Ronai and Ronai
AMERIKAI

Megint iráni halászokat mentett Amerika 2012. január 11. szerda 11:09 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Megint iráni halászokat mentett Amerika

Washington/Teherán/Moszkva – Néhány napon belül másodszor újra amerikai matrózoknak mondhattak köszönetet iráni tengerészek. Oroszország az atomprogramról való tárgyalások folytatását sürgeti, míg az olaszok csak fokozatosan vezetnék be az olajembargót.

Az Egyesült Államok parti őrségéhez tartozó Monomoy nevű kutter hat iráni tengerészt vett a fedélzetére azt követően, hogy a hajójuk lerobbant. A kutter helyi idő szerint tegnap hajnali három óra körül észlelte a Ja-Husszein fedélzetén felvillanó fényeket, amelyek segélykérést jeleztek. Az irániak azért voltak kénytelenek a Monomoy segítségét kérni, mert a víz elöntötte a hajójuk gépházát.

A Monomoy haladéktalanul motorcsónakot küldött a Ja-Husszeinen rekedt emberek kiszabadítására, akik közül négyen már a fedélzethez rögzített mentőcsónakban ültek, ketten pedig még a hajón voltak. A Monomoyon a hat megmentett vizet, takarót és hálál, azaz az iszlám előírásoknak megfelelő élelmiszert kapott – közölte a Pentagon. Az irániak amerikai vendégségben töltötték a napot, egyikük kisebb sérüléseit ellátták, majd délután fél öt tájban átszálltak az iráni parti őrség Nádzsi-7 nevű hajójára.

Míg néhány napja az iráni külügyminisztérium nem volt hajlandó megköszönni, hogy egy amerikai hadihajó szomáliai kalózok fogságából szabadított ki iráni halászokat, most viszont a Nádzsi-7 kapitánya egy angolul tudó matróza tolmácsolásával mondott köszönetet a Monomoy kapitányának.

Oroszország némi késedelemmel ugyan, de sajnálkozását és aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Irán egy bunkerlétesítményben a saját szakállára kezdett urániumdúsításba, tovább mérgesítve az amúgy is pattanásig feszült viszonyát a külvilággal. Az orosz külügyminisztérium vegyesnek mondható reakciója, amely valamennyi érdekeltet arra szólítja fel, hogy tartózkodjék az elhamarkodott lépésektől, megállapítja: Teherán továbbra is figyelmen kívül hagyja a külföld atomfegyverkezés miatti aggodalmait, noha biztatónak tekinti, hogy Irán legalább értesítette az urániumdúsításról a Nemzetközi Atomenergia ügynökséget.

„Reméljük, Teherán meghallgatja véleményünket, miszerint továbbra is szoros együttműködésre van szükség az Ügynökséggel, és gyorsan komoly hatoldalú tárgyalásokat kell kezdeni az iráni nukleáris programról, feltételek nélkül”, hangzik Irán egyik legfontosabb külkereskedelmi partnerének figyelmeztetése.

A moszkvai külügyi közleményben említett hatoldalú tárgyalások immár egy éve szakadtak félbe, miután Irán nem volt hajlandó együttműködni az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína) plusz Németország delegáltjaiból álló küldöttséggel.

A világ több más vezetője is elítélte a lépést. Alistair Burt, Nagy-Britannia közel-keleti ügyekben illetékes minisztere az izraeli Ramat Ganban tett látogatásakor szögezte le, hogy hazája „új pénzügyi szankciókat vezetett be Irán ellen. Ezen új szankciók értelmében valamennyi, az Egyesült Királyság területén működő pénzintézet számára tilos bármilyen tranzakció végrehajtása bármilyen iráni intézménnyel, ideértve az iráni központi jegybankot is.”

Az Európai Unió által tervezett olajembargót a nyersolaj-szükséglete jó részét Iránból beszerző Olaszország csak fokozatosan, hónapok leforgása alatt szeretné bevezetni. Erről tájékoztatta Guilio Terzi di Sant’Agata olasz külügyminiszter francia kollégáját, Alain Juppét párizsi látogatása alkalmával.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Megint iráni halászokat mentett Amerika, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Ejnye olaszok, ki tetszenek lógni a sorból?
    Ez nem lesz ám jó.
    Lásd Magyarország diktátorának, Benito Mussolini duce reinkarnációjának, Orbán Viktornak esetét a EU-val!
    Amit dönt az EU, azt végre kell hajtani.
    Olaj van bőven a világban!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  2. Miafene.
    Kez olyan színezetet venni a dolog hogy az amerikai flotta az iráni csórók kimentése érdekében van fenntartva. :D :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Vádalkut kötött Arbabsiar 2012. október 17. szerda | AN

Irán elősegítené a szíriai béketárgyalásokat 2012. augusztus 9. csütörtök | AN

Irán nem hagyja, hogy atomlétesítményeit meglátogassák 2012. február 21. kedd | Rákócza Richárd

Irán nem ad el olajat a briteknek és a franciáknak 2012. február 19. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos