Ronai and Ronai
AMERIKAI

Buják Attila: Pökjük meg kérges tenyerünket 2012. október 24. szerda 21:22

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Buják Attila: Pökjük meg kérges tenyerünket

Az utóbbi két év fejleménye, hogy rövid (történelmi léptékkel mérve mindenképpen rövid) pauza után újra megtanultunk kussolni. Oly puhán, problémátlanul csusszantunk vissza a régi jó rendbe, ahogy kecskegida a tekergő boa torkába. A kígyóéba, amely békésen, puffadó hassal hunyorogva emészt, amíg riadtan lapulunk a meleg, puha félhomályban. Akit elintézhettek, elintézték, akit nyugdíjazhattak, nyugdíjazták, a tábláról is letörölték. Amely intézményt bezárhattak, be is zárták, amit feltűnés nélkül felszámolhattak, fel is számolták, amely jogot elragadhattak, elragadták. Kész, vége, fájront: jöhet a cigi-szünet, aztán nézzünk utána, miből élünk. Miként lehet a klientúra javára a maradék javakat átcsoportosítani, kit lehet lekenyerezni, mit lehet lerohanni és államosítani.

A magyar föld például hátravan. És 2014-ben (véletlenül áprilisban!) felállnak majd a homályos összetételű, jogkörű, státuszú „nemzeti földosztó bizottságok”, hogy egy „ezeréves vita végére” tegyenek pontot. (Ez átlag ötven évenként szokott megtörténni.) Ezek a ma még névtelen, arctalan bizottságok hivatottak arról dönteni, ki, milyen feltételek mellett vásárolhat földet (s mennyiért) nyolcszáz hektár erejéig, kinek, mit kell majd eladnia (és mennyiért). A földnek a mai Magyarországon koránt sincs olyan gazdasági és szociális súlya, mint ’45-ben, amikor a hazai népesség 65-70 százaléka a földből (és a földért) élt, pontosabban azon tengődött. A mai magyar mezőgazdaság a nemzeti össztermék jó három százalékát állítja elő, hagyományaihoz képest elképesztően alacsony színvonalon, silány termésátlagok mellett. Annál nagyobb morális, jelképerejű (és irodalmi) jelentősége van. Miniszterelnök Urunk mondotta pár napja, hogy a föld szeretete (lásd: kapzsiság, kiéhezettség, bírvágy) „a magyar ember vérében van.”

Nos, lehet, hogy a szeretet vérében van, de hogy a modern közép- és nagyüzemi agrárgazdaság (a holland, a dán, a német, az amerikai agrárium) nívójához köze nincs, az biztos. A mai gazda Nyugaton magasan kvalifikált hi-technokrata. Sokkal inkább emlékeztet egy bonyolult vertikum irányítójára, gépsorok, termésátlagok, computerek, banki kamatok felett diszponáló értelmiségire, mint a harmincas évek aranyparasztjára vagy Rákosi rettegett „kulákjára”. Olyannyira, hogy húsz év kínlódás után Magyarországon is működik párezer kiművelt „újgazda”. Kezükben összpontosul a csenevész magyar mezőgazdasági termelés negyven százaléka.

Őket készül a földtörvény kinyírni, visszanyesni, megregulázni, lefejezni és „kuláktalanítani”. Jöhet az őstermelés. Kapára-kaszára magyar. Pökjük meg kérges tenyerünket.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.9/5 (18 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +27 ( 29 szavazatból)
Buják Attila: Pökjük meg kérges tenyerünket, 4.9 out of 5 based on 18 ratings

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

13 Reader’s Comments

  1. Az írónak teljesen igaza van.
    .
    Orbán kizárólag a földről beszél és nem a mezőgazdaságról. Igazi paraszti mentalitás – paraszti: a szó legrosszabb értelmében. A valaminek a bírásáról. A megművelés persze másodlagos kérdés: az agrár vertikumról meg szó sem esik. Hacsak nem húsüzemek bezárása kapcsán.
    .
    Majd lesz sok kis parcella, sok kis-tulajdonos (lehetőleg minél több Orbán szavazó). Azután nem lesz szaktudás, technológia, eszközök, anyagok, marketing – csak a parlag föld után szedett EU támogatás. Ha akkor lesz még EU tagság, meg pénz az EU-ból, egyáltalán.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  2. Tegnap kitaláltam valamit. Persze van példa. Vegyük az Erzsébet utalványt, amit ugyebár kizárólag élelmiszerre lehet elkölteni.
    .
    Mivel most a kormány részéről minden intézkedés az EU-s támogatások megkaparintására irányul, van egy tippen az EU-nak.
    .
    Ne vonják meg a magyar “nagygazdáktól” a támogatást! Csak éppen a fenti analógiára teljesítsék ezt olyan “élelmiszer jegyben”, ami kizárólag vetőmagra költhető, és kizárólag az EU tagállamaitól lehet vásárolni belőle (Magyarországot kivéve).
    .
    Kíváncsi lennék, mit szólna Orbán a sokmilliárdos “kajajegyhez”……

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  3. Mondjuk ha a kígyó valamit nem tud, akkor mondjuk pont hunyorogni, de a többi sajnos stimmel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  4. Tisztelt bmk!

    Kezdjük ott, ha az EU ilyen magasról szarja le,hogy hova kerül a pénze, meg mire kúrjuk el (díszkő, szökőkút, 40 centis kilátó, kamu-alagút), akkor meg is érdemlik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  5. Most hol vannak a parasztok traktorokkal, kaszával, kapával?????
    Megérdemlik, mert olyan szűk látókörűek voltak, szépen elhittek mindent ennek a kóklernek. Ne sírjanak, hanem irány a Parlament, ott hangoztasság a sérelmeiket! Ez a dilettáns, rablóbanda csak az erőből ért!
    Álljanak ki a jogaikért és küzdjenek! Ugyan ez vonatkozik a pedagógusokra, orvosokra is. A változásért tenni kell, nem pedig várni arra, hogy majd mások kiharcolják a jogaikat!
    Ha mindenki, akit ellehetetlenítettek, tönkretettek, kivonulna mint pl. a görögök, spanyolok, talán odafigyelnének rájuk. Érdemes tőlük tanulni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  6. Szerintem rosszul látja BA a földbirtoklás tényét. Orvbűn jól látja, h a világ népszaporulata és a növényi energia szükségessége az élelmiszerek trendszerű áremelkedését vetíti előre. Vagyis a most még keveset érő föld idővel nagyon sokat fog érni. Most szinte ingyen leoszthatja az “alattvalóinak” a földeket, ami neki gyakorlatilag ingyenben van. Lekenyerezés+EU támogatások efölözése+kaja+üzemanyag. 4 légy egy csapásra. Erről szól ez az egész földmizéria. A pénzről és a hatalomról.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  7. nagy andrás 2012. október 25. csütörtök 12:49
    Furcsa dolog ám ez. Eddig az EU-nál nem törődtek azzal, hogy a leendő Horthy
    szobor helye és a polgármester úr körüli utak terek milyen diszkővel lettek kirakva.
    Ugyanis RÁNK BIZTÁK MIRE HASZNÁLJUK A FELZÁRKÓZÁSI SEGÉLYT.
    Tehát felzárkózást vártak a gazdasági teljesitmény emelkedését a csökkenés
    helyett.
    HIÁBA BIZONYGATJA VALAKI AKI HONATYÁNAK VÉLI MAGÁT, HOGY
    A NEGATIV IRÁNYÚ FEJLŐDÉS I FEJLŐDÉS! (igen ha az a cél!!!)
    EGYSZER MINDEN KIDERÜL.
    Mivel nem akarunk – EU tag létünkre – saját gyarmatunkká válni, ezért az EU-t
    megkerülve Az IMF-et akarjuk megpumpolni Orbánnak némi zsebpénzre, hiszen
    miből lesz pénz az al-felcsuti paradicsom és még néhány haver stadionjainak
    őrökül hagyására. (hely milyen jó volt amikor vezettünk, látjátok unokák?)
    De minden hiába. Az a kurva EU mindent észrevett. Hiába bolondult meg a főnök
    pávatáncot járva. Nem akarják elhinni, hogy majd akkor, amikor a kakadémiánkon
    elvetett focisták lombba szökkennek, a jó termést eladva dől hozzánk a nemzeti
    menedelem.
    Európát futball és sport nagyhatalommá tesszük a hatalmas gazdasági teljesitménnyel.
    A kormány ezt tudja nyúltani! (vagy tud valaki mást is?)
    .
    Az EU-nak igazán meg kellene érteni, hogy a kormányunk jogászokból áll.
    Ehhez ért. Kitettek mindent ami tőlük tellett, már lassan a budiajtó kilincsét
    is el kellene adniuk. Nem értk! Az EU-nak, vagyis nekünk mint tagjainak semmi sem elég.
    UGYAN MI LESZ VELÜNK,
    HA AZ AJTÓ NYITVA MARAD ÉS MINDENT LÁTNAK KIVŰLRŐL IS?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  8. Nagyon jó írás. Gratulálok.
    Mire való a közmunkás, a börtön lakó? Arra, hogy az új földesurak birtokán kapirgáljon. Akkor csak az EU támogatást kell felmarkolni, még a román, idény vendégmunkások bérét is meg lehet spórolni. Tiszta harmincas évek. Az, hogy azok nem nyertek pályázatot, akik helyben laknak és gépeik is lennének a műveléshez, ahogy Buják Attila írja nincs modern közép és nagyüzemi gazdaság? Kit érdekel, jöhet az “elnyomó” EU pénze, amit véletlenül se a mezőgazdaságba fektetünk, elmegy a haverok zsebébe és marad a puszta népe és képe.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  9. Az Erzsébet utalványról jutott eszembe.

    Tudja-e a tiszelt fórumozó társulat, honnan az Erzsébet név az utalványhoz??

    Hát a kedves mamát hivják igy Orbánéknál!

    Képzeljük el, ha mondjuk a kedves mama pl a Szamantha névre hallgat.

    Mekkora meló lett volna egy Árpád-hazi Szent Szamanthát találni a történelemben, hogy legyen mivel megideologizálni a nevet.

    Az sem titok, hogy az átkosban a fegyveres erők napja 09.29, Mihály napja összefüggött az akkor regnáló hadügyminiszter keresztnevével, igaz nem az eredetivel. Szó nem volt a Pákozdi csatáról, csak nagy nehezen megideologizálták.

    topi MaCKó

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  10. A jobb azért vacakolhat mindig a földdel, mert a baloldal nem igazán szól az agráriumról. Egyelőre ez még az Együtt 2014-ben sem kapott hangsúlyosan szót. Remélem, ha nem jelentkezik önként, akkor keresnek egy agrárszervezetet is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  11. Azt is figyelembe kell venni, hogy sem Dániában, sem Hollandiában, az Egyesült Államokban pedig végképp nincs szükség települési látkép-menedzsmentre, nincs meg a mezőgazdasági termelői térnek és a helyi emberi élettérnek az a mértékű összefonódása, mint nálunk Magyarországon.

    Valóban szükség van a modern, jól működő nagygazdaságokra, de kisebb arányban, mint jelenleg.

    Ahhoz pedig, hogy valóban ki lehessen alakítani egy jól képzett agrár értelmiséget, először az agrár közép- és felsőoktatást kellene végre komolyan venni és támogatni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  12. Bubu64
    Nem jön az EU-s támogatás, mert nehogy má’ gyarmattá legyünk?!
    Ha a saját hülyeségük miatt nem kapják meg a támogatást, mit tesznek?
    Akár a kormány, kipateroltuk a hárombetűst, oszt visszapaterolnánk, azok pedig beintenek.
    Majd a földalapú támogatással is így lesz, ezek nem látnak az orrukig sem: békemenet, de azért lökje az EU a pénzt?
    Ezeknek a 2/3 nagyobb bajt okozott, mint egy sima győzelem – elszálltak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  13. Csakén
    Ja. Tényleg el is felejtettem. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos