Ronai and Ronai
AMERIKAI

Múzeum lesz a történelmi csatahajóból 2012. május 13. vasárnap 11:03 Forrás: AN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Múzeum lesz a történelmi csatahajóból
Richmond, Kalifornia – Nem mindennapi relikvia hajózik be az utolsó kikötőbe: a 887 láb hosszú alkotmány, amely a második világháború idején Franklin Delano Rooseveltet vitte a találkozóra, amelyen Churchill, Sztálin és Csang Kaj-sek is ott voltak, a világháború után, egészen a nyolcvanas évekig sok más fegyveres konfliktusban is részt vett.
.
Az 58 ezer tonnás készség a tervek szerint május huszadikán ér a Golden Gate alá, majd további több száz mérföldet vontatják San Pedróba, a Los Angeles kikötőbe, ahol interaktív tengerészeti múzeum lesz belőle. A USS Iowa tulajdonjoga május elsején szállt át a haditengerészetről a Csendes-óceáni Hadihajó Központ nevű nonprofit szervezetre, amely felkészíti a hajót új hivatására.
.
Ma már jórészt nyolcvanon túl vannak azok a veteránok, akik a második világháborúban szolgálhattak az akkor még zsírúj hajón. Köztük van a 87 esztendős John Wolfinbarger, a kaliforniai San Martin lakosa, aki abban az időszakban két évig szolgált a fedélzeten, és úgy nyilatkozott: ha az Iowa San Pedróba kerül, az lesz élete legboldogabb napja. A felújítás mintegy négymillió dollárba fog kerülni; ezt az összeget adományokból fedezik.
.
Az 1939 és 1940 során épített leggyorsabb Iowa osztályú csatahajók 33 csomós sebességgel tudtak haladni. Az 1943-ban vízre bocsátott Iowa egy évvel később a csendes-óceáni flotta tagja lett, és különféle ütközetekben vett részt Kwajaleinnél, Eniwetoknál és a Marshall-szigetek mellett. A USS Iowa volt osztályának egyetlen olyan hajója, amelyet fürdőkáddal szereltek fel – FDR kedvéért –, majd a Harmadik Flotta zászlóshajója lett William F. Halsey parancsnoksága alatt; ebben a minőségében kísérte el a Missouri csatahajót a Tokiói-öbölbe a japán kapituláció aláírására.
.
Később a koreai háborúban szolgált, majd az iraki-iráni háború idején az angolszász flotta tagjaként megakadályozta, hogy Irán lezárja a Hormuzi-szorost. Ebben az időben Tomahawk cirkáló rakétákkal, Harpoon rakéta-elhárító rakétákkal és Phalanx lövegtornyokkal szerelték fel. Az első olyan hajók között volt, amelynek fedélzetéről felderítő drón szállt fel. 1989-ben robbanás történt a fedélzeten, amelyben 47 tengerész életét vesztette. Az aktív szolgálatból rá egy évre vonták ki, 1990-ben, amikor a demokráciák győzelmével befejeződött a hidegháború, és Francis Fukuyamával együtt mindenki azt hitte, „véget ért a történelem”.
.
A USS Iowa múzeumként július hetedikén nyílik meg a látogatók előtt.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 3 szavazatból)
Múzeum lesz a történelmi csatahajóból, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kapcsolódó cikkek

Dobra verik az első atommeghajtású cirkálót 2012. július 11. szerda | AN

Befutott utolsó kikötőjébe az Iowa 2012. május 28. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos