Ronai and Ronai
AMERIKAI

Szabadlábon a vandál „békeharcosok” 2012. augusztus 5. vasárnap 14:24 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Szabadlábon a vandál „békeharcosok”
Knoxville, Tennessee – Ketten szabadlábon védekezhetnek, egy férfi pedig előzetesben marad a három békeaktivista közül, akik a nukleáris fegyverek ellen tiltakozva, a védőkerítéseken áthatolva eljutottak az amerikai kormány egyetlen olyan létesítményének a faláig, amelyben fegyvergyártásra alkalmas uránt tárolnak, kezelnek és dolgoznak fel.
.
Az illetékes bíró pénteken a Tennesse állambeli Knoxville-ben döntött úgy, hogy egy 82 éves apácának és egy 63 éves férfinak nem a börtönben kell megvárnia az ügy tárgyalását, de a harmadik társuk, egy 52 éves férfi rács mögött marad. A három aktivista a nukleáris fegyverek alapanyagául szolgáló dúsított uránt tároló Oak Ridge-i létesítményt közelítette meg. Az objektumot szerdán ideiglenesen bezárták.
.
A tároló őrzéséért az amerikai energiaügyi minisztériummal kötött szerződés alapján a WSI Oak Ridge elnevezésű magánvállalat felel. Ennek tulajdonosa az a G4S nemzetközi biztonsági cég, amely a londoni olimpiai játékok biztonságával kapcsolatos vita középpontjába került. A hiányosságok miatt a brit kormány arra kényszerült, hogy katonákkal erősítse meg a legérzékenyebb létesítmények őrizetét.
.
Az aktivisták – a 82 éves Megan Rice, a 63 éves Michael Walli és az 52 éves Greg Boertje-Obed – akciójukat még múlt pénteken hajtották végre. Több kerítésen hatoltak át és jelszavakat festettek fel, valamint emberi vérnek mondott folyadékot öntöttek az uránt tároló épület falára.
.
A tárolót a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után építették, egy olyan kiterjedt komplexum területén, amely a második világháború idején az Y-12-es katonai kódnevet kapta. Noha a modern biztonsági eszközökkel felszerelt létesítménynek a kerítéseknél elhelyezett szenzorai riasztottak, az aktivisták egy békemozgalom közleménye szerint négy kerítésen hatoltak át és több mint két órán át haladtak, amíg elérték a raktárépületet. Az amerikai országos nukleáris biztonsági hatóság (NNSA) azt közölte, hogy három kerítésen jutottak túl.
.
Az Oak Ridge-i Környezetvédelmi Békeszövetség elnevezésű szervezet azt közölte, hogy a csoport célja nem az objektum sebezhetőségének a demonstrálása volt, hanem az, hogy az általuk “háborús bűnnek” minősített nukleárisfegyver-gyártás ellen tiltakozzanak.
.
A létesítmény legalább a jövő hétig zárva marad, ez alatt a biztonsági személyzet pótlólagos kiképzést kap. A vandalizmussal és birtokháborítás bűntettével vádolt aktivisták pere október kilencedikén kezdődik.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 2 szavazatból)
Szabadlábon a vandál „békeharcosok”, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

19 Reader’s Comments

  1. Pótlólagos képzést? Hogy ne aludjanak szolgálatban? Még jó, hogy nem terroristák voltak, akik robbantani jöttek. Ezzel a biztonsági szolgálattal rögtön szerződést kéne bontani és az őrséget a hadseregre bízni. Ha pedig mégsem, akkor az alkalmazottakat váltásokban ki kéne vinni pár hónapra Afganisztánba, továbbképzésre őrszolgálatból. Ott biztosan megtanulnának odafigyelni mindenre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  2. Azért kíváncsi lennék, hogy Iránban is megtennék ugyanezt az aktivisták. Mert ok, az USA volt (eddig) az egyetlen ország, amely gyakorlatban is bevette a nukleáris fegyverzetét, de az iszlámfasiszta rezsimet se kell félteni, legalább is ha komolyan gondolja Izrael elpusztítását, és nemcsak népe hülyítésére, saját bűneinek elterelésére használja fel a propagandát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  3. Ez nem azzal függ össze, hogy ki vetett be atomfegyvert és ki nem. Több mint két órával az első riasztás után kapták el őket, mert leálltak jelszavakat festegetni. Mi lett volna, ha felfegyverzett terroristák törnek be? Azok meddig jutottak volna?
    Iránban talán komolyabban veszik az ilyen létesítmények őrzését, ott valószínűleg ilyen azért nem fordulhatna elő, mert a riasztás után az illetőt hamar lekapnák a tíz körméről, ha éppen nem lőnék agyon. A rendszerváltás után derült ki (bár néhányan előtte is tudták), hogy nálunk is tároltak atomtölteteket. Az ezek őrzésére speciálisan kiképzett őrségnek figyelmeztetés nélküli tűzparancsa volt bárkire, aki a raktár elkerített területén belülre illetéktelenül behatolt. Gondolom Ivánéknál ez most sem lehet másképp.
    Szerencséje a világnak, hogy a terroristák pár ember felrobbantását tekintik a legnagyobb dicsőségnek. Ha kicsit túllátnának a szemhéjukon akkor észrevennék, hogy kevésbé őrzött, hétköznapinak gondolt objektumok támadásával –ami közvetlenül talán még áldozatokkal sem járna- óriási és nehezen helyrehozható károkat tudnának okozni, rettenetes veszteséggel a megtámadott ország népének és gazdaságának. Egyenlőre „örüljünk” annak, hogy az öngyilkos robbantók és irányítóik néhány ember látványos meggyilkolását nagyobb dicsőségnek tekintik, mint pl. egy koncentrált (nem is öngyilkos) támadást mondjuk egy nagyváros energia-rendszere ellen. Hiszen pl. egy egyszerű csőtörés is mekkora fennakadásokkal jár, hány ember dolgozik rajta, míg elhárítják. Ez az eset nem csak az ott dolgozókat kéne hogy elgondolkoztassa, mert a mindent felülíró szent költséghatékonyság okán az ilyen cégek és objektumok védelmét egyre inkább becsapható elektronikákra, vagy állástalanokat foglalkoztató őrző-védő cégekre bízzák. Mi pl. odáig jutottunk, hogy már a laktanyákat is civil biztonsági szolgálatok őrzik. (igaz, azóta be lettek sorozva tartalékosnak) Amikor én voltam katona, ez még elképzelhetetlen lett volna.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  4. T. Animebj!
    Iránt és az atomfegyvereket pedig csak óvatosan hozza szóba, mert mindjárt nyakába kapja Eldrad kollégát, aki villámgyorsan kioktatja, hogy bármit mond, az nem úgy van, és különben is a zusákok. :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  5. Hátmár nyolcvanéves apácák is képesek ledönteni az USA atomütőerejét ?
    Hát hová jutunk így kérem ?
    ( Jövő héten támadhatnak az ötévesek , a rakétasilók ellen. Kezükben élesre töltött pohár tejjel.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Komolyra fordítva :
    Az idióta ” tisztaszeműek ” le kívánják fejezni saját hazájukat , idiótikus ” ál-békevágyuktól ” hajtva.
    Arra nem gondolnak hogy bármely fejlett ország egyszerűen tehetetlen lenne pár milliárd vérbeborult szemű toprongyossal szemben , akik semmivel nemtörődve rohamoznának gofaik között a borotvaélesre fent jatagánnal.
    ( Ma az atomfegyvereket számolnák fel , holnap az anyahajókat és harcigépeket , holnapután meg a lőfegyvereket….a jóisten mentse meg társadalmunkat az ilyen rohadt agyamentektől !!! )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. A fegyverek SAJNOS ÁLLANDÓAN FEJLŐDNEK.
    Nyilván a kiváncsiság is, hogy mi van a másik félnél.
    .
    Nyilván kiváncsi/ütődött emberek is lehetnek mindenütt.
    Őrizni kell és lehet mindig mindenütt, de nem biztos, hogy
    mindenki tudja mivel játszik.
    A fentiek miatt igen hatásos a valódi objektumok szigorú
    örzése és védelme. A védelemnek igen hatásos eszköze
    az álobjektumok létesitése, melyek hasonló célt szolgálnak.
    mint a horgászoknál a beetetés és a klf csalik. Nyilván az
    N+1 jól láható kerités, stb is ilyent szolgál, hiszen ilyen
    objetumoknál jöl lehet tanulmányozni, ki mire kiváncsi.
    .
    Ki tudja, hogy a valóságban mi van egy ilyen infó mögött?
    Nem hiszem, hogy az amerikai hadsereg ilyen felelőtlenűl
    kezeli e létesitményeket, mint ahogy egyesek elképzelik!
    Nagyobb tapsztalat áll mögöttük, mint az itt véleményezőknek.
    Véletleneket mégsem lehet kizárni, de ezt nem kiabálják világgá.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. szundi
    2012. augusztus 5. vasárnap
    17:47
    .
    - Aranyapám, belőled sem lesz titkosszolgálati főmunkatárs, sem katonai stratégiai elemző a Zusákokban, vagy bármelyik euro- atlanti országban, az biztos…
    .
    (magyarsztánban viszont ezzel a felkészültséggel is lehetsz az, sőt… úgyhogy, ne kenődj nagyon el)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  9. Nem azokat kell elítélni, akik behatoltak, hanem azokat, akik dilettáns, felelőtlen embereket bíztak meg ilyen fontos feladattal!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  10. Azért jó lenne tudni, hogy az ott található ojjektumok százai közül pontosan melyiknek a falához jutott el ez a nyikhaj banda…
    .
    Mert nyilván nem mindegy, hogy mondjuk a kiemelt védettségű központi raktárakig, üzemekig, vagy a külső kör egyik trafóállomásáig, ugye?
    .
    “…A három aktivista a nukleáris fegyverek alapanyagául szolgáló dúsított uránt tároló Oak Ridge-i létesítményt közelítette meg…”
    .
    - Na, ezt mondom, azért ez elég tág fogalom…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  11. Egy szó mint száz! A német parlamenti választások idején, jó néhány évvel ezelőtt, a falakra felfestett mondat így szólt: “Akasszuk fel a zöldeket amíg vannak fák!”
    Nagyon aktuális és nagyon igaz.

    A budapesti körgyűrű építését több évig késleltette egy 12 tagból álló zöld szervezet pereskedése, egy db. fa kivágása miatt. Végül elvesztették a pert és 3M Ft. perköltség megfizetésére kötelezték őket. Na és ekkor jött a pofátlanság netovábbja. Azt mondták, hogy elállnak a további perektől, ha az alperes kifizeti a perköltségeiket. A társaság kifizette és megépülhetett az a bizonyos szakasz.Ők meg röhögtek, milyen jót szórakoztak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  12. Cikkírónak! Uránium tároló épület fala, értelmezhetetlen. Abban a létesitményban max. URÁN nevű fémet tárolhatnak, mint olyan elem, hogy uránium nincs. Tessék megtekinteni a periódusos rendszer táblázatot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. Hazai zamatos
    .
    Urán – Uránium, Tellur – tellurium, Lantán – Lantánuim… a kémia szaknyelvében és a modern latinban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  14. Lantánium, az előbb elütöttem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  15. Nomegaztán az is lehet hogy kacsa az egész…elvégre uborkaszezon van !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. Hazai zamatos
    2012. augusztus 6. hétfő
    13:26
    .
    Dehogy nincs. Ez nyelvi babona, mint az éssel nem kezdünk mondatot. Meg háttal. Urán is jó, meg az uránium is jó.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  17. Hazai zamatos 2012. augusztus 6. hétfő 13:26
    A táblázatból a zseblámpa-, vagy a ceruzaelem is hiányzik.
    Mégsem kifogásolja senki. Sem az elemeket, sem a táblázatot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  18. Hazai zamatosnak van igaza. Az említett elemeknek a magyarban nem használjuk a latin nevét. Itt azonban másról van szó: az, aki a cikket fordította, nem ismeri ezeknek az elemeknek a magyar nevét, az angol elnevezést vette át. Láttam én már nem szakember által angolból fordított újságcikkben a króm helyett chromium-ot is leírva…

    Egyébként itt nem fém uránt tárolnak. Az atomreaktorok fűtőelemei az uránt urán-dioxid formájában tartalmazzák. A kiégett fűtőelemek reprocesszálásánál is urán-, illetve plutónium-oxidokat nyernek ki és dúsítanak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  19. Ezek a celok midig viccesek a szamomra… Mibol gondoljak ezek, hogy az atomfegyver vetek a beke ellen? Ebben a temaban ugyanaz a velemenyem mint Kim Dzsong Il-e, aki szerint a beke egyetlen zaloga a nuklearis fegyverek es a ballisztikus raketak. Hogy miert? Egy orszag se akar olyan haboruba belekeveredni amiben atombombat robbanthatnak nala. Szerintem az atomhaborutol valo felelem volt az, ami miatt nem robbant ki a 3. vilaghaboru, ugyhogy ilyen teren meg hasznaltak is a bekenek az atomfegyverek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos