Ronai and Ronai
AMERIKAI

Tardos János: Győzelmi esélyeinkről 2012. november 15. csütörtök 16:55

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Tardos János: Győzelmi esélyeinkről

Azt tetszenek tudni, hogy most miért ilyen puha a diktatúra? Mert nincs szükség erőszakra.

(Bartus László, Amerikai Népszava)

Bruck András két héttel ezelőtt megírta az ÉS-ben: Orbán marad. Nem megy el magától, nem tér jobb belátásra, s azt sem hagyja, hogy demokratikus úton váltsa le a nép. Ez most a helyzet, erre kell kötnünk azt a bizonyos csomót.

Ami a demokratikus utat illeti, az természetesen egyenlő és titkos választásokat jelentene, mondjuk olyanokat, amelyekeken a versengő felek – az ismert megszorításokkal – nagyjából egyenlő feltételekkel indulhatnának, majd rájuk leadott szavazatainkat egy többé-kevésbé pártatlan struktúrában számolnák össze, biztosítva, hogy az érdekelt pártok képviselői minden fázist ellenőrizhessenek. Ilyen választások Magyarországon 2014-ben nem lesznek.

Már azt is hallottam, hogy esetleg egyáltalán nem lesznek választások. Beüt a gazdasági krízis (naná, hogy be), és akkor Orbán Viktor vagy valamelyik spanja (azért nem írok egyelőre csicskást, mert a súlyosabb kifejezéseket szeretném későbbre tartogatni) bejelenti a rendkívüli állapotot. Hogy ez Kövér László lesz-e, diadalmas hangon vagy Áder János szomorú kenetteljességgel, szája szélén bujkáló félmosollyal, az édesmindegy.

Nos, mindez csak akkor következhet be, ha valamiért már nem tudnák az utolsó pillanatban is növekvő hasukhoz igazítani a zsakettet – vagyis hát győzelmi igényükhöz a választási törvényt. Ennek nincs túl nagy valószínűsége, hiszen arra is elegendő a palamenti többségük, hogy ha Orbánnak olyanja van, két nap alatt iszlám köztársasággá változtassák Magyarországot. Vagy apostoli királysággá, ha egy bánatos reggelen őfőméltósága fejére esik valamelyik erről szóló díszes Kerényi-kötet.

Ami most már minket illet, haszontalan liberálisokat, értelmiségieket, szocialistákat, a jelenlegi jóléti rendszer langyosában dagonyázó álmodozókat, akiknek az Orbán-rendszer ezért vagy azért csípi a szemét, ránk sem lehet számítani egy ilyen demokratikus folyamatban. Mert ugyan elmegyünk mi szavazni, ha az élet úgy hozza, talán még regisztrálunk is előtte, ha nagyon muszáj, és ha nem kell éppen aznap színházba vagy egy párszáz fős ellenzéki tüntetésre mennünk, de közbejöhet bármi más is, egy külföldi út, a gyerek torokgyulladása – ki lát a jövőbe?

Aztán meg hányan vagyunk mi? Legutóbb Budapesten sem tudtuk megakadályozni, hogy (csaknem) minden választókerületben a Fidesz nyerjen, hogy egy ízléstelen, talán még Orbánnál is modortalanabb és rosszabbul öltözött „főpolgármestert” ültessenek a nyakunkba, akinek a szociális érzéke egy rinocéroszéval vetekszik, na és Papcsák-féle úgynevezett polgármestereket, akik Buddha szemét is naponta kilopják, de még villogó sorompólámpát sem tesznek be a helyére, mer minek.

Pedig a legutóbbi választások törvényesek, demokratikusak, átláthatók voltak, a sajtó szabad – és mindez mára, a mi asszisztálásunk mellett is, gyökeresen megváltozott.

Jó, felvetheti esetleg valaki, hogy azóta megfordult a közhangulat, az ország népe Orbán és a Fidesz ellen fordult, mert kiderült, hogy túlságosan is mohók és pofátlanok, hogy tényleg csak azt nem tulajdonítják el, ami le van betonozva vagy a fehér izzásig hevült – és akkor még le is becsültük őket. Érezhetik úgy egyesek, hogy azok, akik vak megszállottságukban kirúgják a nép hóna alól a szociális mankót, s helyette kacsalábon forgó futballstadionokat építenek az ország füstölgő romjain, csak a nép többségének megvetésére érdemesek, és hogy ezt maguk az érintett választópolgárok is így látják, s majd jól levonják belőle a konzekvenciákat. De ennek egyelőre semmi jele, széles néptömegek imádják habzó szájjal a zseniális Vezért, a legnagyobb magyarkodót, akinek csak akaratra van szüksége, hogy minden úgy menjen itt, ahogyan ő azt még gyerekkorában megálmodta. És akarata, az van neki, nem vitás.

Ne áltassuk magunkat, barátaim, nem tudjuk demokratikusan leváltani sem Orbán Viktort, sem senkit, aki egy tragikus baleset esetén utána jöhetne, és ugyanezt a nevetségesen undorító népszínművet a híveinek eljátszaná.

Persze hibás ebben az LMP és az MSZP is, a DK meg a Milla, a 4K, a Szolidaritás vagy bárki más, akinek nincsenek épkézláb ötleteik, de még ha lennének is, láthatóan képtelenek azokat a szavazópolgárok nagyobb tömegeinek tudomására hozni. Azt egyelőre nem mondhatom, hogy Bajnai is hibás, pedig előbb-utóbb az lesz ő is, mert nem fogja tudni győzelemre vezetni azokat, akik ma benne látják az ország megmentésének zálogát.

Hibás az Európai Unió is, a NATO meg az IMF, az ENSZ, az Egyesült Államok, Putyin és Merkel, a Népszabadság, a Klubrádió, az ATV. Mindenki egy-egy szög a mi demokráciánk, a mi jólétünk koporsójában, s azok vagyunk mi is, egytől-egyig, akár kimegyünk tüntetni a Parlament elé, akár otthon gubbasztunk a számítógépünk mögött, s klaviatúránkra borulva szidjuk a rendszert.

És mi mindannyian, az Európai Uniótól a NATO-n keresztül a Klubrádióig meg is kapjuk majd méltó büntetésünket (bár jutalomnak is nevezhetnénk, az sem változtatna semmin): Orbán Viktort magát és az ő minden civilizált értéktől messze elrugaszkodott rendszerét. Ennek sem Merkel, sem mi nem fogunk örülni, a különbség csupán nüansznyi: mi beledöglünk, a nyugati politikai struktúrák pedig működnek tovább, rendületlenül. Lesz (van) egy kényelmetlen furunkulus a hátukon, de attól még egész jól ellavíroznak továbbra is. Csak mi halunk éhen, nekünk nem lesz ellenzéki rádiónk-televíziónk-napilapunk, és majd valami megoldást arra is fognak találni, hogy a mindennapi betevő internetünket is elvegyék, mert csak.

Miféle cenzúra? Dehogyis. Mondjuk, megemelik az árát a négyszeresére, hát hiszen hogy luxus ez, amikor a nép éhezik. És tényleg.

Most jönne az – mégiscsak a bűzölgő, rothadó, langyos kádári szocializmus emlőin nevelkedtünk, tehát vörös farok nélkül nem cikk a cikk –, hogy mindebből a szemét csapdából merrefelé vezet a kivezető út. Úgy nekünk magunknak személyesen, mint az ország népének zusammen, még ha nem is érdemeljük meg, sem mi, sem mi. (Azért nem írhatom, hogy „sem ők”, mert egyelőre még mi is beleértődünk az ország népébe, ha csak csekély mértékben is.)

Nos, a kollektív győzelmünkhöz vezető utat egyelőre nem találom. Ami engem illet, persze vevőt keresek a még ki sem fizetett hitelből vett lakásomra, bőszen levelezek távoli kontinenseken élő ismerőseimmel, hogyan lehetne ott náluk megélnem valamiből, de amíg pozitív válasz nem érkezik, addig sem kapcsolom be a tévét, igyekszem nem odafigyelni Orbán, Kövér és maffiabeli bűntársaik naponta elkövetett újabb cinikus húzásaira, cigiért ha néha-néha lemegyek az utcára, vagy csak úgy tüntetni esetleg, hogy azért levegőn is legyek.

Minden reggel meghallgatom a híreket, s megnyugodva veszem tudomásul, hogy még mindig nem zárták le a határokat.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (31 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +53 ( 61 szavazatból)
Tardos János: Győzelmi esélyeinkről, 5.0 out of 5 based on 31 ratings

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

19 Reader’s Comments

  1. Bizalom nélkül nem is lesz perspektíva. :((((((((((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  2. Bizalommal sem lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  3. Ezt nekünk kell megoldani, nem várhatjuk mástól. Ez az ország vette a nyakába, nekünk kell lerázni. Max az EU és NATO kidob minket, Élhetünk a magyar földön és vízzel, amúgy szittya- magyar módra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  4. Még nem zárták le a határokat,de “már közelg”az ideje!mondanám váltsátok az útleveleket,de minek,az is érvényteleníthető!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  5. Orban megbukott , megsem all fel ! Feltekeny arra aki esetleg folytatna az orszag kifosztasat pedig az neki jar ! Vart 8 evet a fosztogatasra! Minden reggel belenezett a tukorbe ,habzo szajjal ,szajat rangatva mondts: Rohadek Gyurcsany tarolhat, kifosztja az orszagot nekem meg nem jut semmi ezt nem engedhetem meg ,ezt meg visszakapja mi az hogy o rabolhat en meg nezzem. Aljas gazember edig regen felneztem ra csodaltam mint ifju kszes most neg az unios penzt lenyulja elolem!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (12 szavazatból)
  6. A tévé bekapcsolását én is csak mazochistáknak vagy totál hülyéknek ajánlanám.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  7. Harom dolgot tehet az ember. Vagy kimegy az utcara es valtoztat a dolgokon ( ehhez osszefogas kell ami nem tul eros magyar vonas), vagy elhagyja az orszagot (ebben az esetben viszont nem kell magyar kozossegekett letrehozni a vilag mas pontjan mert az ugyanolyan sz@r lesz, inkabb olvadjon be, (asszimilalodjon a helyi kulturaba), a harmadik meg hogy maradunk a seggunkon es hagyjuk a dologokat tortenni. Gyakorlatilag ez tortent az utolso majd 100 evbe, az eredmenyet ma is nyogjuk.
    Tobb lehetoseg nincs !! Tesssek valasztani ! Rabok legyunk vagy … ahogy a hires magyar kolto Sandor Petrovics irta… ja hogy csak magyaritott Petofire.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  8. “Most jönne az – mégiscsak a bűzölgő, rothadó, langyos kádári szocializmus emlőin nevelkedtünk, tehát vörös farok nélkül nem cikk a cikk –, hogy mindebből a szemét csapdából merrefelé vezet a kivezető út.”
    .
    Most túl azon, hogy személy szerint sérelmezem, ha bárki holmi bűzölgő, rothadó Kádári emlőkön való közös cuppogásra (nevelkedésre) kacsintgatva ab start elvitatja tőlem intellektuális és morális integritásomat; logikailag éppenhogy a kádári szocializmus efféle definiálása az a bizonyos vörös farok, amit a szerző színleg elkerülni igyekszik. Tudjuk, mert látjuk akár az eLeMPé, akár a MiJuPé, akár az összes többi neotiszták megnyilvánulásaiból, hogy egyetlen valamirevaló XXI. századi véleményformáló sem tekinthet el a kötelező (bizonyos helyzetekben önkritikának hazudott) hátrafele köpködés nemes hagyományától ebben a mai magyar rögvalóság-showban. Ez a harcmodor a jelek szerint a self made tényezővé emelkedés (sajnálatos módon persze a Fidesz hopmesterei által előírt) ceremoniális alapkövetelménye.
    Tehát, ha a cikkíró választ adott volna saját (bár korántsem eredeti) kérdésére, hogy tudniillik, mi itten a teendő, az nem lett volna vörös farok, az a legrosszabb esetben is csak magyarázat lett volna arra, hogy mi a fenéért is tette föl a kérdést, immár kismilliomodikként. Ám, ha lövése sincs a megoldásról, elég lett volna annyit közölnie a világmindenséggel, hogy “na, emberek, én sem tudom”. Rengeteg időt megspórolt volna… nekem.
    De ez az írás így, ebben a formában – tisztesség ne essék szólván – csak egyszemélyes pulykatánc a tükörteremben, méghozzá méretes vörös farokkal, rut-rut-rút.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (14 szavazatból)
  9. taotológia
    2012. november 16. péntek
    08:27
    Nem mindenki jut egyidejűleg ugyanazon fázisba, de ha eljut akár késve is, tisztelni lehet érte. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  10. hogy is irta Babits Mihàly? “mert bünösök közt cinkos, aki néma”. Ilyen egyszerü. Nagyon tetszett a cikk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  11. Bricostore
    “Magyarországon a közeljövőben sem várható komoly és tartós fogyasztói fellendülés, ezért a tulajdonosok a 2013-as év elejétől arra kényszerülnek, hogy beszüntessék Mo-i tevékenységüket.” Féláron szabadulnak üzleteiktől.
    Tündérmese és a valóság, kb. 1000 ember+családja ilyen csomagot is kap még a Matolcsy csomaghoz Karácsonyra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  12. Nem ússzuk meg a vért. Tragikus lesz.
    Ha nem fog vér folyni, és megy minden tovább ugyanígy, az még tragikusabb lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  13. Vér nem fog folyni akármi leszitt. Nem hallottátok eltolcsi tregnapi alkotását? Pitos folt volt (van) a seggteken,olyanok vagytok mint ajapánok. Már nem is félázsiaiak, hanem japánok, ezért imádnotok kell a császárotokat, mert ő az isten. Véretek pedig nincs, mert hűtővíz folyik az ereitekben (ezért nem folyhat vér). Ha egy csepnyi véretwek lenne, már rég elkergettétek volna a császárotokat, és nem járulnátk hozzá kézcsókra. Uralkodjék felettetek örökkön-örökké isten és a tömjén zsolt kegyelméből! Megérdemlitek!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  14. Bebizonyosodott Ader is csak egy babu! Ugy ugral ahogy Orban kivanja, visszadobott egy ket indifferens torvenyt! Ettol meg nem lesz hiteles egy kozt elnok! Teljesen mindegy kit ultetnek oda csak Oran bab lehet!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  15. gets
    2012. november 16. péntek
    12:49
    gets kedves, ez nem szex, de még csak nem is kedélyes rémísztgetős beszélgetés a tábortűz mellett, itt most életről-halálról van szó. Minden tiszteletem, de aki újságba ír, írjon olyan figyelmesen, mint ahogy én olvasom. Tiszteljen meg ő is azzal, hogy legalább ötször okosabb nálam, de ha nem, akkor legalább mondjon valami eredetit, olyasmit, amire én még biztos nem gondoltam. Bartus Lászlótól néha csuklanom kell, de amit ő ír, azt nem felejtem el rögtön az olvasás után. Sőt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  16. Kérem szépen! Ha valaki késve jut el egy fázisba, akkor a többes számmal ne akarjon engem is belerángatni “holmi bűzölgő, rothadó Kádári emlőkön való közös cuppogásra” – ami ráadásul nem is igaz. Ha nem tudok továbbtanulni – igaz munka mellett, de ingyen és többletszabadsággal támogatva -, sose jövök rá, hogy a Kádár -rendszer tulajdonképpen diktatúra. Bajom nem volt: munkám, egyre növekvő keresetem, lakásom stb. lett. Honnan tudtam volna, hogy ez nem szocializmus, és kevés a remény az életképességére – ha nem Bibótól, Marxtól, az “eurokommunistáktól” és a többiektől? Úgyhogy a “vörös farok” már évek óta a kádári rezsim automatikus ótvarozása. Ahelyett, hogy végre tisztességesen kibeszélnénk miért jutott e sokaknak még ma is visszasírt rendszer az ebek harmincadjára. Ki kell ábrándítanom értelmiségeinket: nem a 300 felakasztottól, nem a bebörtönzöttektől – azok akkor is keveseket zavartak, ahogyan most is keveseket zavar a szólás-, a gondolat szabadságának megnyirbálása, az állampolgári jogok elvétele.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  17. taotológia
    A cikk a defetizmus egy igen szép példája. Harcban álló táborokban az ilyesmit ritkán tolerálják. Lényegében reménytelennek minősíti a küzdelmet Orbán ellen és a menekülést javasolja. Több tízezren látják ugyanúgy a kérdést, akik már nyúlcipőt húztak. Csak ettől az itthon maradóknak egyre kisebb az esélyük…..
    talalom
    Kornai a Hiányban elég jól levezette, hogy miért életképtelen a szocializmusnak nevezett állammonopolista rendszer. Röviden és tömören: mert nincs érdekeltség benne a veszteségek elkerülésére, és az értéktöbblet növelésére. A kapitalista rendszerek pont ezzel tudták megverni. Viszont ami nálunk épül, az a kapitalizmusnak a karikatúrája, amely a szocializmus legrosszabb hagyományait ötvözte a kapitalizmus legrosszabb oldalával.
    Ehhez jött hozzá a történelmi hagyományainknak megfelelő gyenge minőségű vezető garnitúra és emberanyag. Azért valahol érthető a cikk reménytelensége.
    A népet nem lehet leváltani, és erősen kétlem, hogy velük hamar lehetne jó irányba fordulni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  18. No csak no!
    Íly fontos lehetek?
    Egy hsz-em generált 50 db virtuális blogot. 6 már volt.
    Van valakinek ötlete, hogy az AM, v. az én gépemen van ez a vírus?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  19. Eva
    2012. november 17. szombat
    10:44
    “mert vétkesek közt cinkos aki néma.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos