Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Az elvekről 2013. szeptember 7. szombat 20:47

  • Hozzászólások(23)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Az elvekről

Az elmúlt hetekben éles vita zajlott a demokrácia szimpatizánsai között az elvszerűségről. Nagy népszerűségnek örvendett az a felfogás, amely szerint nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy elvekhez ragaszkodjunk. Az elvek szépek, de nem megyünk velük semmire. Nincs kedvünk ahhoz, hogy az elvszerűség mártírjai legyünk. És ehhez hasonlók. Mindezt nem a diktatúra hívei, hanem magukat demokratának valló emberek mondják.

A rossz hír az, hogy akik így gondolkodnak, nem demokraták. Demokrata az, aki elveket követ. A demokrácia joguralom, a jog pedig elveket véd, elveket fejez ki és azokat érvényesít. A demokrácia az elvek alapján kialakított szabályok, a jog, a törvény uralmát jelenti. Akit nem érdekelnek az elvek, csak egy cél, akiknek a cél szentesíti az eszközt, és semmiféle erkölcsi szabályaik, elvi korlátaik nincsenek, azok nem demokraták. Lehet, hogy ellenfelei Orbán Viktornak, lehet, hogy nem szeretik a rendszerét, de nem demokraták.

A kiskapuk, a kerülők, a trükkök világa ez, és ahol így gondolkodik egy nép, ott alakulhat ki ugyanilyen hatalom. Ahol az emberek természetesnek tartják, hogy átléphetnek határokat, félredobhatnak elveket, kijátszhatnak szabályokat, és ezt maguk is naponta megteszik, ott lehet aszfaltozni közpénzen a kedves vezető lánya esküvőjére, ott építhet egy miniszterelnök közpénzen stadiont a kertjébe. A fusi, a gmk, a cég költségein, de maga hasznára dolgozó “ügyes” melós világa ez, aki mindent kilopott a gyárból, a téeszből, amire csak szüksége volt, vagy amiről azt gondolta, hogy egyszer még jó lehet valamire.

Ezek az emberek mondják, hogy hagyjuk az elveket, erkölcsi megfontolásokat, a szabályokat, a törvényeket, csak az számít, hogy elérjük azt, amit akarunk. Ez a brutális materializmus, amely a közvetlen anyagi érdek fölött nem ismer semmiféle szellemi értéket és megfontolást.

Hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy ez magyar mentalitás, de ez a gondolkodás diktatúrák maradványa. A lelkekben élő szocializmus, az apró stiklik felett szemet hunyó kádárizmus világa ez, amely szervesen él a magyar néplélekben, és reflexszerűen tör elő belőle.

Mondok egy példát: kedves barátommal autóztunk a Lincoln alagúton át Manhattanbe. Minden autónak fizetnie kell 13 dollárt. Magyarországi barátom, aki nem közgépes, hanem a Galamus rendszeres közírója, elkötelezett demokrata, azt kérdezte tőlem: ezt minden alkalommal ki kell fizetni? Igen. Ha többször jövök egy nap, akkor is? Igen, feleltem. De ha hivatalos ügyem van? Akkor is. Ha beteg vagyok? Akkor is. Ha hivatalos személy vagyok? Akkor is. Micsoda embertelen rendszer, mondta barátom, és feltette az utolsó kérdést: ha rokkant vagyok, akkor is? Akkor is, feleltem, és ha nem fizetsz, megbüntetnek, vagy nem mehetsz be.

A magyarországi demokrata képtelen megérteni ezt az embertelenséget, amely arra az alapelvre épül, hogy semmi nincs ingyen, és ugyanazért mindenkinek ugyanannyit kell fizetni, nincsenek kivételek. Ezek elvek miatt vannak így. Mi történne, ha ez Magyarországon lenne, ahol nincsenek elvek? Óriási társadalmi nyomás lenne, hogy az “embertelen” intézkedést változtassák meg. Az elv ne legyen érvényes mindenkire. Ettől kezdve elindulna a csalás, a korrupció, a lefizetés, a hamis igazolványokkal való seftelés, szervezett bűnözés, összefonódva a politikával. Csupa félhalott és rokkant ügyintéző menne hamis igazolványokkal az alagút felé. A lelkekben okozott kár nagyobb lenne, mint az a nem lebecsülendő anyagi kár, amely a sok nem fizető csaló miatt származna. Ez történt az olajügyekben nagyban, de így működik az egész ország.

Mondok egy másik példát. A floridai Key Westen van egy “Little White House”, az amerikai elnökök egyik pihenője. Truman elnök egykori rezidenciája. Ma is van egy lakosztály, amelyet az elnök igénybe vehet. Ezt a részt leszámítva a ház többi részét megnyitották a turisták előtt, múzeumként működik. Kiderült, hogy egyetlen fillér állami támogatást nem kap. A jegybevételből tartja el magát, ami egyébként nem sok. Ennek megfelelően minden rendkívül szerény, minimális személyzettel működik, és rendkívül takarékos. Mi lenne akkor, ha ez a múzeum Magyarországon lenne? Mivel a pénzt a kormány adja, állandó viták a kinevezések körül, az igazgatókat minden kormányváltáskor leváltanák. A múzeum neve ciklusonként változna, a kiállítás tartalmával együtt, az éppen aktuális ideológia jegyében. Egekbe szökne a költségvetése, mert a haverok cégei újítanák fel minden ciklusban háromszor. Ezzel szemben Key West elnöki múzeumát évtizedek óta az a pár ember működteti, többségük fizetés nélkül, mert arra nem jut, az intézmény nemzeti kincs, anélkül, hogy bármiféle kultúrharc része lenne. Ezek mögött mind elvek állnak.

A demokráciákat alapelvek szerint építik fel. Ezek az alapelvek a társadalom fundamentumai. Szigorú jogszabályokat hoznak, amelyek érvényt szereznek ezeknek az elveknek. Ezek a szabályok mindenkire egyformán érvényesek. Akik ezeket megszegik, szigorúan megbüntetik. A vétkesek megbüntetését a társadalom egésze helyesli, mert tudja, hogy ezek a szabályok jelentik számára a biztonságot, a békét, a nyugalmat és a boldogulást. Az elvek és a belőlük alkotott törvények és jogszabályok uralkodnak. A legfontosabb állampolgári tulajdonság ezeknek az alapelveknek és törvényeknek a tisztelete és betartása. Nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is: mindenkire nézve kötelezők, mindenki a legjobb tudása szerint igyekszik betartani azokat. Kormányok és polgárok egyaránt. A közmegegyezés nem azon alapul, hogy mi is átlépjük és ti is átlépitek, hanem azon, hogy senki nem lépheti át. Aki ezt megteszi, deviáns, és annak súlyos következményei vannak.

Aki nem tisztel elveket, nem tiszteli a belőle származó törvényt és jogot sem. Aki nem tiszteli a törvényt, aki nem magasztalja fel a jogot, az nem demokrata, mert a demokrácia ettől működik, vagy nem működik. Elvtelen embereknek nincs működőképes demokráciájuk. Amit ők megutálnak, az nem demokrácia, hanem a demokrácia hiánya. Mert a demokrácia elvek és jogok uralma. Aki azt mondja, hogy nem kell elvekhez ragaszkodni, nem tudja, mit beszél. Az élet alapjait veti el. Aki nem tisztel elveket, az nem tiszteli a jogot sem, demokráciában viszont a jog uralkodik. Orbán rendszere azért nem demokrácia, mert nem a jog uralkodik. Ennek oka pedig az, hogy tapossa a demokratikus alapelveket.

Mindennek alapjai az elvek, és az elvekben megtestesülő morál. Akinek nincsenek elvei, az nem demokrata. Demokrata nem írja felül az aktuális érdekei, politikai céljai szerint az elveket, amelyek vezetik. Az elvekre épülő joguralmat azért lehet felszámolni, mert az alattvalóknak semmit nem számítanak az elvek. Hogyan akarnák a joguralmat helyreállítani azok, akik átlépnek az elveken? Azért lehet megcsinálni szó nélkül, hogy elveszik a nyugdíj-megtakarítást, mert akitől elveszik, annak sem szent semmi. Az is elveszi gondolkodás nélkül azt, ami nincs lebetonozva, ha pedig betonba öntötték, hoz egy kalapácsot. Nem lepődik meg a lopáson, mindennapi életének része az. De itt az elv a fontos. Az elv, hogy nem lopok. Nem a lopás számít, hanem az elv, a gerinc, a jellem. Ezért mondják, hogy aki lop, az hazudik is. Az elvtelen ember mindenre képes, és bármit meg lehet vele tenni. A jogaitól és az életétől is meg lehet fosztani.

Ezért ilyen mentalitással nem lehet jogállamot sem építeni, sem fenntartani, sem megkövetelni. Ha az emberek nem ragaszkodnak az elvekhez, a vezetőik sem fognak. Az elvtelen ember azonnal kibújik a felelősség alól, és azt mondja: nem én kezdtem, hanem a vezetők. A vezetők nem tartanak be elveket, ezért nem tartok be én sem. Ez képmutatás és hazugság. A vezetők csak ott lehetnek elvtelenek, ahol a nép is az, és ezért megengedi nekik. Ahol az elvtelenség uralkodik, ott szétrohad minden. Magyarországon az elsődleges feladat nem a kormányzati hatalom megszerzése, hanem ennek a romlott mentalitásnak a felszámolása. Az Orbán-rendszer megdöntésére vállalkozó ellenzéknek szilárd elveket kell képviselnie, amelyekből nem enged. Meg kell tanulnia, és meg kell tanítania másoknak is, hogy az elvszerűség, a következetesség, a törvény, a jog uralma mindenek felett áll, és mindent ezek uralma alá kell helyezni.

A magyarországi demokraták azért sikertelenek, mert nincsenek kontúrjaik. Nincsenek világos elveik, amelyekből egy jottányit sem engednének. Nem identifikálhatók. Nincs mihez csatlakozni, mert nincs karakterük, nincs arcuk. A magyar emberek többsége politikai szimpátiájától függetlenül egyforma. Ilyen a szocializációja. Szereti a hazugságot, mert azt célravezetőnek tartja. Az aljasság neki ügyesség, az elvtelenség okos kompromisszum, csak az önző szempontok számítanak, semmi más. Ha találkoznak egy elvi állásponttal, azzal elméletileg egyetértenek, de ha ez akadálya az orruk előtt levő előny megszerzésének, elkezdik az elveket kikezdeni, felpuhítani, kivételeket találni, és a végén az egészet kijátszani. Ez hosszútávon csak bukással, vereséggel és még nagyobb veszteséggel végződhet. Erről szól a magyar történelem, az elszegényedés, a jogfosztottság, a perspektívátlanság, az alattvalói lét, a gazos kiskert, a rendezetlen utcák, a le nem kaszált gaz, a rossz öltözet és a meggyötört tekintet. Szembe mennek a természet, a társadalom és a világ törvényeivel, mert minden ilyen törvényt felrúgnak, semmiféle szabályt nem tartanak be, elveket nem becsülnek, mert azt hiszik, hogy azok az útjukban állnak. De a végén a nagy eszükkel pórul járnak.

A magyar Alkotmány nem volt tökéletes, mert nem a tiszta alapelvekből indult ki, mint az amerikai alkotmány, amely szerkezetében is a hatalmi ágak szétválasztását tükrözi. Magyarországon a meglevő alkotmányt igazítgatták a demokrácia alapelveihez. De az nem vonható kétségbe, hogy az Alkotmány egy demokratikus államrend kereteit határozta meg. Az ellenzék azt ma már nem vitatja, hogy az Orbán-rendszer nem demokrácia, a külső váz megmaradt, de belül kibelezték, és a demokrácia lényegétől megfosztották. Nem joguralom, hanem egyetlen ember korlátlan hatalma, aki saját tulajdonaként kezeli az országot. Az Alkotmány nem tette lehetővé ilyen rendszer bevezetését, nem hagyott kiskaput a demokratikus jogállam megváltoztatására. Ha máskor nem, hát az uniós alapokmányok aláírásakor Magyarország ezt kinyilvánította.

A törvényalkotó nem számított arra, hogy valaki demokratikusan szerzett pozíciójából dönti meg az alkotmányos rendet, de az Alkotmány tiltotta az alkotmányos rend erőszakos megdöntését. Ennek a rendelkezésnek a specifikuma nem az “erőszak” elutasítása, hanem az alkotmányos rend megváltoztatása volt. Nem azt utasította el az Alkotmány, hogy erőszakkal ne dönthessék meg, minden más eszközzel viszont igen, hanem a demokratikus rend megváltoztatását zárta ki. Azt fel sem tételezte, hogy valaki nem erőszakkal ezt megteheti. De az alkotmányos rendet nemcsak akkor döntik meg, ha fegyveres erőszakkal teszik.

Ebből az következik, hogy aki elvekhez, joghoz, Alkotmányhoz hű, annak az Orbán-rendszerhez való viszonyát ehhez kell alakítania. Az alkotmányos rendhez kell ragaszkodnia, és azt kell számon kérnie, nem a trafikokat, mert az már csak következmény. A rendszer belső logikája szerint a trafikok lázári elosztása teljesen rendben van. Ez csupán a jogállamiság elvei alapján bűnözés, de ezt hogyan tudja számon kérni egy olyan ellenzék, amely a jogállamiság elveihez nem ragaszkodik? Ennek következménye, hogy a törvénytelenség elhomályosul: az élet a választási kampányról, az ellenzéki pártok egymás közötti vitáiról, a Tiborcz tanya kátyúiról és minden más baromságról szól, csak a lényegről nem: a fülkeforradalomról, a NENYI-ről, a hatalmi ágak szétválasztásának megszüntetéséről, az alkotmányos rend megdöntéséről.

Az elveket felülírja a “gyakorlatias” megfontolás, hogy az elvektől függetlenül váltsuk le Orbánt egy választáson, azután majd helyreállítjuk az elveket. Ez azonban hazugság, mert akik az elveiket feladják, azok soha többé nem fognak helyreállítani semmiféle elveket, legfeljebb olyanokat, amelyek a pillanatnyi szempontjaiknak jobban megfelelnek. Ez a mentalitás köszönő viszonyban sincs a 18. századi angolszász liberalizmus és a mai modern nyugati demokráciák eszmevilágával. Demokráciát akarunk, ez szép szólam, de a demokrácia nem csupán annyi, hogy vannak szabad választások, tiszteletben tartanak némely jogokat, hanem a jog uralma, törvénytisztelő, szabálykövető magatartás. Az alkotmányos rend megdöntésén egy demokrata nem léphet át. Vörös Imre alkotmánybíró elég világosan kifejtette, hogy államcsíny történt. Akinek elvei vannak, az nem írja felül ezt a tényt praktikus megfontolásokkal. És ha az elvekhez ragaszkodik, az elvek győzelemre vezetik, de a megalkuvó és áruló pragmatikus megfontolásai nem. Ellenkezőleg. De a magyar ember az elvhűségtől olyan messze áll, mint a világűr két legtávolabbi pontja, amely a végtelenben találkozik.

Amerikában megy három sáv egyenesen, és van egy lehajtó sáv a kijárathoz. A három sáv üres, az egy lehajtó sávon három mérföldes kocsisor áll, hogy a kijárathoz érjen. Amikor először találkoztam ezzel, nevetve hajtottam előre, mint jó magyar ember, és röhögtem a sok “buta” amerikait, hogy erre ők nem jöttek rá. Még az elején azonnal be is engedtek. Ma már tudom, hogy azért, mert azt feltételezték, hogy valami súlyos beteget vihetek valahova, azért előztem be. Azt fel sem tételezték, hogy valaki egyszerűen beelőzi a többieket, képes átlépni a szabályt. Ugyanez a helyzet lejátszódott egyszer a balatoni úton, amikor az M7-esen mindenki előzni próbált, mire a teljes autópálya bedugult úgy, hogy se kifelé, se előre nem lehetett menni, még az árokban is bedugult a sor, mert egyesek még ott is előzni próbáltak. Ha ott lett volna egy beteg ember, az biztosan meghal. Így jöttünk rá lépésről lépésre, hogy az amerikaiak nem is olyan buták, mint ahogyan azt Magyarországon gondolják, ahogyan azt mi első látásra hittük, és nagyon is igazuk van. Minden dologban rájöttünk utólag, hogy mennyire igazuk van. De a racionalitás mögött elvek állnak. Elvek nélkül összeomlana minden. Éppen úgy, mint Magyarországon. Ha a demokrácia összeomlik, nincs más, jön a fasizmus, különben anarchia lenne.

Lehet tanulni. Működőképes demokráciákban, legyenek az emberek akár hívők, akár ateisták, vannak elvek. Olyan ország, ahol a jobb- és baloldal közös nevezője az elvtelenség, az a farkasok tanyája. Belzebub által nem lehet az ördögöt legyőzni. A hazugságot másik hazugság nem győzi le, csak az igazság. Elvtelen emberekkel szemben elvtelen emberek nem hozhatnak létre gyökeresen más minőséget. Azért nincs az ellenzéknek tekintélye Orbánék előtt, és azért nem becsülik őket semmire, mert látják, hogy ugyanolyan elvtelenek, mint ők. Az emberek szeretik kijátszani a törvényt, de azért azt tisztelik, akinek vannak elvei, akik különbek náluk. Ilyen embereket nem lát a magyar ember maga előtt. Az elvtelenséget mindig meg lehet magyarázni. Még nem láttam olyan elvtelenséget, amit ne lehetett volna megmagyarázni.

A legnagyobb kárt azok okozzák, akik elvtelenül támogatnak pártokat és politikusokat, és nem követelik meg az elvszerűséget. Akik rombolónak tartják, ha valaki az ellenzék oldaláról kritizálni meri az ellenzéket.

Ezek nem demokraták.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (68 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +117 ( 129 szavazatból)
Bartus László: Az elvekről, 4.8 out of 5 based on 68 ratings

  • Hozzászólások(23)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

23 Reader’s Comments

  1. Újabb gyöngyszem.
    Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata, amelyet Magyarország is ratifikált kellene jelentse azokat az alapokat, amelyre egy nyugati demokrácia épül. minda a 30 jog: http://www.EmberiJogok.org

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  2. Szép Napot!
    Sokat beszélgettünk ezekről (mint fent) a dolgokról otthon. Én a harcosabb “azonnal váltsuk le” módszert képviselem, a párom pedig a “szépen várjuk meg a választásokat”.
    De abban az egyben megegyezik a véleményünk, hogy egyenlőre a magyar társadalom nem érett meg a demokráciára. A fejekben kell sürgősen rendet rakni, mert így nem megy, nem is fog menni, a világ legszuperebb politikusaival sem! Mert a lényegről a szemeket egyenlőre könnyű elterelni. Könnyű hasracsapós számokkal a népet elkápráztatni. Mert kevesen gondolkodnak, kevesen látnak.
    Nem hiszem, hogy a mi életünkben sikerülhet.
    Addig amíg azt utálják, aki egyszer megmondja az igazat, nem padig azt az embert, aki nyilvánvalóan hazudik nem lehet érdemben változtatni. Amíg meg lehet venni a népet rezsicsökkentéssel, addig bizony rabszolgák leszünk ebben a szupertehetséges magyar hazában.
    Amíg a szülők csak nyafognak, hisztiznek, de hagyják a gyerekeiket alattvalónak “nevelni” (holott pont a fent említett Ensz nyilatkozat 26. cikkének 3. bekezdése egyértelműen leszögezi a szülők jogait “Elsősorban  a  szülőket  illeti  meg  annak  eldöntésének  joga,  hogy  milyen  oktatásban  kívánják 
    gyermekeiket részesíteni”) addig még reményünk sincs a változásra.

    Nem szeretnék elmenni innen. Itt szeretnék valamit tenni. És nem csak a gyerekeimért, hanem magamért is.

    Üdv
    Mami

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  3. Az Amerikai Népszava egy legfontosabb szövegét olvashattuk. Az ország mai állapotában rendkívüli szükség van egy meg nem alkuvó, a helyzetünket pontosan látó és a tennivalókat a Felvilágosodás szellemiségében felnőtt nyugati világ normáit közvetítő igazodási pontra. Sajnálatos, hogy nem sikerült itthon kiizzadni hasonlót, reménykedjünk, legalább ezt megtalálják azok, akik egy újabb diktatúra helyett köztársaságban szeretnének élni, és cselekedni is hajlandóak azért.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  4. Azt szeretem Bartus László írásaiban, gondolatvilágában, hogy sikerül a lényeget mindig kristálytisztán megragadnia. Most is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  5. Kedves Bartus László, sok igazság van abban, amit leír, de…
    Azt írja: “… A magyarországi demokraták azért sikertelenek, mert nincsenek kontúrjaik. Nincsenek világos elveik, amelyekből egy jottányit sem engednének…”
    Igaz, de ez van. Ebből az anyagból kell valami ehetőt főzni.

    Azt írja: “… A legnagyobb kárt azok okozzák, akik elvtelenül támogatnak pártokat és politikusokat …”
    Na de jönnek a választások. Az egyik fél gátlástalan, a tagságától tökéletes egyetértést, a felülről jövő utasítások gondolkodás nélküli végrehajtását követeli meg.
    A másik fél sok részből áll, és egymással is harcol. Időnként még önkritikus is.
    Egy csalással, árulással, aljas trükközéssel edző ellenféllel szemben nincs esélye.Kozmikus távolságban vagyunk a tisztességes, elvekhez ragaszkodó világtól.
    .
    Ha már az esélynél tartunk, szerintem ezek a változatok jöhetnek be:
    1) A Fidesz ismét kétharmaddal győz – Magyarország töretlenül halad Horthy és Rákosi legrosszabb eszméi felé
    2) A Fidesz többséget szerez – gyorsan visszaalakítják a kétharmados törvényeket egyszerű többséget igénylőkké, hogy folytathassák a közvagyon lerablását
    3) Az ellenzék kis többséggel győz – teljesen béna kormányzás, mindenütt beleütköznek a kétharmados többséget igénylő törvényekbe, a Fidesz a médiákban porig alázza az ellenzéket
    4) Az ellenzék kétharmaddal győz – a Fidesz utolsó lehetőségét kihasználva minden fontos törvényt négyötödössé tesz, ezzel a kormányt megbénítja – lásd a 3. változatot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Az elvek mögött értékek állnak. Sok értékünk átfed más elveket vallókéval, csak az értékek hierarchiája más. Más a központi, minden megelőző, legfontosabb érték.
    Nálam a központban a méltóság és a szabadság áll. Társainkra partnerként, személyként, és nem eszközként kell tekintenünk. Nem lehet cél mások alávetése, kifosztása, megalázása. Ez kétirányú követelmény: nem csak magunkra vonatkozó erkölcsi norma, hanem másoktól sem tűrhetjük, hogy megfosszon minket méltóságunktól és szabadságunktól. Az emberi méltóság mindenkinek jár, szabadság csak annak, aki ezt elfogadja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  7. http://www.pupublogja.hu/2013/08/fogd-ra-nyuszira.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. Az elvek mögött értékek állnak – írta girbegurba, én is itt akartam kezdeni. Illetve: az én szóhasználatomban nem elvekröl, hanem értékekröl, értékrendszerröl szoktam beszélni.
    -
    A másik, amihez hozzá akartam szólni: “Lehet tanulni” – kezdi Bartus László az utolsó bekezdést.
    -
    Ezt kutattam magamban, erröl kéne szerintem beszélni, ezt kéne összegyüjteni, ebben tudnánk egymást inspirálni.
    -
    Hogyan lehet tanulni? Az elsö,felismerni a MI VAN állapotot, becsületesen, mert onnan lehet indulni. Ezt teszi Bartus, az AN és még néhányan, közírok, müvészek, commentelök.
    -
    Másodiknak az érzelmi megérintödést teszem. Paul Mccartney jutott eszembe, a húsevéssel kapcsolatban mesélte el, hogy horgászni volt, mikor egyik pillanatról a másikra rádöbbent, hogy tömeges gyilkolás, amit müvel. Attól kezdve nem evett húst. TEhát valami ilyen fajta rádöbbenés adja a lendületet,
    -
    a harmadik fázishoz, a gyakorláshoz. Érdemes ismert körben, biztonságban kezdeni. Ez is elég nehéz lehet, ha lehurrognak, hülyéznek, stb. Az a tapasztalatom, hogy sokadik alkalommal ez már elmarad, tehát érdemes újra próbálkozni.
    -
    Saját tapasztalatból példa: Útálom, ha nyiltan vagy burkoltan zsidóznak. Ha valaki a jelenlétemben azt mondja “az a zsidó osztálytársam”, rögtön rákérdezek, hogy ezt miért kell hozzátenni. Akármilyen választ kapok, elmagyarázom, miért igaz ezt mondani, miért nem lehet ezt mondani. Régebben ilyen magyarázatokra még nem voltam képes, ezért csak felálltam, és kimentem.
    -
    További ötletek?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  9. Pupu cikke az összes bajomat jól megfogalmazza az un magukat demokratáknak érző, nevező pártokkal, megmondó emberekkel, Kálmán Olgával, drágabolgár úrral, kommentelőkkel szembenl. Nem baj, hogy az mszp és Bajnai hazudnak, pávatáncolnak, másokat kirekesztenek. Nem baj, hogy ez a viselkedés/ténykedés szöges/antagonisztikus ellentétben áll a demokrácia alapelveivel, akkor is őket kell támogatni orbán leváltásában és csak ők képviselik a magyar demokratikus ellenzéket. Az a rossz hírem, hogy ez nem így van. Véleményem szerint az ilyen hazudozás,pávatánc a jószándékú emberek előre megfontolt, tudatosan elkövetett megtévesztése, mert szerintük is a cél szentesíti az eszközt, az elvek félretehetők. Semmivel sem kevésbé aljas és antidemokratikus orbán rendszerétől, csak sunyibb, gyávább. Ilyen emberek ne kerüljenek orbán helyett hatalomra, orbán már kezd jólakni, ezek még éhesek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  10. öregszederhez is kapcsolható a következő idézet:
    “Azt tartanám normálisnak, függetlenül attól, hogy a következő ciklusokban milyen kormányok lesznek, ha a parlament csak a legalapvetőbb garanciális szabályok megalkotására tartana igényt, és adna egy felhatalmazást négy éven keresztül a kormánynak” – mondta az Országgyűlés elnöke hétfő este az InfoRádió Aréna című műsorában.
    Szavai szerint ez egyfajta “rendeleti kormányzás” lenne, a “rendeleti kormányzás rossz íze” nélkül.
    Kövér László erről már februárban is beszélt.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  11. nincs mit hozzatenni a cikkhez.
    mit is mondhatnek?
    respect.

    de kinek is irodik?
    azoknak, akiknek hiaba, vagy azoknak, akinek magatol ertetödö?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  12. Igaza van a Bartusnak. Nem szeretné ha az ellenzék rákapaszkodna potyautasként a klubra hogy szekértolójának használja a választásokhoz aminek annyi a lényege számukra, hogy most ők akarnak hízni valamivel igazságosabb feltételek mellett. Ez Mesterházy Eu parlamenti nyilatkozataiból különösen érződik amikor elvtelen kijelentéseket tesz és átérződik rajta a választók iránti seggnyalás (pl. ne a magyar embereket büntessék azért, hogy rossz kormányuk van). Nyilván a szavazataikra vadászik és ezért megalkuszik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. öregszeder

    Bravo, akkor éljen orbánbasi,maradjon még jó pár évig???
    Ne haragudj,de ekkora butaságot régen hallottam. Szerinted ezeknek bármikor is lesz olyan ,hogy elééééég? Jézusom te hol élsz? Láttad ta már Lázárt??
    Ettől függetlenül a Mesterházyval kapcsolatban teljesen igazad van. Bajnai( és főleg a sleppje) se jobb. De akkor is. Ne essünk már át a ló túloldalára.
    A legfontosabb ,hogy orbán takarodjon a bandájával együtt és igenis bármi áron.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. Kedves öregszeder!
    Értem én, mit miért mondasz. De ez a kormányzás nem maradhat!
    A következőket tudnám elképzelni:

    A jelenlegi kormányt azonnal leváltani.
    Egy bizottságot-csoportot-valakiket kell ideiglenesen, pontosan 6 hónapra kinevezni arra, hogy az Alkotmányt visszaállítsák, ezzel együtt a választási törvényt..etc..
    Majd a 6 hónap leteltével az új választásokat megtartani.
    A jelenlegi vezetőket ( az összes minisztert, képviselőt, blablabla) elküldeni, helyüket sóval behinteni.

    Szerintem jár ennek a népnek még egy esély!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  15. Bocsi, a fönti hozzászólásomat “A fórum használatának feltételei” – szept 8. cikkre szántam, nem ide illik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  16. Kedves Kissgabi!
    Az “orbán takarodjon a bandájával bármi áron” hozzáállás pontosan az alapelvek feladását jelenti, ami miatt el akarnánk zavarni őket. Ez önmagunk föladása és ez nemcsak butaság, de gerinctelenség is. Csak az változna, ki lopja ki a szemedet, hazudja tele a fejedet. Azt hiszem nem olvastad elég elmélyülten Bartus cikkét. Akkor ő is butaságokat mond? Nem szabad mindenáron elérni a célt, mert többet veszíthetsz vele, mint nyersz. Ha most nincs meg a feltétele, akkor teremtsed meg azokat, de az elveid szerint!
    Kedves Mami !
    Egyet értek, de kivel gondolod ezeket a dolgokat megcsinálni? Ma csak beleálmodhatod ezeket az kívánságokat az mszp-e14-be, de ezeknek eszük ágában nincs ilyen programot megvalósítani, hiba várod el tőlük. Az a gond, hogy sokan hozzád hasonlóan nem veszik ezt tudomásul, pedig ez a valóság. Ők maguk is megmondják ezt. Szerintük pl. a Tákolmányt nem kell kidobni, működhet az tovább, csak néhány módosítani való lenne a gránitszilárdságún. Ezért veszélyesek, alamuszin sunyik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. kedves öregszeder

    Éljen az éljen!. Egyébként butaságokat BÁRKI képes mondani .De ilyen tipusú csacsiságokat kb.Phenjanban szoktak kérdezni , és ahogy Bartust
    ismerem ,nagyon nem örül az ilyen ….khm….. megnyilvánulásoknak.(hogy finoman fejezzem ki magam).
    Ha valamiről te kijelented,hogy :ez a valóság, attól még lehet ,hogy nem az, csak szerinted.A hétvégi szünet nem arról szólt ,hogy innentől kezdve bárki megmondja a tutit ,és kész.Bocs, öregszeder de valamit félreértesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  18. Kedves Öregszeder!
    Vagy nem értesz, vagy félreérted a “nagy tervemet” :)
    Nem maradhat senki!!! Sem mszp, sem jobbik, se Bajnai, senki! Pont, hogy nem várok tőlük csodát.
    Üdvözlettel
    Mami

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  19. Két mai adalék arról, hogy hogyan áll az ez ellenzék elvek terén:
    (1) A mai “Beszéljük meg” utolsó előtti mai betelefonálója azt mondta: innen személyesen könyörögve kéri Gyurcsányt, hogy most az egyszer feküdjön le a szocialistáknak a közös cél érdekében (“mint a jó házasságban: igen, anyukám”); már így is annyi kárt okozott a baloldalnak, most már inkább tőbbé ne szólaljon meg. (Mindezt Bolgár félmondatos tesze-tosza “na de hát lehet, hogy a DK meg azt gondolja ,hogy” stb. szövegével kísérve.)
    (2) Rögtön utána a hírekben: Mesterházy közölte, hogy nem lesz megegyezés a DK-val, mert GYURCSÁNY MEGOSZTÓ SZEMÉLYISÉG.
    .
    ad 1:
    Eddig azt hittem, ilyen egyszerre totálisan elvtelen és totálisan agyatlan ember csak elméletben létezik. Gyurcsány adja fel az alapelveit, amikért a politikai jelenét és jövőjét tette kockára, mert egy elvtelen senki “személyesen kéri”. Az nem probléma neki, hogy ezek szerint egy a baloldalnak ártó politikust szeretne nyálas álmaiban összeboronálni Mesterházyval, a baloldal üdvöskéjével. Az elvek nem számítanak, és ha feladjuk őket, akkor biztosan nyerünk.
    Már csak az a kérdés, hány ilyen egyszerre agyatlan és gerinctelen “baloldali” szavazó van.
    .
    ad 2:
    Szóval eddig tárgyaltak, de M. hirtelen rájött, hogy Gyurcsány megosztó? Lássuk be, hogy ez valószínűtlen. Ha meg eddig is így tudta, akkor eleve rosszhiszeműen ült le vele tárgyalni, mert eleve nem akart vele megegyezni. Egy az egyben mint a palesztinok az Izraellel folytatott tárgylásokon. Ennyire elvszerű Mesterházy, és ennyit ér mint ember. És Gyurcsány még mindnig meg akar vele egyezni. Tegyük fel, hogy sikerül, és egy tábor lesznek. Ezek (meg a korábbiak) után hátat merne neki fordítani? Ha igen, akkor semmit nem tanult. Ha nem, milyen szövetség lenne ez? Ahol nem bízhatok meg a szövetségesemben?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  20. Kedves Kissgabi!
    Ha jól olvastam a szünet indoklását, akkor arról is szó volt, hogy elmondhatjuk a véleményünket szabadon (én ezt tettem és nem a tutit hintem megfellebbezhetetlenül) és ezért nem fikázzuk egymást, hanem érvelve, egymást tiszteletben tartva vitatkozunk. Ezt szem előtt tartva hogyan értékeljem a válaszodat, amelyben érvelés nincs? Ami pedig Bartus urat illeti, mejd ő szól nekem, ha valamilyen “megnyilvánulás” nem tetszik neki, elég önálló ebben a témában. Azonban érdekelne, van-e valami mondanivalód az elvek fontosságáról, “a cél szentesíti az eszközt” filozófiáról, a jószándékú emberek tudatos becsapásáról, a választók bizalmával való visszaélésről, a baoldal képviseletét kisajátító pártok hazudozásairól, kétszínűségéről . Ha erről bővebben mondanál valamit!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  21. Mami
    2013. szeptember 10. kedd
    18:27
    Oppardon, tényleg félreértettelek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  22. Kedves Öregszeder

    Ha jól olvasom a szünet indoklását,akkor arról is szó volt,hogy elmondhatjuk
    a véleményünket szabadon, én ezt tettem. Ugyanúgy ahogy te.
    Az elvek fontosságáról elvből nem vitatkozom. semmiben nem szeretem a
    doktrinerséget és a fafejűséget sem.A jószándékú emberek miért hagyják becsapni magukat? A választóknak nem volt elég az utóbbi 3 év??
    ( Ezek felfoghatók érvnek is)
    A baloldalt képviselő pártok sem egyformák. Tóbiás ma rosszabb volt a Kálmán Olgánál, mint bármelyik fidesz szóvivő. Pfujj. Bajnaival kapcsolatban
    meg igaza volt tisztaszivvel-nek Szintén pfujj.
    Véletlenül sem akartalak megbántani,csak az a kérdés gondolkoztatott el, hogy “akkor Bartus butaságokat beszél?” Én tényleg nagy tisztelője vagyok Bartusnak , de sok mindenben nem értek egyet vele,de szerintem ez igy természetes.Mindenki beszél(het) butaságokat,
    én ,te, Bartus , Gyurcsány és az atyaúristen is. Emberek vagyunk,vagy nem?
    Soha ,semmiben sem szerettem a nyakasságot, ez nem azt jelenti ,hogy nincsenek elveim,nincs világképem, nincs világos értékrendem, nem vagyok erkölcsös,de mindig is irtóztam a küldetéstudatos ,rendithetetlenül elhivatott világmegváltóktól, a komprommisszumokra képtelen” majd én megmondom a tutit” emberektől.
    Az isten mentsen meg tőlük minket és ezt a szerencsétlen országot is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  23. Ego

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    Ennél sokkal súlyosabb a helyzet. Én most innen,könyörögve kérem Gyurcsányt ,hogy végleg felejtse el ezt a rohadt szoci bandát.Nagyon remélem ,hogy Mesterházy (és Bajnai is) meg fogja kapni a méltó büntetést a sorstól ,hogy ilyen szemét módon cserbenhagyták és elárulták ezt a szerencsétlen országot.
    Ez nem lehet véletlen.+ A brüsszeli futkosás ,meg a határontúli zarándoklat, támogatják a rezsibohóckodást,meg az államositásokat!
    (Kitől volt rá felhatalmazása?????)
    Gyurcsány próbáljon kapcsolatot teremteni, Bokrossal, Kunczéval, Fodorral, Schmuckkal,és csapjanak bele a lecsóba!!! le fogják kőrözni a szocikat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos