Ronai and Ronai
AMERIKAI

Ostrom Edit: Elaludtam az Országértékelőn 2012. január 26. csütörtök 18:08

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Ostrom Edit: Elaludtam az Országértékelőn

Nem értem, hogyan történhetett. Hiszen Obama mindent megtett, hogy fellelkesítse a hallgatóságot. 2008-as beszédeire emlékeztetően, teljes átéléssel olvasta fel a szöveget a teleprompterről.

Először talán akkor kalandozott el a figyelmem, mikor a gazdaságról beszélt. Hogy a kétkezi munkások már nem találnak állást, mert az összes gyár külföldre települt. “Ideje megregulázni azokat a cégeket, akik külföldre szállítják a munkahelyeket.” Erről eszembe jutott az Apple, a zsebemben lapuló iPhone, amit Kínában gyártottak a szerencsétlen melósok éhbérért. Állítólag az iPhone-t gyártó cég 250 ezer betanított munkást alkalmaz, akik munkásszállón laknak, a gyári konyhán napi több tonna rizst esznek, és mindezért cserébe napi 15 dollárt kapnak fizetés gyanánt.  Azt mondják, az ott jó állásnak számít. Elgondolkodtam, ha a kedvenc telefonomat Amerikában gyártanák, vajon mennyibe kerülne. Vagy meg sem tudnám venni, vagy nem is gyártanák, hiszen nem lenne kifizetődő.

Miután Obama adóreformot javasolt a munkahelyek kiáramlásának megállítására, rátért az oktatásra. Érzékenyen érint a téma, hiszen én is iskolában dolgozom, és első kézből látom, mi működik, mi nem. Az elnök olyan ügyesen fogalmazta meg a javaslatait, hogy abban sem demokrata, sem republikánus kívülálló nem találhatott semmi kivetnivalót. De én nem vagyok kívülálló, és jól tudom, hogy az oktatási rendszer hatalmas strukturális reformra szorul. Azt is látom, hogy az iskolákra költött  pénz nemcsak, hogy nem boldogít, de nem is “okosít”. Ennek ellenére, csodák csodája, az én hátrányos helyzetű iskolám úszik a pénzben az idén. Onnan tudom, mert a minap bejött az igazgatóm, és megkérdezte, hogyan újítanám fel a könyvtárat. Merthogy van pénz.

Igaz, hogy már évek óta nem fizetik a komputerizált katalógus karbantartási költségeit, és hogy én a körzet könyvtárosaival együtt már hónapok óta könyörgöm egy új rendszerért. Az is mellékes, hogy a nyomtatóba én magam veszem a festéket, mert a titkárnő képtelen megrendelni, vagy az valahol elakad az bürokráciában. Az éves működési költségeken spórolnak, hiszen a kívülálló úgyis csak az új szőnyeget és a friss festéket fogja látni. Számomra nyilvánvaló, hogy azért kapott az iskolakörzet a választási évben hirtelen jött ajándékot, hogy a demokrata körzetben kulcsfontosságú agitátorok, tanárok fel tudjanak valami pozitívumot mutatni, mikor választóknál kopogtatnak.

Mikor gondolataim visszatértek az országértékelő beszédhez, Obama éppen ott tartott, hogy kéri az államokat, tegyék az iskolalátogatást kötelezővé 18 éves korig. Erről eszembe jutott az a szép nap, mikor gimnáziumi pályafutásom alatt megtanultam a “truancy officer” jelentését. A “truancy officer” olyan rendőr, vagy az iskola által alkalmazott biztonsági őr, akinek egyetlen feladata, hogy az iskolakerülőket felszedje az utcán. Los Angelesben az iskolakerülés büntethető is, 250 dollárt taksál minden egyes kilengés. Az iskolák tehát most is mindent megtesznek annak érdekében, hogy megtartsák a diákokat, hiszen minden diák után 8-10 ezer dollár éves állami támogatást kapnak. Kevesebb diák, kevesebb pénz. A plainfieldi gimiben még bölcsöde is van a középiskolások gyerekei számára. A lányok reggel leteszik a babát, iskola után babakocsira akasztott iskolatáskával sétálnak haza. Ha ezek a lányok és az apukák el is végzik a gimnáziumot, az csak látszateredmény. A munkahelyekért folyó versenyben eleve háttérbe szorulnak.

Mire gondolataimban idáig értem, addigra Obama már az illegális bevándorlásnál tartott. Nagyot ásítottam, mert ez már Reagan óta napirenden van, meg aztán este tíz felé járt már az idő. Aztan jött az alternatív energia, a baloldal és a környezetvédők kedvenc témája.  Innen már csak homályosan emlékszem a beszédre. De többször hallottam a ”refrént”: “Send me a bill”, azaz “Küldjenek nekem egy törvénytervezetet”, amit ő majd aláír, és ami majd mindent megold. Ez jó választási trükk, mert ha a republikánus többségű kongresszus nem küldi az elnöknek a megfelelő törvényt, arról ő nem tehet, az csakis a kongresszus hibája. Hátráltatják a haladást. Nem teszik a dolgukat. Cseréljük le őket, lehetőleg demokratákra. “Send me a bill. Send me a bill.” Itt elbóbiskoltam, pedig a beszéd fele még hátra volt.

Ahogy másnap olvastam a szöveget, a végén Obama megcélozta a politikai középutasokat. Még azt is mondta, hogy szikla szilárdan el van kötelezve Izrael biztonsága mellett (úgyhogy a zsidó szavazók csak nyugodjanak meg), és Irán is kapott egy ejnyebejnyét. Végül a hadsereg felé bólintva hazafias büszkeséggel zárta a beszédet (amit én már nem hallottam).

Az az igazság, hogy nem vagyok lelkes. Amerika hanyatlik, és Obama úgy tesz, mintha minden problémát meg lehetne oldani egy jól irányzott törvénnyel, vagy a jövedelmek újraelosztásával. Egyre több szférát von az állam irányítása vagy befolyása alá. Hova vezet ez? Attól félek, a jövő évi beszéd alatt elaludni sem merek majd, nehogy rámtörjenek a rémálmok.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.4/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -1 ( 15 szavazatból)
Ostrom Edit: Elaludtam az Országértékelőn, 3.4 out of 5 based on 5 ratings

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

19 Reader’s Comments

  1. kedves edit!!
    semmi baj!!valoszinuleg emelt eloadasrol volt szo,igazi szofosasrol!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (8 szavazatból)
  2. Obama, o-bla-bla-blablama. Oldalszamra es idore megy az elnoki beszamolo, fogalmazas egyes, tartalom egyes, eredetiseg egyes, akarki irta a beszamolot. A nagy nem kommunikator ismet eloadott. Kifigyeloda? Yes, you can.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (7 szavazatból)
  3. Jövőre talán már nem ő fog évet értékelni !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  4. Hmm.. Ez azért fanyalgás-ízű.
    Egyrészt ugye kell az iphon, meg ipad meg stb. másrészt meg szar a gazdaság. Tudomásul kell venni hogy amig Kina látja el az USA-t termékekkel addig ez lesz. Az USA gazdasága valamikor a leghatalmasabb gazdaság volt a világon.
    Aki lemarad a gazdaságban az lemarad a hatalmi versenyben is.

    Egyébként az amerikai ne sírjon amíg lusta a saját termékeit behozni Európába..lásd pl. Amazon.
    Ha Amerika hanyatlik akkor rázza magát gatyába. Omaba lehewt hogy ehhez kevés de majd Newt Ginrich elég lesz? Who are you kidding?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. Most akkor én provokálok néhány mínuszt. :)
    Én nem aludtam rajta és Clinton óta nem lehetett ennél jobbat hallani szerintem.
    Inkább arra leszek kíváncsi, hogy lesz-e eszköze és támogatása az új ígéretei betartásához?
    Ha fele teljesül, akkor nehéz lesz a dolga a republikánus jelölteknek. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (14 szavazatból)
  6. Kedves Edit,
    Ez ugye ez csak “egy velemeny? Nem kell ugye teljes mertekben egyeterteni vele?
    Nem latom ilyen sotetnek az amerikai kepet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  7. http://magyardiplo.hu/kezdlap/637-ne-csak-a-bolygot-az-embert-is-mentsuek-meg

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. Kedves AN! Igen ez egy vélemény és nagyon szeretném, ha már az amerikai belpolitikát is kommentálják, akkor néhanap az amerikai liberális (lényegében demokrata) beállítottságú kommentár is megjelenhetne az Amerikai Népszavában. Esetleg más kolumnistákat is lehetne keresni. Végül is az AN-Szabadság valaha egy baloldali beállítottságú újság volt.

    Egyébként nekem a beszéd tetszett és hatásosnak tűnt. Igen, szerintem is Amerika egyik legnagyobb problámája a rendkívül igazságtalan jövedelemeloszlás és teherviselés. Ha kifogásom volt, akkor inkább a másik oldalról: még mindig nem éreztem elég radikálisnak a szöveget. De azért még ettől Hajrá Obama!

    Ha rosszmájú akarok lenni, akkor azt üzenem Editnek, hogy nyugodjon meg jövőre is aludhat a beszéd alatt is, nem fogja felvillanyozni a dolog, mert Obama fogja mondani és nem Romney vagy esetleg Gingrich….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  9. Bárcsak a magyarországi értékelőkön lehetne aludni! :((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  10. Mate, Ivan Tibor

    Gets, a republikanus jelolteknek igy is nehez dolga van, onnan sem lehetett semmi konstruktiv inditvanyt hallani. A szabad valasztas nagy dolog de mibol?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. Kedves Edit!
    Az ember azon a beszéden álmosodik el, amit nem ért és nem tud értékelni.
    Nekem más a véleményem Obamáról.

    “Ha ezek a lányok és az apukák el is végzik a gimnáziumot, az csak látszateredmény. A munkahelyekért folyó versenyben eleve háttérbe szorulnak.”

    Ezt írja Ön. Előtte épp azért “aggódik”, hogy Obama munkahelyeket teremtene otthon, akár azzal is, hogy 10 dollárral többe kerülne az ipad.

    “Aztan jött az alternatív energia, a baloldal és a környezetvédők kedvenc témája.”

    Ön az iskolában csak dolgozik, vagy valóban érdekli a jövő generációja és a jövő Amerikája. Nem lehet ott folytatni az USA társadalom, gazdaság és ökopolitikáját, mint 200-300 évig. A válság azt mutatja, hogy bizony váltani kell és bizony újra elosztás kell a gazdasági javakban. Munkahelyeket kell teremteni, ha máshogy nem megy akkor hazahozni a termelést. A tőkéseknek erre lassan rá kell ébredniük, mert ha nem teszik egyre nő az elégedetlenség, a bűnözés.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  12. Kedves Bubu64! Az ember azon is elalszik, amit mar unalomig ismer. :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  13. Kedves Edit!
    Gondolom akkor csak azért hallgatta meg,hátha mond valami újat. Ősi a mondás,”Nincs új a nap alatt”. Amerikai szemszögből nekem új volt, a környezetvédelemmel foglalkozás( új utak keresése), munkahely teremtésének új lehetőségei. A republikánusok nem nagyon foglalkoztak ezekkel a témákkal, max adóemeléssel .Ha tévedek kérem cáfoljon meg! Üdvözlettel:Mária

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  14. Kedves Gets!
    Köszi a linket.Nagyon jó. Én is ilyen dolgokon gondolkodom és ebben az írásban nagyon jól összefoglalta a szerző. Ajánlom mindenkinek.
    “Sok szempontból talán a legjobb úton vagyunk egy emberileg élhetetlen világ létrejötte felé? Az „ember embernek farkasa” aforizma mintha egyre több területen válna általánosan elfogadott alapszabállyá, és mind pusztítóbb hatást fejt ki. Erre talán a legjellemzőbb példa a munka világa, amelyben rendkívül aggasztó változások zajlanak. Miközben egyre nehezebb értelmes minőségi munkahelyeket találni, a bérből élőktől egyrészt megkövetelik, másrészt viszont megtagadják a felelősségtudatot, a munkavállalókat módszeresen egymással való versengésre kényszerítik, a szakszervezeteket tudatosan felszámolják, a „tanuljátok meg magatokat eladni” és a „nincs kegyelem” szellemét tanítják, a vállalatirányításban a megfélemlítés elfogadott eszközzé vált. Ráadásul egyre gyakoribbak a munkahelyen elkövetett öngyilkosságok. A kétszámjegyű nyereség mindenható diktátuma, a részvényesek telhetetlen profitéhsége, a gazember vállalkozói mentalitáshoz vezető törvényen kívüliség és erkölcstelenség rohamos terjedése következtében, röviden a neoliberális őrület a kései kapitalizmus e beteges formája. Ez a valódi elembertelenedés.”

    Ez a rész az egyik lényege az írásnak szerintem. Azért tisztelem Obamat, mert úgy tűnik, hogy ezt felismerte és próbál apró lépésekkel változtatni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  15. Ez szenzációs és egyben félelmetes.Nagyon jó cikk.
    “E visszafejlődés mögül felsejlik a harmadik, egyben a lehető legsúlyosabb tényező, nevezetesen a tudás és az ismeretek feltartóztathatatlan szertefoszlása. Ez új jelenség, hiszen a kapitalizmus hosszú időn át a megismerés pártján állt; kizsákmányoló volta ellenére az emberiség fejlődésének egyik állomása volt, előmozdította az emberi haladást. Ám amikor a finánctőke, a gazdagság eme végsőkig elembertelenedett formája mindenkit maga alá gyűrve a csúcsra ér, belépünk az egyetemes „nem-megismerés” korszakába. A tőkefelhalmozás ugyanis korlátlan céllá és egyúttal céltalanná vált. Egy olyan osztály történelmi csődjének a szemtanúi vagyunk, amely miközben mindent magának kaparint meg, már nem teremt civilizációs értékeket, és azt állítja, hogy itt a „történelem vége”, vessük alá magunkat e „történelmi végcélnak”. A befektetés rövid távú megtérülésének elvakult hajszolása megfojt minden emberi elképzelést, minden emberi tervet, s ezzel elveti a megismerés, az értelmes élet lehetőségét is.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  16. Bocsi Gets, de kénytelen vagyok idézni a cikkből, mert hosszú és nem biztos, hogy végigolvassák.
    “Hogyan tudták vajon az osztálytudatot olyan mértékben lecsökkenteni, hogy férfiak és nők tömegeinek szinte fogalmuk sincs arról, hogyan működnek a társadalmak, és mi az ő személyes helyük és szerepük? Ez a szellemi visszafejlődés katasztrofális következményekkel jár. Sose feledjük: a nácizmus úgy tudott gyökeret ereszteni, hogy a marxista osztályalapú gondolkodást az „ein Volk, ein Reich, ein Führer” , azaz az osztálynélküli „ember” ideológiájával helyettesítette.”
    Erről a részről a “békemenet” jutott eszembe. Akik ott meneteltek fogalmuk nincs arról, hogy hol állnak a társadalmi hierarchiában és arról sincs, hogy előttük két milliárdos trappolt, akik az ő bőrükön gazdagodik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. Husz János Puszita

    Azért én irigylem a szerző problémáit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  18. Husz János Puszita

    Akkor mit javasolsz Bubu64? Legyen szocializmus?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  19. Kedves Husz János Puszita!
    Nem látom reálisnak a mai eszemmel sem a szocializmust, sem a kommunizmust, a példa mutatja nem is működött.Az emberi tényezők miatt nem megvalósítható egyik sem. Én elég idealista vagyok és bízok az emberi józan észben, amit tudom, hogy rosszul teszek. Természetesnek tartom, hogy aki többet hozzátesz egy ország gazdaságához, az többet keres.Nem kereshet ugyanannyit egy orvos, mérnök, mint egy segédmunkás.A társadalom nagy része ezzel tisztában is van.
    A tőkésekkel van a baj, ez a mondat, ami nagyon tetszett nekem.
    “A tőkefelhalmozás ugyanis korlátlan céllá és egyúttal céltalanná vált.”
    Olvasd el amit idéztem a cikkből, mert én nem tudom jól megfogalmazni. Egy emberarcú kapitalizmusra lenne szükség, ahol felnőttként kezelik a társadalom tagjait. Nem úr- (rab?szolga), apa-gyerek kapcsolat lenne a munkáltató és munkavállalók között. A tőkések visszaforgatnák a fejlesztésekbe, kutatásokba a pénz nagyobb részét . Bonyolult dolog, erről sokat írhatnék, hogyan képzelem el, és soha nem lesz úgy, pont az emberi gyarlóság miatt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos