Ronai and Ronai
AMERIKAI

Egy adományozás anatómiája 2012. november 24. szombat 23:53 | AN

  • Hozzászólások(18)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Egy adományozás anatómiája

New York – Magyarországon még egy humánus adományozás sem úgy zajlik, mint a civilizáció országaiban. Magyarországon előfordulhat, hogy valaki ad 13 ezer dollárt a mentőszolgálatnak, de a nevét meg sem említik, ehelyett az adományt a “New York-i magyaroknak” tulajdonítják, akik jótékony célra még életükben nem adtak tíz centet sem. De ez nem elég, mert a Magyar Nemzet az adományozás kapcsán már arról számol be, hogy “Hallattak magukról a New York-i magyarok”, mert a New York-i magyarok alatt ők a hozzájuk hasonló szélsőjobboldali figurákat értik. Így a minderről mit sem tudó adományozót a szélsőjobboldali nyilas emigrációval hozzák összefüggésbe. Pedig csak a mentőket akarta támogatni.

Az ügy előzménye, hogy egy hölgy jótékonysági bált rendezett a New York-i Magyar Házban az Országos Mentőszolgálat alapítványának támogatására. A nemes szándékot az motiválta, hogy a szervező ismeri az alapítványt, amelynek képviselői éppen New Yorkban jártak. Az ügy támogatására felkérték Ronai Péter ügyvédet is, aki az elmúlt két évben több olyan ügyben képviselt sikerrel magyarokat, amikor azok Amerikában vagy a világ más részein balesetet és kárt szenvedtek (így a Philadelphiában a kacsahajó-balesetben elhunyt fiatalok családjait, a Concordia cruise balesetében elhunyt Fehér Sándor családját és legutóbb a repülőtársaságok által el nem szállított túlsúlyos nő férjét, miután az asszony elhunyt emiatt).

A rendezvény (ahol fellépett Oláh Ibolya is) pontos költségvetését nem ismerjük, de nagy valószínűséggel a belépődíjakat elvitte a terembérlet, a vacsora és az egyéb kiadások, és talán nem is volt elég, mert végül a híradások szerint kétmillió forintot tudtak átadni az alapítványnak, miközben Ronai Péter saját elmondása szerint 13 ezer dollárt adományozott, amely 2 millió 860 ezer forintnak felel meg. Ez alapján az adománya egy része is a rendezvényre fordítódott, mert az eltűnt a szem elől.

Ezek után megjelentek a híradások elsősorban az MTI híre alapján, amely arról tudósított, hogy “New Yorkban élő magyarok adományából vesz életmentő eszközöket a mentőszolgálat”. Az csak hagyján, hogy a “New Yorkban élő magyarok” alatt egyetlen embert, Ronai Péter ügyvédet, és nyilván a feleségét, Holly Ostrov Ronait kell érteni, de ők nem “New Yorkban élő magyarok”, hanem a férj magyar származású amerikai, aki csak tud magyarul. Győrfi Pálra, a mentőszolgálat szóvivőjére hivatkozva az MTI azt közölte, hogy “a New York-i magyar közösség az elmúlt hónapban egy jótékonysági rendezvényen kétmillió forintot gyűjtött össze”. Ebből annyi igaz, hogy a New York-i magyarok elmentek egy bálba, befizették a belépődíjat, megették a vacsorát, a jótékonysági célra jó szokásuk szerint egyetlen centet sem adományoztak, majd hazamentek. Ezen felül pedig Ronai Péter ügyvéd adott 13 ezer dollárt a mentők alapítványának, amelyet a bál nékül is megtehetett volna.

Az ügy külön érdekessége, hogy “New York-i magyarok közössége” nem létezik. Ilyen szervezet nincs, ha van valami, ami távol áll a New York-i magyaroktól, az a közösségi szellem. Erre leginkább az a jellemző, hogy ha egy magyar meglát egy másikat a Second Avenue-n, akkor átmegy az utca túlsó oldalára. A “magyar közösség” egyetlen magyar boltot vagy éttermet nem tudott eltartani New Yorkban, mert inkább máshol vásárol, nehogy a másik magyar belőle meggazdagodjon. Kis csoportok léteznek, amelyek egymás ellen marakodnak, és szívből gyűlölik egymást, kivétel az Önképző Kör, de abban sok a Stein nevű egykori tag. A New York-i magyaroknak ezen kívül szinte csak szélsőséges szervezeteik vannak, ahol egy-egy kiskirály éli ki magát. Van olyan is, mint a Hámos László vezette “emberi jogi alapítvány”, amely nem bíbelődik más tagokkal, hanem egyedül Hámos Lászlót jelenti, aki évtizedek óta abból él, hogy a mindenkori kormányzatokat és gazdag magánszemélyeket fej meg a határon túli magyarokra hivatkozva kamu tevékenységgel. A szocialista kormánynak éppen úgy benyalt, mint a Fidesznek, azokat éppen úgy levette, mint ahogyan most a Fidesz önti egyszemélyes alapítványába a közpénzt. Ez a jellemző, nem az, hogy New York-i magyarok jótékony célra akár egyetlen centet is áldoznának.

A “New York-i magyarok” elnevezést ezen kívül még kizárólag azok a szélsőjobboldaliak használják, akik táviratban üdvözölték a Magyar Gárda megalakulását, cikkeket írtak a kuruc.info-ra, Gyurcsány-bábut égettek a Broadway-en Magyarország nagy dicsőségére, és szélsőjobboldali indíttatású hírekkel látják el a Magyar Nemzetet és más szélsőjobboldali orgánumokat. Nem véletlen, hogy a Magyar Nemzet velük keverte össze a “New York-i magyarokat” és elvbarátaikra utalva úgy adtak hírt az adományról, hogy “Hallattak magukról a New York-i magyarok”. Ezzel azt a látszatot keltették, mintha a – helyben is – New York-i hitlerjugendnek nevezett társaság adta volna a pénzt a mentőszolgálatnak. Arról egy szó sem esik, hogy a pénz kizárólag Ronai Pétertől származik, akinek semmi köze nincs az említett “New York-i magyar közösséghez”. Ennek ellenére, mivel az adomány átadásáról felkerültek a fotók a mentőszolgálat honlapjáról, illetve az eseményről a televíziók is tudósítottak, azt a látszatot keltették, mintha Ronai Péternek bármi köze lenne a szélsőjobboldali, nyilas, Magyar Gárdát éltető New York-i magyarokhoz. Pedig ő csak a mentőket akarta támogatni a saját pénzéből.

Az eset minden vonatkozásában hordozza a tipikus magyar vonásokat. A történet akkor lesz kerek, ha végül az adományt ellopják vagy nem arra költik, amire az adományozó szánta, esetleg elkávézzák. Erre is volt már példa, amikor a Magyar Vöröskereszt a lengyel árvízre összegyűlt pénzadományokból egyetlen fillért sem adott át a lengyeleknek, mert katasztrófa esetén az adományokból először mindig a kiürült saját kasszát töltötték fel. Ezért az Amerikai Népszava az alábbi kérdésekkel fordult Győrfi Pál szóvivőhöz:

- Kik voltak az adománygyűjtő akció konkrét szervezői, mert “New Yorkban élő magyar közösség”, mint szervezeti forma nem létezik.
- Mekkora volt az összes adomány nagysága, ebből mennyit adott Ronai Péter ügyvéd? (Tudomásunk szerint az ő 13 ezer dolláros adománya teszi ki az egész adományt, amely az alapítványhoz került.)
- Miért nem került be az adományozásról szóló hírekbe a legnagyobb (vagy egyetlen) adományozó, és helyette miért a nemlétező “New York-i magyarok közössége” került?
- Kivánja-e pontosíttatni az MTI-vel a tévesen megjelent hírt, és abban feltüntetni a konkrét adományozót?
- Mire fordítják az összeget, az alapítvány elszámol-e az adomány felhasználásával az adományozónak?

Ronai Péter ügyvéd az esetről nem kívánt semmit mondani, nem szeretné, ha a jótékony adományozásból valamilyen kellemetlenség származna. Véleménye szerint csupán tévedésről van szó, és nem az számít, hogy kinek a neve szerepel, hanem az, hogy a mentők segíteni tudjanak a bajbajutottaknak.

A nemes gesztus szép, azonban Amerikában az adományokat és az adományozókat megbecsülik, nagyobb adományok esetén intézményeket neveznek el az adományozóról .

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány oklevele

A Magyar Nemzet híre ugyanerről az MTI alapján:

Hallattak magukról a New York-i magyarok

LM
Forrás: MTI

New Yorkban élő magyarok adományából vesz életmentő eszközöket mentőautóiba az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) – közölte a szervezet szóvivője csütörtökön az MTI-vel. Győrfi Pál tájékoztatása szerint a New York-i magyar közösség az elmúlt hónapban egy jótékonysági rendezvényen kétmillió forintot gyűjtött össze, ebből vásárol eszközöket az OMSZ alapítványa. A pénzadományt pénteken adják át a mentőszolgálatnak.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.3/5 (16 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +17 ( 23 szavazatból)
Egy adományozás anatómiája , 4.3 out of 5 based on 16 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(18)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

18 Reader’s Comments

  1. Lásd még a vörösiszap-ömlés áldozatainak javára befizetett öszegek sorsát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (32 szavazatból)
  2. Ez viszont nem Amerika – ez Magyarország: fasizmus és jótékonyság.
    *
    Olvastad ProTestOrr?
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (18 szavazatból)
  3. Lenyúlnak mindent . Semmi sincs biztonságban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +20 (28 szavazatból)
  4. Ezek az idióták egy oklevelet sem tudnak magyarul helyesen megírni? Még pénzért sem?
    Ki volt az az analfabéta barom, aki ezt leírta?
    Ki volt az a másik analfabéta barom, aki ezt elfogadta?
    .
    “Az OMA céljainak elérése érdekében az odaadó munkájáért a köszönet és hála jeléül Dr. Rónai Péter az OMA tiszteletbeli tagjává fogadja.”
    (rövidítés tőlem)
    .
    Akit taggá fogadnak, annak tárgyesetben kell lennie, tehát “Pétert”.
    De a mondat még ettől sem lesz értelmes: “Az OMA céljainak elérése érdekében az odaadó munkájáért … XY-t … tagjává fogadja” — még mindig baromság.
    Csekély díjazás fejében hajlandó vagyok magyar mondattá formálni ezt a förmedvényt.
    Szép kis nemzeti vircsaft, mondhatom, még magyarul se tudnak.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (31 szavazatból)
  5. Ego
    Megírtad, amit akartam. Kösz.
    Kiegészítés:
    A blalbla, “az odaadó munkájáért” megfogalmazás azt jelenti, hogy a pénzbeni adományokat nem kell számszerűsíteni. A többit, az alapítványok bizonyos céljaira juttatott összegek útját mindenki sejtheti.
    Lehet, hogy ez a magyar alapítványok formanyomtatványa. Semmi összeg szerinti átvételi elismervény, semmi számszerűsítés, semmi adatolás. (Még rosszabb.)

    Csoda hogy annyi a himi-humi alapítvány, amikor a legközszolgálatibbak is ennyire lazán kezelik mások bizonyos célra szánt pénzjuttatását?
    .
    Hogy is szól az MTI hír?
    “New Yorkban élő magyarok adományából vesz életmentő eszközöket mentőautóiba az Országos Mentőszolgálat (OMSZ)”
    “Győrfi Pál tájékoztatása szerint a New York-i magyar közösség az elmúlt hónapban egy jótékonysági rendezvényen kétmillió forintot gyűjtött össze, ebből vásárol eszközöket az OMSZ alapítványa.”
    .
    Ha akkora az öröm, felsorolhatták volna az “eszközöket”, mire van leginkább szükség, hányat tudnak beszerezni belőle, pontosan mire költik az összeget. Az életmentés tág terület, s mentőből is több száz száguld az utakon. Igazán megtisztelhették volna az adományozót a tervezett beszerzési listával, hogy tudja, mire költik a pénzét. Amit a kormány hathatós intézkedései helyett külföldi magánszemély szánt a(z élet)Mentőszolgálat Alapítványának.
    (Kinek is fontosabb a nemzet – tagjainak – továbbélése?)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (21 szavazatból)
  6. Ez engem már meg sem lep.Egy végtelenül lezüllött morál,erkölcs, mindenki nevezze, aminek akarja.
    Szégyen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (20 szavazatból)
  7. Szégyen! Dr.Róna Péter egy jószándékú, de nagyon naív ember. Nem ismeri a mai magyar viszonyokat. Szándéka minden elismerést megérdemel. Nyilván a saját pénzét adományozta egy nemes célra. Láttam a TV-ben nyilatkozatát. Érezhető és szemmel látható volt a meghatottsága, könnyekkel küszködő, szavakat kereső beszéde. Valószínű Győrffy Pál szavait nem teljesen értette, amiben a kinti magyarok adományáról beszélt.
    A cikk írójának abban igaza van, hogy kinti honfitársaink nemes célokra nem igazán adakoznak. Tisztelet a kivételnek.
    Lassan már mi is így leszünk itthon, mivel a klf. adomány-gyűjtéseket nem arra fordítják, amire kérik. Nem jut el a rászorulóknak. Ld. Kolontár!
    Akkor megfogadtam, hogy soha, semmiféle gyűjtési akciókban, telefonos “segélyhívásokra” nem reagálok, nem támogatom a telhetetlen rablóbandákat!
    Itt nincs semmiféle garancia, csak a rablás és fosztogatás dívik!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (19 szavazatból)
  8. Sajnálatos, hogy Dr. Róna Péter ennyire nem ismeri a hazai viszonyainkat. Itt normális ember már csak közvetlenül adományoz jótékony célra, mert pl a vörösiszap károsultaknak szánt adományokból szinte semmi sem jutott el a károsultakhoz, főleg nem gyorsan, pedig kétszer ad, aki gyorsan ad. Jobban járt volna, ha az adományát közvetlenül juttatja el a Vöröskereszthez (bár amióta államosították a pénzeiket, én ezt is meggondolnám)
    Bár gondolom közvetlen adományozásnál is csak ezt a kétségbeejtő magyarsággal megfogalmazott oklevelet kapta volna elismerésül. De legalább nem mosták volna össze szélsőjobberekkel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  9. Bocs hogy figyelmeztetlek benneteket. Dr Rónai Péter, és nem Róna Péter!!!!
    Ne keverjük őket össze!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  10. Kis ember vagyok, kicsi adománnyal.
    A fentiek miatt, személyesen, a célszemélynek/szervezetnek adományozok, v. vásárolok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  11. Hát ez megint oda b@sz, ez tényleg szégyen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  12. Az OMSz-az állam tartja el. Szerintem Győrfinek nem volt ott semmi hivatalos keresnivalója, hacsak azt nem vesszük figyelembe, hogy Győrfi egyike az azon kevés csinovnyikoknak, aki még nem járt az USA-ban és azért ennyi neki is kijár. Szerintem ha az adomány összegéből levonjuk az Oláh Ibolyás utazás költségeit (utazás, napidíj szálloda stb) akkor nullszaldós a buli, de Győrfi viszont volt Amerikában. Szerintem látunk még a kanadai, argentínai meg kongói magyarokkal készült fotóit is.
    Tudom,hogy ithon semmire sem nincsen pénz, de nagyon megalázónak tartom, hogy kuncsorogni járunk külföldre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  13. -Egy lakatlan szigeten egy magyar hajótörött hány templomot épít?
    -???
    -Kettőt. Egyikbe imádkozni jár, a másikba meg be nem teszi a lábát, mert haragszik ott valakire.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  14. A cikk minden szava igaz! Bavallom, en is azok koze a magyarok koze tartozom, aki atmegy az utca masik oldalara, ha magyar szo uti meg a fulet. Nem vagyok kivancsi a gyulolkodesre, a masodik mondatban megkezdett zsidozasra, fekazasra es rohadt csingizesre. Nem akarom, hogy kioktassanak, lenezzenek es megmagyarazzak, hogy miert kulonbek es okosabbak mindenkinel. Nem vagyok kivancsi a kivagyisagra. Ez az en hibam?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  15. miracle
    Á, nem is vagy te akkor “igazi magyar” :-))).
    Egyébként az itt kommentelőkről ítélve azért vannak értelmes magyarok is odakint, lehet, hogy néhány rendes beszélgetőtárstól is megfosztod ezzel a technikával. magadat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  16. Jó lenne tudatosítani a kinti magyarokkal, hogy az adomány nem a kinti fasiszta magyaroktól származik – szerintem a kintiek többsége nem fasiszta. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  17. kekec, biztos igazad van, hogy megfosztom magam par barattol, de tul sok volt a rossz tapasztalat. Vannak ertelmes magyarok is itt, szerencsere a barati korom is ilyen. Nagyon nehez egy emberrel ugy beszelgetest kezdeni, hogy eloszor elmonja magarol, hogy nala okosabb nincs, csak azert nem futott be ragyogo karriert, mert a zsidok uralnak mindent, Nemletezo, kurucinforol osszeszedett igazsagat uvolti az arcodba. Szidja amerikat is, sertodott arcal jarkal, mert a Szabadsag szobor nem borult terdre elotte. Az hiszem ez a problema nem csak New Yorkra jellemzo, hasonlokat hallok mas kulfoldi magyar kozossegetrol is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  18. Na azért itt sem kell mindenkit egy kalap alá venni.Régen eltávozott nem él itt fogalma sincs mi történt 22 év alatt.Hányinger ami itt van.A meghatottsága őszinte volt. t.i. akik elmentek innen régen, azok még táplálnak illúziókat és hisznek egy új élhető Magyaroszág megszületésében. Mi már elfelejtjük lassan a szolidaritás ,együttérzés mit is jelent?
    Én köszönöm Dr Róna Péter jó szándékát és megértését a magyarok irányában.Már nem figyelek a körítésre jobban járok én is és nincs idegeskedés.Mindenki úgy védekezik ahogy tud én így próbálok a szenny ellen,hogy ne borítson be.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Szárazföldön is gyilkolt a kacsahajó 2015. május 9. szombat | AN

A “magyar Petrocelli”-nek nevezték Peter Ronait 2014. december 21. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos