Ronai and Ronai
AMERIKAI

Mathias Rust 25 éve landolt a Vörös téren 2012. május 28. hétfő 21:19 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Mathias Rust 25 éve landolt a Vörös téren
Moszkva – Mathias Rust pontosan 25 évvel ezelőtt landolt a moszkvai Vörös téren, s ma is úgy érzi, győzött, mert olyat tett, amire senki sem számított. A vakmerő tettet végrehajtó német férfival a Komszomolszkaja Pravda című orosz lap közölt hétfőn interjút.
.
Mathias Rust a szovjet börtönből szabadulását követően úgy érezte, hogy az őt kihallgatók személyében barátokat hagyott a Szovjetunióban. A férfit 1987-ben határsértésért, a repülési szabályok megsértéséért és „huliganizmusért” a szovjet bíróság négy év börtönre ítélte, de 432 nap után, 1988. augusztus 8-án kegyelmet kapott, és hazatérhetett. Az eljárás alatt a szovjet titkosszolgálat (KGB) is kihallgatta.
.
Rust több hónapos előkészület után Hamburgból indult neki a kalandos útnak, és kis kitérővel, Helsinkin át érkezett 1987. május 28-án Moszkvába. A Moszkva folyó egyik hídján akart landolni, vagy a Kreml udvarában, végül a Vörös tér szélén álló Vaszilij Blazsennij székesegyház mellett szállt le Cessna típusú repülőgépével, amely ma a berlini műszaki múzeumban látható.
.
A fiatal német pilóta megrengette a szovjet légtér sérthetetlenségébe vetett hitet. Tette következtében mennie kellett Szergej Szokolov védelmi miniszternek és a légierő néhány nagyhatalmú tábornokának.
.
.
Mathias Rust a Komszomolszkaja Pravda munkatársát Hamburgban fogadta. Elmondta: bár nem teljesült az a vágya, hogy találkozhasson Mihail Gorbacsovval és Németországban nem repülhet, mert nem hosszabbították meg a pilótaengedélyét, de szerencsésnek tartja magát, mert túlélte a kalandot. Két alkalommal érezte, hogy ez élete legfontosabb pillanata: amikor leszállt a Cessnával a Vörös téren, és amikor kiszabadult a szovjet börtönből.
.
Szabadulását követően 6 évvel ismét járt Moszkvában, de amikor 15 éve egy német televíziós csatorna felkérésére ismét szeretett volna elutazni hőstette helyszínére, nem kapott vízumot.
.
„Üzenetet akartam hagyni az emberiségnek, ezt meg is tettem. Voltak eszményeim, mindent a békéért, a szabadságért tettem… Szerettem volna aktívan kivenni a részemet a peresztrojkából és azt reméltem, hogy Gorbacsov bevon ebbe a mozgalomba. Úgy gondolom, hogy egy kicsit meggyorsítottam a peresztrojkát”, hangoztatta Rust.
.
A Komszomolszkaja Pravda interjújából az is kiderült, hogy a német férfi 25 éve épp, hogy elkezdte a repülést. Amikor Moszkvában leszállt, csak 100 repült órával rendelkezett, beleértve azt a 10 órát, amelyet a Helsinki és Moszkva közötti távolság megtétele vett igénybe. Akkoriban tekintélyes orosz  tábornokok azt állították, hogy erre a teljesítményre csakis profi pilóta volt képes.
.
Ma már Mathias Rust nem vállalná ezt a repülést. Akkor nem volt félelemérzet benne, nyilatkozta a német férfi akciója 25. évfordulóján.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Mathias Rust 25 éve landolt a Vörös téren, 4.7 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Őrültpilóta :D :D :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. Azért akkoriban az orosz belpolitika egy kissé bonyolultabb volt annál, hogy egy Rust kaliberű külföldi állampolgár bármibe is beleszólhatott volna. Egyébként a “magányos repülő” tézise már régen megdőlt, hiszen néhányan a környezetéből tudtak a repülésről, sőt addig, ameddig a Sz.U. légterébe nem ért, rádiókapcsolatban voltak a hamburgi pilótával.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Tökös fickó volt.
    Igaza van abban, hogy meggyorsította a peresztrojkát némileg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. Akkoriban terjedt el a vicc nálunk, hogy Moszkvában lehegesztik a csatorna fedeleket, mert Rust öccse BÚVÁR!

    topi MaCKó

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. király ez a fickó

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Szépen berepült a radarok érzékelési sávja alatt. Egyszerűen fantasztikus hogy Mockba-ig a kutya sem vette észre. Több mint egy évet ült, nem semmi a fickó. Le a kalappal előtte.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. Nem hinném, hogy ennyire tudatos volt. Szerintem csak egy jó bulinak szánta.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Meghalt Sztálin lánya 2011. november 29. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos