Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bártfai Imre: Écrasez l’infame! 2012. március 26. hétfő 13:34

  • Hozzászólások(21)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bártfai Imre: Écrasez l’infame!

„Olyan sötétben vagyunk, hogy a fekete lyukat fényszórónak nézzük. Felgyújtottuk a világot, és nem látunk egy lépést” – ahogy Ady fogalmazott, a mindig, örökkön-örökké aktuális Ady. Ma talán úgy mondaná: az átlagember agyában világítótoronyként világítana egy belétűzött negro. Betelt a rendszerváltás öröksége vagy inkább ökörsége? Mindenki gyűlöl mindenkit, teljes a káosz.

Ezt érdemeljük, mert a mi rendszerváltásunkat egy olyan elit volt tagjai bonyolították le, akik a Kádár-rendszerben való szocializációjukkal és kapcsolati tőkéjükkel együtt magát az államszocializmust is átmentették szellemi szinten.

Mit értek ez alatt?  Szőnyeg alá söpörtek a múltat, a gaztetteik bizonyítékait, és hosszú időre titkosították azokat az adatokat, amiket nem semmisítettek meg egyenesen. Aztán farizeus módon arról kezdtek siránkozni, hogy nem bűnhődtek meg az előző rendszer vezetői, haszonélvezői, akik közé sokukat egyébként joggal számíthatjuk. A politika nemcsak a korrupció világából kinőtt gazdasági csoportoknak kezdett el alárendelődni nyilvánosan, de már a bűnszövetkezetekkel is kezdett összefonódni. Az a létrejött vezető elit, ami a rendszerváltás nyertese lett, csak szavakban hozta létre a demokráciát, és élettelen intézményekben. A népszavazás, a parlament, a négyévenkénti választások nem a demokrácia valóságát, csak külső vázát alkotják. Erről egyesek igyekszenek mélyen hallgatni. Létrejött a demokrácia, de nem jöttek létre a demokraták.

Létrejött egy tabu-rendszer: tabu lett minden szó, minden nyelvi fogás, amely mögé menne az általuk felvázolt illúzióvilágnak, amely mögött a szociális és morális sorvadás doh és dögszagú barlangja húzódik meg. Tabu lett, mert azt állították, hogy demokrácia van, holott csak az első lépéseket tettük meg.  A mélység forrongott tovább, a társadalmi-kulturális lesüllyedés, cinizmus, bizonytalanság folytatódott. Nem minden kormány alatt egyformán, voltak kiemelkedőbb, komolyabb politikusok is ebben a szürke tömegben, de lényeginek a sorvadás bizonyult. Hisz a történelem ítél, és most 2012-ben az elmúlt évtizedek eredményeit tapasztaljuk, nem csupán a 2010-es választás következményeit.

A politikai elit által formált közbeszéd erősítette a létrejött megosztottságot, a két táborra szakadást. Ebből kaphattunk ízelítőt nemrégiben, amikor Boross Péter kádergyerekezett – Schiffer András kapcsán –, kimutatva, hogy a jelenkor lázárjánosai honnan erednek. Mindjárt utána siránkozott, hogy olyan fene nagy populista demokrácia van, amiben csak hazug ígéretekkel lehet választást nyerni (és persze teljesen oké dolog így választást nyerni!), és hogy senkinek sem használ, ha az igazság kiderül az államszocialista rendszer besúgóiról.  (Pedig csak neki és társainak nem használ!)

Jogos hát a bölcs mondása, aki így kiáltott fel, amikor tolvajt látott két törvényszolga között: Lám a nagy tolvajok viszik a kicsit!

A magyar társadalom Platón barlangjában van, ahol az árnyakat hiszik a leláncolt emberek valóságnak, és azt, aki felmegy a fényre, bolondnak nevezik, ha beszámol, arról amit látott. Ha ugyan meg nem vakítják. Akik visszatartanak minket: a politika „szakértői”, a szavakat kiforgató zsurnaliszták több évtizedes politikai salakanyag-termelők és hivatásos intrikusok, a Békemenet hősei, sörért-virsliért cserébe tüntetnek majd Charles Manson szabadon bocsátásáért is. Mindent meg tudnak, és ki tudnak magyarázni, így lesz az Ügynöktörvény gerinctelen leszavazásából felelős, szakmai döntés, a nyugdíjpénztárak kirablásából nemzeti gazdaságpolitika. Az ámokfutásból pedig egészséges testmozgás. Ugyanezek az emberek holnap már új evangéliumot hirdetnek, csak fordítsd meg a bőségszaru szórási irányát…. És ez messze nem most kezdődőtt, a trend ez a rendszerváltás óta.

Új rendet hoztak létre, amiben a gazdagoknak a szegény fizet, aki ezt kimondja, arra meg skarlát bélyeg, a populizmus bélyege kerül. Kialakult egy csőcselék, amely készségesen megbélyegez mindenkit, aki húzná ki a szekeret a mocsárból, ezek csak komcsizni, libsizni, és néha fasisztázni tudnak, de még a szavaik jelentését sem ismerik, még csak nem is érdekli őket. Amíg van kit gyűlölni, a szebbet, a jobbat, azt, aki tanult, aki dolgozott, és nem telefonhívásra, kávéházi beszélgetésre kapta a munkáját, fizetését. A „zsidót”, mert érzik ezek, hogy minden magyarrá asszimiláltban több a magyar, mint bennük, hogy amit mondanak, „csak semmi, semmi.” Legfeljebb „savós, úri magyarság”, urak nélkül. Írástudatlanok árulása ez az írástudóké mellett.

A rendszerváltás itt az volt, hogy eztán a denevérek és a szúnyogok hozzák a törvényeket és bevezetik a véradót – ahogy az Akela nevű rockzenekar réges-régen megénekelte.

Így lehet az, hogy ma mély- és turbómagyarrá avanzsált volt komcsik és besúgók vezetnek bennünket. Királyunk a „hurkáért ölni képes”  Übü király, aki sohasem tárgyal, nem képes egyezségre, kompromisszumra, neki kezet kell csókolni, és aki nem teszi, azt eltiporja, ha teheti. Kinyír és beolvaszt (FKGP és KDNP), a maradékot pedig háttérbe húzódva, segédeivel lassan felemészteti. Mióta dolgozik, aktív viszályt szított a külhoni és az itthoni magyarok között, a társadalom fiktív komcsikra és fiktív nemzetiekre oszlott, és köztünk persze ott van a siserahad, a szellemi és hivatali janicsárok. Senki nincs, akit ne rántana sárba ez a gyűlölethuszár, a diákok, a munkanélküliek, a rendvédelmiek, a másként gondolkozók, az értelmiség, mind-mind szenvedő alanyai taposó politikájának, amire egész perspektívátlan karrierjét építette. Most már odáig süllyedt, hogy fizetett tüntetőit is máshonnan hozatja, miközben hőbörög, ha ellenfelei is segédkezet kapnak (bár ők nem fizetnek érte) és a népszavazás ellen se tud mást terjesztgetni hűséges média-robotnyikjaival, minthogy okafogyott, hogy az LMP elveszi a nyugdíjastól a szépet és a jót, és különben is ugye a Schiffer dédapja…. csak erre telik a magyar Conducatornak. Holnap talán lufit és fagyit osztana a népnek, de ahhoz is adni kéne, ő pedig csak elvenni képes.

A kormánypárt a legkiszolgáltatottabb rétegek hátán tapos, mikor egykulcsos adójával a felső középosztályt gyarapítja, és a kiesett pénzt megszorításokból, különadókból, nyugdíjpénzből, és nem utolsósorban nyílt rablássá lett hatósági büntetésekből fedezi. A fiatalsággal, ami az egyedüli jövő, esetlen kockajátékot játszik, az oktatást feláldozza egyszeri nyereségek oltárán, miközben országimázsra dobálja szét a zöldhasút. Az IMF-megállapodást primitív, falusi kocsmába illő izmozással, köpködéssel hátráltatja, szabotálja. „Uzsorahitel” az IMF-kölcsön, és ő szabadságharcot vív, miközben fele annyi kamatra ad az IMF, mint a pénzpiac, és ő ezért az uzsorahitelért is hiába kuncsorog.

Mindezért meg kellett küzdeni, időbe tellett ezt elérni. Mennyi piszkos alku, félelem és hallgatás van a háttérben, a magyar társadalom ezernyi megalkuvása és az utóbbi idők hamis hőseinek félelmetes szégyenmenete, erkölcsi kálváriája.  De le lehet győzni ezt a szégyenkurzust, ezt a hazugságból, moslékból, gyűlöletből emelt enyves kezű monstrumot és ál-ellenségeit, a másik oldalon álló, de ugyanolyan gólemeket. Mert ne jöjjenek vissza ők se, nem szegfű és madárbárók kellenek a narancsbárók helyett. Nem ismerek senkit, aki a legtöbb parlamentből kiesett politikust visszakívánná a politikába. Bajnai, aki esetleg jöhetne, nem is nagyon akar: ez bizonyítja, hogy talán érdemes lenne rá. Mindegy milyen nótaszöveget írnak, ugyanarra a dalra fogják ráénekelni, mint amit mindig az elmúlt húsz évben. Viszont aki képes az ellenzéknek demokratikusan kezet nyújtani, annak a kezét el kell fogadni, és ha kitart majd zsákmány nélkül is a közös ügy mellett, akkor kiderül, mit is ér.

Vegyük el Übü királytól a szabadságharcos nimbuszát, csak ez az opció maradt. Szembesítsük a tényekkel, országlásának eredményeivel. Mutassunk rá, hogyan is üldözte a komcsikat valójában, úgy, hogy mára neki van belőlük a legtöbb, és hogyan is cserélgette a köpönyegét minden kis szélre, ami odébb fútta. És legfőképpen vegyük el tőle a kezdeményezést és a sajtó fölötti uralmat. „Easier said than done” – ez igaz, de hát ott kell vitézkedni, ahol a csata van. Amíg ez nála van, addig legyőzhetetlen, mint Hannibál az elefántjaival és numídiai lovasságával. A kormánypárti média uralja az internet nélküli lakosságot, a kormánypárt által alkotott demagóg újbeszél-nyelv határozza meg a közbeszédet. Az üres frázisok, a fogalom nélküli jelszavak, a manipulált és kiforgatott magyar nyelv, amivel beszennyezik már az ellenük beszélő gondolkozását is mielőtt kinyithatná a száját. „Bolsevik” (hol?), „balliberális” (van ilyen, lehet ilyen?), „spekulálnak ellenünk!” (kik?), „magyarellenesség” (tehát nem az a magyarellenes, aki sárba tiporja és tönkreteszi nemzetét, hanem az, aki a gaztettekről cikket ír?), „hazaáruló”? Übü felség nem volt az, amikor az MSZP-kormány ellen uszított Brüsszelben? („…Erre hivatkozva sürgette Orbán az uniós segítségnyújtás megtagadását a “hazug és csaló” kormányoktól” – Figyelő, 2006 október 25. Legalább 370 milliárd ft-ról volt szó, B.I.)

Nem elég földhöz verni a narancsot, produkálni kell valamit. A Jobbik internetes jelenlétével és aktivitásával kell felvenni a versenyt, és ingyenesen terjesztett ellenzéki újságot kellene létrehozni, amiben feketén-fehéren ott áll mennyibe került és kerül a magyar népnek a Fidesz Turbómagyar Kaméleon Párt ámokfutóversenye és Matolcsy-orákulumra alapozott gazdaságpolitikája.  Mindenki számára elérhető tudásbázis kell, ahol adatokról és alapvető koncepciókról van szó, hogy ne beszélhessenek levegőbe a kormány papagájai. Meg kell szólítani a politikától megundorodott rétegeket is, az egyelőre tanácstalanokat, akik érzik, tudják már, hogy az ország katasztrófába rohan, de nem látnak alternatívát. Amíg a szabadságharcos süveg Orbán fején van, szinte legyőzhetetlen lesz, ezt addig fogom ismételni, amíg szükség van rá. Egy tiszta gazdaságpolitika alapjait kell sulykolni a kormány kritikája mellett, hogy látható legyen: van alternatív útirány.

Tények, folyamatos kalapács-csapások a sajtóháborúban, tiszta, de erős retorika az áskálódás, semmitmondás és fanyalgás helyett, ami sokszor a balos sajtó tipikus hibája. El kellene felejteni a karizmatikus vezér-kreálást és a boszorkányüldözést. Tisztázni kéne a fogalmakat, a szavak jelentését, mert itt győz mindig a kormány, sehol máshol. Az ellenállás új, dinamikus formáit kell megvalósítani, ahogy a Napóleon hadaival szemben álló spanyol gerillacsapatok lecsaptak, aztán felszívódtak a hegyek közt. Vagy üllő leszel vagy kalapács, kedves ellenzék!

„Nem leszünk gyarmat!” – üvöltötte az ország demagógja március 15-én. Nem, a Simicska-birodalom szolgáira rosszabb jövő vár, mert őket saját oligarcháik tapossák a sárba, kötik örökre eltéphetetlen láncba. Hallgassunk inkább Brutusra, aki szemben a mindent maga alá gyűrő zsarnoksággal is ezt írta:

„Hát éljen csak Cicero, minthogy tud élni csúszva-mászva, leigázottan… Én a dolgok természete ellen viselek háborút, azaz a zsarnokság, a kivételes hatalom, mindenféle egyeduralom, mindenféle tekintély ellen, amely a törvények fölé akar emelkedni. A szolgaság hiába ölt előttem nyájas és szeretetre méltó képet, bennem mindig csak borzadályt ébreszt.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (17 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +25 ( 25 szavazatból)
Bártfai Imre: Écrasez l’infame!, 4.6 out of 5 based on 17 ratings

  • Hozzászólások(21)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

21 Reader’s Comments

  1. Nagyon jóóóóóóó!
    Nincs nálam a bölcsek köve, nem tudom miként lehetne kilábalni a sz…ból.
    “babazsúrra járok” lassan értelmetlenné válik!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  2. Tökéletes keresztmetszet! :) :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  3. Ennek az írásnak egy apró baja van , hogy a húgyagyúak nem olvassák ha még is akkor nem fognak fel belőle semmit .
    Ezzel kellene kezdeni az okulásukat aztán jöhetne a többi !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  4. Pontosan erről van szó : ingyenesen kellene elvinni a leszegényebb rétegehez a valós információt.
    De jelen MSzP.-s és egyéb hatalmasságaink ezt képtelenek felfogni.
    Nem értik meg hogy az igazi szavazóbázis nem az INTERNET előtt fészbukozgató értelmiség , hanem a mélyszegénységben élő és reménytelen falusi emberek százezrei.
    De őket a jelen ellenzék leírni látszik. Bezzeg nemígy a Jobbik ! Ők pontosan tudják miként kell felhasználni céljaik érdekében az ötvenes évek legelején is nagy eredményeket produkáló agitprop módszereket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  5. Igen, kedves Geyza, a jobbikosoknak van valami ilyesmije, időről-időre feltűnnek az ingyen terjesztett lapok, főleg választások előtt, tele mindenféle mutyival…csak személyesen és ingyenes, papír alapú sajtóval lehet felvilágosítani a tömegeket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  6. Imre:
    De ez valahogy nem képes elhatolni a mostani ellenzék agyába.
    Csak papolnak az összefogásról ( már kerek 1 éve kellett volna masszív tömböt alkotni , olyasmit mint a régi római katonák falanxter felállása. Mint a sündisznó nevű rendőrségi védekező állás.)
    Közben pedig eltellt az értékes idő.
    Az ideológiai harc nem játék , de a széplekü Fodor Gábor és a többiek még mindig ott tartanak hogy inkább meghalnak de nem engedik meg hogy ellenségük ne juthasson szóhoz.
    Hát most ezt sikerült teljesíteni .
    1000 százalékra !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  7. Bocs hogy beleszólok , de ez nem ellenzék !!
    Ki kellet volna vonulniuk amikor az agyament törvényeket és tákolmányt csinálta a fideSS , de ugye akkor nem kapnak pénzt , ezek szerint a pénzért vannak nem MIÉRTÜNK.
    Akkor nem is ellenzék .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  8. Szentigaz! Nincs itt sem ellenzék, se kormánypárt! hitvánxy mutyizó-tolvaj politikusok vezetik ezt az országot. Nincs aki eltiporja a zsarnokot, aki a parlamentben hablatyol, a kormány ellen, legitimizálta azt a bandát a részvételével. Ha a demokráciát védelmezte volna, nem vett volna részt annak felszámolásában. Csodáljátok a hitvány Gyurcsányt, aki néhány hónapja maga mondta hogy itt nincs fasiszta diktatúra. Nekünk most új Mohács kell!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (6 szavazatból)
  9. Tisztelt Bártfai úr!
    Gratulálok. Tökéletes írás. A tömegkommunikáción valóban sürgősen változtatni kell, mert hiába hallgatunk Brutusra mi, akik olvasunk és értünk, ha a tömeg bizony Ciceróra hallgat.
    Felelevenedett, bennem irodalom tanárom, aki akkoriban azt mondta ennél a résznél,(jó pár éve volt), hogy sajnos Brutus nem tudja meggyőzni a népet a beszéddel, mert a tömeg arra hallgat, aki az érzelmekre hat és nem az észre. Mostanság látszik beigazolódni tanárom pszichológiai jártassága. Lehet, hogy a szépen csomagolt hazugságokat könnyebb elhinni, mint önállóan gondolkodni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  10. Ez az írás felér Orbán elleni vádirattal Brutus stílusában, de sajnos nem értenék sokan.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  11. Köszönöm :)
    Brutust mostanában kedveltem meg…azzal szokták lejáratni hogy “uzsorás volt” valójában pénzember mint annyi sok római arisztokrata, ráadásul akkoriban kockázatos volt kölcsönt adni, ezért nagy volt a kamat. Ja és közösségeknek kölcsönzött.

    Brutus felkészületlenül állt Caesar temetéséhez, ahol a korábban életben hagyott Antoniust engedték még beszélni is…a veteránoknak meg beszédet tartott Brutus szociális demagógia nélkül. Ezzel megpecsételte a sorsát.

    Most úgy látom mindez -ha így volt-nagyon aktuális nekünk.
    Mert a mostani ellenzék nem tudja megszólítani a tömegeket..nem is igen van abban a helyzetben hogy ígérjen. Emellett nincsenek még hiteles és ismert figurái, legfeljebb ismeretlen hiteles figurák.
    ———————————–
    A Fidesz kinyírta a baloldalt, és a népszavazás kinyírásán is erősen ügyködik. Az ellenzék emellett összehangolatlan is, de legalább jó úton járnak a szociális kérdések, oligarchák hangsúlyozásával.
    ——————————-
    Ha az Unió félrelép egy kicsit, ha kicsit érezhetővé válik mit okozott szociálisan a kormány, és ha sikerül megszólítani az embereket…de egyébként akkor is megmarad a helyzet: félnek, komolyan. Sok helyen ezért nem írják alá a népszavazási gyűjtőívet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  12. Husz János Puszita

    Egyike a legkiválóbb, leglényeglátóbb írásoknak, amit olvastam, respekt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  13. “Magyarul” Brutus egy technokrata volt, mint Bajnai? Jöhet Brutus kormányfőnek, megszavazom.:)
    Persze, hogy félnek( az egzisztenciájukat, a megélhetésüket féltik), hiszen mindenhol Fidesz bérencek ülnek már a hivatalok főnöki székeiben. Félnek fizikailag is, hiszen a Jobbik csapata, a Fidesz verőlegényei, csak még nem szabadult el a pokol. Ki tudja vidéken milyen megfélemlítések mennek?
    2006-ban megmutatták mire képesek.

    Ha az EU félrelép egy kicsit, Orbánnak esély lehetne, mint ahogy esély volt a 2/3-ad is. Azzal sem élt és ezzel sem fog. Ha visszafogná az ország kirablását( vagyis nem a saját zsebre harácsolna az oligarchákkal együtt), akkor, most bebizonyíthatná az EU és magyarok felé is, hogy valóban boldogulunk kevesebb segítséggel is és nem csak élősködni akarunk.
    De nem így lesz. Nagyon tetszik a DK oldalán a” pazarlás számláló”.Ezt, ahogy Ön is írja, postaládákba kellene bedobni, mint a Helyi Témát, eljuttatni az utolsó pici faluba is.
    A baloldali pénzembereknek befektetni kell ebbe az országmentő projectbe., ha már a médiát hagyták elveszni. Újra fel kell építeni a birodalmat és erre kevés lesz 2 év.
    Várom további írásait. Mária

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  14. Érdekesség a baloldali médiáról és megfélemlítésről.
    http://nol.hu/belfold/a_het_vegere_all_helyre_a_rend_a_lapterjesztesben

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  15. Hallottam olyat hogy még a szoci kormány idején elő-elő fordult hogy idős embereket bántalmaztak buszon vagy villamoson mert a Népszabadságot olvasták !! !! !!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  16. Március 15-e után a Madarász utcai gyerekkórház udvarán két zászló közül az Eu zászlaját valaki letépte, valószínűleg a kerítésen kívülről, mert a kerítés teteje elhajlott. A zászló a rúd tövében volt. Azóta eltüntették. Kíváncsi vagyok, hogy visszakerül-e. Nem szeretem ezt az országot. Egyre jobban nem szeretem.:)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  17. Helyesbítek.:((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  18. Még jól emlékszem a Rendszervéltást követő évekre , mikor kezdett szóbajönni az EU csatlakozás.
    Volt akkoriban egy réteg , akik nagy és új ( lehetőleg csillogó koromfekete ) luxusautókat vásároltak és kitették rá a trafikban akkoriban vásároható ovális EU matricát , kék alapon , csillagokkal..benne pici pirosfehérzöld HU jelzéssel.
    És így vonultak büszkélkedve Erdélybe meg a szlovákokhoz…nagyképűen.
    MOST ugyanezek a jóemberek trianoni Mo. emblémát viselnek azóta kissé lepattant autóikon , lefedve árpádsávokkal , közepén valami nyilaskereszt-utánzattal……hát így változnak az idők. Gondolom ezek valamelyike tépte le azt az Úniós zászlót is , ami mostanra az én szememben tágabb Hazám zászlajává vált .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  19. Tisztelt Bártfai úr!
    Elővettem a Julius Caesart, mert nem szeretem, ha kétségeim vannak a tudásomat illetően. Önnek volt igaza, mert a jelenet, amiről az irodalom tanárom kapcsán említést tettem, Caesar temetése. Brutus volt, aki ész érvekkel magyarázta meg a népnek, hogy azért tette, mert a köztársaságot féltette. Antonius volt az, aki manipulatív módon a nép érzelmeire hatott és a beszéd végén Julius Caesar állítólagos végrendelete alapján pénzt is adott minden római polgárnak. Így az érzelmekre ható beszéd és a pénz megtette hatását. Lehetett Brutus cselekedetének bármily indítéka.
    “Ha most ezen jó barát kérdezi miért támadott fel Brutus Caesar ellen? válaszom ez:nem mivel Caesart kevésbé szeretném, hanem mert Rómát jobban szerettem. Azt ohajtanátok-e inkább, hogy Caesar élne s mindnyájan rabokul halnátok, mint hogy Caesar haljon meg s ti mindnyájan éljetek szabad emberekül?”

    Újra kellene olvasni az egészet, de túl sok a könyv és rövid az élet. :)
    Az ön írásaira, azért mindig szakítok időt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  20. Geyza
    Én már ott tartok, hogy az EU-t inkább tartom hazámnak. Magyarország nem tudom, hogy a jelen állapotában oda való-e. Csak reménykedek benne, hogy a hallgató többség még a kulturált Európához akar tartozni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  21. Kedves Mária, köszönöm. Antonius beszéde sajnos nem maradt fenn, de Shakespeare verziója csodálatos, hatalma retorikai teljesítmény. Az antik klasszikusokat mindig megéri tanulmányozni, csak általuk lesz tiszta a gondolkodás és a beszéd.

    Brutus vsz. egy habozó intellektuel idealista lehetett, kissé talán Julianus Apostatához hasonlóan aki másik nagy kedvencem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos