Ronai and Ronai
AMERIKAI

Választási hadjárat Szerbiában 2012. március 16. péntek 16:19 | AN Forrás: MTI

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Választási hadjárat Szerbiában
Belgrád  – A szerbiai pártok megkezdték a versenyfutást a szavazókért a május 6-ra kiírt választások kapcsán, amelyek kampánycéljaira legfeljebb 8,9 millió eurónak megfelelő összeg áll rendelkezésre a költségvetésben.

A szerbiai szabályozás szerint teljes egészében vissza kell majd fizetnie a költségvetésből felvett kampánypénzt abban az esetben, ha egy párt a választásokon a leadott voksok egy százalékát sem szerzi meg. A nemzeti kisebbségek esetében a leadott voksok legalább 0,2 százalékát el kell érni ahhoz, hogy térítésmentesen felhasználhassa a neki juttatott választási költségkeretet.
Ahhoz, hogy egy párt indulhasson a szerbiai parlamenti és helyhatósági választásokon, letétbe kell helyeznie egy meghatározott összeget és legalább 10 ezer, közjegyző által hitelesített aláírást is össze kell gyűjtenie. Számítások szerint minden egyes pártnak vagy koalíciónak, amely sikeresen akar szerepelni a választásokon, azaz el szeretné érni a parlamenti küszöböt, egy-hárommillió eurónak megfelelő összegű kampányköltséggel kell számolnia.
Az új választási előírások szerint a pártoknak vagy koalícióknak, amelyeknek sikerül összehozniuk a jelöltek választási listáját,
meghatározott összegű pénzt is letétbe kell helyezniük. Szakértői számítások szerint egymillió eurónál kevesebb kampánycélú összeggel egy-egy párt nem sokra megy, a hárommillió eurós keret viszont már pazarlásnak tekinthető.
Marko Blagojevic, a Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CeSID) program igazgatója szerint ahhoz, hogy egy párt komoly esélyekkel indulhasson, legalább egymillió eurós kampányköltséggel kell számolnia, ugyanis minimum ennyibe kerülnek  a televíziós választási hirdetések, a hirdetőtáblák, a választási gyűlések, újsághirdetések és választási plakátok.
A pártok bejegyzésével és a jelöltállítással kapcsolatos kiadások és egyéb költségek miatt szakértők szerint a májusi szerbiai választásokon aligha lesz több mint 15 választási lista. A négy évvel ezelőtti választásokon összesen 22 volt. A pártok a választásokon való induláshoz szükséges aláírások összegyűjtésének és leadásának sorrendjében kerülnek fel a pártok választói listájára. Aki a lista első helyén szerepel, nyilvánvalóan lélektani előnyre is szert tesz.
Az egyes szerbiai pártok háza táján olyan hírek keringenek, hogy senki sem kíván a kampányban túlköltekezni és adósságba sem kívánják verni magukat.
Boris Tadic Demokrata Pártjában látványos és erőteljes választási kampányra számítanak, mindamellett nem lesz pazarlás és elsősorban a várható választási eredmények alapján nekik járó pénzre számítanak.
A szerb radikálisok váltókat fognak aláíratni parlamenti képviselőikkel arra az esetre, ha valamely képviselőjük kiválna a parlamenti frakcióból. Ez ez illető képviselőnek 10 millió dinárjába fog kerülni, ennyit kell majd ugyanis visszafizetnie a Szerb Radikális Párt kasszájába.
Branko Ruzic, a Szerb Szocialista Párt végrehajtó bizottságának elnöke szerint pártja a múltban is a legvisszafogottabb kampányt folytatta és a választások végén “annak rendje és módja szerint most is közzéteszik a pénzügyi jelentésüket”.
A Kostunica-féle Szerb Demokrata Párt választási kampányában a legnagyobb tétel a televíziós adások fő műsoridejében közvetített választási hirdetések lesznek, tekintettel arra, hogy egy-egy “tévés másodperc” 200 euróba kerül.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Nem árt, ha a figyelmünket Lengyelországról Szerbiára is fordítjuk. Közvetlen szomszédunk sok magyar lakossal, közös határral hamarosan az unió tagja lesz. Nem árt ápolni a hagyományos szerb-magyar igazi barátságot. Mátyás Fekete Serege csupa szerb katonából, Dugovics Titusz önfeláldozó hősiessége, Petrovics István ( és Maria Hruz) egy költőgéniuszt ajándékozott a magyar nemzetnek, Szerb és magyar egyet akar !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos