Ronai and Ronai
AMERIKAI

Együttműködik az erdélyi magyarokkal az MSZP 2013. január 17. csütörtök 1:02 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(24)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Együttműködik az erdélyi magyarokkal az MSZP

Kolozsvár – A felek megállapodtak abban, hogy közös rendezvényeket, konferenciákat, találkozókat szerveznek, különös tekintettel az oktatás, a tudomány és a kultúra területére.

Együttműködési megállapodást írt alá szerdán Kolozsváron a Magyar Szocialista Párt (MSZP) Táncsics Mihály Alapítványa és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői által alapított Kós Károly Akadémia Alapítvány.

A dokumentumot a két alapítvány elnöke, Szabó Vilmos és Markó Béla látta el kézjegyével. A felek megállapodtak abban, hogy közös rendezvényeket, konferenciákat, találkozókat szerveznek, különös tekintettel az oktatás, a tudomány és a kultúra területére.

A felek vállalták, hogy létrehoznak és működtetnek egy olyan tudományos szellemi műhelyt, amelynek keretében egyes tudományterületek elismert szakemberei külhoni magyar fórumokon tartanak előadásokat. Támogatják a magyar kulturális élet kiválóságainak határon túli fellépéseit, és szorgalmazzák az Európai Parlamentben működő frakcióközi nemzeti kisebbségi csoport munkájának határon túli bemutatását.

Szabó Vilmos, a Táncsics Mihály Alapítvány elnöke az MTI-nek elmondta: amellett, hogy az azonos politikai családhoz tartozó pártalapítványokkal kiépítették kapcsolataikat, úgy gondolták, a Táncsics-alapítvány a nemzetpolitikai kérdések szolgálója is lehetne. Ezért keresték a partnerséget a Kós Károly Akadémia Alapítvánnyal.

Markó Béla, az RMDSZ alapítványának elnöke az MTI-nek kijelentette: nem talál semmi kivetnivalót abban, hogy a néppárti RMDSZ szellemi műhelyének szánt alapítvány az MSZP alapítványával működik együtt. Az etnikai nemzeti problémáknak nincsenek ideológiai vonzatai – tette hozzá az Romániai Magyar Demokrata Szövetség volt elnöke.

A mai nap híre még, hogy Mesterházy Attila, az MSZP elnöke bocsánatot kért, amiért a 2004-es népszavazáson a párt nem tudta jól kezelni a helyzetet. Hozzátette: másoknak, így Orbán Viktornak és a Fidesznek is lenne miért bocsánatot kérni.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +5 ( 5 szavazatból)
Együttműködik az erdélyi magyarokkal az MSZP, 4.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:

  • Hozzászólások(24)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

24 Reader’s Comments

  1. Határozottan érződik az új választási szakember munkája.
    EZT már öt éve kellett volna elkezdeni , nem megvárni a jobbos befolyás erősödését a határon túl.
    Dehát az MSZP magától nem jön rá ilyesmire..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  2. Valahogy nem tartom őszintének ezt a kapcsolat építést Mesterházytól. Miért most jutott eszébe?
    Miért várták meg a fidesz szavazatvásárlásának a kiteljesedését??
    Nem változik a véleményem, ez egy mű májer pali.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (13 szavazatból)
  3. vajon miért nem megy egy MSZP-és se erdélybe, mert nagyon kedvelik őket,lehet hogy Marko B fogadná őket de más biztosan hogy nem,azt a szavazást nem felejtik el nekik..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (7 szavazatból)
  4. Most jött el az idő, most hívták őket! Bocsánat, de mondtak volna nemet?!
    Az erdélyi egyetemisták kiállása a magyar egyetemek diákjai mellett is azt mutatja, valami kezd tisztulni!
    A 2004-s szavazás kudarcát az MSZP-re tolták, és nem tudták lemosni, de már igencsak józanodnak az erdélyiek, kezdenek rájönni, hogy kik is ezek a fideszesek. Nem területi követelésekkel kell összeugrasztani az erdélyieket a románokkal, a nyilas hamvakkal futkosni és lóvá tenni a határőröket, stb.
    Szóval mindennek eljön az ideje….és jobb később, mint soha.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  5. csakén
    Ebben az a vicc, hogy az erdélyi Orbán pártiak megszámlálhatatlan szavazattal rendelkeznek majd.Van az a pénz…
    Mesterházy meg erőlködhet. Előbb utóbb ott is rájönnek az emberek, hogy nem a magyar összefogás a lényeg, hanem a határon túliaknál való helyezkedés.
    Szerinted a bocsánatkérés őszinte volt? Miért nem akkor kért bocsánatot, amikor az esemény történt…
    Olyan ez, mint az esemény utáni tabletta.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  6. bumburi
    Az esemény utáni tabletta hatásos!!
    Biztos ezt akartad írni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  7. bumburi
    műmájer, vagy sem, de jobb későn, mint soha.
    A román csendőrség meg távol tartotta a hatalmas tiltakozó tömeget (30 erdélyi magyar ifjút) a gyűléstől. Mesterházy meg kifejezte azt a reményét, hogy jövőre már kevesebben lesznek, és két év múlva egy sem lesz (már tiltakozó)
    Egyébként meg nem bocsánatot kellett volna kérni, hanem elmondani, hogy AKKOR, abban a helyzetben igazuk volt, mert velük akarták 20 évre bebetonozni magukat Orbánék. Amit a mostani szavazati jog megadás is igazol.
    ion3
    Mesélj, honnan veszed, hogy Mesterházy nem Mszp-s? Te nagyonhülye! Legalább a cikket elolvashattad volna, nem csak a kumingbrossúrát!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  8. ion3
    A szavazás 2004-ben nem az MSZP miatt lett érvénytelen!
    Vajon miért nem mentek el elegen a fideszesek megszavazni a kettőst?
    bumburi
    Ezt tényleg nem értem. Meghívták őket Kolozsvárra, mondtak volna nemet?
    Hogy ki mennyire őszinte, hát lassan nem tudok az itt jelenlévőkön sem kiigazodni!
    Nem vagyunk itt az AN oldalain 10 millióan, de sokfelé húzunk….hát nem tudom, de most nem látok az alagút végén egy kis fényt sem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  9. csakén
    Ez akár jó jel is lehet, ha egyébként éjszaka van: nem jön szembe a vonat. És nem baj, ha szóródnak a vélemények, azokból csak kialakul egy általános közép, ami mindenkinek elfogadható.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  10. kekec
    Hahaha, de azer most lelombozódtam, mert lassan úgy néz ki át kell értékelnem a sok éves tapasztalat alapján megszerzett emberismeretemet.
    Csalódni már nem csalódom, de azer meglepetések még érnek!
    Lehet, hogy tényleg maradnia kell ennek a garnitúrának csak azer, hogy végképp lenyomják ezt a népet, akkor talán majd tudunk különbséget tenni, hogy addig sokan belehalnak? Hát, Istenem, ahol faragnak, ott hullik a forgács is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  11. csakén
    “Legyen úgy mint régen volt” írta Orbán saját kezűleg. És régen volt a morbis hungaricus a TBC. Most a kötelező tüdőszűrés eltörlésével nagy lépést tettek annak visszahozása iránt. Amit egyébként is elősegít a rossz szociális helyzet és a gyenge táplálkozás. Kíváncsi vagyok, hogy ez is beletartozik a Bogár úr által elköpött 3 millió fő leírásába, akikre kár már költeni, és akikkel szemben “további kegyetlen lépések” várhatók Orbántól?
    Nem is értem, hogy EZ a szöveg miért nem kap nagyobb visszhangot. Ez nem párszázezer cigány BÁRMILYEN módon való nemlétbe taszításáról szól, hanem 3 millió magyarról!
    http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/magyarorszag-holnap-a-kormany-kegyetlen-dontesek-elott-all-478926/lp
    Ha ez nem komplett náci alapvetés, akkor nem tudom, hogy mi lenne az?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  12. Nem értem, miért kellett bocsánatot kérnie Mesterházynak. Az bezzeg hallgat, aki ezt a néltatlan népszavazást annak idején kierőltette.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  13. NA: EHHEZ képest firnyákolni egy jó és logikus lépést az Mszp-től – nem igazán támogatható!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  14. Erről az Echos Bogár nyilatkozatról a héten hallottam valahol, de mivel csak egy laza érintése volt a témának és mire nálam leesett a tantusz, miről szólt a téma, azóta már hiába kerestem, semmit nem olvashattam róla.
    Pedig a gyógyíthatatlan rákbetegek gyógyszerének megvonása már utat mutat, hogy mit is akarnak itt a 3 millió koldussal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  15. csakén
    Bayer nem véletlenül írta pont akkor és pont azt: ERRŐL a Bogaras cikkről kellett terelni a figyelmet. Pedig ha valami, ez tényleg világbotrány!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  16. “EGYÜTTMŰKÖDÉSI MEGÁLLAPODÁS

    A Kós Károly Akadémia Alapítvány és a Táncsics Mihály Alapítvány

    ● tekintettel a külhoni magyarság szülőföldön való boldogulására, méltó emberi megélhetésére, nyelvének, történelmi hagyományainak, kulturális sajátosságainak megőrzésére,

    ● figyelembe véve az egész magyar nemzet európai felzárkózásának fontosságát és időszerűségét,

    ● szorgalmazva a külhoni magyar szervezetek és Magyarország közötti párbeszédet, partnerséget és együttműködést, kiemelt figyelmet fordítva az oktatási, kulturális és gazdasági kapcsolatteremtésre és fejlesztésre, különös tekintettel a külhoni magyarság saját intézményrendszerének megteremtésére,

    ● szem előtt tartva az Európai Unió támogatáspolitikájában célként megjelenő szomszédsági partnerségi megállapodásokat

    a következőkben állapodtak meg:

    Közös rendezvényeket, konferenciákat, találkozókat szerveznek, különös tekintettel az oktatás, tudomány és kultúra területére. Létrehozzák és működtetik azt a tudományos szellemi műhelyt, amelynek keretében egyes tudományterületek elismert szakemberei külhoni magyar fórumokon, egyetemi központokban, médiumokban szerveznek előadásokat.

    Támogatják a kulturális élet kiválóságainak határon túli fellépéseit, közönségtalálkozók, bemutatók, kiállítások, irodalmi estek, zenei rendezvények, filmnapok szervezését és lebonyolítását , esetlegesen katalógusok, kiadványok megjelentetését.

    Szorgalmazzák az Európai Parlament Nemzeti Kisebbségi Intergroup munkájának határon túli bemutatását, az intergroup által szervezett programok, konferenciák, találkozók eredményeinek széleskörű megismertetését a romániai magyar sajtóban. Emellett támogatják a tematikus kisebbségpolitikai írások megjelenését a magyarországi és határon túli magyar sajtóban.

    Támogatják a romániai magyar politikai, gazdasági, oktatási és kulturális élet szereplőinek a magyarországi partnerekkel történő kapcsolatteremtését, előadások, nyilvános sajtóbeszélgetések keretében történő megjelenési lehetőségeit.

    Kolozsvár, 2013. január 16.

    Markó Béla elnök Szabó Vilmos elnök” Elindult a kampány a határon túli magyarok szavazataiért.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. A Fidesz és a Jobbik már rendelkezik szavazótáborral Erdélybe. Most az MSZP is Erdélyben kampányol olyan magyarok szavazataiért akik nem itt élnek és nem itt fizetnek adót. Nincs semmi gondom azzal, hogy magyar állampolgárságot kaptak. Azonban a választójog az már túlzás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. “Nem ért egyet a határon túli magyarok szavazati jogával Markó

    Rossz döntésnek tartom, hogy szavazati jog is jár a kettős állampolgársággal a külhoni magyarok számára. Ha ezzel letudjuk állampolgári kötelezettségeinket, és csinálunk az RMDSZ mellé egy új pártot, akkor félő, hogy a jövőben nem lesz parlamenti képviseletünk – jelentette ki Markó Béla miniszterelnök-helyettes Marosfőn.” Markó Béla 2011.-es nyilatkozata.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  19. Szenzor
    Most látom a megjegyzésedet.
    Hatásos? A nőgyógyászok tudnának beszélni erről a hatásosságról….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  20. Nem támogatom a szavazati jogot a külhoniaknál, de mivel ez nem rajtam múlik, úgy gondolom, hogy amit megtehet a Fidesz, hogy ocsmányul kampányol a szavazatokért, addig ezt bármelyik másik párt is megteheti, tisztességgel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  21. Nagyon sajnálom, hogy itt ilyen hsz.lehet itt olvasni, amit kekec írt bumburinak.” Te nagyon hülye………………….” Lehet más a véleményünk, de ne így. Kedves Kekec! Te olyan kekeceskedő vagy sokszor. (vhogy így)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  22. A cikkre visszatérve jobban örülnék, ha ezt olvasnám egy cikk elején. Együttműködik az elnyomott, kiszolgáltatott, kisemmizett MAGYAR EMBEREKKEL MAGYARORSZÁGON az Mszp.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  23. A probléma az, hogy a fidesz a joggal igazságtalannak tartott Trianoni békeszerződés miatt az emberek érzelmére hat már-már a két világháború közötti nacionalizmus szintjén.
    Az MSZP és általábana bal oldal az emberek értelmére próbál hatni többnyire ( szavazzon mindenki abban az országban ahova az adóját fizeti stb.)
    A nagy magyar valóságot ismerve melyik a hatékonyabb szerintetek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  24. Ha a kinti magyarság engedi, akkor szavazógépet csinál belőlük a Fidesz.
    Ezért ne Mesterházy kérjen bocsánatot!
    Ha elgondolkodnának a kintiek, hogy miért van rájuk szükség, akkor hánynának ezektől!
    Mikola világosan megmondta, hogy a “15 millió magyarral” 20 évre bebetonozzák magukat!
    Ezt úgy merte kimondani, hogy Martonyi a Velencei Bizottságnak bizonygatta, hogy nem akarnak kettős állampolgárságot, miközben vekkeres kint már ezzel kampányolt.
    A 25 millió munkavállaló pedig az Orbán-Nastase paktumból indult el….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos