Ronai and Ronai
AMERIKAI

Moszkva és Washington Közép-Ázsiáért verseng 2012. augusztus 23. csütörtök 19:42 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Moszkva és Washington Közép-Ázsiáért verseng
Washington/Moszkva – Élesedik Moszkva és Washington versengése a közép-ázsiai befolyásért, írta internetes oldalán a Kommerszant című orosz napilap csütörtökön.
.
A tekintélyes orosz politikai-gazdasági napilap értesülései szerint Washington és Taskent megkezdte a tárgyalásokat egy Üzbegisztánban létesítendő, úgynevezett operatív reagálási központról, amely 2014-től – a nemzetközi biztonsági erő csapatainak afganisztáni kivonulását követően – gyakorlatilag amerikai katonai bázisként szolgálhat. Taskent megkapja az Afganisztánból elszállítandó amerikai haditechnikai eszközök nagy részét.
.
Eközben Moszkva Kirgizisztánnal erősíti együttműködését. A Kommerszant úgy tudja, hogy az ősszel egyszerre három stratégiai megállapodást írnak alá, amelyek katonai-műszaki, gazdasági és energetikai területeket érintenek.
.
Az amerikai-üzbég viszony csak nemrég változott meg gyökeresen. Köszönhető ez Hillary Clinton amerikai külügyminiszter külön rendelkezésének, amelynek révén Üzbegisztán lekerült az emberi jogokat megsértő azon országok feketelistájáról, amelyekkel az USA nem létesíthet katonai-műszaki együttműködést. Iszlam Karimov üzbég elnököt pedig magas rangú küldöttségek látogatták meg a Fehér Házból, a Pentagonból és a külügyminisztériumból.
.
Az üzbegisztáni külügyminisztériumhoz közel álló források szerint arról még folyik az egyeztetés, mekkora lesz az amerikai katonai jelenlét a közép-ázsiai országban, de a Kommerszant már tudni véli, hogy ez lesz a legnagyobb amerikai katonai létesítmény Közép-Ázsiában.
.
A közép-ázsiai ország június végén függesztette fel tagságát a volt szovjet tagállamok alkotta Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében (KBSZSZ), így lehetővé vált, hogy területén idegen katonai bázist létesítsenek.
.
Moszkvában kimondottan ellenzik az amerikai katonai objektum üzbegisztáni létesítését, és remélik, hogy Taskent még meggondolja magát.
.
Oroszország ezzel egy időben még szorosabbra fűzi kapcsolatait Kirgizisztánnal. Az őszre várható három stratégiai megállapodás közül Biskek számára a legfontosabb, hogy Moszkva az összesen 500 millió dolláros kirgiz adósságból 200 milliót októberben elenged, a többi 300-at pedig 10 év alatt írja le. Egy másik egyezmény Moszkva „fejfájását” szünteti meg: Kirgizisztán ugyanis beleegyezett abba, hogy a területén 15 évre az Orosz Föderáció úgynevezett egyesített katonai bázisát hozzák létre.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 4 szavazatból)
Moszkva és Washington Közép-Ázsiáért verseng, 3.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

13 Reader’s Comments

  1. Előbb utóbb megkezdődik a világ újrafelosztása , ugyanúgy ahogy eddig már kétszer is, azaz a III. világháborúval :-(((((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  2. neroka
    Ez történik a peresztrojka és a glasznoszty bejelentése óta. :)))
    Csak a háborúk helyi korlátozásával, szerencsénkre!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  3. Hat csak rajta, tapasztalt hivatasos egyezkedok, sok szerencset. Aztan ne legyen belole siras vagy sertodes, amikor majd Kina egy falatban lenyeli egesz kozep-Azsiat a regi Golden Rule-t alkalmazva: Who has the gold, makes the rule.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  4. Uraim, nem kell aggódniuk!
    Azerbajdzsán már a miénk, azután jön sorban a többi!

    http://www.origo.hu/gazdasag/komment/20120823-azeri-olajmilliardok-fele-nyul-a-kormany.html#kommenter

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  5. Nem jó felé halad a világ.Lesznek olyan országok már csak a kultúrájukból is kiindulva akik nem fognak behódolni hanem ha veszni látják magukat akkor magukkal rántanak mindenkit.Már jó pár ezer éve létezik szervezett civilizáció ezen a bolygón és főleg azok a kultúrák melyek jóval krisztus előtt már léteztek lehet hogy nem igy gondolják.Jelen világunkban és idősikban olyan országok akarnak mindent bekebelezni akik az ősi nemzetekhez képest most jöttek még csak le a fáról.Akár bannolnak akár nem most erről a portálról de leirom:nem Izrael és Irán az akik miatt kialakulóban van ismét egy háború a közel keleten hanem a fő bűnös az az USA.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (5 szavazatból)
  6. Indoklás?

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  7. Kina sem hagyható ki. De egyenlőre a csendes harmadik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  8. En nem hiszek a III. vilaghaboruban. Az ok nagyon egyszeru: Senkinek se erdeke megnyerni azt a haborut, igy aztan kirobbantani se fogjak.

    Mar a masodik vilahaboru alatt is latszodott egyfajta “gatlasossag” a hatalmak kozott. Mig a haboru etikajat betartottak a Nemetek es a Japanok az Amerikaiak es az Angolok ellen, addig az Szovjetek es a Kinaiak ellen mar nem ( itt most a mergesgazok bevetesere gondolok ). Ha mar akkor a mergesgazoknak ekkora elrettento ereje volt, akkor mekkora lehet most a nuklearis es biologiai, valamint az uj vegyi fegyvereknek?

    A helyezkedes megy. Kisebb-nagyobb haboruk lesznek, de csak regionalisak, es csak olyanok, ahol az egyik fel kelloen gyenge ahoz, hogy ne kelljen veluk targyalni. Viszont a nagyobb konfliktusokat kerulni fogjak. Valoszinuleg a kiberterben fognak ezek a haboruk zajlani, es szamitogepes virusokkal fogjak egymast meggyengiteni ( mint ahogy teszik is ezt Irannal szemben ).

    Vagy a masik verzio, hogy jon egy eszelos csoport, akiknek megvan a hatalmuk, es a lehetoseguk es egy (vagy tobb ) biologiai es/vagy nuklearis fegyver hasznalataval kiengedik a szellemet a palackbol…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  9. Lássuk csak.Mi ebben a jelenben élünk és a történéseket az életünk során megtapasztalt eseményekből itéljük meg.Nézzünk mélyebbre.A történelmet az iskolában tanuljuk meg de mivel nem voltunk ott persze mert nem is lehetünk ott azoknál a történéseknél amit tanitottak nekünk pont ezért nem biztos hogy minden úgy történt ahogy leirták.Itt van Izrael és Irán.Ősi kultúra mind a kettő.Fénykorukban mely jóval krisztus elött már létezett sok alap dolgot alkottak melyekre későbbi korokban már könnyebb volt épiteni és fejleszteni pl matematika filozófia csillagászat épitészet stb stb.Nem mintha mindig is kedvelték volna egymást de volt a dolgoknak bizonyos határa amit nem léptek át mert van valami ami a mai világban már nem létezik ami korábban létezett ez pedig az ellenfél tisztelete.Na itt jön képbe a külső beavatkozás.A közel kelet sok kincset rejt kőolaj földgáz stb stb.Mindegy hogyan és kik de elérik a céljukat.Ez nem egyszerre történik hanem szép lassan pár évtized alatt.A növekvő nyersanyagigény és pazarlás miatt több ország is igényt tart a közel kelet kincseire és mi sem egyszerübb valamelyik felet megtéveszteni és összeugrasztani egymással és higgyétek el teljesen mindegy hogy ki győz vagy ki veszt vagy továbbmegyek ha ebbe ott mindenki beledö..ik akkor is megszerzik ami kell nekik.Amikor az izraeli és iráni vezetők egymás leradilozásán gondolkodik vajon észreveszik egyszer hogy mi is volt a kiváltó ok?Talán a vallás? Kétlem.Talán a haszonszerzés?Nem hiszem mert képesek eltartani magukat.Jól csőbe huzták őket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  10. Na de pont senki nem vesz most Irántól kőolajat meg földgázt. Azért van nagy baj a gazdaságukkal. Szaúd-Arábia kicsit kijjebb tekerte a csapot, kutyának sem kell az iráni olaj. Ahmedinedzsád fenyegetései miatt Amerika a hibás?

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  11. “Mig a haboru etikajat betartottak a Nemetek es a Japanok az Amerikaiak es az Angolok ellen, addig az Szovjetek es a Kinaiak ellen mar nem”
    .
    Hát, ezt így kijelenteni… japánok baromira nem tartottak be semmit. Németek is max Norvégiában… Dániában. Másutt úgy viselkedtek, mint az állatok.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  12. Kínától nem kell félni !

    Egy bűnös és hitvány ateista ország .

    Ha pedig Isten ( Allah ) velünk , ki lehet ellenünk ?

    A mindenható Isten ( God in whom we trust aka Allah ) , ha úgy látja jónak , bármelyik pillanatban egyetlen szempillantás alatt eltörölheti Kínát a Föld színéről.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  13. Tevedsz Ricsi Kina igenis vesz olajat Irantol.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Kivonul az oroszoktól a USAID 2012. szeptember 25. kedd | AN

Legnagyobb kedvezményt az oroszoknak? 2012. szeptember 8. szombat | AN

Ügynöknek szánták gyerekeiket az orosz kémek 2012. július 27. péntek | AN

Tadzsikisztán Washington felé fordul 2012. július 10. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos