Ronai and Ronai
AMERIKAI

Geréb bírálta az otthonszülési rendeletet 2012. September 25. Tuesday 0:10 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Geréb bírálta az otthonszülési rendeletet
Budapest – Geréb Ágnes szerint életszerűtlen az otthon szülésről szóló jogszabály, „csak olyanok találhatták ki, akik még nem láttak ilyet”. Az egyes ügyei miatt államfői kegyelemre váró, más otthon szüléses esetei miatt házi őrizetben lévő szülész-nőgyógyász, aki hétfőn videoüzenetben kapcsolódott be a Mitől szül a magyar nő? címmel rendezett, bábák, szülészek és döntéshozók szülésről szóló vitájába.
.
Geréb Ágnest február 10-én négy otthon szüléses ügy miatt egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt másodfokon, jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. Ezenfelül tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától. Geréb Ágnes kegyelmet kért az államfőtől, beadványa szeptember 12-én érkezett meg Áder János államfőhöz. További ügyei miatt vádemelést javasolt a rendőrség, és az ügyészség be is nyújtotta vádiratát foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és kuruzslás vétsége miatt. A szülész-nőgyógyász ezen ügyek miatt jelenleg is házi őrizetben van.
.
Geréb Ágnes a rendeletben legfőképpen azt kifogásolta, hogy az otthon szülést fizetőssé tették, s ezáltal bekövetkezik az, amit régóta valótlanul terjesztenek az otthon szülésről, hogy csak az szülhet ily módon, aki hajlandó és képes kifizetni „a szülés árát”.
.
Geréb videoüzenetében azt mondta: arról, hogy a rendelet nem lett jó, nem a rendelet alkotói, hanem a tanácsadók tehetnek, akik figyelmen kívül hagyták azokat a nemzetközi statisztikákat, amelyek szerint az otthon szülés nem kevésbé biztonságos, mint a kórházi szülés. A szülész-nőgyógyász úgy véli, a rendeletet átitatja az a törekvés, hogy a bábáktól és az otthon szüléstől „megvédjék” az embereket. Geréb Ágnes szerint a rendelet azt sugallja, hogy az anyák nem tudják, mi a jó gyermeküknek, nem kompetensek a témában, csak az orvosok, a szülész-nőgyógyászok azok.
.
Nagy-Britanniában az elmúlt évtizedben 22 százalékkal nőtt a születések száma. Lesley Page bábaprofesszor, a Brit Királyi Bábakollégium elnöke a budapesti vitában kiemelte: a nők akkor vállalnak egynél több gyermeket, ha első terhességük, terhesgondozásuk ideje alatt megfelelően bántak velük, pozitív élményeik vannak. Felméréseik igazolták: a nők számára kiemelten fontos, hogy bevonják őket a terhesgondozás és a szülés során felmerülő döntésekbe, továbbá hogy jó kapcsolatuk legyen a szakemberekkel, a bábákkal – tette hozzá Lesley Page.
.
Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi államtitkárságának főosztályvezetője arról beszélt, hogy a terhesgondozásról szóló jogszabályban komolyabb szerepet szánnának a bábáknak.
.
Görbicz Adria bába felhívta a figyelmet, hogy – anyagi okok miatt – az országban jelenleg összesen három bábának van működési engedélye, így neki sincs.
.
Csákány György, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház osztályvezető főorvosa arra is kitért, hogy a szülésznők, a bábák és a védőnők önálló terhesgondozását nagyban akadályozza az, hogy nagy ellenállásba ütköznek a szakma részéről. Csákány megválaszolta azt is, hogy tapasztalatai szerint „miért nem szülnek a magyar nők”. Mint kifejtette: millió kifogást hall, zömében olyanoktól, akik első gyermeküket várják – így a korábbi szülésnél átélt traumatikus élmény ki van zárva –, a főorvos szerint a probléma az, hogy jelenleg a magyar társadalomban nincs kellő presztízse a szülésnek és az anyáknak.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Geréb bírálta az otthonszülési rendeletet, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék: ,

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

8 Reader’s Comments

  1. Magamra vállalom a népszerűtlen szerepet.
    A Gerébet most már ki kellene hagyni az otthonszülés dolgaiból. Ő vállalja a felelősségét tetteinek.Jelenleg van két bábai csapat akik otthonszüléseket végezhetnek, mert teljesítették az a feltételrendszert ami közel sem olyan szigorú, mint az intézményi protokoll.Eddig a sok ezer szülésből 2 azaz kettő gyermek született otthon, hivatalosan.
    A világ sok pontján vannak eltiltott és börtönben ülő bábák, és orvosok. Mindenki a maga halottai vagy tragédiái miatt.
    Ami pedig a költségeket illeti: a nagy otthonszülesztők menjenek,és a szegény területeken nyugodtan végezzenek ingyen otthonszüléseket. Jelenleg az intézményi és az otthonszülés pontosan ugyan azon a tarifán mozog.(értékvita nem szükséges)

    A nők azért nem szülnek mo-on, mert nincsenek biztonságban.(nem orvosilag) Ha valaki terhes lesz azt be kell jelenteni a főnökének= azonnali kirúgás.Megszűnt a “védettség” állapota, tehát a gyes alatt bármikor azonnal kirúgható. Nincsenek bölcsődék, óvodák. Nincs a szülőknek munkája.Nincs pénze.Nincsenek belátható időn belül megvalósítható életképes családi biztonság képük. Ez a lényeg, nem az, hogy ca évi 80 ezer nőből kb 200 otthon akar szülni … isten segítségére bízva magát.Ha meg az ésszel élők felhívják a figyelmet arra, hogy nem csak az anya “kényelme és komfortja” számít akkor minden szabály semmibe veendő,és áthágható. Hát nem…
    Egyébiránt szüljön mindenki ahol akar, csak a múlt századi hagyományokat, és isten segedelmét hagyjuk magunk mögött.Bár sajnálatosan a mostani kormány ezeket a múlt századi avittos dolgokat éleszti teljes erejével.(a nőnek az a dolga, hogy szüljön ’százat, aztán majd akkor nem veri meg a férje… és az aki szól, hogy nem vagyok sem tehén, sem tojós tyúk azt simán lehülyézi egy rozzant nyugdíjas férfi. pfff… ) na az ilyenekkel lehet elfordítani a mostani lányokat és fiatalokat a szüléstől. Már gyönyörűen látszik is tendencia. Ezen egy szentté avatott Geréb sem fog változtatni.
    Szakmai kérdéseket meg hagyjuk a szakmára.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  2. Oak
    2012. szeptember 25. kedd
    08:49
    Eredetileg nem volt szándékom megkommentelni a cikket. Most a hozzászólása viszont igen. Ésszerűnek, és logikusnak tűnne az érvelése, ha csak szakmai szempontok játszanának szerepet. De sajnos itt elsősorban anyagi, és csak anyagi kérdések játszanak szerepet a Geréb ügyben. Elsőre nem jött ki ennyire élesen, ezen törvénnyel viszont igen.
    Százalékosan valamivel kevesebben halnak meg a kórházakban, de azért ez nem akkora különbség, hogy érvként szolgáljon. Inkább ott lesz problémásabb az eset, ahol a kórházi életben tartás ellenére is csak súlyosan fogyatékos embert lehet “alkotni”. Ők az otthon szülési esetekben meghalnak.
    Viszont a szülésnek a kórházakban is megvan a csúszópénz tarifája. Sőt, inkább etikátlanul meg is indítanak szüléseket, hogy a pénz pontosan oda pottyanjon az ő zsebükbe. Az otthon szülés esetében ezen pénzek elúsztak volna.
    Alapból egyet értettem volna a Geréb üggyel, de most megváltozott a véleményem. A Geréb ügy a mostani állás szerint piszkos manipuláció. A szülészek klikkje kibulizta, hogy a bába börtönbe, és a zseton így is, úgy is nekik essen le.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  3. Tisztelt 120992:
    A dolog anyagi vonatkozásának taglalása-lényeges ugyan- de nem releváns része a dolognak.
    Elég köztudott, hogy az intézményi szüléseknél csak akkor fizet az ember, ha fogad magának orvost.(A plusz pénzzel honorálja a plusz “szolgáltatást” és figyelmet, vagy alaposságot. Azonban a szülészek manapság már a leges legnagyobb százalékban saját praxist visznek-innen származik a téves következtetés, hogy azért is ők akarják kicsavarni a jattot a szülő nőkből.Pedig ez önálló döntés.Lehet menni olyan módon is, amit a TB finanszíroz.) Nagyon sok szülésért nem kap sem a szülésznő, sem az orvos, de műtéti eljárás esetén az anesztes, meg a nővérek sem semmit. A mainstream “hálapénz” dolgában nyilatkoznak úgy az internettel rendelkezők,(saját vagy hallott tapasztalatból) hogy kb egy emberke születése milyen összeget képvisel a család büdzséjéből.
    Gerébék mindig is kértek pénzt.A szülésfelkészítőért és szülés esetén az alapítványuk számlájára. Most ez az kb. összeg egy és ugyan az.(Bár pont a Geréb csapat nem kapott engedélyt otthonszülésre,mert nem tudják teljesíteni a minimális elvárást.Ehelyett egy Mo-ra (Kanadából)visszatelepült fizikus lett képes elsőként, aki kint szerezte a bábai, szülészi diplomáit,és itthon honosíttatta. Úgy látszik, ő tudja, hogyan mennek ezek a dolgok a világ más részein. Anyagilag, biztosítóval, eü szempontok szerint. Nem jelentett problémát)

    Tévedés ne essék: ingyen nincs semmi. Teljes mértékben normális, hogy a szülő nő megfizeti a saját orvosát is, meg az otthonszülő a bábáját,vagy orvosát vagy bármit. A nagy kérdés azon van, hogy az intézményekbe koncentrált orvosi szolgáltatások -ingyen és bérmentve pár hobbyszülő kedvéért kihelyezhetőek-e egy budai nappaliba,vagy Szegedre egy református plébános feleségéhez.
    Én jelenleg úgy gondolom, hogy nem. Ahogyan az extrém sportok képviselői is megtalálják a módját igényeik kiszolgálásához, úgy a kis számú otthonszülő gondo(l)(s)kodjon önmagáról.(Természetesen ettől függetlenül ha mégis bekerül egy intézménybe, akkor ugyan olyan szolgáltatásra jogosult, mint aki eleve oda megy.A gyermekről ugye nem beszélünk, mert neki most is -mindenütt!- jár az ingyen ellátás.)

    Mivel a szülővé váló családok egyre kevesebb esetben tudják, vagy akarják a plusz szolgáltatásokat igénybe venni és megfizetni -teljesen objektív okokból, így nem az anyagi vonatkozást látom a szülések elmaradási okaként.Aki pedig az intézményben “vesz” magának orvost,szülésznőt,nővért az most már megteheti akár otthon is. Nincs ezzel semmi baj.(Mondjuk csak annyi, hogy az intézményi szülés árát nem tudom leírni az eü pénztáramból, hiába ad(na) az orvos számlát.Ezt az otthon szülők (úgy tudom) megtehetik.)

    Nem hinném, hogy az utolsó bekezdésben felhozott “erkölcsi” érvek bármikor mentesíthetnének egy olyan szülész aki egy XXI. századi szülés segítő vegyületet úgy ad be egy anyának hogy nem tudja mi a következménye, és nem tudja hogyan kell azt alkalmazni. Mert lemaradt a tudása a XX.század eleji tanyavilágon jellemző bábai fogásainál, és amennyiben nála hal meg egy emberke az az isten akarata, ha meg intézményi körülmények között az a mészárosok műve.No itt sem kell kettős mércét alkalmazni. Amit tett -többszörösen – annak az az ára, hogy örökre távolítsák el, ahogyan teszik ezt orvosakkal is. Amennyiben egy eltiltott orvos megint halált okoz akkor menjen börtönbe.De ezt Gerében kívül nem merték még megtenni az eltiltottak… pedig sokan vannak ilyenek. Mert az ember hibázhat, okozhat tragédiát, de akkor vállalja is következményeket, még ha az börtönnel is jár.Az eltiltás úgysem használ, azt már alkalmazták , de ő felülbírált mindenkit és az elavult tudása miatt még meghalt két gyerek.
    Csinálják a fiatal bábák csapatai… ha lesz még olyan fiatal szülő nő aki Mo-on marad(hisz a fiatalok 40% épp indulóban van a világba) azok részesüljenek a legjobb tudásban, és ha úgy akarják vegyenek maguknak otthonra bábát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  4. Hülye.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  5. Ha valaki alulinformált, legalább ne híresztelje nagy hangon. Akad aki hihet neki :S

    Aki meg elhiszi, hogy egy szülés vége nem lehet halál az nézzen inkább Echo TV-t!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. Nem világos, hogy Na Ki kire értette, hogy hülye.
    Bazo szövege sem világos. Kire érti, hogy alulinformált?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  7. Geréb Ágnes védelmében:
    Nem értek az itt felmerülő szakkérdésekhez. De azt látom, hogy Geréb Ágnes elkötelezettsége nélkül nem került volna a figyelem központjába a kérdés.
    Világos, hogy tízezer évekig orvos nélkül szültek a nők, lehetőleg tapasztalt anyák gondozása alatt. Nagy volt a halandóság, de annak más okai is voltak. A mai technikával nyugodtan lehet otthon szülni, ha nincsenek komplikációk, és nem olyan szegény az otthon, hogy higiéniás problémákra kelljen számítani. A fő probléma a környezet és a pszichés viszonyok.
    Alapesetben nyugodtabb, támogatóbb az otthoni környezet, mint a kórházi (természetesen vannak kivételek). Az az igazi gond, ha otthon sincs támogató, nyugodt környezet.
    Még egy érv: Semmelweiss korában is sok terhes nő (és gyermeke) életben maradt volna, ha otthon, orvostól távol szül. Ez a probléma azóta megoldódott, de most is vannak olyan veszélyek, amik főleg kórházban leselkednek a betegre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. Aki a hazai viszonyokra jobban kíváncsi annak ajánlom figyelmébe a YouTube-on a “Hoztam e világra” sorozatot, roppant tanulságos. Vagy a most világpremieres “Freedom for Birth” filmet.
    Nekünk 5 gyerekünk van és apaként is volna mit mesélnem a kórházi viszonyokról, hogy az anyáknak, a családnak SEMMI joga nincs, teljes a kiszolgáltatottság. Egy normálisan lezajló szülés után egy teljesen egészséges babát nem, hogy nem tehet a mellkasára az anya, hanem nem is láthatná ha nem kezdek balhézni és panaszkönyvet kérni, mert nincs rá ideje a csecsemős nővérnek…….

    Nem húzom fel magam újra, inkább nézzétek az “élmény”beszámolókat a YouTube-on!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A világsajtó Geréb Ágnes peréről 2011. March 26. Saturday | AN/AP

Geréb Ágnes 2 év fogházat kapott 2011. March 24. Thursday | FH

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos