Ronai and Ronai
AMERIKAI

Két halottja van a középiskolai lövöldözésnek 2012. február 28. kedd 18:43

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Két halottja van a középiskolai lövöldözésnek

Chardon, Ohio – Szünetel a tanítás ma, kedden abban az iskolában, ahol a 16 éves Daniel Parmertor életét veszítette, valamint az iskolakerület valamennyi tanintézetében. Időközben a 17 éves ifjabb Russell Kingnél is megállapították a beállt agyhalált.

Az áldozatok iskolatársát, T. J. Lane-t gyanúsítják azzal, hogy tüzet nyitott a Clevelandtől mintegy 35 mérföldre lévő város középiskola menzáján hétfő reggel nyolckor, amikor sokan már reggelijüket fogyasztották. Később elmenekült a helyszínről; az iskola egy tanára vette üldözőbe. A kiérkező rendőrség fél mérfölddel arrébb, a kocsijánál tartóztatta le.

Jobbra egy biztonsági kamera T. J. Lane-ről készített felvétele

Kingen és Parmertoron kívül még három diákot sebesített meg, őket jelenleg is kórházban ápolják. Tim McKenna városi rendőrfőnök szerint egyikük még életveszélyes állapotban van. A kórház egyelőre nem ad felvilágosítást hogylétüktől.

Nate Mueller diák, aki három meglőtt barátjával egy asztalnál ült az ebédlőben, amikor Lane tüzet nyitott rájuk, az ABC Newsnak adott interjúban „csendes srácnak” nevezte az elkövetőt, aki új diák volt, és nemigen állt szóba a többiekkel, noha „nem is szekált senkit. A maga dolgával törődött.”

Más osztálytársak viszont számkivetettnek írták le Lane-t, akivel a többiek sokat hepciáskodtak. Mint sok iskolai gyilkos, ő is előre jelezte tettét, mégpedig a Facebookon elhelyezett versike formájában: „Egyvalami után vágyakozott, hogy a lábánál heverjen a világ”, s baljósan hozzátette: „Meghaltok ti mind.”

Egyes osztálytársak ellentmondanak annak, hogy teljesen ki lett volna közösítve, Tyler Lillash szerint voltak barátai, és hallotta, hogy olyan képeket tett ki a Twitterre, ahol fegyveresek társaságában látható. Lillash – az elsőként elhunyt Parmertor barátja – szerint nem igaz, hogy a többiek gyötörték volna. Egy másik diák, Lexi Joy nem sokkal a gyilkosságok előtt találkozott a folyosón Lane-nel, aki teljesen normális ember benyomását keltette; mosolyogva és biccentéssel üdvözölték egymást.

T. J. Lane bemutatkozó képe a Facebookról

Nem kizárta féltékenység mint indíték sem; vannak, akik szerint Lane olyan asztalt vett célba, amelynél ott ült egy srác, aki Lane volt barátnőjével járt. Ezt azonban mások nem erősítették meg.

A WEWS tévé jelentése szerint a tinédzser otthoni körülményei zavarosak és erőszakosak voltak, szülei 2002-ben váltak el, apja később erőszakos bűnelkövetőként a börtönt is megjárta.

Helyszínelés a főiskolánál, ahová körülbelül 1100 gyerek jár

Tizenegy hónapja ez volt a legsúlyosabb iskolai vérengzés az Egyesült Államokban; Ohióban 2007-ben fordult elő utoljára hasonló eset. A legtöbb halottat követelő lövöldözés a virginiai műszaki egyetemen történt abban az évben; harminchárman vesztették életüket. A főiskolai tömeggyilkosságok közül a mai napig a coloradói Columbine-on 1999-ben elkövetett lövöldözés vezet, ebben tizenkét diák és egy tanár halt meg.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 1.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -2 ( 2 szavazatból)
Két halottja van a középiskolai lövöldözésnek, 1.0 out of 5 based on 1 rating

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

19 Reader’s Comments

  1. 30 év könnyítés nélkül! :((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  2. Pontositani kellene a cikket. A “high school” szo nem foiskolat hanem kozepiskolat jelent.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  3. Halálbüntetés a nyomorult terrorista gyilkosra!
    Mert nálunk még van.
    “Eye for eye
    Tooth for tooth
    Hand for hand
    Burning for burning”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  4. Megjegyezném, hogy a “high school” nem föiskola, hanem középiskola.
    A cimet javitani kellene.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  5. Még valami.
    “A WEWS tévé jelentése szerint a tinédzser otthoni körülményei zavarosak és erőszakosak voltak’
    Ez nem mentség.
    Másoknak is vannak ilyen körülmények, ahol az illetõ nem követ el gyilkosságot!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  6. Ha középiskolát írnak, valaki főiskolát reklamál és vice versa. 14-20 év köztiek járnak oda, a regényekben mindennek fordítják, középiskola, főiskola, még gimnáziumot is olvastam Stephen King magyar verzióiban, ahol ez a közeg visszatérő elem. Magyar értelemben vett főiskola talán nincs is az USÁ-ban, mindenesetre tuti, hogy egy magyar olvasó se gondol magyar főiskolára, már csak a szereplők életkora miatt se.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  7. De van foiskola, osonka. Az ugy hivjak, hogy college. Az egyetemet pedig university-nek.

    A high school amerikaban pedig a magyar kozepiskolanak (vagy gimnaziumnak) a megfeleloje.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  8. osonka
    -
    David Mandler megelözött a válasszal. Ez nem is lehet kérdés. Középiskolának lehet forditani (gimnáziumnak kicsit sánta de még elmegy).
    Elementary school 1- 4 osztály megfelel az alsótagozatnak. Az 5-8 osztály a middle school. A middle school után a nyolcadikosok autómatikusan mennek a kötelzö középiskolába a high school-ba. Ezt befejezve jelentkeznek a college-ba, ami lehet rövid föiskola vagy 6-8 éves egyetem is.
    A college elsö 4 éve megfelel a föiskolának. Van ahol ezen túl (a 4 év után) még master képzés vagy PhD képzés is van. Itt már beszélhetük egyetemröl.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  9. Colombus tapintott rá a lényegre. Amerikában ugyanis 18 éves korig egyféle iskolatípus van, tehát 14 éves kor után nem válik szét az oktatás, háromféle iskolatípusra mint nálunk (szakmunkásképző, szakközépiskola, gimnázium) Ennek megfelelően szerintem az amerikai rendszert leghűebben az adja vissza ha az “elementary school”-t alsó tagozatnak, a “middle school”-t középső tagozatnak, a ” high school”-t pedig felső tagozatnak fordítjuk.
    Sajnos sok magyar műfordító ezzel nincs tisztában ezért fordulhat elő, hogy sokáig a high school-t főiskolának fordították. Aztán valaki “rájött”, hogy az nem főiskola hanem valamiféle felsőiskola lehet így a magyar gimnáziummal azonosították, vélhetően azt gondolván, hogy ott magasabb szintű képzés folyik. A college-t pedig gyakran fordították kollégiumnak (!!), sőt a legviccesebb az, amikor a gymnasium (tornaterem) szót sikerült gimnáziumként fordítani.

    Mint ahogy Karinthy is viccelődöt már ezen Poe versének fordításakor:

    “Szólt a holló nevem mór”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  10. Nem volt nehéz ” tapintgatni”. A gyermekemmel végig csináltam a létezö összes fokozatot. Én meg abból élek.
    A high school-t azért én nem forditanám felsö tagozatnak, mert a magyar oktatásban 5-8 osztály a felsö tagozat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  11. Nem tudom kinek tunt fel de reggel 8 kor a gyerekek reggeliztek a suliban, a menzan !

    Nekunk reggel 8 kor kezdodtek annak idejen az orak, es ha valaki kesett…. volt hogy eset is kaptam a keses miatt. Mennyivel jobb egy detention !

    (Buntetesbol az iskola egy erre kijelolt termeben maradni meghatarozott ideig az orak utan. Ez sokkal kevesebb streszt okoz es nem ernti a tanulo ertekeleset.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  12. Most komolyan kerdezem, valoban az a fo” tema hogy mi a “High School” magyar megfeleloje? Esetleg lehetne taglalni a nagy szabadsagot a fegyverviselessel kapcsolatban. Nem?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  13. agi
    -
    Végülis igazad van… de itt mi mindent megtárgyalunk. Azért fórum.
    -
    Nagy ellensége vagyok a szabad fegyverviselésnek de ebben a speciális esetben nem hiszem, hogy sokat segitene a tiltás. Aki elmebeteg módon nagyon akar fegyvert az Magyarországon is megtalálja a módját.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. Mate, Ivan Tibor

    agi,
    a bekovetkezett tragedia es a fegyverviseles tilalma vagy megengedese kozott nem latok osszefuggest, eloszor mert kiskoru nem kaphat fegyverviselesi engedelyt, masodszor mert mentalisan kiegyensulyozatlan felnott sem viselhet fegyvert. Vegul, aki gyilkolni akar az fegyver nelkul is megtalalja a modot ra. Az igazi problema onnan ered, hogy az elso figyelmezteto jelek mellett kozombosen haladnak el a szulok, iskolatarsak es pedagogusok is. Legtobb fiatal amokfuto az interneten elore feltarja aszandekat, de senki nem figyel oda az egyertelmu fenyegetesre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  15. Mate, Ivan Tibor

    a tragedia me’g tul friss ahhoz hogy meg lehessen allapitani vajon elmebeteg elkovetorol van-e szo. Ezzel kapcsolatos megjegyzesek csak feltetelezesek. A fegyverviseles mint szabadelvu jogosultsag ebben az orszagban (USA-ban elek) tarsadalmi problema – egyenesen ara’nyos a szabadsag elvevel. Egyaltalan miert lehet itt fegyverhez jutni? Miert kell azt szajkozni hogy “dehat jogom van magam megvedeni”? Minden normalis tarsadalomban alapvetoen a rendorsegnek es a katonasagnak van joga fegyvert viselni. Ha meg akarod magad vedeni hasznald az oklodet. Amugy taoista vagyok, alapelvem: az eroszak elol kiterni es nem fele’ kozeledni.
    Egyetertek azzal a megjegyzessel hogy a kornyezet (csalad, tanarok, baratok) kozombosen viselkednek a figyelmezteto jelek irant. Es miert? Mert a csaladi kotelekek nem elegge szorosak, az egesz nevelesi mentalitas rozoga alapokra epul. Persze, ezt a temat is lehetne vegkimerulesig elemezni.
    Utolso szo gyanant: Chardon-ban eltem 7 evig es elegge megrazott az eset. A lanyom ott vegezte az elso osztalyt. A boltos neni, a konyvtaros, a zoldseges, a hentes a nevunkon szolitott es “Jonapot”-tal bucsuzott angolos kiejtessel. Mindenkinek szep hetveget kivanok:)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. Mate, Ivan Tibor

    Agi,
    Mint irod, Taoista vagy, es en vegtelen tiszteletet erzek az elveid irant, de ellentmondast talalok a militant fegyverellenesseged es a Taoista elvek kozott. Mint Taoista ragaszkodhatsz az elveidhez, de ne probald a sajat igazsagodat masra eroltetni. En a kontrolalt fergyverviseles hive vagyok, es elek is ezzel a joggal. Azzal egyutt nem akarlak rabeszelni, hogy Te is fegyverkezz, rad bizom ezt a dontest.
    A Taoizmuson kivul a velemenyalkotasod bazisa a kisvarosi elet lehet, ahol az emberek nem zarjak kulccsal az ajtot. Ezt a luxus szamba meno eletformat viszonylag kevesen elik. Engem a hentes es a pek a szam szerint szolit, amit leszakitok…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  17. Azt hiszem felreertes van koztunk. Nincs militant fegyverellessegem. A szamomra a katonasag es rendorseg viseljen fegyvert. A “po’rne’p” harcolhat okollel. Nem eroltetem senkire sem a velemenyem, csak elmondom.
    A lovoldozo diak nagybatyja kontrollalt fegyverviselesi engedellyel rendelkezhetett (feltetelezes). Jogilag szabalyos dolog, csak eppen lehetoseget adott olyan helyzetre hogy jogtalanul gyilkoljon az unokaoccse.
    13 eve ketmillio lakosu fovarosban elek; nincs fegyverem, nem felek. A “boltos neni/hentes/konyvtaros” itt is neven szolit es tok jo erzes hogy nem azonosulok egy aktaszammal vagy bolti cetlivel. Nem fugg kis vagy nagy varosi eletmodtol…. mindegy hol elsz, TOLED fugg hogyan viszonyul hozzad a kornyezeted. Azt hiszem ez luxus szamba megy :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  18. Mate, Ivan Tibor

    Agi, a militans fegyverellenesseg nem egy sertes, hanem a meghatarozasa annak az allaspontnak amit kepviselsz: csak a katonak es a rendorok viselhessenek fegyvert, a civil lakossag ne juthasson fegyverhez. (A kepletedbol kimarad a bunozo elem, az a reteg mindenkeppen lesajnalja a tarsadalmi konvenciokat, es fegyvert visel es hasznal olyan orszagokban is, ahol a Te izlesed szerint formaltak a jogot es szigoruan buntetik az illegalis fegyvertartast.) A bolti relaciokat illetoen elfogadom a kritikadat, a hiba az en keszulekemben lehet, valoszinuleg Te jobb ember vagy es rokonszenvesebb is mint en. Nem adom fel, meg csak 67 vagyok, van ido valtozni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  19. Mate,

    :) … koszonom (igen/nem egyezek)
    :)…. sok sikert a valtozashoz, ba’r nem hiszem hogy nagy gyurmazasba kellene va’gnod. Ugy van jo ahogy jol erzed magad.
    :)… kellemes hetveget (ujbol emlitem hisz akkora nagy kincs!)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos