Ronai and Ronai
AMERIKAI

Török Monika: Egy rabbi el nem hangzott beszéde 2012. december 2. vasárnap 14:54

  • Hozzászólások(61)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Török Monika: Egy rabbi el nem hangzott beszéde

A Mazsihisz homlapján jelent meg, és az Új Élet című folyóirat közölte Kardos Péter rabbi beszédét, amelyről csak annyit közöltek, hogy az antifasiszta tüntetésen nem hangzik el, de az okot nem. Később az ügyről ennyit sikerült megtudnunk. Ezt nem mondhatta el Kardos Péter rabbi – azon a színpadon, ahol Rogán fog szónokolni:

Kardos Péter főrabbi: Egy el nem hangzott beszéd

Fáj, nagyon fáj!

Fáj, hogy nem tudták megvárni, míg elmegy az utolsó közülünk… már csak négy- vagy ötezren vagyunk… sokan kórházi ágyakon, leépült emlékezettel vegetálnak.

Fáj, nagyon fáj.

Alig vagyunk már, akik emlékezünk arra a napra. 1944. április 3-ára, amikor a család felnőttei ráhajoltak a Singer varrógépre, mások kézzel varrták kabátjainkra, ingeinkre – a sárga csillagot.

Fáj, nagyon fáj.

Fáj mint rabbinak, hogy néhány órával ezelőtt hazudnom kellett. Hazudni a 91 éves Klári néninek, aki kórházi ágyán azzal fogadott: Rabbi úr! Igaz, hogy visszajöttek a nyilasok? Ugyan, Klári néni. Honnan veszi ezt? Hát mondják… Meg hogy össze is akarnak írni bennünket. A parlamentben mondták… Ugyan, Klári néni! Maga elhiszi, hogy 2012-ben a magyar parlamentben ilyen elhangozhat??? Ezután rám nézett, és önkéntelenül lejjebb húzta hálóinge ujját – de azon így is átütött egy szám, egy tetovált szám. Szégyenből vagy félelemből takarta el… ki tudja?

Fáj, nagyon fáj.

Fáj az is, hogy hazudtam. De mostantól MINDEN Klári néninek hazudni fogok. TŐLEM ne tudják meg az igazságot. Legalább életük alkonya legyen nyugodt és tiszta. Mi meg szégyelljük magunkat, hogy lehetővé tettük, hogy nem akadályoztuk meg, hogy rég elfeledni remélt mondatok időről időre ismét elhangozhatnak az ország házában. És EZT hagyjuk gyermekeinkre és unokáinkra – örökségül.

Kedves Barátaim!

Ránézve erre az épületre, nekünk, túlélőknek nemcsak a tervező, Steindl Imre neve ugrik be – de az első zsidótörvények szülőházának is tekintjük. Ennek a háznak falai 70 évvel ezelőtt már hallottak hasonló felszólalásokat. Akkor büdös zsidók voltunk, ma nemzetbiztonsági kockázat vagyunk!

Bennünket már egyszer FELMÉRTEK!

Bennünket utána MEGJELÖLTEK.

Bennünket utána elhurcoltak, megkínoztak és meggyilkoltak.

Bennünket nem a nyilas politikus szavai borzasztottak el, hanem a többiek reagálása. A levezető elnök párttársé, akinek csupán annyi mondanivalója volt: Képviselő úr! Önnek 1 perce van… A többiek aludtak rá egyet…

Végül.

Nekem csak egyetlen kérdésem van a kormány felé. Minden hasonló alkalommal kiadnak egy azonos szövegű közleményt, amelyben van egy mondat: MINDENT megteszünk azért, hogy ne ismétlődhessenek meg… stb. Kérdésem: MI AZ A MINDEN?

Fáj, nagyon fáj!

Köszönöm, hogy eljöttetek!

Köszönöm, hogy meghallgattatok!

(Elhangzott volna a december 2-i tüntetésen, a Kossuth téren.)

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.4/5 (49 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +83 ( 93 szavazatból)
Török Monika: Egy rabbi el nem hangzott beszéde, 4.4 out of 5 based on 49 ratings

  • Hozzászólások(61)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

61 Reader’s Comments

  1. új civilizáció

    Kedves Korrek! Annyira szeretem, ha valaki nem informálódik a megfelelő helyen! Kérdezem én: ki vagy Te? És ilyen ember vagy? Miért is uszítod a többi embert? Tudod, pont az ilyen emberek a legveszélyesebbek az egész társadalomra, mint Te! Előbb informálódj! Menj a forráshoz… És azután döntsd el, hogy mi a jó és mi a rossz… Abban biztos vagyok, gyáva vagy, hogy megtedd… Már ott fals a dolog, hogy mikor halt meg L. Ron Hubbard. És kérdezem én? Hogy jössz Te ahhoz, hogy mást leértékelj?!
    Mit teszel azért, hogy a társadalomban valami változás legyen? Csak gyomod a süket dumád, és locsogsz! Arra kérlek, hogy nagyon gondold meg, hogy mit írsz! Tudod, szeretem, ha egy okos hülyéskedik, azt viszont nem, ha egy hülye okoskodik! Hogy tudsz olyanról véleményt mondani, amit nem ismersz?Hmmm…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (9 szavazatból)
  2. Uj civilizáció
    Pár dolgot tisztazzunk
    - én veled ellentétben nem sertegettelek
    - nem értékeltem le LRH, megtette ezt ő maga, azzal hogy rasszista es antiszemita dolgokat mondott
    - nem válaszoltál arra, hogy ha LRH azt mondja hogy a nigger arra született h takaritson
    - zsido bankárokat okolta azert h az általa gyűlölt pszik vannak:
    “Now it’s of peculiar interest to an Arab country that there is a company and a certain set of bankers who also finance the World Federation of Mental Health. …and we see that although the KGB and so forth seems to be associated with the World Federation of Mental Health, their other organization in action seems to go back to Jewish Bankers.”
    L. Ron Hubbard, Aides Conference, “Covert Operations”, 2 November 1969
    - youtube-n rajta van h Muscavige is rasszista módon bánik az emberekkel
    “Furthermore, [Sigmund Freud] had a racial fixation on sex, a fixation sufficiently pronounced to cause it to infect contagiously all modern European stock.”
    L. Ron Hubbard, PAB No. 92, “A Critique of Psychoanalysis”, 10 July 1956

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  3. David Miscavige, a szci egyház jelenlegi feje

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  4. Még azt is megjegyezném, hogy az a szcientológia technika része, azaz LRH utasítása, hogyha valaki a szcientológiatol kritikát fogalmaz meg, akkor szcientologusnak nem szabad arra reagálnia, hanem helyette el kell terelni a beszélgetést a tényekről es az ellenfelet kell támadnia.
    Egy igazi diktátor :-(, tisztára mint OV

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  5. Itt allandoan (legalabbis tul sokszor) szcientologusok pofaznak, szerencsére itt Franciaorszagban be vannak tiltva! Hagyjak abba a szekta dumat, legalabbis itt!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  6. A csuti nem volt hajlandó a parlamentben megszólalni és elitélni a rosszabbikat, ahogy Mesterházy követelte. Mussolini sem itélte el Hitlert. A fasiszta diktátor nem itélkezhet a náci párt felett, mert egy emlőn nevelkedtek. A tegnapi nagy összeborulás csak a nyugati szövetségesek által kikényszerített cirkusz volt. Muszáj volt kiállni a térre,és eljátszani ezt a cirkuszt, mert fosnak, hogy hogy kiközösítenek bennünket a moslékosvödör mellől. Ha felfüggesztik EU tagságunkat, mi lesz kitől lesz pénze simicskának? Rogán ezért állt ki és nem mondott semmit. Röhögnöm kell azon, amikor este az ATV-ben dicsérték, hogy milyen szépen beszélt. Hogy lehet a semmi szép? Az vígasztal csak, hogy az a sokezer ember, aki tiltakozni ment a térre, őszintén gondolta a tiltakozást. Sajnálom őket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  7. Nyul György
    2012. december 3. hétfő
    17:04
    .
    +++++++++++++++++++++

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  8. Advent első vasárnapján emberek tízezreinek a Kossuth téren és Isten tudja hány embernek szerte az országban lehetett az az érzése, hogy annyi sok viszály és megosztottság után végre, valahára valami olyasmit kap és olyasmiért lelkesedhet, ami pozitív dolog, összefogás az árokásás helyett, és éppen ezért reménykedhet valamiben.
    Váradi Júlia mondta egy Civil a pályán műsorban, hogy amikor 11 éves kislány volt és a holokausztról hallott, megkérdezte a szüleit: “Miért hagytátok?” Azzal folytatta, hogy ha majd az ő gyereke kérdi őt a mai időkről ugyanezekkel a szavakkal, vajon mit fog mondani? Bartus László úr már régen feltette a kérdést: “Miért nem ordítotok?”
    Ez a Kossuth-téri tömeg adósságot akart törleszteni és én azt hiszem, hogy nagyon jó, hogy felébredt a lelkiismeretük és a törleszteni akarás.
    Próbáljuk meg a jót meglátni benne!

    Persze, igazat adok mind a cikkírónak, mind a kommentelőknek abban, hogy sötét erők és szándékok (is) álltak emögött a tüntetés-szervezés mögött.
    Egy pillanatig sem hiszek a ravasz róka Rogánnak. Mi van, ha megorrontotta, hogy a 2014-es választásokon Orbánnak mindenképpen buknia kell (mert még a FideSSnek is ez az érdeke), de a FideSS uralmának szerinte meg kell maradnia és ő maga pályázik fővezérnek?
    Ha bejönne neki még ki is rúgná a beképzelt, helyből ostoba, Orbán választotta, fideszes “politikai elitet” (Pl. Szíjjártó, Selmeci, Matolcsi és hasonlók) és még fortélyosabb félelem igazgatna.
    A “rendezők” talán arra gondolhattak, hogy ez egyszer NE zsidók tüntessenek a nácizmus ellen, hanem éppen azok, akik nem azok. Ezzel mint a jelenlévők, mind a pártolók kinyilváníthatták, hogy nem “csak” szolidárisak MAGYAR zsidó honfitársainkkal, hanem tőlük függetlenül is fasizmus és nácizmus ellenesek. Talán ez motiválta a rendezőket, hogy nem tartották odavalónak, hogy nem engedték beszélni a főrabbi urat. Talán, de csak találgatok.
    Figyelemre méltó, hogy a tüntetésen – tudtommal – nem képviseltették magukat a magyar keresztény egyházak, bár az ATV utána következő műsorában Mészáros Antónia megjegyezte, hogy a Magyar Református Egyház kiadott valami elhatárolódó nyilatkozatot a múlt héten.
    Figyelemre méltó, hogy egyik közmédia sem közvetítette az egészet. Figyelemre méltó, hogy Orbán Viktor is és Semjén Zsolt is (tudtommal eleddig indokolás nélkül) távol maradt a mai, vagyis hétfői parlamenti ülésről
    Még egy megjegyzést engedjetek meg, kérlek!
    Bartus László úr korábban már “ekézte” az ATV-t és lehet, hogy igaza is volt. (Itt “jön be” Németh Sándor). Mégis, ma az összes TV csatorna közül az egyetlen egy az ATV, amelyről valamelyest mégis csak tájékozódhat az ember fia/lánya. No meg az internetről, amíg lehet, de ott nagyon sok szemét között kell megtalálni a gyöngyszemeket.
    Legyen Nektek, mindnyájatoknak áldott, békességre váró időszak a most kezdődött advent!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  9. Advent első vasárnapján emberek tízezreinek a Kossuth téren és Isten tudja hány embernek szerte az országban lehetett az az érzése, hogy annyi sok viszály és megosztottság után végre, valahára valami olyasmit kap és olyasmiért lelkesedhet, ami pozitív dolog, összefogás az árokásás helyett, és éppen ezért reménykedhet valamiben.
    Váradi Júlia mondta egy Civil a pályán műsorban, hogy amikor 11 éves kislány volt és a holokausztról hallott, megkérdezte a szüleit: “Miért hagytátok?” Azzal folytatta, hogy ha majd az ő gyereke kérdi őt a mai időkről ugyanezekkel a szavakkal, vajon mit fog mondani? Bartus László úr már régen feltette a kérdést: “Miért nem ordítotok?”
    Ez a Kossuth-téri tömeg adósságot akart törleszteni és én azt hiszem, hogy nagyon jó, hogy felébredt a lelkiismeretük és a törleszteni akarás.
    Próbáljuk meg a jót meglátni benne!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  10. Advent első vasárnapján emberek tízezreinek a Kossuth téren és Isten tudja hány embernek szerte az országban lehetett az az érzése, hogy annyi sok viszály és megosztottság után végre, valahára valami olyasmit kap és olyasmiért lelkesedhet, ami pozitív dolog, összefogás az árokásás helyett, és éppen ezért reménykedhet valamiben.
    Váradi Júlia mondta egy Civil a pályán műsorban, hogy amikor 11 éves kislány volt és a holokausztról hallott, megkérdezte a szüleit: “Miért hagytátok?” Azzal folytatta, hogy ha majd az ő gyereke kérdi őt a mai időkről ugyanezekkel a szavakkal, vajon mit fog mondani? Bartus László úr már régen feltette a kérdést: “Miért nem ordítotok?”
    Ez a Kossuth-téri tömeg adósságot akart törleszteni és én azt hiszem, hogy nagyon jó, hogy felébredt a lelkiismeretük és a törleszteni akarás.
    Próbáljuk meg a jót meglátni benne!

    Persze, igazat adok mind a cikkírónak, mind a kommentelőknek abban, hogy sötét erők és szándékok (is) álltak emögött a tüntetés-szervezés mögött.
    Egy pillanatig sem hiszek a ravasz róka Rogánnak. Mi van, ha megorrontotta, hogy a 2014-es választásokon Orbánnak mindenképpen buknia kell (mert még a FideSSnek is ez az érdeke), de a FideSS uralmának szerinte meg kell maradnia és ő maga pályázik fővezérnek?
    Ha bejönne neki még ki is rúgná a beképzelt, helyből ostoba, Orbán választotta, fideszes “politikai elitet” (Pl. Szíjjártó, Selmeci, Matolcsi és hasonlók) és még fortélyosabb félelem igazgatna.
    A “rendezők” talán arra gondolhattak, hogy ez egyszer NE zsidók tüntessenek a nácizmus ellen, hanem éppen azok, akik nem azok. Ezzel mint a jelenlévők, mind a pártolók kinyilváníthatták, hogy nem “csak” szolidárisak MAGYAR zsidó honfitársainkkal, hanem tőlük függetlenül is fasizmus és nácizmus ellenesek. Talán ez motiválta a rendezőket, hogy nem tartották odavalónak, hogy nem engedték beszélni a főrabbi urat. Talán, de csak találgatok.
    Figyelemre méltó, hogy a tüntetésen – tudtommal – nem képviseltették magukat a magyar keresztény egyházak, bár az ATV utána következő műsorában Mészáros Antónia megjegyezte, hogy a Magyar Református Egyház kiadott valami elhatárolódó nyilatkozatot a múlt héten.
    Figyelemre méltó, hogy egyik közmédia sem közvetítette az egészet. Figyelemre méltó, hogy Orbán Viktor is és Semjén Zsolt is (tudtommal eleddig indokolás nélkül) távol maradt a mai, vagyis hétfői parlamenti ülésről
    Még egy megjegyzést engedjetek meg, kérlek!
    Bartus László úr korábban már “ekézte” az ATV-t és lehet, hogy igaza is volt. (Itt “jön be” Németh Sándor). Mégis, ma az összes TV csatorna közül az egyetlen egy az ATV, amelyről valamelyest mégis csak tájékozódhat az ember fia/lánya. No meg az internetről, amíg lehet, de ott nagyon sok szemét között kell megtalálni a gyöngyszemeket.
    Legyen Nektek, mindnyájatoknak áldott, békességre váró időszak a most kezdődött advent!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  11. Prezsbiter
    Persze attól függ, hogy jónak tartanád-e egy orbántalanított fidesz-mszp nagykoalíciót? Az Mszp-től talán nem állna távol, de megbukhat az alsóbb szintek ellenállásán. Mivel MINDENHOVA fidesznyiket ültettek, most néhány sajátot is ki kellene dobni, hogy az mszp-seknek helyet csináljanak. És vissza kellene állítaniuk a demokráciának legalább a látszatát. Nem is tudom: ha ezzel meg lehetne úszni további másfél év orbánjárást és netán egy polgárháborút?!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos