Ronai and Ronai
AMERIKAI

O.J. per: bizonyítékot hamisítottak? 2012. szeptember 8. szombat 23:17 | AN Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
O.J. per: bizonyítékot hamisítottak?
New York – Tizenhét éve zajlott O. J. Simpson egykori amerikaifutball-sztár gyilkossági pere. Mint emlékezetes, azzal vádolták, hogy féltékenységből megölte volt feleségét, Nicole Brown Simpsont és annak szeretőjét, Ronald Goldmant. Simpsont felmentették, szabad emberként távozhatott a tárgyalás végén, nem kis részben annak köszönhetően, hogy láthatóan bebizonyosodott: túl kicsi a lapátkezére a kesztyű, amiben a bűntettet elkövették.
.
Csalás történt a per során, állítja Christopher Darden volt Los Angeles-i helyettes kerületi ügyész, aki nem kevesebbel vádolta most meg Simpson ügyvédjét, Johnnie Cochrant, hogy manipulálta a híres kesztyűt.
.
Cochrain már nem él, sokan emlékeznek azonban, mit mondott az esküdtszéknek akkor, amikor Simpson hiába próbálta felhúzni az ominózus ruhadarabot: „Ha nem jó rá, akkor fel kell őt menteniük.”
.
Darden most az állítja, nem véletlen, hogy a kesztyű „nem volt jó”, ugyanis ezt a bizonyítékot meghamisították: az ujjak varrását feltépték és szűkebbre varrták, így O. J. valóban nyugodtan erőlködhetett, biztos lehetett abban, hogy a kesztyűt nem fogja tudni felvenni.
.
.
Darden a New York-i Pace jogi egyetemen, a tárgyalásról tartott szakmai megbeszélésen fogalmazta meg az igen súlyos vádat, amit egy nappal később egy interjúban is megismételt, és azt mondta, ő már a felpróbálás alatt is észlelte, hogy a kesztyű más, mint amilyen korábban volt. A törvényszolgától tudta meg, hogy a védelem ebédidő alatt kikérte a bizonyítékot.
,
Nagy kérdés természetesen, hogy ha így volt, vajon mi gátolta meg Dardent az elmúlt tizenhét évben abban, hogy felfedezésével előálljon. Ő maga azt állítja, korábbi tévéinterjúkban is mondott ilyesmit, részletekre azonban nem tudott visszaemlékezni.
.
Alan Dershowitz, a Harvard jogászprofesszora, aki annak idején tagja volt az O. J.-t védő csapatnak, kitalációnak nevezte azt, hogy a védelemnek módja lett volna a kesztyűujjakat beszűkíteni, miután hozzá sem juthat a védelem a bizonyítékokhoz, ha csak nem rendkívül ellenőrzött módon. Dardenről azt állította: miután a huszadik század legnagyobb jogi vereségét szenvedte el, most megpróbál emiatt egy halott embert – Cochrant – befeketíteni. O. J. volt védője 2005-ben, 67 évesen hunyt el agyrákban.
.
O. J. Simpson ellen felmentése után polgári pert is indítottak az áldozatok rokonai, amit elvesztett, és 33,5 millió dolláros nem vagyoni kártérítést kellett fizetnie. A sztár, aki több hollywoodi filmben is játszott, később mégis rács mögé került. Jelenleg 33 éves fegyházbüntetését tölti, amit 2007-ben fegyveres rablás miatt szabtak ki rá.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
O.J. per: bizonyítékot hamisítottak?, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Ezt a piszkos disznót villamosszékbe kellett volna küldeni! Akkor már!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  2. Ember ember felett?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  3. Én már akkor itt éltem. Csak pár afrikai-amerikai hitte hogy ártatlan. Ő volt, és mivel híres volt és sok pénze volt, ártatlannak mondták. Az amerikai igazságszolgáltatás nagy kudarca volt ez a tárgyalás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos