Ronai and Ronai
AMERIKAI

Hunčík Péter: Mese normális emberkékről és a normális életről 2011. október 22. szombat 19:44

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Hunčík Péter: Mese normális emberkékről és a normális életről

A minap „hihetetlen“ dolgot éltem meg. Szeptember végén ugyanis  összehozott a sors ötven normális emberrel. Ami nemcsak a mai világban nagy szó, hiszen már a Szentírás is  arról tudósít, hogy milyen nehéz dolog tíz tiszta lelkű embert találni.

Nos, az én normális embereim a Palócföldről származnak, a Fülek, Losonc és Salgótarján által behatárolt háromszögből. Többségük 17-18 éves diák, akik tanáraik vezetésével egy Szanda nevezetű apró falucskában jöttek össze. Mivel felerészben Szlovákiából, felerészben Magyarországról érkeztek, mi másról is beszélgethettek volna, mint a magyar-szlovák kapcsolatokról. Pontosabban arról, hogyan élhetnének normális módon egymás mellett a magyarok és a szlovákok. Úgy, hogy az utókor ne a hősi halálukra emlékezzen, hanem a  normális életükre. Mondjuk egy ilyen feliratú emlékművel:

„Minden tisztelet ezeknek a hőséletű embereknek, akik normális életetükkel lehetővé tettét gyermekeiknek és unokáiknak, hogy azok is békében és szeretetben élvezhessék az életet.“

Szóval ez az ötven (50!) normális magyar és szlovák fiatal két álló napon át beszélgetett egymással olyan fájó eseményekről, melyek mind a két nép történelmében nyomot hagytak.

A szervezők engem is meghívtak, hogy „mediátorként“ vezessem a szlovák és a magyar csoport közti vitát és ha kell, lépjek közbe.

Szóval a diákok először megismerkedtek egymással: bemutatkoztak, játszottak, dumálgattak erről-arról. Ezután négy vegyes csoportba osztották őket, és ezekben a kisebb létszámú csoportokban vitatkoztak másfél napon át. Az első csoport tagjai az 1848-49-es szabadságharcról, a második a kiegyezésről és a magyarizációról, a harmadik Trianonról és a Monarchia széteséséről, a negyedik csoport diákjai pedig a bécsi döntésekről, a világháborúról, majd a kitelepítésről és a reszlovakizációról beszélgettek egymással.

A szervezők segítségével  úgy csináltuk a dolgot, hogy minden egyes csoportba jutott egy-két olyan diák is, akik mind a két nyelvet jól beszélték, így a kommunikációval sem volt semmi baj. Az én feladatom tehát az volt, hogy „vezényeljem le“ ezeket a különös beszélgetéseket. Az eredeti terv szerint   a foglalkozások utolsó napjának délutánján minden csoport beszámolt volna  arról, hogy milyen  véleményt alakítottak ki az adott témakörben.

Nos, itt „elkövettem“ egy apró merényletet a szervezők ellen. Ugyanis arra kértem a diákokat, hogy a szóbeli beszámoló helyett pszichodramatikus módszerekkel, vagyis a színház eszközeivel játsszák el azt, amit az adott eseményről közösen „kiötlöttek“.

(Kanadában egyszer már teszteltem ezt a módszert. Amikor a 2000-es évek elején az ottawai Carleton egyetemen tanítottam, a hallgatóknak a monoton feleltetés helyett pszichodramatikus módszerekkel  kellett „ színpadra vinni“ a feladott leckét. Higgyék el, nagyon izgalmas produkciók jöttek létre. Láthattuk, mi történt a párizsi békekonferencián, milyen volt a bécsi döntés, „belenéztünk“ az 1956-os forradalom és az 1968-as prágai tavasz történéseibe és még Jugoszlávia szétesését is „eljátszották“ az egyetem diákjai.)

A Losoncról, Fülekről és Salgótarjánból érkezett diákok tehát kaptak negyvenöt percet a felkészülésre, aztán megkezdődtek az előadások. Színpadra lépett Kossuth meg Štúr, láttuk a milléniumi Magyarországot, aztán bepillantottunk a trianoni kastélyba, és belehallgattunk Apponyi, Beneš, Štefánik, Wilson és Clemenceau vitájába. Megnéztük, milyen volt a Felvidék 1938-ban, majd 1946-ban és hallhattuk Gottwald és Husák egyezkedését is a reszlovakizációról.  Négy nagyszerű szlovák-magyar darab pergett le, a szanda-i ifjúsági ház kertjében. A normális pedagógusok meg tapsoltak.

Csakhogy ezután rajtuk volt a sor. A magyar tanárokat arra kértem, beszéljenek arról, milyen igazságtalanság történt a szlováksággal az említett időszakban, és miben hibáztak Kossuth  és társai,  mit rontottak el a magyarok a kiegyezés után, miben tévedett Apponyi, Horthy és a magyar vezetés, és miben volt igaza a szlovákságnak az említett időszakokban.

A szlovák pedagógusoknak pedig a magyarok sérelmeiről kellett beszélni. Vagyis ők Kossuth, Apponyi, Deák, Horthy és a magyar vezetés igazsága mellett és a szlovák vezetők rövidlátása ellen érveltek.  És a normális diákok megtapsolták őket.

A végén volt még egy előadás, amelyikben a diákok egy szlovák-magyar gazdasági vegyesbizottság ülését vitték a színpadra, és azt „játszották el“, hogyan lehetne közösen kimászni a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetből. Mert a fiatalokat elsősorban ez érdekli, és elegük van a „nemzetmentő“ hősi halottakból.

Le a kalappal Agócs Attilla és a többi szervező előtt, akik a normális Élet nevében létrehozták ezt a találkozót. Most, Mindenszentek előtt az emberek néha sokszáz kilométert is utaznak, hogy kimehessenek szüleik, kedveseik sírjához. Gyertyát gyújtanak és emlékeznek.

Igen, erkölcsi kötelességünk lenne évente legalább egy alkalommal leróni a tiszteletünket halottaink előtt. De erkölcsi kötelességünk az Élet tisztelete is. És különleges tisztelet jár azoknak, akik életvitelükkel békét teremtenek,  szeretetet és megértést árasztanak maguk körül. Az ilyen emberek nemcsak a   a halottaikat tisztelik, ők védik és tisztelik az Életet is.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (28 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +49 ( 51 szavazatból)
Hunčík Péter: Mese normális emberkékről és a normális életről, 5.0 out of 5 based on 28 ratings

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

17 Reader’s Comments

  1. Ez mind szép.
    De a mai magyar politika akár egy elefánt a porcelán-boltban.
    Csak törni-zúzni tud.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (22 szavazatból)
  2. Nagyon sok ilyen apró munkára van szükség és talán felébredünk a narancsmámorból is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (22 szavazatból)
  3. Geyza,
    meg garázdálkodni.
    Minden tiszteletem mostani meg minden előző szerepléséért Huncik Péternek. Ő a “tizek” egyike.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (19 szavazatból)
  4. Nagyon jó írás! Köszönöm!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (19 szavazatból)
  5. apropo:
    narancsból lehet főzni pálinkát ?
    Vagy sört ?
    Esetleg pezsgővé erjeszteni ?
    Mert most ezek a slágerek !
    Akár 1000 liter sört is lehet már otthon főzni csak úgy. Saját fogyasztásra.
    Viszont a pezsgő-készítést hiába tették lehetővé az ucca emberének , szteem nem fognak vele élni !
    Hiszen azért az évi 1. szilveszteri szar pezsgőért senki nem fog pezsgős-pincészetet nyitni !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  6. Jó ilyen dolgokról olvasni, a mai gyűlölködő helyzetben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (23 szavazatból)
  7. Köszönet a leirtakért.. Jó tudni arról, hogy ilyenek. is történnek.

    Hova juthatnának a “magukfajták” ha ilyen felháboritó
    események is történnek. Hiszen a másik oldalon
    Tisó páternak (remélem jól emlékszem nevére),
    szintén vannak “magukfajta” utódai.

    Pedig Dunának, Oltnak egy a hangja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  8. A haborut fiatalok vivjak oregek celjaiert !

    Ha a fiatalokat sikerul olyan informaciokkal ellatni ami alltal nem lehet megvezetni oket ( pl Hitlerjugend ) akkor mar rentgeteget tettunk az ugy erdekeben.

    Nagy nagy garatula a szervezoknek ezert.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (19 szavazatból)
  9. Örömmel olvastam a “tudósítást” erről a nagyszerű eseményről, így egy kicsit visszatért az optimizmusom. GRATULA!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  10. Meg kellett volna Németh Zsolt nagyuramat is, hogy megtanuljon emberiül, ami pl. egy külügyérnek nem hátrány.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  11. Narancsból is lehet pálinkát főzni, de még nem hallottam ilyet.
    Viszont narancsból hagymányosan készül likőr.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. Köszönet az írásért, nagyon szívmelengető volt! Amikor néha hasonlót olvasok, mindig az első reakcióm, hogy van még a remény.
    Vajon az ilyen történések miért nem kapnak nagyobb nyilvánosságot? Én hirdetném keresztbe-kasul, mert íme emberek: él még a józan ész, él az emberség, a másikra figyelés, a belátás és a megértés. Csupa hiánycikk tépett, elkoszlott, megtaposott hétköznapjainkban.
    Annyi rosszízű, gyűlölködő, kioktató, bűnbakkereső megnyilvánulás közepette, ami ma már szinte normális szociális reflex, ez az írás lelki vitaminbomba.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  13. Sok ilyen normális ember kellene és akkor békében nyugalomban élhetnénk,nagyon
    sok ilyen találkozóval talán idővel elérhető lenne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  14. Ugye ez mégsem mese, hanem megtörtént?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  15. Orange liquor ?
    Pffuújj…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  16. Valakik tesznek az emberekért, és nem rombolnak, hanem építenek mégpedig hidakat. Érdemes a jövő generációval így foglalkozni.
    Köszönet a békességre igyekvőknek.
    “Sanyibácsi”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  17. hát igen,tenni kell,dícséretes dolog….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos