Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kitöltöttnek veszik az Elemző büntetését 2012. július 8. vasárnap 14:44 | AN Forrás: Jediot Achronot

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kitöltöttnek veszik az Elemző büntetését
New York – Letöltendő börtönbüntetésre és jóvátétel megfizetésére ítélték azt az izraeli számítógépes kalózt, aki főszerepet játszott amerikai bankok meghackelésében, és korábban a NASA-ba és a Pentagonba is képes volt betörni.
.
Eldőlt a sorsa Ehud Tenenbaumnak, akit hackerkörökben Analyst, azaz Elemző néven ismernek. Több mint félmillió dolláros kártérítést kell fizetnie, büntetését azonban az eddig rács mögött töltött idővel kitöltöttnek veszik és szabadlábra helyezik, igaz, három évig feltételesen lesz.
.
Tenenbaum 1979-ben született a Tel-Avivhoz közeli Ramat Hasaronban. Már 19 évesen világhíres lett, mert ő vezette azt a hackercsapatot, amely sikeresen feltörte a NASA, a Pentagon, az amerikai légierő és haditengerészet, a Kneszet, az MIT, több más izraeli és amerikai egyetem, továbbá a Lawrence Livermore Szövetségi Kutatóintézet szervereit, de nem menekült meg Ezer Weizman akkori izraeli államelnök számítógépe sem. A Tenenbaum-csoport megpróbálta feltörni az izraeli hadsereg titkos irattárát is, ez nem sikerült, meghackelték viszont számos palesztin terrorcsoport honlapját, a Hamaszét pedig meg is semmisítették.
.
Tenenbaum egyes szervereken Packet elemző szoftvereket és trójai vírusokat hagyott. John Hamre, az Egyesült Államok akkori helyettes védelmi minisztere azt állította, ez volt az amerikai katonai rendszerek ellen végrehajtott legszisztematikusabb támadások egyike. A katonaságnak fogalma sem volt arról, hogy néhány fiatal hobbiból támadja őket; eleinte arra gyanakodtak, hogy az iraki titkosszolgálat indított ellenük cyberhadviselést.
.
Az amerikaiak a veszedelem elhárítása érdekében mozgósították az FBI-t, a légierő különleges nyomozati osztályát, a NASA-t, az Igazságügyi Minisztériumot, a Védelmi Informatikai Rendszerek ügynökségét, a katonai hírszerzést és a CIA-t, a fejleményekről pedig folyamatosan tájékoztatták az elnököt.
.
A Solar Sunrise kódnévre hallgató elhárító hadművelet végül kiderítette, hogy nem iraki informatikai hadviselők magasan képzett gárdája, hanem két kaliforniai tinédzser, valamint Tenenbaum áll a felfordulás mögött. Előbb a tettestársakat tartóztatták le, majd Izraelben Tenenbaumot is, akit, miután bűnösnek vallotta magát, odahaza elítéltek, de már nyolc hónap után szabadlábra is helyeztek.
.
Tenenbaum, aki 2XS (ejtsd: to access, azaz: hozzáférni, belépni) néven létrehozta a saját – a történtek után meglehetős referenciákkal rendelkező – informatikai biztonsági cégét, 2008-ban a kanadai Montreálban bukkant fel, ahol a kanadai hatóságok letartóztatták. Ezúttal már nem számítógépes virtuskodásról, hanem szimpla köztörvényes bűncselekményről volt szó: hatrendbeli hitelkártya-csalásról, amivel a fiatalember és két bűntársa másfélmillió amerikai dollárra tett szert.
.
Miután az amerikai hatóságok azt gyanították, hogy egy szervezett, globális hackerbanda próbált világszerte minél több hitelkártya-kódot megszerezni az izraeli vezetésével, kikérték Kanadától, és több mint egy évig szövetségi rendőrbírói őrizetben volt. 2010 augusztusában helyezték óvadék ellenében szabadlábra, miután ígéretet tett arra, hogy bűnösnek fogja magát vallani.
.
Most Tenenbaum elfogadta azt a vádalkut, aminek értelmében teljes mértékben együttműködött a hatóságokkal, cserébe pedig Edward Korman New York-i kerületi bíró kitöltöttnek vette büntetését. Tenenbaumnak 503 ezer dolláros kártérítést kell fizetnie, és három évig próbaidőn lesz.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Kitöltöttnek veszik az Elemző büntetését, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

11 Reader’s Comments

  1. Ez is lehet olyan káros, mint a vikilíkszes őrült. :( :))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  2. Az eddigi eloelete alapjan en meg azt is megtiltanam neki meg azt is hogy ezentul egy abakusz 10 meteres korzetebe menjen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  3. Micsoda hülyék vannak.
    Ahelyett hogy normális célok érdekében használná tehetségét.
    Hja ha valaki erkölcsileg nulla , attól még lehet szuperintelligens.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  4. Ez igen, másfélmillió amerikai dollár kaszált, és a büntetés 503 ezer dollár, valamint 3 év felfüggesztett. A nyereség 997oo ezer dollár. Nem semmi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  5. Stefán,
    két nagyságrendet tévedtél: a nyereség nem 997oo ezer dollár, mint írod (ez 99 700 000, azaz 99,7 millió dollár), hanem 997 000.
    Nálatok is nagyon meleg van?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  6. Igazad van, meleg van, de ez nem kifogás, egy nulla lemaradt, és ez nem írható a meleg számlájára.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  7. stefán,
    ne vedd kekeckedésnek, de ha még egy nullát tettél volna a végére, akkor nem két, hanem három nagyságrendet tévedsz…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  8. Gyula Bognar, Jr.

    Vajon csak ennyiből állt a vádalkú? A CIA/Mossad is szívesen használ hasonló talentummal és tudással bíró embereket, mint azt Irán ellen meg is tette.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  9. Leslie G. Charteris

    Semmi ideológia nem volt a dolog mögött,láthatólag úgy választottak, hogy nagyot durranjanak a nevek. Ezt igazolja, hogy a kockafejűek a Pentagonban valami iraki akciót sejtettek mögötte. Elég sivár agyúak lehetnek az ilyen fazonok, csak az akciózás, az ami kielégíti őket, konkrét cél nélkül. Ez a graffiti intellektuális változata, ott az a siker, ha valaki az elérhetetlen tűzfalra firkálja fel a tag-jét.Azért hogy nagyon ne utáljuk nagyon az efféléket: úgy gondolom, hogy a politikusok ügyesebben csinálják. Ők a rombolást is építkezésnek állítják be, sőt soha nem látott építkezésnek!
    Még annyit a fazon védelmében, hogy tényleges kárt nem okozott ,sőt hasznot tett azáltal, hogy feltárta az arra hivatalból kötelezetteknek, hogy vannak rések a rendszeren.A részükről legfeljebb a presztízsveszteséget lehet említeni.
    Még valami, ami itthon elképzelhetetlen: szabadlábra helyezték “miután ígéretet tett arra, hogy bűnösnek fogja magát vallani” . Ígéret, meg becsületszó nálunk, ha valaki ” törvény” elé kerül, nincs!
    Én csak azt az egy igéretet hajtanám be politikuson, amelyik úgy szólt, ha az IMF jön, én megyek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  10. Mindjárt mondom

    Sokan azt hiszik, hogy a hackerek marha okosak, nos, ez többnyire nem így van. Akad köztük néhány tehetséges programozó, például az első DVD decrypt perl kódja összesen két sorban elfért. A többségük azonban azzal tölti az idejét, hogy biztonsági résekről olvas információkat (lexikális tudás), illetve napokon át jelszavakat próbálgat (a behatolások több mint 90%-a arra épül, hogy a az emberek többsége irtó hülye jelszavakat választ: születési évszám, saját név.)
    .
    Azok a hackerek, akiket ismerek, rosszindulatú antiszociális gyökerek, gondolom, ez globálisan sincs másképp. A DDoS-hoz sem ész kell, hanem szexuális frusztráció.
    .
    Ezzel szemben a vírusokat író programozóknak többnyire van agya. Ahhoz kell ész is, főleg az új, innovatív vírusokhoz, az egyedi titkosításhoz.
    .
    A hackelés (helyes nevén crackelés) szimpla rosszindulat + lexikális tudás + embergyűlölet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. Moravcsik Jozsef

    A virusok is szimpla algoritmusok vagy azokat modosito programok. De ugye nehezebb a titkokat megtartani/feltorhetetlen titkosirast letrehozni mint megszerezni/megfejteni egy titkosirast.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Lebuktak az Anonymous hackercsoport magyar tagjai 2012. szeptember 8. szombat | AN

Az AC/DC-t vetették be Irán ellen 2012. július 24. kedd | AN

Megtámadták a Jobbik honlapját 2012. április 21. szombat

10 GB adatot loptak a hatóságok gépeiről hackerek 2011. augusztus 7. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos