Ronai and Ronai
AMERIKAI

Máv-per: megvolt a fellebbezési meghallgatás 2012. január 12. csütörtök 19:21 | Ron Grossman / RR Forrás: Chicago Tribune

  • Hozzászólások(23)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Máv-per: megvolt a fellebbezési meghallgatás

Chicago – A szerdai meghallgatáson egy ideig nem sok minden emlékeztetett arra, hogy ötszázezer emberi lény marhavagonba tereléséről és Auschwitzba küldéséről van szó, írja Ron Grossman a Chicago Tribune-ben.

A szövetségi bíróság tárgyalótermében összegyűlt bírók és ügyvédek semmitmondó absztrakciókkal dobálóztak, úgy mint: „szuverén immunitás” és „személyi illetékesség”.

De nem tartott sokáig, hogy életre keljenek az emlékek azzal kapcsolatban, amit a jogászok „tényálladéknak” neveznek, s amit Paul Fischer, azon Holokauszt-túlélők egyike rögzített keresetében, aki szeretné a Magyar Államvasutak és a magyar bankok által 1944-ben, a zsidók náci koncentrációs táborba küldésekor elkonfiskált javakat visszaszerezni.

Fischer visszaemlékezik a napra, amelyen évekkel a második világháború után a németországi Frankfurtba repült egy ipari vásárra, és a városban tömegközlekedésre várt.

„Láttam közeledni a vonatot, és ismét hallottam: ’Achtung! Achtung!’ Az őrök hangja volt, akik a vagonokba tereltek minket”, mondta a meghallgatás után.

Szerdán a Hetedik Kerületi Szövetségi Fellebbviteli Bíróság háromtagú tanácsa hallgatta meg a folyamatban lévő ügyben a peres felek folyamodványait. A fellebbviteli bíróság döntése – aminek nincs határideje – fogja meghatározni, folytatódik-e a per a szövetségi kerületi bíróságon.

A Magyar Államvasutakat és az ország bankjait képviselő ügyvédek azon az állásponton voltak, hogy amennyiben a tárgyalás folytatását engedélyeznék, ügyfelük „jóvátehetetlen kárt szenvedne”.

Csak nehezen tudta követni a bíróság előtt elhangzó jogi érvelést Magda Brown, Auschwitz egy másik túlélője. „Nem sokat értettem ebből a jogi párbeszédből”, mondta. „Egyszerűen csak azért vagyok itt, mert hiszem, hogy a ’Soha többé’, az csakugyan azt kell jelentse, hogy ’Soha többé’.”

Brown és más felperesek nehezen értik meg, hogy az Egyesült Államok kormánya miért avatkozott be a perbe – és nem csak ebbe, hanem több más kapcsolódó perbe is – ellenfeleik oldalán.

Az Igazságügyi Minisztérium „Érdekeltségi Nyilatkozatot” adott ki, mondván, míg a kormányzat „nem foglal joilag állást semmiféle igény vagy védekezés kapcsán”, azt akarja, hogy a keresetet „bármilyen érvényes jogi alapon utasítsák el”.

A magyar zsidóság lemészárolása Hitler „végső megoldásának” utolsó fejezete volt. A második világháború végéhez közeledve a német szövetséges Magyarország közel állt az átálláshoz. A nácik ezért megszállták az országot, és kegyetlen módon deportálták annak zsidó polgárait, akiknek háromnegyedét Auschwitzba érkezésükkor elpusztították.

A túlélők arra tesznek kísérletet, hogy visszaszerezzék elvett üzleteiket, bankszámláikat. A kereset szerint közölték velük, hogy a nyilvántartások nincsenek meg, vagy hogy a magyar vasút nem tudja, mi történt a deportáltaktól elkobzott személyes holmival.

Az Egyesült Államok és Magyarország között 1947-ben aláírt békeszerződés a jóvátételi igényekről is rendelkezik, a felperesek szerint azonban a gyakorlatban jóvátételre sohasem került sor. Az elmúlt évtizedekben több keresetet adtak be zsidók és nem-zsidók, akiket a náci uralom alatt munkára kényszerítettek, arra sarkallva az Egyesült Államokat, hogy peren kívüli megállapodást tárgyaljon le Németországgal és Ausztriával.

E két ország pénzalapot hozott létre a túlélők kárpótlása érdekében; az Egyesült Államok viszonzásul megígérte: megpróbálja az amerikai bíróságokat a keresetek elutasítására rávenni.

Németországnak és Ausztriának garantálták a „jogi békét”, miként az alperesek jogtanácsosai szerdán a fellebbviteli bíróságot tájékoztatták. Egy osztrák cég néhány éve megszerezte az egyik beperelt magyar bankot. A védők szerint emiatt a magyar bankra is vonatkozik a „jogi béke”.

Az elmélet arra késztette David Hamilton bírót, hogy feltegye a kérdést: ez vajon azt jelentené, hogy az osztrákoknak hatalmukban áll más országokbeli vállalkozásokat a jogi felelősségre vonás ellen beoltani?

Hamilton ezt követően a felperesekhez intézett kérdést, akik keresetének alapja az a feltevés, hogy a Magyarország által megkárosított amerikai állampolgárok pereskedhetnek amerikai bíróság előtt.

„Ez azt jelenti, hogy Belgiumban vagy Svájcban meghallgatná egy bíróság azoknak az amerikai indiánoknak a keresetét, akiknek a földjét kisajátították?”, kérdezte a bíró.

Ez az absztrakció újabb fokára emelte a diskurtust. Az amerikai diplomácia jóvátételi keresetekkel feltartóztatható lenne-e? Mi volt a szándék, amikor a fiatal amerikai köztársaság arra törekedett, hogy a külföldi diplomatákat az Egyesült Államokban mentesítse a bűnvádi eljárások alól?

S végül: mi a „genocídium” jelentése? A védelem állítása szerint ez a kifejezés nem vonatkoztatható arra, ami Magyarországon a zsidókkal történt. Ez egy ország ügye volt, Magyarországé, ami a saját polgáraival tett valamit, így az emberiesség elleni bűncselekményre vonatkozó nemzetközi törvények erre nem vonatkoztathatók, érveltek az ügyvédek.

Richard Weisberg, a felperesek ügyvédje, a New York-i Cardozo Jogi Egyetem professzora arra kérte a bíróságot, tekintsen a definíciók – „állampolgár”, „nemzetiség” – mögé, és lássa meg az emberi lényeket, akikre vonatkoznak.

„Két ügyfelem van jelen a mai tárgyaláson”, mondta Weisberg, Fischerre és Brownra mutatva. Személyes beszámolóikból olvasott fel: „A hölgy tizenhét éves volt, amikor Auschwitzba deportálták. (…) Az úr hét éves volt, magával vitte néhány holmiját, amit elvettek tőle.”

Előadása alatt a bírók bólogattak. Majd Robert Pavich előadta a felperesek végső érvét. Arra gondolt, amit Abraham Lincoln mondott a rabszolgaságról, és a jelen ügyre alkalmazta:

„Ha ezekkel az elvételekkel nem volt baj”, mondta, „akkor semmivel sincs baj.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 4 szavazatból)

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(23)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

23 Reader’s Comments

  1. Gyalázat ez a per. Karsai László és Feldmájer Péter szerint is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (12 szavazatból)
  2. Ez egy rakás (moderálva).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (8 szavazatból)
  3. “Fischer visszaemlékezik a napra, amelyen évekkel a második világháború után a németországi Frankfurtba repült egy ipari vásárra, és a városban tömegközlekedésre várt.
    „Láttam közeledni a vonatot, és ismét hallottam: ’Achtung! Achtung!’ Az őrök hangja volt, akik a vagonokba tereltek minket”, mondta a meghallgatás után.”
    ……
    S végül: mi a „genocídium” jelentése? A védelem állítása szerint ez a kifejezés nem vonatkoztatható arra, ami Magyarországon a zsidókkal történt. Ez egy ország ügye volt, Magyarországé, ami a saját polgáraival tett valamit, így az emberiesség elleni bűncselekményre vonatkozó nemzetközi törvények erre nem vonatkoztathatók, érveltek az ügyvédek.”
    ……
    Achtung! Achtung! Ez ugye németül van?
    ….
    Ez egy ország ügye volt, Magyarországé,
    …..
    Szóval egy nép irtása a határokon belül nem genocidium?
    …. ezektől eltekintve, ez a per úgy marhaság, ahogy van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  4. Tiszteletünk a túlélőké.
    A háttérből mozgatott eljárás miatt a pert mi is gyalázatnak tartjuk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (9 szavazatból)
  5. Az amerikai allam elindulhatna abban az iranyban is, hogy ha Magyarorszagon az MSZP felel az MSZMP büneiért, akkor a Jobbik, meg a Fidesz miért ne felelhetne jogfolytonossagi alapon Horthy büneiért?? Az uj törvénykezési logika igy müködik kis hazankban.Ez logikusabb lenne, mint a MAV…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  6. Szerintem is marhaság a per és nagyon sokat árt a zsidóságnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (11 szavazatból)
  7. A náci Németországnak feltett és kinyilvánított célja volt a zsidók kiirtása, ami ugyebár definíció szerint genocídium.
    A magyar állam aktív részt vállalt ennek a célnak az elérésében, tehát társtettes volt a genocídiumban.
    Ennek fényében kérdem:
    Micsoda baromság az, hogy “Ez egy ország ügye volt, Magyarországé, ami a saját polgáraival tett valamit, így az emberiesség elleni bűncselekményre vonatkozó nemzetközi törvények erre nem vonatkoztathatók” ???
    .
    És mi az, hogy a MÁV “jóvátehetetlen kárt szenvedne”??
    Akiket segített elhurcolni, azok szenvedtek “jóvátehetetlen kárt” (kínhalált!), meg a túlélők utódai, akik lelki bajainak könyvtárnyi az irodalma.
    A legnagyobb pofátlanság, ha a lebukott rablógyilkos meg akarja tartani a rablott holmit azzal, hogy különben jóvátehetetlen kárt” szenvedne.
    .
    Hogy engedhet meg ilyen arcátlan, mocskos védelezést egy amerikai bíróság?
    Tényleg sok idő telet el Nürnberg óta.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (16 szavazatból)
  8. Hahaha!
    Ezek az agyasok a végén még a Ganz Ábrahám örököseit is perbe fogják.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (10 szavazatból)
  9. …a honolului esködtszék elött.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  10. “És mi az, hogy a MÁV “jóvátehetetlen kárt szenvedne”??
    Akiket segített elhurcolni, azok szenvedtek “jóvátehetetlen kárt” (kínhalált!), meg a túlélők utódai, akik lelki bajainak könyvtárnyi az irodalma.”

    Mind a német állam mind a magyar fizet kárpótlást a túlélőknek. Ha jól tudom. És szerintem jól tudom. Senki sem bagatellizálja a holocaustot.
    De a MÁV beperlése nem csak Magyarország tönkretételével fenyeget, egyúttal hazugságokra alapul, pl. hogy mávosok agyonlőttek foglyokat, holott fegyverük sem volt.

    Karsai László nem éppen újfasiszta történész és ő leleplezte ezt az egészet. Ez a per csak egy biztos eredménnyel zárulhat: még több Jobbikossal és még nagyobb antiszemitizmussal.
    Az igazság uralmát igaz eszközökkel kell kivívni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  11. A ket topic egymassal szemben.
    Zsido korrupcio,majd felette a Mav per.
    Hogy lehet e kettot egynapra osszehozni???
    6 millio zsido, koztuk 6 szazezer magyar zsido kinhalala semm fajta perrel es jovatetellel nem karpotolhato!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  12. Közel hetven éve történtek ezek a dolgok. Nem kéne már lezárni ezeket és továbblépni?

    Én nem loptam el egy zsidótól se semmit, akkor miért velem akarják kifizettetni? Lévén, hogy a társadalom nagy részével egyetemben akkor még a szüleim sem éltek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  13. ezzel a perrel saját halottjaik emlékét koszolják csak be. ezekért nem lehet előre haladni!! gyarmatosítás, búr háborúk, néger rabszolgaság, holokauszt… rég volt! amíg lesznek ezen témák hangoztatói addig lesznek a másik oldalon is (nácik, fasiszták, KKK stb) Nem jó ez így.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  14. miaszösz! Gratulálok ahhoz, amit kommenteltél! Teljesen igazad van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  15. A Magyar Koztarsasagnak szembe kene nezni azzal a tennyel hogy a holokauszt nem masok csinaltak hanem a magyarok. A magyar burokracia, allamhatalom ez a csndes tobbseg rakta fel a vonatra felmillio honfitartsat es szomszedot, vette el ertekeiket es koltozott be hazaiba. Ez mindegy milyen regen tortent, ez rablogyilkossag.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (10 szavazatból)
  16. azt mondjak a magyarok,nincsenek meg a dokumentumok!!Hazugsag!!-a magyar csendorok legalabb annyira pedansak voltak papirmunka teren mint a nemetek,mindennek volt irasos nyoma!!
    komoly jegyzokonyveket irattak ala velunk-(3-neha-5 peldanyban!!!)-miutan a csendorlaktanyaban kifosztottak minden odahurcolt zsidot,mielott az allomasra tereltek volna minket deportalni!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (9 szavazatból)
  17. a magyar hatóság és a MÁV hathatós segítsége nélkül ilen gyorsan ilyen sok embert megölni, a túlélőket és az ő rokonait lelkileg meggyötörni, egy életen keresztül csillapíthatatlan fájdalomba döngölni nem lehetett volna. Tudjuk, hallottuk elégszer, közelebb a mindighez, hogy más a hibás, csak a tehetséges magyar nép nem. Itt van egy tárgyalás, amelyik azoknak, akik szenvedésük vagy rokonaik által érdekeltek valamilyen igazságszolgáltatás, vannak a jogszakemberek, akiknek szakmai ügy és vannak a zsigerileg utálkozók, akiknek bármilyen ürügy jó, hogy gyalázatos véleményüknek hangot adjanak. Tudom, hogy nekik én vagyok a gyűlölködő, akár még transzportból megszökött is. Tessék tudomásul venni, hogy ez a per nem anyagiakról szól, hanem igazságról! Ha a magyar hatóságok védője szerint ez nem volt genocídum, akkor félek, hogy ők nem a jogi szakemberek kategóriájába sorolandók, hanem az álatalm harmadiik csoportként definiáltak közé. Ha pedig így van, akkor az okos és tehetséges magyar nép nehezen, vagy egyáltalán nem tanul.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (10 szavazatból)
  18. Fel kell jelenteni a Postát is biztos az meg küldött ki munkaszolgálatos behívókat. A fürdőt, mert Szálasy ott fürdött, a péket mert kenyeret adott a náciknak…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  19. az is igaz volt,hogy az egesz utazatatas koltsegeit velunk zsidokkal fizettette meg a MAV,espedig ugy hogy a sokszor 80-90 ember egy marhawaggonban fejenkent fizetett egy Harmad osztalyu ulohelyes jegyet!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  20. hát ennyit ér az erkölcsi magasság. Asher és én megjegyzését még meg sem értik a zsigereikben beoltott agyak

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  21. a minuszolok figyelmebe,;
    Randolph Braham,; Holocaust Magyarorszagon c. muve!!!!
    tessek nagyon figyelmesen olvasni azt a reszt amelyik a MAV aktiv szereperol szol!!!
    mar egesz Europaban minden allamban a vasut tarsasagok elismertek a felelosseguket a deportaciokban valo Onkentes reszvetelukert,mint pl a francia SNCF,a nemet DB,az osztrak OSSB,stb-stb!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  22. a fenti foton!
    az 1944 Junius-i Magyar transzport a Birkenau-i zsidorampan!
    -(Nem vagyok 100%-ig biztos benne!!!!!-de balrol a csomagot tarto nenike mellett jobboldalt,azt hiszem az ott az egyik kisocsem(?),es a lehajtott feju fejkendos no az Anyukam(?)!!-de mondom nem vagyok benne 100%-ig biztos!!meglehetosen rossz a kep!!
    a brkabatos tiszt elol(hattal)- viszont Dr Mengele,a hatranezo SS meg a Rapportfuhrer-(egy szadista allat volt!!)-,a nevere nem emlekszem mar!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  23. zka67
    “Gonoszka.
    2012. július 4. szerda
    20:21

    “Én nem loptam el egy zsidótól se semmit, akkor miért velem akarják kifizettetni? ”

    Kérem szépen, én akkor tanultam olvasni és Ida néni, a tanító néni mondta, hogy Ágiék mától kezdve egy másik iskolába járnak.
    És Ida néni, a tanító néni sírt.
    És Nelly, meg Erzsi, csak úgy szó nélkül elmentek és egy puszit sem adtak.
    Tessék mondani, miért nekem kell emlékezni, miért ?
    Nekem?
    Nekem is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A “magyar Petrocelli”-nek nevezték Peter Ronait 2014. december 21. vasárnap | AN

Sándoron fékezés nélkül hajtott át a kamion 2014. október 23. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos