Ronai and Ronai
AMERIKAI

Elhunyt Arlen Specter 2012. október 15. hétfő 1:10 | AN Forrás: Reuters

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Elhunyt Arlen Specter
Harrisburg, Pennsylvania – Arlen Specter volt szenátor, a szókimondó pennsylvaniai centrista, aki harminc évig politizált a Republikánus Párt színeiben, majd átállt a demokratákhoz.
.
Specter, aki tavaly augusztusban tette nyilvánossá, hogy a rákkal folytat élethalálharcot, philadelphiai otthonában halt meg a non-Hodgkin kór okozta komplikációkba. Specter az évek során agydaganaton és bypass-műtéten is átesett.
.
Politikai pályáját a hatvanas években, agresszív philadelphiai ügyészként kezdte. A Kennedy-gyilkosságot vizsgáló Warren-bizottság tagjaként hozzájárult az „egy golyó, két ember” elmélet felállításához – vagyis ahhoz a hipotézishez, hogy egyazon, Lee Harvey Oswald által kilőtt golyó találta el Kennedy elnököt és a vele lévő texasi kormányzót, John Connallyt. Ez az elképzelés tette tulajdonképpen lehetővé, hogy sok évig fenntartsák: Oswald egyedül cselekedett, és nem volt másik tettes, aki lőtt volna. A hipotézis sebezhetőségéről rengeteg vita folyt, köré épült Oliver Stone 1991-es JFK című filmje is.
.
A politikailag mérsékeltnek tartott Specter a Ronald Reagan nevével fémjelzett földcsuszamlással, 1980-ban került be a szövetségi szenátusba. Nevéhez fűződik a clintonista egészségügyi reformtervezet megbuktatása és az Öböl-háború szindrómát kiváltó okok vizsgálata. Az Irán-kontra ügy után szorgalmazta a CIA fölé helyezett felügyelői posztok létrehozatalát.
.
2009-ben döbbentette meg a Republikánus Pártot azzal, hogy bejelentette: átigazol a másik oldalra, mert egyre inkább összeütközésbe kerül a republikánus filozófiával. Ez konkrétumokban is megmutatkozott: egyike volt annak a három republikánusnak, akik a Kongresszusban megszavazták Barack Obama gazdaságélénkítő csomagját – és az egyetlen a háromból, aki ennek ellenére talpon maradt a 2010-es választáson.
.
Specter volt Pennsylvania leghosszabb ideje hivatalban volt szenátora, amikor a 2010-es előválasztáson a demokraták – jóllehet Barack Obama elnök és más demokrata vezetők is mellette tették le a garast – Joe Sestak képviselőt, a haditengerészet nyugalmazott admirálisát részesítették előnyben vele szemben.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Elhunyt Arlen Specter, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Csődbe mehet Pennsylvania fővárosa 2011. július 22. péntek | AN

Hét gyermek meghalt, míg anyjuk tehenet fejt 2011. március 9. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos