthy konzervatív antikommunizmusának és harcos nacionalizmusának keverékére. A Kormányzó földi maradványainak újratemetése feltehetőleg az első lépés lesz a teljes rehabilitálása irányába, mint olyan „hazafié”, aki saját felfogása szerint Magyarország legjobb érdekeit szolgálta. Azon történészek feladata lesz majd az igazság felderítése, akik Magyarország szellemiségének fejlődésével és demokratikus jövőjével törődnek.

_________________________________________________________________________________________________________________

* Horthy Miklós 1957. február 9-én, 88 éves korában hunyt el Estorilban. Fia, ifjabb Horthy Miklós 1993. március 28-án, 86 évesen halt meg. Anyja, az 1959-ben elhunyt Horthy Miklósné mellé temették el a lisszaboni Angol Temetőben. (Fordította: Hoppe Mariann)

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (12 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +12 ( 16 szavazatból)
Randolph L. Braham: Horthy Miklós újratemetése és politikai feltámadása, 4.7 out of 5 based on 12 ratings

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

17 Reader’s Comments

  1. Jól látta a professzor úr!
    A Horthy mítosz kiteljesedik lassan teljes mélységében. Erre a utal a Kossuth tér átépítése, a Lezsák féle mentalitás, megfűszerezve a nyíltan náci nézeteket valló jobbikkal, és így kart karba öltve magukhoz ölelve Kövért, menetelünk a sötétség felé, ami a múltban gyökerezik.
    Mondhat Martonyi amit akar. Nem igaz, hogy nem látja mi történik körülötte!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (34 szavazatból)
  2. Én 48 évesen tudtam meg, hogy nagyapám révén részben a zsidó származású vagyok.Teljesen asszimilálódott zsidó családi ág volt ez.
    Azt gondoltam akkor, hogy nekem már nincs, nem lehet érzelmi, identitásbeli kötődésem a zsidósághoz -, tudok róla, de nem érint meg.
    TÉVEDTEM!
    Sokkal jobban odafigyelek az ilyen írásokra, gondolatokra jelenségekre.
    És egyre inkább úgy érzem a zsidóság közösségébe tartozom.

    Fájdalmas, felemelő, fenyegető és nagyszerűen csodálatos érzés.

    Most, hogy Horthy Miklós hulláját szájon át lélegeztetik, minden bizonnyal hamarosan életre fog kelni.

    Böfögni már böfög.

    Ennek a bűzét érezni az országban.
    S közben szépen lengenek a jobbik és a fidesz zászlai ….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (30 szavazatból)
  3. Valóban nagyon jól látta Randolph L. Braham !
    Ez jó összefoglaló a történelemnek, úgy távol nézetből.
    Aki túlélte és még ma is él, közelről “élvezhette” annak
    minden “áldását”, melynek visszatérése a kommunizmus
    elleni harccal álcázva jelenleg már előhaladott állapotban
    van. Senkinek nem kívánom ami ezután következik.
    Más a történelmi távolságból rögzített tényanyagból levont
    következtetést olvasni, mint annak a részleteit átélni.
    A professzor úr ugyanis rövid összefoglalójában, nem
    térhetett ki a részletekre, melyeket a zembereknek nap
    mint nap át kellett élniük akkor és át kell élnünk ezután.
    Kár, hogy sokan elmerülnek a napi politika által diktált
    részletkérdésekbe és nem akarják megérteni, hogy hideg
    polgárháború folyik a Horthy rendszer felszámolása óta
    elért vívmányaink eltörlésére. Hol vagy demokratikus
    jobboldal? Miért nem veszed észre, hogy már téged is
    komcsivá alakítanak fokozatosan?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (15 szavazatból)
  4. Én még nem éltem akkor. Szüleim és nagyszüleim, akiknek nem állt érdekében, hogy hazudjanak nekem, elmesélték, hogy ki is volt ez a tömeggyilkosnak is nevezhető figura.A Kattarói parancsnok ( 2500 matróz kivégzése ), majd az orgoványi területen elkövetett gyilkolások irányítója, Don-kanyari tragédia előidézője, stb.
    A cikkben említett ” kiengesztelődés = minden feltétel nélküli megbocsájtás ”
    szerintem ilyen esetekben nem alkalmazható, még keresztényi alapokon sem.
    Sajnos a magyar nép alul szocializálttá vált. Ezért van talaja az efféle idejét múlt eszméknek. A XXI. században félfeudális eszméket valló és aszerint élő nemzet vesztésre van ítélve

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (17 szavazatból)
  5. “De az elmúlt három évben az Orbán-kormány folyamatosan ösztönzi Horthy teljes rehabilitációját, annak ellenére, hogy hivatalosan ezt tagadja.”
    .
    A következő lépés lehetne Orbán újratemetése. Ez a fogyatékkal élő vadbarom Gőgös Gúnár Gedeonnak nézi a történelemkönyveket, semmiből nem ért semmit, kutyulja keveri főzőüstjében a szabadságharcot, a fasizmust, a nacionalizmust,a rasszizmust, antiszemitizmust, a kommunizmust és a kapitalizmust és feudalizmust, a hűbéri társadalmi rendszert a modern gazdasággal.

    .
    Semmiből semmit nem ért, addig kever amíg kijön valami robbanó elegy. Kénkövet keverget kovával és reméli, hogy dicsőn bevonul a történelembe, mert ő lesz az első aki úgy fosztott ki egy országot maffia módszerekkel, hogy közben naggyá tette a nemzetet. legalábbis ezt hiszi. Úgy tűnik Orbánnak sikerült teljesen a hatása alá kerülnie saját teamje göbbelsi propagandájának. teljesen elment a maradék ítélő képessége és józan esze, ha volt egyáltalán.
    .
    Elsőnek létrehozta a terror házát, na jó ez nem baj, oda fog ő is bevonulni örökre, most Horthy intézet. nem akarok jósolni de az elkövetkező évek történései borítékolhatóak. Ja, és ha Horthy felmagasztalása megtörtént küldi az újabb üzenetet és lefasisztázza Merkelt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (18 szavazatból)
  6. “De az elmúlt három évben az Orbán-kormány folyamatosan ösztönzi Horthy teljes rehabilitációját, annak ellenére, hogy hivatalosan ezt tagadja.”
    -
    Tett már valaki feljelentést nemzetközi bíróságon?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  7. Szüleim szeretö gyengédséggel beszéltek Horthyról. Címszavak: Nagy ember, igazi keresztény, velejéig magyar, kúltúrált. Hogy háborús bünös, azt nem rég tudtam meg. Tragédia az országnak, hogy orbán nyíltan visszahozta a Horthy korszakot, rengeteg szenvedést vetít elöre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (13 szavazatból)
  8. Megemlítem Wass Albertet is. Érettségizö gyermek magyar tanárjának kedvenc írója, szintén “igazi keresztény és igazi magyar”, természetesen kötelezö olvasmány és többszörösen tétel volt. Akinek gyereke van, az sürgösen meneküljön, mert a gyerekkori szellemi mérgezés nehezen gyógyítható.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (17 szavazatból)
  9. Már akkor látható volt előre , amikor az akkori Országgyűlés a dicsőséges Kossúth-címer helyett ezt az avítt koronás címert fogadta el.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (15 szavazatból)
  10. Ajánlom mindenki figyelmébe a 168 óra Karsaival készült interjúját
    http://www.168ora.hu/itthon/tortenelem-horthy-kutatas-lezsak-sandor-karsai-laszlo-tortenesz-118484.html
    Részletek:
    Hadd kezdjem az Országgyűlés alelnökének (Lezsák) világnézetével. Szeretek klasszikus és vitathatatlan szaktekintélyeket citálni álláspontom alátámasztására. Ezért olyan embert idézek, aki éppen Horthy újratemetése idején – amikor az Antall-kormány tagjai magánembernek maszkírozva rohantak Kenderesre, és egymást lökdösték, hogy ki jusson az első sorba – azt írta, hogy az MDF ezzel népies demokratikus hagyományait taposta meg. Ezért az uraknak talán azt kéne tenniük, hogy hazamennek, felköpnek, és aláállnak. A szerző Bayer Zsolt volt. Ezt a tanácsot én ma is megfontolandónak találom.

    Horthyban azonban nem volt annyi önmérséklet, ráció, hogy ne az elsődleges, szovjetellenes érzelmeire hallgasson, és hát nagyon rosszul mérte fel az erőviszonyokat. És ezt az alkalmatlan embert meg az ő retrográd rendszerét – amely a földreformon kívül társadalmi reformokat sem csinált – akarják bármilyen szempontból példaképnek beállítani? Téboly.

    Márpedig ez a gondolat vagy inkább elmebaj létezik, és egyszerre két párt is osztozik rajta. A Fidesz és a Jobbik nagyon szoros szellemi kapcsolatban áll egymással. Az az állítás például, hogy 1944. március 19. után az ország elveszítette önállóságát, vagyis innentől semmiért nem vagyunk felelősek, a Jobbik 2009-es választási programjából való, amelyet szegény Bethlen Gáborról neveztek el. A tétel azóta már az alaptörvényben díszeleg, és a Kossuth teret ennek szellemében rendezik át.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  11. Mikulasche 2o13.o9.24.23.27.

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  12. Eagle: “A következő lépés lehetne Orbán újratemetése.”
    -
    harsány kacaj részemröl….:))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  13. .
    .
    Akkor, annál a temetésnél, a tévé előtt ülve győződtem meg igazán arról, hogy itt a Horthy-fasizmus – nyugodt, következetes és hosszútávú – restaurációja zajlik.
    Azóta sem titkolom ezt a meggyőződésemet.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  14. @zsuzsenkám

    Én jó eséllyel arra tippelek, hogyha szorul a hurok a nyaka körül Orbánt merénylet éri és sietve eltemetik.
    .
    Pontosabban, megrendezi a saját halálát, mondjuk egy autóbaleset, ahol a dublőre, nem tudom hogy mondják magyarul szóval az ál Orbán aki ugyanolyan magas, kövér, ronda és ápolatlan büdös, mindössze a balesetben az arca kissé rongálódik, hogy ne lehessen felismerni. eltemetik, exhumálják egyszer kétszer de érdekes módon mindig elfelejtenek DNS analízist készíteni, a felcsúti paraszt meg meghúzza magát egy harmadik országban a rablott milliárdjaival.
    .
    Nem tudom, nekem ha erre gondolok elmegy a nevethetnékem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  15. nekem is elment…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  16. Eagle: A dublőrnek nincs igazán magyar megfelelője, évtizedekkel ezelőtt ugyan volt egy pályázat a megmagyarítására, (akkor lett a spray “permet”, a schlagfertig pedig “szavakész” egyik sem terjedt el) és egyesek a “duplonc” szót javasolták. Végül a szakmai zsüri (ha jól emlékszem Grétsy Lászlóval az élén) a “helyzetszínész” mellett döntött. Ez sem terjedt el, maradt a dublőr ill. nőnemű párja a dublőz a köznapi használatban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  17. Az USA és az UNIÓ pedig tapsol ehhez,mondván; nem akarunk beleszólni egy ország belpolitikájába. Ezzel pedig azt bizonyítják,hogy Orbán Viktor ámokfutása nagyon tetszik nekik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos