Ronai and Ronai
AMERIKAI

Szabadai Viktor: A Wagner Corporation közbelép 2011. december 1. csütörtök 19:28

  • Hozzászólások(25)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Szabadai Viktor: A Wagner Corporation közbelép

Hol voltam ennyi ideig, hogy nem látott? – kérdezi Wagner úr a Piszkos Fred közbelép (Fülig Jimmy őszinte sajnálatára) című Rejtő regényben. Valahogy ez a jelenet ugrott be először, mikor meghallottam a szóvivővé avanzsált Selmeczi Gabriellát devizahitel ügyben nyilatkozni. Aztán persze rögtön eszembe jutott nyugdíjvédelmi kormánybiztosi minőségében tett ígérete, ami akkor hangzott el, mikor éppen elzsarolta a magánnyugdíj-pénztári vagyonokat: az állami nyugdíjrendszerben mindenkinek lesz egyéni nyugdíjszámlája. Nyilván azóta ezen dolgozott. Titokban. Egyedül. Ugyanis senki nem tudja, mire jutott.

Az élet persze megy tovább. Az adótörvények megszavazásával eldőlt: a munkaadók egyszeri legfeljebb hét és félmillió forintos támogatást adhatnak adómentesen munkavállalóik részére kifejezetten végtörlesztésre. Ezt megelőzően már készült is egy lista arról, hogy az állami tulajdonban lévő vállalatok, illetve a közigazgatásban dolgozók, köztisztviselők, közalkalmazottak körében hányan érintettek devizahitel ügyben. Az állam, mint legnagyobb foglalkoztató (nagyjából 750ezren dolgoznak a közszférában) tudni akarta, amennyiben a törvény hatályba lép, nagyjából mire számíthat, ha élni kíván a törvény adta lehetőségével. Hogy fog-e élni, s hogy minden érintett részesülhet-e a támogatásból, azt majd a kormány eldönti – hogy milyen szempontok szerint, az még titok. A lényeg: listák már vannak. Mindenfélék.

Eddig akár üdvözölhető is lehetne a történet: az állam látván, hogy polgárainak sokasága bajba került, közbelép, kinyújtja segítő kezét. Ám ha megpróbáljuk végiggondolni e segítségnyújtás hatásait, rögtön bajban leszünk a lépés a megítélésével.

Azt már talán megszokhattuk, hogy költségvetést érintő törvények beterjesztésekor, elfogadásakor még nem egészen világos, milyen hatással is bír az adott döntés. Selmeczi Gabriella szóvivő saját bevallása szerint egyelőre még nem ismert, mekkora terhet róna a büdzsére az, ha a kormány úgy döntene, támogatja az állami alkalmazottak végtörlesztését hét és félmillióval munkavállalóként. (A Népszabadságban megjelent számítások ezt nagyjából 1300 milliárd forintra becsülik). Bárhogy is, ha Hende Csaba honvédelmi miniszter szavaiból indulunk ki – a kormány szándéka az, hogy százezernél is több családot hozzon ki a tervezett intézkedésekkel “az egyiptomi adósrabszolgaságból”- akkor várhatóan sokszor hét és félmillióval számolhatunk kiadási oldalon. Hogy ennek mi lesz a fedezete, arról sem az előterjesztők, sem a javaslat elfogadói nem rendelkeznek világos képpel, hiszen – visszatérve Selmeczi Gabriella szavaihoz: „a kormánypárti frakcióban nem merült fel, miből lesz erre keret”. Majd csak lesz.

Ám a törvény egyik lényeges eleme, hogy a munkáltató adhat ugyan, de dönthet úgy is, hogy nem ad. Ha a kormány úgy dönt, ad, akkor az állami alkalmazott kap. Ha egy magántulajdonban lévő cég úgy dönt, nem ad, akkor annak munkavállalói nem lesznek megsegítve. Annak költségét, hogy az állami alkalmazásban lévők kaphassanak, mindenkinek vállalnia kell. Annak is, aki nem kap saját cégétől, s annak is, akinek nincs is hitele.

Az állam ugyan a legnagyobb foglalkoztató, de a foglalkoztatottak többsége nem állami alkalmazott. Legtöbbjük vagy olyan cégnél dolgozik, amely közvetlenül érintett a szektoriális adók révén, vagy ha nem, hát a válság hatására eddig is elbocsátásokra, fizetéscsökkentésekre kényszerült, így nehezen várható el, hogy dolgozónként 7,5 milliót támogatásként kifizessen. Az éppen munka nélkül lévő devizahitelesek pedig nem is léteznek e törvény szerint.

Marad tehát a közszféra, ahol a szerencsések megszabadulhatnak hitelüktől, ám a bennmaradtak túl azon, hogy kifizetik a kiszállók végtörlesztését – hiszen az közpénzből finanszírozódik – számolhatnak további törlesztő részlet-növekedéssel is, ugyanis ha egyszer megjelenik a bankoknál soktízezer, az „egyiptomi adósrabszolgaságból” menekülni vágyó, akik egyenként 20-40-80ezer svájci frankot kívánnak törleszteni egyben, akkor a piac logikáját követve a megnövekedett frank-kereslet további árfolyam-növekedést okozhat.

Az adósrabszolgaság fogalmának bevezetése a kormányzati retorikában (amely most elsősorban a bankok ellen igyekszik hangolni a közvéleményt) jól illeszkedik ahhoz a szájkaratéval operáló háborús logikához, amit a kormány „gazdasági szabadságharc” néven fogalmaz meg. Értelmetlen konfliktusok sokasága, nemzetközi elszigetelődés és bizalomvesztés mellett elherdált vagyonok és igazságtalan, rossz adópolitika a nagy háború hozadéka. A legnagyobb eredmény, hogy 2010 májusa óta 18ezerről 21ezer milliárdra nőtt a magyar államadósság úgy, hogy közben elillant a teljes magánnyugdíj-pénztári vagyon (nagyjából 2700 milliárd) és a további 360milliárd át nem utalt járulék sorsáról sem sokat tudunk. Bocsánat, de tudunk: ezeket Selmeczi Gabriella mind megvédte. A mostani 7,5 milliós végtörlesztési támogatást lehetővé tévő lépésével a kormány az érintettek kis hányadának ugyan valóban segítséget nyújthat (1300 milliárdért), de a lépés igazságtalan voltát jól jelzi, hogy a bajban lévő családok többsége továbbra is bajban marad. Csak egy picivel még nagyobban. Hogy aztán velük mit kezd a kormány, az egyelőre titok, legalább akkora, mint az egyéni nyugdíjszámlák állása. De legalább Selmeczi Gabriella őszinte volt: neki fogalma sincs. Legfeljebb majd őket is megvédi.

Wagner úr persze mindig szolgált meglepetésekkel. Az általa létrehozott és tulajdonolt, de leginkább nemzetközileg üldözött Wagner Corporation egyetlen hitvány, rozoga hajóját méltatva jegyezte meg, hogy azért legalább a kapitány egy nagyon ügyes, fürge és megbízható matróz: bizonyos Piszkos Fred.

A szerző az SZDSZ ügyvezető elnöke

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.9/5 (9 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +21 ( 21 szavazatból)
Szabadai Viktor: A Wagner Corporation közbelép, 4.9 out of 5 based on 9 ratings

  • Hozzászólások(25)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

25 Reader’s Comments

  1. Tudja valaki, hogy ki jelenleg az SZDSZ elnöke? Elbóklásztam az SZDSZ homepagere, de még a vezetőket sem találtam meg pár perc alatt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  2. Szerintem sokkal egyszerűbb lenne titkos szavazás helyett bevezetni a nyíltat, és akkor a helyszínen meg lehetne állapítani, mely devizahiteleseket támogatja meg a kormány, és kiket nem.
    Sőt, azt is el lehetne azonnal dönteni, kiket kell éhhalára ítélni, és kik maradhatnak életben…
    Nem is értem, minek ez a sok lacafacázás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (29 szavazatból)
  3. Orbán Viktor ellenzékben folytatott sikeres politikája oly hatékony volt, h az elöző kormány elvesztette bizalmát és győzött a FIDESZ. Orbán Viktor kormányon oly sikeres politikát folytat, h még mindig a nép kedvence. Sorra nyeri a FIDESZ a menet közbeni választásokat. A buszon, vonaton csak dicsérő szót hallani a fülke forradalmat levezénylő harcosokról. A nép hálával rebegi, vélhetően a nagy győztes nevét. A rádió és a televizió hiradásai sikerekről számolnak be. A vasutasok megkapják a beigért milliárdokat. Valószinű kamatostól. Az egészségügyi és gyógyszertári dolgozók is valószinű hálásak, na meg a kis vállalkozók. Mindenki oly hálás , mert győzött a forradalom. A magyar nép nem fogja engedni, valószinű, h Orbán Viktort az EU örökös elnökének kérje ki az Únió, bizony nem engedi. Ilyen jó miniszterelnöke nem volt még hazánknak, mondom én, aztán ha nem választják újra, és nincs terror elháritási védelem alatt személye ,akkor jó szokás szerint, majd elmondják, Orbán Viktor vétett egy két kisebb hibát a kormányzása alatt, de azért ugye jót akart, …magának biztos.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +35 (37 szavazatból)
  4. Milliárdok ide , milliárdok oda , jelenleg a deviza-lakáshiteleseknek kb. a 40 % .-a van bajban.
    De a Forintárfolyam következetes kormányzati szintű rombolása miatt ez akár 70 % .-ra is felmehet a közeljövőben.
    Az azért már valami….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (23 szavazatból)
  5. Megvilágosodásom támadt miközben előzőt írtam :
    Mosthatalmonlévő azért devalválja a Forintot , hogy aztán bevezethesse a Pengőt. Estleg a Koronát. De inkább a Pengőt.
    ÉS akkor nem kell már az adósoknak megfizetniük a hátralékot a bankoknak , mertugyebár azt még a közben törvénytelenné vált Rákosi-Forintban vették fel.
    Így segít a Zállam a hiteles-adós-raboknak.
    Őőgyes…ahogy csikágói nagybácsikám mondta mosolyogva és fejcsóválva , mikor ‘75.-ben itt járt és álmélkodva nézte a fejlődő Budapestet , meg a csokiautómatát a Marx-téren , ami szépen elnyelt neki vagy hat forintot , három részletben, mire kiadta az egyötvenes Sport-szeletet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  6. Pszicho- és szociopaták, köztörvényes bűnözők állnak ma Magyarország élén!

    Kellene még ezen megállapításomhoz bármit hozzáfűznöm?
    … és ezt …
    … szendamkiabálja!
    (PS: a blogomra rátettem egy elképesztően jó jegyzetet “No comment 5.” címmel, itt a linkje: http://szendamondja.wordpress.com/2011/12/01/no-comment-5/ ! Javaslom, hogy MINDENKI olvassa el és a lehető legszélesebb körben terjessze! … és ezt szendamkéri!)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  7. Selmeczi G. által bejelentett, adómentes támogatási lehetőség egy újabb adalék a Fidesz-KDMP kormányzat kalandor és persze diszkriminatív, a bajbajutottak jó részét teljesen feladni látszó politikájához. A ki nem mondott vezérlő elv itt is érvényesül: segítsünk azokon, akik ugyan elszámolták magukat, de a jövő középosztálya számára még megmenthetők, egyben a párt és a kormánya lekötelezettjévé is tehetők, mert ez majd még kifizetődhet nekünk. Ja, és ezt a kegyes áldozatot hozzuk meg a nemzeti hevülettel szeretett vállalkozók, és a mélyen tisztelt adófizető polgárok kontójára, azaz, a vállalkozói nyereség és a költségvetési adóbevételek terhére, mintegy, a “jó gazda” gondosságával. Az adóterhet elengedjük, ugyancsak az adófizetők kontójára.
    Egyben számíthatsz rá te büszkeségre éhes magyar, hogy ezt a lépést is kopírozni fogja az EU népes, ámde az ortodox gazdasági rögeszméktől görcsbe feszült országlóinak a tábora.
    De, hogy mit szól majd ehhez a magára hagyott, eszköztelen, esetleg a kelleténél gyámoltalanabb, ugyancsak magyar nemzetiségű hiteladós honfitársuk? Az már igazán mellékes, mert “ezek” – fogják mondani “fideszék” maguk között – úgysem képesek előretolni az ország szekerét. Ezek csak hátráltatni tudják azt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  8. Figyu!!!!!!!!!!
    Én most a nyugdíj folyósítóhoz forduljak a 7.5 milláért?
    Homályosítson már fel valaki!
    Köszi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  9. Nem is tudtam, hogy van még SZDSZ. A cikk jó, telibe talált, de kár volt odaírni, hogy milyen funkciója van az írónak. Én alapító voltam az elfeledett pártban, de nagyon lejáratták, nagyon sokat ártottak a Hazámnak. Szitokszóvá tették a liberalizmust, megfosztottak attól, hogy szabadon választhassak “pártot”. 2002-ben sírtam, mert először kellett valami ellen szavaznom, és nem valami mellett. Sajnálom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  10. Szintén egy rejtős párbeszéd
    *
    Kormány: Uram nem látta a késemet?
    Lakosság: Dehogynem, itt van a hátamban, de ne vegye ki mert elvérzek.
    Kormány: Nem tesz semmit, majd visszatesszük, ha már nem kell.
    Lakosság: Biztos benne, hogy akkor én még élni fogok?
    Kormány: Arról fogalmam sincs,engem a segítés szándéka vezet (kiveszi a kést)
    Lakosság: (halk, beletörődő és hörgő sóhajjal megadja magát)
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  11. Valahogy nem érzem az írásban az SZDSZ újjászületését. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  12. “…így hát, ha nem is rá, de ellene hangoljuk…” Amikor ezt a blöfföt hallottam, egy miniszter szájából, először azt hittem én vagyok a hülye. Most is mindenki hallgat eme “fából vaskarika” primitív oldaláról: cikkírók, kommentárok, stb. Nem merik bevallani, hogy nem értik
    *
    Mert azon túl, hogy teljesen magyartalan, ráadásul még értelmetlen is. Ugyanis amikor azt mondja, hogy “ha nem is rá”, ez után nyelvi logikánk szerint az következne, hogy “de arrafelé”…, vagy, ha nem is rá, de alá, vagy mellé… – Semmiképp az ellenkező irányba.
    Ez a mondat viszont azt állítja, hogy . h a . n e m . i s a r r a , d e . e r r e…
    *
    Ez a mondat csak akkor lett volna értelmes, ha így szól:
    Így hát . n e m . rá, h a n e m . e l l e n e . hangoljuk a kormánypolitikát.
    Tehát csak a *ha-t, az is-t és a de-t* kellett volna kihagyni. Az utóbbi de helyett csupán egy *hanem* tette volna értelmessé a mondatot. Azonban egy ennyire elfoglalt “más szakirányú” minisztertől nem feltétlenül várható el a műveltség és a helyes magyar beszéd.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  13. málnaszőr
    2011. december 2. péntek
    17:31
    Ebben az a gáz, hogy ez volt eltolcsy legkisebb hibája. A legnagyobb pedig, hogy élve született.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  14. Az jóóó ha nincs SzDSz .
    Nagyrészben az ő működésüknek köszönhető az MSzP példátlan népszerűség-vesztése.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (9 szavazatból)
  15. aki nem vett fel hitelt

    Én,nem vettem fel hitelt.Mert nem mertem a kockázatok miatt. Most akkor én vagyok a hibás?Én,egy másodrangú ember vagyok? Majd rajtam fog röhögni a sok deviza hiteles,mert meg segíti őket az állam ?? Ők élnek majd a 90-120 nm. házaikban én meg a kis panel lakásomban? Most,hogy is van ez kérem?? Majd mi fizetjük,hogy a kiválasztottak jól éljenek.? Ez diszkriminatív,igazságtalan és vérlázító. Ebből polgárháború lesz,mert ez szemétség és jogtalan megkülönböztetés. Egyszerűen hihetetlen. Én,sem fogok semmi adót befizetni
    !!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  16. . . . . . közalkalmazottak tábora és a végtörlesztés!

    Érdekes Szabadai Viktor írása és gondolatmenetei a cikkben.
    Hiányt pótló.
    Első gondolataim a témáról nekem is erről keringtek, csak később értettem meg, hogy másról szól az adatbekérés.
    .. . . . mert ugye, az adatbekérés nem kötelez semmire.

    Hangulatjavítás és feszültségkezelés, tömegeknek perspektívát adó lehetőség lebegtetésével!
    Igen tudjuk, h lebegtetés és csak ennyi!
    Nem több.

    Január elsejétől a pedagógusok jövedelme 5 – 10 %-al csökken, elsősorban a cafeteria átalakításából és akkor még nem vettem az inflációt, az elmaradó fizetésemelést és az ÁFA emelést.
    Ha igaz, h a közalkalmazottak-pedagógusok között a 30 -60%-os a hitelesek száma, akkor logikusnak tűnik, h a közalkalmazotti – pedagógus elégedetlenségeket és sztrájkokat kívánja dicső kormányzatunk ezzel a mézes-madzag funkciót, lehetőséget megcsillantó, ígéretek nélküli adatbekéréssel megelőzni.
    Az adatbekéréssel és ebből fakadó mögöttes gondolatokkal-érdekekkel az érintetteknél már alkalmazkodást, elvi “azonosulást”, de legalább is “elvárható” viselkedést lehet elérni.
    Az adatbekérés és hivatalos elkötelezettség nélküli lebegtetéssel késleltetni, illetve tompítani lehet az elégedetlenségeket, leendő sztrájkok erejét.
    Igen, a munkavállalók megosztását is el tudja ezzel érni.
    . . . és még az oktatási törvény módosítását is végig fogja vinni, zökkenők, viták és tüntetések nélkül.
    . . . . és sokaknak lesz egy pici remény , hogy hátha!
    Valami hasonló történt most a vasútnál is!
    Ott Két évig -míg ki nem fizetik a tartozásokat-, biztos, h nem lesz sztrájk.

    Divide et impera!

    Osztjónapot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  17. Ezt a segítséget, mint mézesmadzagot huzigálják a nép orra előtt. Olyan jól hangzik az a hét és fél millió. És nyilván azzal jár, hogy sokan szeretnék megkérdezni, azokkal, akik nem vettek fel kölcsönt, sőt kölcsönöket, azokkal mi lesz? Azoknak ki segít?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  18. Geyza, 2011. december 2. péntek, 17:57
    “Az jóóó ha nincs SzDSz . Nagyrészben az ő működésüknek köszönhető az MSzP példátlan népszerűség-vesztése.”
    Nem kell ezt az SzDSz-re fogni. Az SzDSz népszerűség-vesztését sem lehet az MSzP-re fogni (pedig azt is próbálták). Mindenki a maga sikerének kovácsa.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  19. Érdekes, hogy sem a cikkíró sem pedig az eddigi kommentelők nem jutottak el arra a következtetésre, amely a tömegközlekedési eszközökön már közszájon forog. Itt az új fideSS pofapénz.
    Természetesen az arra körültekintően és megfelelő nyelvhosszúságot elért érdemesek szűk kis csoportjának, a többiek meg ismét lenyelhetik a Lazarus féle elvet, akinek nincs pénze az annyit is ér…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  20. balumaci
    . . . szívesen adnék 50 + szavazatot, de a gép nem engedi!
    Igen, jól látszik, hogy szakmai ágazatonként különféle “Divide et impera” eszközrendszert alkalmaznak.
    A cél szentesíti az eszközt.
    Most, így péntek este, ha belegondolok a következményeibe, a hányinger kerülget.
    Inkább nem teszem!
    Várnak a barátaim focizni.
    Így marad egy köszönet a közös gondolkodásért.
    Írónak és hozzászólóinak egyaránt, pártállástól függetlenül.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  21. Selmeczi Gabriella szavaihoz: „a kormánypárti frakcióban nem merült fel, miből lesz erre keret”.
    Keret az mindig van pl:
    Egy hölgy ruha nélkül fürdik közben észreveszi,hogy Ilyesmi nevű kiskutyája
    kiosont a nyitott előszobaajtón. Öltözni nincs ideje. A falról felkap egy
    festményt maga elé, mely sajnos a keretből kiesik. Rohan a kutya után.
    Egy rendőr csodálkozva megállitja. A hölgy lihegve kérdez:
    Biztos úr nem látta Ilyesmit?
    A rendőr nézi az ÜRES KERET mögötti látványt és fejét csóválva szól:
    .
    Ilyesmit ugyan többször láttam, de nem keretben.
    .
    Hát ilyen ez a selmeci-féle hiányzó virtuális kép, kerettel és a kiflivéggel együtt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  22. Azóta már tudjuk, hogy az MNB devizatartalékára teszi rá Orbán a mocskos kezét, abból telik majd az állami segítségre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  23. Én egy hülye lúzer vagyok, hogy nem vettem fel devizahitelt! Meg a fiam is, aki forinthitelt törleszt 8 éve azonos részletekben. Az a részlet 8 évvel ezelőtt a duplája volt a frankban felvett azonos összegű hitelrészletnek, de még három éve is úgy a 120 százaléka. Mit spórolhatott volna 8 év alatt! Abból például kijönne most a végtörlesztés…!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  24. @ málnaszőr
    Köszönöm. Én is azt hittem, hogy én vagyok a hülye. Akkor már legalább ketten vagyunk.

    @Geyza
    Nekem is éppen ez jutott eszembe tegnapelőtt! Hogy be fogja vezetni a Koronát. Mért is ne? A Forint is az illegitim, nem is létező évtizedek terméke.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  25. Bamba! Szabadai Viktor az SZDSZ elnöke. Igen létezik és a tagsága elég szépen növekszik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos