Ronai and Ronai
AMERIKAI

Peking szerint Washingtonnak meg kell békélnie Kína erősödésével 2012. október 23. kedd 14:57 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Peking szerint Washingtonnak meg kell békélnie Kína erősödésével
Peking/Washington –Az Egyesült Államoknak meg kell tanulnia békésen együtt élni az erősödő Kínával, a következő elnöknek pedig más hangot kell majd megütnie Kína irányában – vélte a harmadik amerikai elnökjelölti televíziós vitát követő kommentárjában az állami Hszinhua hírügynökség. Peking szerint a hétfőn Kínába érkezett amerikai küldöttség nem illetékes közvetíteni Kína és Japán között a fennálló területi vitában – erre a kínai külügyi szóvivő utalt sajtóértekezletén.
.
A külpolitikai kérdésekre összpontosító vitában ugyan – a várakozással szemben – messze nem kapott központi helyet Kína, s a republikánus elnökjelölt Mitt Romney is a megszokottnál békülékenyebb hangot ütött meg, a Kína valutapolitikára vonatkozó ismert vádak, a szellemi tulajdonjog védelmének hiányosságai azért szóba kerültek.
.
„Tetszik vagy nem, demokrata, vagy republikánus lesz a következő amerikai elnök, vissza kell majd fognia a Kínát támadó kemény hangot, és kezelnie kell országának nem megfelelő hozzáállását Kína megkerülhetetlen növekedésével kapcsolatban” – hangzott a Kína sorozatos ostorozására pekingi kínai válasz.
.
A vitában mindkét fél azt ígérte, hogy Kínát a „szabályok” betartására fogja rászorítani, amire a Hszinhua azt hozta fel, hogy Kína a nemzetközi szabályok betartását szem előtt tartja, de nem tartja kötelességének az amerikai szabályokhoz való igazodást.
.
A szerző Washington szemére vetette, hogy míg egyrészt a kínai gazdaság dinamikus fejlődésének haszonélvezője kíván lenni, másrészt amiatt aggódik, hogy Kína erősödése növekvő befolyást eredményez, különösen az ázsiai és csendes-óceáni térségben, mert ezzel veszélyeztetné az Egyesült Államok „globális dominanciáját”.
.
Peking szerint az Egyesült Államok olyan „sebességkorlátozó fekvő rendőrökkel” igyekszik Kína haladását lassítani, mint a kereskedelmi viták, kínai befektetők távoltartása a maga piacától és Kína hibáztatása belső problémái miatt.
.
A cikkíró emlékeztetett arra is, hogy egy felmérés szerint az amerikaiak 52 százaléka viszonyult negatívan Kínához, amit a politikusok manipulatív tevékenységének a számlájára írt.
.
Washington Kína erősödését továbbra is sokkal inkább tartja fenyegetésnek, mintsem lehetőségnek – állapította meg a Hszinhua, és arra figyelmeztetett, hogy a mai folyamatok felerősödése következtében olyan spirál keletkezhet, amelyből egyik fél sem lesz képes sérülés nélkül kiszállni.
,
Egy amerikai delegáció a Kínai Népi Diplomáciai Társaság (CPIFA) meghívására érkezett, s a korábbi médiajelentésekkel szemben nem tölt be „úgynevezett közvetítő szerepet” – hangoztatta Hung Lej külügyi szóvivő.  Mint mondta, az 1949 óta fennálló kínai szervezet a civil diplomácia területén működik, s a meghívók és vendégeik között ezúttal is a kínai-amerikai kapcsolatok, valamint más, „a két fél érdeklődésére számot tartó” kérdések lesznek terítéken.
.
A kínai-japán vitára utalva Hung megjegyezte, hogy az egészséges és stabil kapcsolatok mindkét ország népének érdekét szolgálnák, ezekhez azonban „sürgető, hogy Japán elismerje és kijavítsa helytelen cselekedeteit, nézzen szembe a tényekkel és térjen vissza a Tiaojü-szigetek körüli vita megoldásának párbeszéddel és tárgyalásokkal történő megoldásának útjára”.
.
A külügyi szóvivő hétfőn korábban megerősítette a pekingi álláspontot, miszerint „a szigetcsoport Kínához tartozik, ősidők óta területének részét képezi és felette vitathatatlan szuverenitással rendelkezik”.
.
Kína és Japán között az elmúlt hónapokban komoly feszültséget okozott, hogy Tokió „állami kezelésbe vonta” a Kelet-kínai-tengeren található, lakatlan Tiaojü-szigetek (japánul Szenkaku-szigetek) többségét. A lépés a kínai vezetésből heves diplomáciai tiltakozást, míg a lakosságból – helyenként erőszakba torkolló – kiterjedt tüntetéshullámot váltott ki.
.
Korábban amerikai forrásokból került nyilvánosságra, miszerint Richard L. Armitage volt amerikai külügyminiszter-helyettes más volt nemzetbiztonsági tisztviselőkkel Japánba és Kínába készül, hogy a feszültég enyhítésére törekedve közvetítsen a két ország között.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 2 szavazatból)
Peking szerint Washingtonnak meg kell békélnie Kína erősödésével, 3.0 out of 5 based on 2 ratings

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Deviszont meg valahogy a Szigetvilág nem kér Kínából.
    Ezért is fordultak az USA.-hoz !
    ( Ennek kapcsán történnek olyan hihetetlen dolgok , mint pl. a Vietnami Amerikaki Közös Tengeri Hadgyakorlatok ismétlődő sorozata ! )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  2. Egyébkéntmeg háborút fognak generálni pár éven belül. Mármint a kínaiak .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (7 szavazatból)
  3. Addig tomte a nyugat Kinat amig az kezd felfujodni. A statisztkikak szerint minden OK de csak el kell menni a kinai videkre, es rogton lathato hogy a kozepkori feudalizmus nem mult el. Mindez meg van hintve kommunista besugo rendszerrel szoval egy nagy sz@r az egesz. Persze az elit remekul el, nagy a pofajuk, es hat a kelet azsiai fajta amugy is felsobbrendunek kepzeli magat. Ki kell vonni a technologiat Kinabol, nem kell veluk dolgoztatni aztan meglatjukhogy mire megy a “megerosodott” Kina.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  4. aki minuszolta a kommenteket az nem is tudom. áááááá
    100% ig jól beszél CommonSense és Geyza is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  5. Nehéz lenyelniük az amerikaiaknak, hogy egy-két évtized multán másodrangú világhatalommá sűlyednek, de hozzá kell szokniuk a gondolathoz. A következő évtized végére a Kelet lesz az emberiség fejlődésének motorja. Ez egyszerűen a fejlettebb keleti gondolkodásmód Következménye. Sok okos ember már nem az USA-ba utazik, ha gondolkodást, mentális fejlődést szeretne tanulni, hanem Indiába, Nepálba, Tibetbe és Kínába. Be kell látnunk, hogy ezen a téren felülmúlják a mi elavult, zsidó- kersztény gondlati rendszerünket. Gyógyítani- gyógyulni, idegrendszerünket, enrgetikai rendszerünket alakítani gyógynövényekkel, meditációval és mantrázással sokkal hatékonyabb, és természetesebb mint gyógyszerekkel mérgezni magunkat. Mi a világon mindent magunkhoz akarunk alakítani, a keleti ember részévé válik a természetnek, és ez sokkal hatékonyabb a mi csodatételeinknél. Ezért válik a világ zezető erejévé a Kelet.. Nem fegyverekkel, hanem magasabbrendű tudásával.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (8 szavazatból)
  6. Nyul György:
    Kínáról az embernek nem elsősorban ez jut esszébe. Inkább a túlnépesedés, korrupció, környezetszennyezés, 800 millió vidéki koldus, elnyomás, cenzúra és veszett ütemű fegyverkezés.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  7. Nyul ur, te vagy nem eltel vagy nem jartal soha Keleten. Ugy altalaban a keleti ember csak egyvalamit nem tisztel: az emberi eletet. Tedd ezt bele a kovetkezteteseidbe. Mas; Kina miatt lehet hogy haboru lesz. nem azert mert olyan erosek hanem mert olyan vadbarmok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos