Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Jupiter eddigi legkisebb holdjait találták meg 2012. június 13. szerda 20:40 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Jupiter eddigi legkisebb holdjait találták meg
Ottawa/Washington – A Jupiter eddigi két legkisebb holdját fedezték fel, ezzel a bolygó kísérőinek száma hatvanhétre emelkedett. A felfedezésről a The Astronomical Journalban jelenik meg tanulmány.
.
Az S/2010 J 1 katalógusjelű holdat a dél-kaliforniai Palomar-hegyi obszervatórium felvételein fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport, amely a NASA bolygókutató részlege, a Jet Propulsion Laboratory és a Brit-Columbiai Egyetem tudósai irányításával dolgozik. Az S/2010 J 2 katalógusjelű holdat a hawaii Mauna Kea-csúcson működő kanadai-francia-hawaii teleszkóp segítségével észlelték, olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.
.
A felfedezés óta a kutatók folytatták a megfigyeléseket, ennek köszönhetően ismerik a két hold paramétereit. Az S/2010 J 1 átmérője 3 kilométer, 23,45 millió kilométerre van a Jupitertől és 2,02 év alatt kerüli meg a Naprendszer legnagyobb bolygóját.
.
Az S/2010 J 2 katalógusjelű hold átmérője alig éri el a 2 kilométert, átlagos távolsága 21,01 millió kilométer a Jupitertől, amelyet 1,69 év alatt kerül meg.
.
„Izgalmas, hogy a Naprendszer legkisebb holdját a Földről fedeztük fel”, hangsúlyozta Mark Alexandersen, a Brit-Columbiai Egyetem csillagásza, a tanulmány társszerzője.
.
A Jupiter 50 nagyobb holdját nevesítették, a többi csupán számot kapott. A négy legnagyobbat (Io, Európé, Ganimédesz, Kallisztó) Galilei-holdaknak nevezik, mivel ezeket Galileo Galilei olasz csillagász fedezte fel 1610-ben. A kisebb holdakat a 19. század vége óta Jupiter, illetve görög megfelelője, Zeusz szeretői vagy lányai után nevezik el.
.
A Jupiter kisebb holdjait tulajdonságaik alapján csoportokba sorolják. E csoportok tagjai akkor képződtek, amikor aszteroidák, vagy üstökösök a nagyobb holdakba csapódtak. A kutatók az S/2010 J 1 katalógusjelű holdat a Carme-csoportba, míg S/2010 J 2 az Ananke-családba sorolták.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
A Jupiter eddigi legkisebb holdjait találták meg, 5.0 out of 5 based on 1 rating

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Melyik űrhajó van legtávolabb tőlünk, amely még képeket küld?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. A Galileo holdakat aránylag egyszerűbb teleszkóppal is lehet látni. A többieket elég nehéz, és több mint 60 holdat fedeztek fel. Az viszont eleg nehéz megérteni hogy ebből a távolságból ( a föld Jupiter legnagyobb távolsága egymástól 928,081,020 km) hogyan lehet felismerni/megkülönböztetni egy két km átmérőjű bolygót. Tényleg elképesztő (ha igaz)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos