Ronai and Ronai
AMERIKAI

Csepeli György: Demokrácia munkában 2012. november 7. szerda 4:23

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Csepeli György: Demokrácia munkában

Floridában az elnökválasztás napján, délután meghívást kaptam, hogy látogassak el egy demokrata párti körzetbe. Egy demokrata érzelmű kis egyetemi városról van szó, melyet tengerként vesz körül a kőkemény konzervatív floridai társadalom. Azonban biztosra senki sem mehet. A pártok választási központokat állítanak fel, melyek már hónapokkal a választás napja előtt elkezdenek működni. A központ munkatársai önkéntesek, a helyiség rezsijét és bérletét adományok fedezik. A választás vége előtt pár órával kerültem a helyi demokrata párti központba, ahova egy önkéntes aktivista vitt el. A központ vezetője listát adott át, melyen regisztrált demokrata polgárok neve és lakcíme szerepelt. Az volt a feladat, hogy üljünk autóba (mely természetesen az aktivistáé volt), s keressük meg a listán szereplőket, kérdezzük meg tőlük, szavaztak-e már vagy sem, ha nem, akkor beszéljük őket rá arra, hogy elmenjenek szavazni.

Egy hatalmas kertvárosi rész három utcáját kaptuk. A pálmafák alatt baktatva sorra felkerestük a címeket. Mindenütt barátságosan fogadtak, s biztosítottak arról, hogy már voltak szavazni. Ha lett volna időnk, elbeszélgethettünk volna a polgárokkal, akik között volt idős, fiatal, spanyol, vietnami , fekete, fehér.

A túra végeztével megnéztem, hogy hol és hogyan történik a szavazás. Egy hatalmas teremben találtam magam, ahol a választó polgárok egy óriási szavazólapot töltöttek ki a fülkékben. A szavazó  lapon nemcsak az Obama-Binden, Romney-Ryan párosok szerepeltek, hanem még legalább 10 elnökjelölt alelnökjelöltekkel együtt.  A szavazó lap azért volt olyan nagy, mert rengeteg egyéb kérdésben kérték még ki a szavazók véleményét. Különösen nehéz lehetett a szavazók feladata a floridai alkotmány módisítására irányuló javaslatok esetében, melyek alapos olvasást, elmélyült figyelmet igényeltek.  Egy-egy szavazó fél órát is eltölthetett a szavazó lap kitöltésével.

A kitöltött szavazólapot a szavazatszedő bizottság egy gépen beszkennelte, majd a szkennelt adatokat tovább küldte egy szuperbiztonságos csatornán. Biztos, ami biztos alapon, a szavazólapokat is összegyűjtik.

A várhatóan szoros eredmény miatt az újraszámláláskor feltehetően szükség lesz rájuk.

Külső jelei a választásnak nem nagyon vannak. Az utcasarkokon önkéntesek kedvenc jelöltjük nevét mutató táblákat mutogatnak, s elszórva itt-ott egy-egy kis zászló a jelöltek neveivel.

Egészében véve az elnökválasztás láthatóan nem okoz nagy érzelmi kavarodást. A választás része az amerikai életnek, mint a bevásárlás vagy a bankszámla nyitása. Az utóbbiak ráadásul talán fontosabbak.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.3/5 (11 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +9 ( 13 szavazatból)
Csepeli György: Demokrácia munkában, 4.3 out of 5 based on 11 ratings

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Na igen USA-ban sem nyomja el a tobbseg a kisebbseget, ezt MO-n elfelejtettek tanitani. A kormany szolgalja az orszagot nem pedig uralkodik rajta. Ezt lehet hogy MO-n meg sohasem halottak ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  2. Azért jó tudni,h van ahol nem vérgőzös fejjel, vagy szorongva rohangálnak az emberek elnökválasztáskor sem, mert a függőség és kiszolgáltatottság helyett szabadok, nem rossz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  3. A regisztráció mikor, és hogyan történik?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  4. Na!
    2014-ben azért nálunk ennél nagyobb lesz a tét, sajnos…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  5. Milyen furcsa volt ezt olvasni: jó értelemben véve nem történik semmi (rossz), az élet halad a maga útján és holnap is lesz nap. Ez itthon sajnos egy álom, mindig lehet újra és újra megdöbbenni

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  6. bmk
    A regisztráció egyszeri és szükséges aktus akkor, ha valaki az államokban választani óhajt. Mivel az USA-ban nincs személyi igazolvány és nincs lakcímnyilvántartás, a regisztráció a választásra jogosultság adminisztratív leképezése. (Nagy-Britanniában sincs személyi igazolvány és lakcímkártya, csak útlevél. Az minden formaságra elég.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  7. bmk
    a személyi igazolvány funkcióit a driver’s licence (jogsi) tölti be, és amikor azt kiváltják, cserélik, vagy meghosszabbítják, automatikusan megtörténik a regisztrálás illetve az adatok megújítása a választói regisztrációban. vadonatúj választók esetén a legelső regisztráció államoktól függően 2o-3o nappal a választási nap előtt kell megtörténjen, de van olyan állam, ahol a választás napján is lehet regisztrálni.
    a törvényt áttanulmányozva teljesen világos, hogy csak praktikus megoldásokról esik szó, az elvi bevezető leszögezi, hogy mindezeknek az eljárásoknak a fő célja, hogy megkönnyítsék az állampolgároknak, hogy jogukat gyakorolhassák, valamint elejét vegyék a hibáknak, biztonságossá tegyék a szavazatok értékelését.
    és… mindennek ellenére sem működik a rendszer (gép, ember) tökéletesen. vajon mire lehet számítani ott, ahol eleve sanda szándékkal tákolnak össze törvénynek csúfolt törvénytelenségeket?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos